Skocz do zawartości

Zdjęcie

Odcinek 73 – S04E13 – Quarantine

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
62 odpowiedzi w tym temacie

Ankieta: Odcinek 73 – S04E13 – Quarantine (117 użytkowników oddało głos)

Oceniamy odcinek:

1. 10 (6 głosów [6.19%])

Procent z głosów: 6.19%

2. 9.5 (3 głosów [3.09%])

Procent z głosów: 3.09%

3. 9 (13 głosów [13.40%])

Procent z głosów: 13.40%

4. 8.5 (6 głosów [6.19%])

Procent z głosów: 6.19%

5. 8 (13 głosów [13.40%])

Procent z głosów: 13.40%

6. 7.5 (8 głosów [8.25%])

Procent z głosów: 8.25%

7. 7 (19 głosów [19.59%])

Procent z głosów: 19.59%

8. 6.5 (8 głosów [8.25%])

Procent z głosów: 8.25%

9. 6 (7 głosów [7.22%])

Procent z głosów: 7.22%

10. 5.5 (0 głosów [0.00%])

Procent z głosów: 0.00%

11. 5 (4 głosów [4.12%])

Procent z głosów: 4.12%

12. 4.5 (0 głosów [0.00%])

13. 4 (4 głosów [4.12%])

Procent z głosów: 4.12%

14. 3.5 (1 głosów [1.03%])

Procent z głosów: 1.03%

15. 3 (1 głosów [1.03%])

16. 2.5 (0 głosów [0.00%])

17. 2 (2 głosów [2.06%])

Procent z głosów: 2.06%

18. 1.5 (0 głosów [0.00%])

19. 1 (1 głosów [1.03%])

20. 0.5 (1 głosów [1.03%])

21. 0 (0 głosów [0.00%])

Głosuj Goście nie mogą oddawać głosów

#41 Gucio81

Gucio81

Szeregowy

• Użytkownik
  • 36 postów
  • MiastoKatowice

Napisano 24.01.2008 - |16:55|

eee może daje za dużo bo aż 9.......
Teksty niezłe szczególnie Ronon-a i Zelenki.....:)
Taki typowy zapychac...... Cóż zrobić.....
  • 0

#42 inwe

inwe

Starszy chorąży sztabowy

• Użytkownik
  • 1 968 postów
  • MiastoŻory(Śląsk)/Wrocław

Napisano 24.01.2008 - |17:08|

Update: odnośnie mojego " bo postrzegasz ich jakby w technologii poszli lata do przodu próbując ich przedstawić inaczej niż to założone jest serialu."
Źle to sforumułowałem, Pradawni są lata do przodu względem nas (formalnie) tylko co będzie tą przyszłością. Wirtualna rzeczywistość? Ascendacja? Podróże po galaktykach?

znaczy to(przynajmniej tak to rozumiem), że widzisz wiele możliwych ścieżek rozwoju technologii i to, że Pradawni są bardziej rozwinięci w danej dziedzinie nie znaczy, że są tak szokująco do przodu w innej??;

jeśli dobrze Cię zrozumiałem to takie stanowisko wydaje mi się błędne; wszystkie dziedziny techniki są bardzo powiązane; weźmy na to chcemy rozwijać nauki medyczne i tam przeznaczamy gros środków; po pewnym czasie okaże się, że napotkaliśmy barierę, która nie wynika z faktu braku rozwoju nauk medycznych, ale z barku rozwoju innych dziedzin; np. chcesz wykonać protezę ślimakową, ale nie masz odpowiedniej elektroniki; chcesz zrozumieć reakcje biochemiczne w organizmie, ale braki w fizyce uniemożliwiają skonstruowanie odpowiednich przyrządów pomiarowych etc.; to nie jest tak, że decydując się na jeden kierunek rozwoju, inne możemy sobie odpuścić; po pewnym czasie braki w innych dziedzinach nas dogonią i obudzimy się z ręką w nocniku;

podobnie Pradawni nie mogli być cywilizacją hiperwyspecjalizowaną i liczyć na ciągły rozwój w jednej, góra dwóch dziedzinach; musieli chcąc, nie chcąc zajmować się też czymś innym, a biorąc pod uwagę czas rozwoju(nie kilkadziesiąt tysięcy lat, a kilkadziesiąt milionów- 50 mln lat temu mieli podobno napęd międzygalaktyczny) musieli nas wyprzedzać w sposób trudny do pojęcia w każdej dziedzinie;

Użytkownik inwe edytował ten post 24.01.2008 - |17:44|

• 0
Najciemniej jest pod jabłonią.

Est modus in rebus

Horacy

Prawda ma charakter bezwzględny.

Kartezjusz

Przyjaźń, tak samo jak filozofia czy sztuka, nie jest niezbędna do życia. . . Nie ma żadnej wartości potrzebnej do przetrwania; jest natomiast jedną z tych rzeczy, dzięki którym samo przetrwania nabiera wartości.

C.S. Lewis

#43 Oniell

Oniell

Szeregowy

• Email
  • 42 postów

Napisano 24.01.2008 - |17:36|

Odcinek jak to zapychacz, nic nowego nie wniósł. Bardziej rozwinęły się relacje między postaciami a szczególnie Ronon - Keller. Troche humoru, troche akcji (może nie walka, ale jednak coś) Ogólnie w porządku. Mam nadzieje, że teraz rozwinie się bardziej wątek tego ocalałego statku Replikatorów i Weir... ;)

Użytkownik Oniell edytował ten post 24.01.2008 - |17:37|

• 0
Profil użytkownika:

b ) użytkownik może w sygnaturze umieścić treść o długości 384 znaków w czcionce o wielkości maksymalnej 4.

#44 Garfieldtg

Garfieldtg

Szeregowy

• Użytkownik
  • 7 postów

Napisano 24.01.2008 - |17:53|

Choć czytam od dawna, to raczej starałem się unikać pisania, no ale tym razem sie przełamie :) tak więc chciałbym poruszyć często powtarzany wątek, że pradawni byli daremni i za 200 lat ich wyprzedzimy z rozwojem. Wiadomo scenarzyści popełniają sporo błędów, przez co gro osób właśnie tak myśli o technologii pradawnych. Ale pomijając ten fakt to czy ktoś nie pomyślał o tym, że Pradawni jako prawdopodobnie najstarsza rasa do wszystkiego dochodziła sama? Mamy kryszytały, hiper napęd, teleport itp cuda, ale dzięki komu? Asgard, Wężyki itd większość naszych technologii to tak naprawdę nie nasza technologia tylko zapożyczona od innych ras. Ciekawe jakby nie odkryto gwiezdnych wrót to kiedy byśmy doszli do rozwoju przedstawionego w serialu. Myślę, że nie prędko, bo zrobić taki hiperdrive to chyba jednak trochę ciężej niż silnik do auta. Ponadto nie wiadomo, jak ludzie obsługują miasto, może rzeczywiście nie do końca potrafią z niego korzystać? Tak więc biorąc pod uwagę to + błędy scenarzystów mamy to co mamy w serialu, rasę o wiele od nas starszą, która na pierwszy rzut oka wydaje się być niewiele bardziej rozwinięta, ale to tylko pierwsze wrażenie, przynajmniej tak mi się zdaje.

Co do odcinka to pomimo, że to zapychacz to oglądało się całkiem przyjemnie, jakby była sama akcja związana z głównym wątkiem to byśmy mieli max 2 sezony Sg-1 a nie 10 więc nie ma co marudzić i oglądać dalej :)
  • 0

#45 kozuch

kozuch

Plutonowy

• Użytkownik
  • 394 postów
  • MiastoBydgoszcz

Napisano 24.01.2008 - |22:40|

Ciekawe ujęcie miasta, fajnie pokazane relacje między bohaterami, jak zwykle humor na wysokim poziomie, bez fajerwerków ale i tak miło sie oglądało 7\10
  • 0

#46 bazyl009

bazyl009

Kapral

• Użytkownik
  • 173 postów
  • MiastoŚwieradów-Zdrój

Napisano 25.01.2008 - |12:33|

Wszystko pięknie z tym puszczaniem oczek do nas przez scenarzystów, tylko po co to mają nieustannie robić, skoro mamy rozum i w granicach rozsądku możesz sobie sam to wytłumaczyć.

To serial dla amerykanów, a oni musze mieć wszystko na tacy podane i wyjaśnione do końca.

Co do odcinka to dałem 4 ale chyba tylko za latajaca butlę i piękne ujęcia Atlantis. Wajchy do odcinania zasilania jak w starej fabryce. Dobże że ciut humoru było.
  • 0
www.swieradow-zdroj.com.pl

#47 Sakramentos

Sakramentos

Chorąży sztabowy

• VIP
  • 1 821 postów

Napisano 25.01.2008 - |14:24|

patrz, bazyl009, z jednej strony mówisz, że czepiający się nie mają racji, bo przyrównujesz ich do amerykanów, co to wszystko muszą mieć na tacy, a jednak wajchy ci sie nie podobały. Wniosek-musisz mieć wszystko na tacy.
  • 0
"If you watch NASA backwards, it's about a space agency that has no spaceflight capability, then does low-orbit flights, then lands on moon."
Winchell Chung

#48 baloo

baloo

Plutonowy

• Użytkownik
  • 350 postów
  • MiastoWarszawa

Napisano 25.01.2008 - |19:08|

Odcinek nijaki w pełnym tego słowa znaczeniu.
- kwestia anomalii zupełnie olana.
- na siłę wciśnięta procedura autodestrukcji.
- z bliska Atlantis- co by nie mówić nawet nie wygładzili gipsu z tej ścainki co Sheppard się wspinał.
- koszmarna gadka Carter o gołębiach

Spokojnie jednak mogę przejść nad takimi drobnostkami, szkoda jednak, że relacje między bohaterami, które były solą tego odcinka pewnie nie będą kontynuowane. Widzieliśmy to już nie raz po jakimś wydarzeniu pomiędzy postaciami w następnym odcinku wszyscy wracają do normalności (każda postać ma nakreślone na starcie cechy i nie zmienia ich w ciągu trwania serialu).

Jakby tego było mało humor zupełnie nie przypadł mi do gusty, ciągłe nawiązania do filmów/ komiksów już mnie zmęczyły.

4/10 Można było lepiej. Chyba, że relacje z tego epizodu bedą jakoś kontynuowane, ale proszę już w innym stylu.

42- jeżeli Rodney czytał Adamsa, to już nie będę się dziwił jak zbuduje ZPM przy pomocy ręcznika.
  • 0

#49 SGTokar

SGTokar

Abstynent

• Moderator
  • 2 270 postów
  • MiastoWrocław

Napisano 25.01.2008 - |19:35|

Według mnie, istnieje możliwość że pewna dziedzina w danej cywilizacji jest przodująca. Równomierny rozwój każdej dziedziny jest wątpliwy. Powiedzmy że Nox’owie filozofowali, a Pradawni byli „fizyczni”. Podobnie Ori szli w kierunku religii, a Alteranenie w kierunku czystej nauki. Cywilizacje więc mają swoje priorytety w rozwoju.
Log65: Happy camper

#50 inwe

inwe

Starszy chorąży sztabowy

• Użytkownik
  • 1 968 postów
  • MiastoŻory(Śląsk)/Wrocław

Napisano 25.01.2008 - |19:48|

@SGTokar

ja nie kłócę się w zakresie wyboru dróg typu duchowość czy nauka(czy dowolna inna droga rozwoju); ja twierdzę tylko, że jeżeli mamy cywilizację typu Pradawnych, nastawioną na rozwój naukowy, to będzie zmuszona ona rozwijać się(mniej lub bardziej) równomiernie(przynajmniej jeśli chodzi o naukę i technikę); tym samym Twoje twierdzenie(albo raczej moje rozumienie Twojego twierdzenia ;) ), że Atlantis może być bardziej prymitywne, bo Pradawni nie musieli koniecznie się specjalizować w budownictwie, jest nieprawdziwe;
  • 0
Najciemniej jest pod jabłonią.

Est modus in rebus

Horacy

Prawda ma charakter bezwzględny.

Kartezjusz

Przyjaźń, tak samo jak filozofia czy sztuka, nie jest niezbędna do życia. . . Nie ma żadnej wartości potrzebnej do przetrwania; jest natomiast jedną z tych rzeczy, dzięki którym samo przetrwania nabiera wartości.

C.S. Lewis

#51 SGTokar

SGTokar

Abstynent

• Moderator
  • 2 270 postów
  • MiastoWrocław

Napisano 25.01.2008 - |20:53|

Oryginalną itnencją tamtej poprawki był fakt by poprawić domniemane z równanie Pradawnych z poziomem technologii Ziemi teraz. Dla rozróżnienia tego poziomu podaje przykłady że różnicą technologiczną jest międzygalaktyczna podróż, możliwość życia wirtualnie i prace nad ascendacją. Owszem my (Tauri) w świecie SG tak naprawdę w mniejszym lub większym stopniu z tego korzystamy, mniej więcej na zasadzie tego jak większość postrzega wykorzystywanie komputerów. Mimo równomiernych rozważań podobno (jeżeli dobrze rozumiem) matematyka nie stworzyła jeszcze formuł które nadążają za obecnymi rozważaniami fizycznymi.

#52 elam

elam

Chorąży sztabowy

• Użytkownik
  • 1 757 postów
  • MiastoBielsko-Biala

Napisano 25.01.2008 - |22:25|

... jak to sie mowi na takie odcinki?
zapychacz? :D :D :

ale calkiem przyjemny. tak romantycznie sie zrobilo... zwlaszcza, kiedy Rononowi wylaczyli swiatlo .. :P
dam 8/10 bo w sumie sie niezle bawilam
  • 0
lubisz science-fiction? na serialach sie nie konczy !
www.science-fiction.com.pl/forum

#53 SGTokar

SGTokar

Abstynent

• Moderator
  • 2 270 postów
  • MiastoWrocław

Napisano 25.01.2008 - |23:00|

Ech... chyba oklepane hasełko "zapychacz" już sobie zostanie na kolejny odcinek....

Ze stargate wszyscy chcieliby chyba 24h ;/

#54 Toudi

Toudi

Ogr

• Moderator
  • 5 296 postów
  • MiastoTychy

Napisano 25.01.2008 - |23:14|

Ech... chyba oklepane hasełko "zapychacz" już sobie zostanie na kolejny odcinek....

mówisz zapychacz jutro?
ja chyba obstawiam na wieśniaków :D (nie czytam spilerów)
ale się zobaczy :)

#55 SGTokar

SGTokar

Abstynent

• Moderator
  • 2 270 postów
  • MiastoWrocław

Napisano 25.01.2008 - |23:20|

Oh my GOD...
to tych "wiesniakow" zostawie na jeszcze kolejny.... na za tydzien ( a wlasciwie 1,5 tygodnia, bo ogladam troche z opoznieniem we wtorki po premierze na skyone hd)
tylko zeby wtedy byli ;] (wiesniacy)

Użytkownik SGTokar edytował ten post 25.01.2008 - |23:47|

#56 Halavar

Halavar

Starszy plutonowy

• Użytkownik
  • 637 postów
  • MiastoŚląsk

Napisano 12.02.2008 - |18:35|

Nie ma co, ale to na 100% był zapychacz. Wiem wiem, tego słowa lepiej nie nadużywać, ale w tym przypadku oddaje pełnię odcinka. Średnio ciekawy, jak dla mnie jeden z gorszych odcinkow sezonu.

Ocena: 6

PLUSY:

+ tekst Carter do Radka odnośnie zjedzenia gołębia:)
+ całe szczęście, że Teyla nie urodziła, bo spodziewałem się, że tak właśnie będzie, jak zobaczyłem ją z brzucem kiedy została uwieziona wraz z Sheppardem. A tekst Johna mnie powalił, choć po nim spodziewałem się, że własnie się sprawdzi. Dobrze, że z niego nie jest Kasandra:)
+ widok peszącego się Radka kiedy był sam na sam z Carter w malutkiej windzie
+ zaskoczyło mnie, że Ronan i Keller mogą coś do siebie poczuć. Kto by pomyślał, tak różne osobniki...

MINUSY:

- Teyla w ciąży wychodząca na parapet
- Sheppard wspinający się bez problemu na wieżę. Wyglądalo to śmiesznie.
- jakoś dziwnym trafem wszyscy główni bohaterowie zostali zamknięci parami
- szyba wybita krzeslem?! WTF? Czyli jak jest kwarantanna toci ktorzy są rzy oknach będę uratowani, a resza moze umrzeć. Myślałem, że ci Pradawni byli sprytniejsi i a propo dyskusji w temacie i mieści Pradawnych - faktycznie, ono jest zbyt ludzkie, ludzkie w sensie zbytnio przypomina wytwór technologii ziemskiej z początku XXI wieku. A powinno być bardziej futurystyczne i lepiej chronione.

Użytkownik Halavar edytował ten post 12.02.2008 - |18:48|

• 0
All Lies Lead To The Truth

W oczekiwaniu na BSG "Caprica"

#57 MacGyver

MacGyver

Chorąży

• VIP
  • 1 361 postów
  • MiastoWieliszew

Napisano 24.09.2008 - |07:28|

Jakoś specjalnie nie przepadam za odcinkami na Atlantydzie.Ciągłe wirusy,kwarantanny.Jednakże ten mógł się podobać.Mackay chcący się oświadczyć we wręcz beznadziejny sposób.On kiedyś pocałował dziewczynę ? Hahaha :) Po prostu rozbawił mnie leżąc tak na podłodze.Ten gościu jest nieprzeceniony.Pułkownik John Sheppard wspinający się niemal jak rasowy himalajista kilka pięter wzwyż.Lekka przesada,ale co to dla wojaka :D Ronon,dla którego słowo "ból" nie istnieje.Skoro przerwał sobie szwy to powinien chociaż się lekko wzruszyć.Zelenka czołgający się szybem wentylacyjnym i gdaczący coś po czesku.Dobre :) Jednak po takim skoku w dół...

Mimo tych wszystkich sytuacji z przymrużeniem oka bardzo mi się podobało :) Zasłużona 8 jak się patrzy :)
  • 0
" PAMIĘTAJCIE , STARGATE ISTNIEJE !!! KTO NIE WIERZY NIECH ZAJRZY W SWÓJ UMYSŁ "

#58 Pawel

Pawel

Starszy chorąży sztabowy

• VIP
  • 2 048 postów
  • MiastoNysa

Napisano 20.04.2009 - |16:03|

Pomysł z kwarantanną nawet ciekawy, zwłaszcza że McKay został odcięty od kompa i nie mógł nic zrobić. Ale jest też kilka minusów. Największą przesadą w tym odcinku jest moim zdaniem wspinaczka Shepparda. Chyba za bardzo scenarzyści wzieli do siebie słowo fiction ;). No i też wszystko jednak za bardzo przewidywalne. W końcu wiadomo było że wszystko musi się skończyć dobrze :D.

Ocena: 7/10.
  • 0
[ Sygnatura usunięta zgodnie z ACTA ]

#59 Maciasd

Maciasd

Szeregowy

• Użytkownik
  • 6 postów

Napisano 25.04.2009 - |09:17|

powiem jedno czemu z tego sheparda robia superbohatera to jest juz troche wkurz\ajace a i co to jest 42????
  • 0

#60 Impossible

Impossible

Szeregowy

• Użytkownik
  • 22 postów
  • MiastoKatowice

Napisano 07.08.2010 - |17:35|

Maciasd Liczba 42 na końcu hasła Rodney'a to jak w odcinku ,,odpowiedź na pytanie o sens życia''.Nie wiem czy to pomogło ja myślę, że to wiek Rodney'a ale nie jestem pewna.
  • 0
A new gate will open,
A lost city will rise again.
"You know what they say, it's not what you have, it's how you use it" - Sanctuary

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych