Skocz do zawartości

Zdjęcie

Herosi w TVP

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
79 odpowiedzi w tym temacie

#41 psjodko

psjodko

TIME LORD

• Moderator
  • 2 337 postów
  • MiastoLeżajsk

Napisano 22.05.2007 - |14:45|

hihi ja jestem podejrzewam ten sam rocznik, więc też pamiętam doskonałe dubbingi pani Zofii Dybowskiej-Aleksandrowicz, często lepsze od oryginałów, np, Saga rodu Palisserów albo Forsytów albo już nowszy Pitr Wielki z dobrymi aktorami Fronczewski, Romantowska

O ? pamiętasz to ?
To nas dinozurów tutaj jest więcej :D

A były reklamy?
Bo ja przyznam się szczerze wogóle TVP1 nie oglądam ale jak nie było reklam to dziwu nie ma

Reklamy lecą non stop w radiu i TV.
Zresztą zrobione bardzo dobrze i zaciekawiły mają żonę, która nie miała czasu na oglądanie Herosów i
zdecydowała się pod wpływem reklam jednak oglądać.

::. GRUPA TARDIS .::

#42 Pawel

Pawel

Starszy chorąży sztabowy

• VIP
  • 2 048 postów
  • MiastoNysa

Napisano 22.05.2007 - |15:43|

Powinniśmy się cieszyć, że nasza szanowna TVP dostrzegła wreście istnienie seriali takich jak 4400 czy Heroes. Sądzę, że Polsat z Prison Break dał mocno kopa TVP i dlatego zdecydowali sie zakupić topowy serial i muszę powiedzieć, że to jeden z nielicznych przypadków kiedy w Polsce jest wyświetlany serial, który na świecie jeszcze nie zakończył pierwszej serii. (Chyba tylko Jerycho na AXN tak miało).

W AXN było też tak z Lostem czy CSI:NY. Nie jestem pewny Criminal Minds ale chyba też.
No i trzeba dodać że na AXN też inne seriale mają premiery swoich najnowszych sezonów kiedy te lecą jeszcze w USA (np. CSI:Miami, czy CSI) być może coś jeszcze ale nie pamiętam wszystkiego.

Tak swoją drogą TVP emituje Heroes po dwa odcinki więc 1 sezon zakończy się zapewne jeszcze w wakacje czyli nie będzie jakiegoś wielkiego poślizgu do widzów w USA. Mimo wszystko pomału coś się w tej naszej tv zmienia.
  • 0
[ Sygnatura usunięta zgodnie z ACTA ]

#43 thrawn1972

thrawn1972

Starszy plutonowy

• Użytkownik
  • 585 postów
  • MiastoZielona Góra

Napisano 22.05.2007 - |17:14|

zmienia sie?
nie powiedzial bym to ze nagle puscili jakos serial to wydje mi sie ze to tylko ich jakas pomylka. jesli takie szony beda puszczane na biezaco tak jak w np USA ok to uwieze ze sie zmienilo na lepsze, no i te tlumaczenia w tym sie musza poprawic.
  • 0
Nie wolno się bać. Strach zabija duszę. Strach to mała śmierć, a wielkie unicestwienie. Stawię mu czoło. Niechaj przejdzie po mnie i przeze mnie. A kiedy przejdzie, obrócę oko swej jaźni na jego drogę. Którędy przeszedł strach, tam nie ma nic. Jestem tylko ja.

#44 Pawel

Pawel

Starszy chorąży sztabowy

• VIP
  • 2 048 postów
  • MiastoNysa

Napisano 22.05.2007 - |17:37|

zmienia sie?
nie powiedzial bym to ze nagle puscili jakos serial to wydje mi sie ze to tylko ich jakas pomylka. jesli takie szony beda puszczane na biezaco tak jak w np USA ok to uwieze ze sie zmienilo na lepsze, no i te tlumaczenia w tym sie musza poprawic.

Zmienia się. Od momentu sukcesu Losta na TVP 1, stacja ta stara się w czwartki emitować jakieś ciekawe seriale. Do tego Polsat coraz bardziej się stara Chirurdzy, Desperate Housewives, Prison Break, CSI:Miami i NY.
Do tego powstają takie kanały tematyczne jak AXN czy Fox Life.
Jeszcze tvn jest niereformowalne :buu: .
  • 0

#45 thrawn1972

thrawn1972

Starszy plutonowy

• Użytkownik
  • 585 postów
  • MiastoZielona Góra

Napisano 22.05.2007 - |17:50|

tvn poszlo w nakrecnie czegos co juz bylo gdzie indziej np niania czy cos tam hela. ale i tak jeszcze teeriale nie sa jkaby to powiedziec pelno prawnymi i glownymi elementami ramowki. a axn? oczywiscie ale to kanaly kablowek i to nie wszystkich

jedna askolka wiosny nie czyni. :)

poczekajmy chwilke. np galactica o jakiej godzinie byla emitowana albo na tvn smalvill serial po 23 ? to chyba porazka.

ale fakt cos sie ruszylo.
  • 0
Nie wolno się bać. Strach zabija duszę. Strach to mała śmierć, a wielkie unicestwienie. Stawię mu czoło. Niechaj przejdzie po mnie i przeze mnie. A kiedy przejdzie, obrócę oko swej jaźni na jego drogę. Którędy przeszedł strach, tam nie ma nic. Jestem tylko ja.

#46 Halavar

Halavar

Starszy plutonowy

• Użytkownik
  • 637 postów
  • MiastoŚląsk

Napisano 28.06.2007 - |13:54|

Fakt faktem sytuacja na polskim rynku telewizyjnym zmienia się na lepsze, gonimy Zachód (ale też i Południe). Lecz sam fakt puszczania serialu na jakiejś stacji to dopiero jeden element, bardzo ważny, ale nie jedyny. Są jeszcze inne elementy które wpływają na dobrą "sprzedaż" serialu w Polsce. Są to reklama, godzina emsji, jakość tłumaczeń, poprawna kolejność wyświetlania serialu czy czas emisji serialu. I właśnie co do Heroes to ten ostatni element może źle wróżyć serialowi w Polsce. Według mnie TVP za późno zdecydowało się na emisję serialu. Trzeba to było zrobić albo na wiosnę, albo dopiero we wrześniu. Robi się ciepło, dzieci i młodzież spędza coraz więcej czasu na dworze wieczorami, część juz wyjeżdża na wczasy, czy małe wypady i w związku z tym zebranie porządnej widowni w czwartek podczas 2 odcinków Heroes nie będzie łatwe. Pierwsze wyniki oglądalności nie wróżą sukcesu.
Co do jakości tłumaczeń o których była mowa to średnio mi się podobają, choć zaznaczam, że obejrzałem niecały jeden odcinek. Hatak zdecydowanie ma lepsze tłumaczenia. No i w końcu to napisy, których jestem zdecydowanym zwolennikiem.
  • 0
All Lies Lead To The Truth

W oczekiwaniu na BSG "Caprica"

#47 Tajemnicza_Wyspa

Tajemnicza_Wyspa

Chorąży

• Użytkownik
  • 1 430 postów
  • MiastoKraków

Napisano 28.06.2007 - |15:04|

@Halavar
Na jesień to TVP zapowiada 3 sezon Lost, więc z Herosami by się nie wyrobili czasowo.

Polski dubbing jest dobry jedynie w hitowych kreskówkach, reszta - tragedia [kiedyś pod tym względem było lepiej, co już wspomnieli przedmówcy], lektorzy - też nie zawsze rewelacyjni... Co mnie najbardziej wpienia - jeśli jest wersja z lektorem, a "w tle" słychać oryginalne głosy aktorów... I wypowiadane przez nich kwestie dość znacząco się różnią od tego, co czyta lektor.
Natomiast największa porażka TVP - odcinek 03x00 LOST-a, który puścili zaraz po finale sezonu 2 w wersji... z lektorem! :mad4:

W sumie niby były reklamy "Herosów" przed emisją, więc oglądalność jest dziwnie niska. "4400" też reklamowali [nawet chyba bardziej niż "Herosów"] i oglądalność nie porywała...
Chociaż... to czwartek, a ten dzień był zazwyczaj zarezerwowany na kategorię "kryminał"...
Po drugie - może ogół polskiego społeczeństwa to "realiści", i o ile strawią w filmie bajeczki o duchach czy jasnowidzach, to latający facet w garniturze [a nie w rajtuzkach i pelerynie] jest nie do przyjęcia?
  • 0
"If it is man's outward journeys that have brought us to this precarious place in time, it is the inward journey that will set us free."

#48 mars28

mars28

Szeregowy

• Użytkownik
  • 13 postów

Napisano 28.06.2007 - |17:14|

wiec mi sie wydaje ze tlumaczenie powinno byc doslowne i kompletne a nie ze gostek nawija w filmie przez 5 minut a oni tlumacza ze niby powiedzial 2 slowa.

Mnie sie w takiej chwili zawsze przypomina scena z filmu "Miedzy slowami" (ang. "Lost in translation"), w ktorej glowny bohater (grany przez Billa Murray'a) bierze udzial w kreceniu reklamy whisky (czy czegos podobnego) i rezyser (chyba) tej reklamy nawala dobrych kilkanascie zdan po japonsku a kobieta, ktora to tlumaczy zamyka to w 4-5 slowach. Mina bohatera mowi sama za siebie. To wlasciwie jedna z lepszych scen z tego filmu. Doskonale oddaje "klimat" niektorych polskich tlumaczen.
  • 0

#49 DjMarco

DjMarco

Starszy szeregowy

• W tr. aktywacji
  • 109 postów
  • MiastoPiastów

Napisano 02.07.2007 - |17:44|

Zgadzam się z moimi przedmówcami.
Jakość w tłumaczeniu kwesti aktorób czasami nawet bawi. Słysząc przebijający się tekst aktora i po przetłumaczeniu go bardzo często różni się od tekstu czytanego przez lektora. Takie tłumaczenie "upraszczające" często może prowadzić do przekształcenia lub "naciągnięcia" w niewłaściwą stronę prawdziwego znaczenia co znajać choć podstawy angielskiego często irytuje.
Z niecierpliowścią czekam na czasy kiedy w polskiej telewizji będzie można wybrać czy film ma być z językiem polskim czy orginalnym czy angielski z możliwością dodania polskich napisów (najlepiej takiej jakości jaką prezentuje Grupa Hatak).

Co do czasu emisji seriali To myślę że TVP i Polsat nie popisują sie zabardzo. W szczegulności deneruje mnie ramówka czwartkowa obu stacji. Polat nadaje w tym czasie CSI a TVP Heroes. Ja osobiście lubie oba seriale i gdyby nie internet miałbym mały dylemat. Każda ze stacji mogła by się hociaż postarać w układaniu ramówki aby móc przyciągną jak największą liczbę telewidzów. Czego oczywiście nie robią. A powód? A jakiż by inny: odciągnąć widzów od konkurencji! :wink3:
  • 0
HALLOWED ARE THE ORI

Dołączona grafika

#50 thrawn1972

thrawn1972

Starszy plutonowy

• Użytkownik
  • 585 postów
  • MiastoZielona Góra

Napisano 02.07.2007 - |18:10|

a na przyklad serial smallvile czy jak sie go tam pisze, fakt nie przepadam za nim ale puszczac taki serial okolo godziny 22 to chyba jakas pomylka a moze jeszcze czerwone koleczko dadza bo zawiera tresci brutalne hehehehe
  • 0

#51 elam

elam

Chorąży sztabowy

• Użytkownik
  • 1 757 postów
  • MiastoBielsko-Biala

Napisano 02.07.2007 - |18:56|

no niestety, tak juz jest,
ze jesli dwie rozne stacje zakupia dwa rozne seriale SF, to na pewno beda je nadawac w tym samym czasie,
zeby sie przekonac, ktora lepsza :D
  • 0
lubisz science-fiction? na serialach sie nie konczy !
www.science-fiction.com.pl/forum

#52 VeeDee

VeeDee

Starszy sierżant sztabowy

• VIP
  • 1 338 postów

Napisano 02.07.2007 - |19:36|

no niestety, tak juz jest,
ze jesli dwie rozne stacje zakupia dwa rozne seriale SF, to na pewno beda je nadawac w tym samym czasie,
zeby sie przekonac, ktora lepsza :D

Tak akurat jest chyba wszędzie, nie tylko w Polsce ;)
  • 0
VeeDee

#53 Toudi

Toudi

Ogr

• Moderator
  • 5 296 postów
  • MiastoTychy

Napisano 02.07.2007 - |22:55|

u nas nie ma dwóch dobrych seriali SF na raz :/ u nas nie ma nawet jednego dobrego... a jak jest, to w porach, których lepiej nie komentować - patrz BSG, B5 - albo puszczane tak, że nic sie nie zrozumie - patrz B5, Star Treki itd itp

#54 DjMarco

DjMarco

Starszy szeregowy

• W tr. aktywacji
  • 109 postów
  • MiastoPiastów

Napisano 03.07.2007 - |05:54|

u nas nie ma dwóch dobrych seriali SF na raz :/ u nas nie ma nawet jednego dobrego... a jak jest, to w porach, których lepiej nie komentować - patrz BSG, B5 - albo puszczane tak, że nic sie nie zrozumie - patrz B5, Star Treki itd itp

Dokładnie! Pora o której puszczali BSG czyli o ile pamiętam po 23 była całkowicie "niewygodna". Raz kiedy czekałem aby obejrzeć jeden odcinek (poprzednie obejrzałem) nie wiedziałem o co chodzi bo poprostu chciało mi się spać. To samo tyczy się Smallvile
  • 0
HALLOWED ARE THE ORI

Dołączona grafika

#55 Pawel

Pawel

Starszy chorąży sztabowy

• VIP
  • 2 048 postów
  • MiastoNysa

Napisano 04.07.2007 - |15:20|

Każda ze stacji mogła by się hociaż postarać w układaniu ramówki aby móc przyciągną jak największą liczbę telewidzów. Czego oczywiście nie robią. A powód? A jakiż by inny: odciągnąć widzów od konkurencji! :wink3:

Tak już jest na całym świecie. Nic dziwnego że stacje ze sobą rywalizują w ten sposób. Dobrze że w ogóle są takie, które emitują seriale o "normalnych" godzinach.

a na przyklad serial smallvile czy jak sie go tam pisze, fakt nie przepadam za nim ale puszczac taki serial okolo godziny 22 to chyba jakas pomylka a moze jeszcze czerwone koleczko dadza bo zawiera tresci brutalne hehehehe

W końcu to tvn. Ten typ tak ma, niestety.
  • 0

#56 Seth Angel

Seth Angel

Kapral

• Użytkownik
  • 247 postów
  • MiastoPierwszy z Prawej

Napisano 04.07.2007 - |17:11|

Ponoć ludzie pisali petycje aby zmieniono emisje niektórych seriali które były puszczane późnym wieczorem (BSG, Smallville) ale rozeszły się bez echa. Jak w tym kraju można coś zrobić skoro nie szanuje sie obywateli dzięki którym telewizja zarabia.??? Niemożliwe jest aby ludzie odeszli od telewizorów by oglądalność spadła. ??? Kto wie może to wywarło by jakiś efekt.
  • 0
I Have Become Death, Destroyer of Worlds.

#57 thrawn1972

thrawn1972

Starszy plutonowy

• Użytkownik
  • 585 postów
  • MiastoZielona Góra

Napisano 04.07.2007 - |17:55|

zyje juz na tym siwecie ponad 30 lat, niestety. i zauwazylem ze jesli chodzi o telewizje to w polsce jest cos strasznego ich nie obchodza jakies inne sprawy niz kasa. nie wazne ze ludzie sa tez i tacy co chcieliby obejzec jakis serial ale o jakiejsc dogodnej poze, decyzje zapadaja na gorze i jesli akurat szefem stacji jest gosc co lubi publicystyke bedziemy mieli publicystyke jesli lubi komedie ok beda komedie i tak dalej nie zwraca sie uwagi na ogladajcych a juz ustaienie ramowek to paranoja. seriale dla mlodziezy w nocy heheheh normalka
puszcza jeden sezon i powiedza ze mala ogladalnosc i zakupia dalsze czesci mody na sukces
  • 0

#58 Seth Angel

Seth Angel

Kapral

• Użytkownik
  • 247 postów

Napisano 04.07.2007 - |19:04|

W sumie późne pory emisji to jeszcze nie jest taki kłopot. Prawdziwym problemem są reklamy. Jeśli chodzi o TVP to nie ma się czego przyczepić ale TVN dosłownie przegina - o Polsacie nie wspomnę (długie reklamy przed w trakcie i po emisji serialu)
  • 0

#59 Pawel

Pawel

Starszy chorąży sztabowy

• VIP
  • 2 048 postów
  • MiastoNysa

Napisano 05.07.2007 - |09:29|

zyje juz na tym siwecie ponad 30 lat, niestety. i zauwazylem ze jesli chodzi o telewizje to w polsce jest cos strasznego ich nie obchodza jakies inne sprawy niz kasa. nie wazne ze ludzie sa tez i tacy co chcieliby obejzec jakis serial ale o jakiejsc dogodnej poze, decyzje zapadaja na gorze i jesli akurat szefem stacji jest gosc co lubi publicystyke bedziemy mieli publicystyke jesli lubi komedie ok beda komedie i tak dalej nie zwraca sie uwagi na ogladajcych a juz ustaienie ramowek to paranoja. seriale dla mlodziezy w nocy heheheh normalka
puszcza jeden sezon i powiedza ze mala ogladalnosc i zakupia dalsze czesci mody na sukces

Tyle że widocznie o wiele łatwiej naszym telewizjom jest puścić po raz setny Szklaną Pułapkę, albo jakieś komedie, tudzież rozmowy z politykami o ciul wie o czym. To zawsze będzie miało swoją oglądalność. Ale żeby już jakiś serial miał oglądalność to trzeba jednak go porządnie rozreklamować a to jest chyba dla naszych tv za trudne.

Co do reklam o których mówi Seth Angel. To od kiedy oglądam przez internet amerykański Sci Fi Channel to w polskich stacjach zupełnie reklam nie zauważam. U nas jednak jeszcze nie przerywają seriali co 7 minut żeby zapodać reklamę :D.
  • 0

#60 Seth Angel

Seth Angel

Kapral

• Użytkownik
  • 247 postów

Napisano 06.07.2007 - |07:54|

Co do reklam o których mówi Seth Angel. To od kiedy oglądam przez internet amerykański Sci Fi Channel to w polskich stacjach zupełnie reklam nie zauważam. U nas jednak jeszcze nie przerywają seriali co 7 minut żeby zapodać reklamę :D.

Aż tak strasznie :biggrin2: Chyba zaczynam się cieszyć że nie mam dostępu do tej hamerykańskiej telewizji. Juz całkiem zszarpał bym sobie nerwy tymi reklamami :rolleyes7:
  • 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych