The Wire
Napisano 30.01.2009 - |23:55|
5 Tudors,House,Clone Wars,In Treatment,Glee,Top Gear,Archer,Justified,Louie,Big C
4 SGU,Secret Diary,Damages,Nip/Tuck,Medium,Crash,Entourage, Chuck,Dark Blue,Paradox
3 Caprica,Vampire Diaries,Weeds,Lost,In Plain Sight,Mentalist,Psych
Napisano 03.05.2009 - |14:06|
Napisano 03.05.2009 - |20:01|
Oby było więcej tak dobrych produkcji.
Zobaczymy co przyniesie trzeci sezon. Już zasysam
Napisano 07.05.2009 - |20:53|
więcej tutaj
http://bestofneworle...t?oid=oid:54068
http://eztv.it/index...&show_news=3772
Użytkownik majkel78 edytował ten post 07.05.2009 - |20:54|
Napisano 08.05.2009 - |09:19|
Napisano 02.04.2010 - |10:24|
Właśnie skończyłem oglądać The Wire i wszystkim, którzy zastanawiają się czy oglądać serial mogę powiedzieć tylko jedno WARTO!
Wcześniej oglądnąłem The Shield i The Wire jest trochę inny. Pokazuje nie tylko robotę policjantów ale również ciekawy i mroczny światek gangsterów. Wspaniale pokazane są wątki poszczególnych postaci i ich przeplatanie. Jeszcze w żadnym innym serialu nie widziałem takiej dbałości o dalsze losy postaci, która przewinęła się przez jeden czy dwa odcinki w jednym sezonie i pojawia się w kolejnym.
Napisano 16.04.2010 - |14:48|
Serial zaliczam do ścisłej czołówki - Shield troszkę bardziej mi się podobał - w The Wire średnio widziały mi się wątki z Polakami i z prasą.
Politykę dość ciekawie poprowadzili.
Ale główna zaleta to policjanci i gangi oraz przewijający się między nimi GENIALNY Bubbles i niezwyciężony OMAR - dwie różne ale kapitalne postacie !
Jimmy (poza sezonem 4), Bunk, Lester, Greggs, Prez vs Avon, Stringer Bell, Joe propozycja, Grecy a później Marlo z Chrisem i genialną Snoop (pierwszy szok to to że jest to dziewczyna - drugi szok że wygląda na 15 lat a ma 30 !!)
Po prostu mistrzostwo świata.
Jeśli chodzi o Reginald "Bubbles" Cousins to utknęło mi jedno zdanie.
Ciężko mi sobie dosłownie przypomnieć tego dialogu jak Bubbles po raz kolejny pomógł policji kogoś namierzyć to Jimmy się pyta czy są jakieś osoby w Baltimore których on nie zna a ten odpowiada: "tak, (nie znam) porządnych ludzi". Heh cały Bubbles ;-)
A Omar to jedyna postać która miała ponadludzkie moce w tym serialu (wyskok z balkonu z bloku chyba z 8 piętra i tylko noga złamana). Przeżył 5 sezonów i mocno zapisał się w historii Baltimore
Poza głównymi bohaterami wiele ważnych świetnie pokazanych postaci. Trzeba by ich wymienić kilkudziesięciu żeby kogoś nie pominąć !
Wszystkie sezony rozkręcają się powoli ale jak już się przejdzie 3-4 pierwsze odcinki to można wpaść w hipnozę !
A to co zrobili w 5 sezonie to po prostu majstersztyk
Zdecydowanie polecam ! Kolejna genialna produkcja HBO !
Użytkownik vcarter edytował ten post 16.04.2010 - |16:52|
Napisano 04.05.2010 - |13:17|
Zdecydowanie polecam ! Kolejna genialna produkcja HBO !
Wlasnie wczoraj skonczylem Zgadzam sie z opisem powyzej, serial kapitalny, ale nie latwy (na pewno nie mozna sobie go puscic na rozluznienie)
postacie doskonale, chociaz potem brakowalo mi Stringera, ale za to Joe byl super, no i Snoop !! OH MY GOD - "przecudna" !! Omar doskonaly ( co do skoku z balkonu - on zeskoczyl na balkon nizej)
Macnultty i Bunk mistrzostwo, i Arcygenialny Lester ( ulubiny tekst Levego z Rhonda - niemozliwe zeby ktos zlamal kod zegarkow w tak krotkim czasie. nie znasz Lestera) mistrzostwo
tez zgodze sie ze shield bardziej mnie wkrecil, ale Wire w przeciwienstwie do Shielda opowiada o miescie, o Baltimore
to ono jest jego glownym bohaterem, inni po prostu sie przewijaja. byly ulice, port, edukacja, dziennikarze, polityka, korupcja.
naprawde polecam!
teraz pora na OZ
Użytkownik Cyrric edytował ten post 04.05.2010 - |13:18|
Napisano 13.08.2010 - |11:03|
Bardzo dobre: Carnivale, Deadwood, Six Feet Under
Przyzwoite:Apparitions, Jericho, My Name is Earl, Odwroceni,
Ok, ale: Day Break, Happy Town, Heroes, Numb3rs, The Pacific, Prison Break, Twin Peaks
Napisano 27.12.2011 - |22:17|
wszędzie czytałem że to najsłabsze odcinki z całej sagi, jeszcze dwa kolejne też podobno są równie nudne czy nieciekawe.
No to powiem tak: jeśli te pierwsze epizody są tylko dobre to zaczynam się już bać co to będzie dalej. Bo dla mnie to kino z najwyższej półki - mroczny klimat, czarny humor, znakomite postaci i zarys ciekawej fabuły.
I mimo 60 minut na odcinek nie ma nudy, choć akcji to za wiele nie ma to wciąga całym światem, coś czuję, że szybko połknę tą historię.
6/6: The Sopranos, Breaking Bad, Fargo, Justified, Boardwalk Empire, The Shield, Death Note, Game of Thrones, Terriers
5/6: Sons of Anarchy, The Affair, Ray Donovan, The Walking Dead, Dexter, Mad Men, Veronica Mars, Shameless US,The Wire, Daredevil, Spartacus B&S and GotA
4/6: Oz, Misfits, Banshee, The Riches, BSG, Californication, Homeland, The Fall, Supernatural
3/6: Hell on Wheels, Black Sails
Napisano 28.12.2011 - |00:05|
Pijąc jeszcze do innych spraw, ostatnio jedna osoba narzekała jak to polskie seriale są do bani i nasi nie potrafią stworzyć niczego dobrego. Obejrzałem jeden odcinek Bez Tajemnic i mimo starań serialu to przyznałem rację. Ale później przypomniałem sobie o PitBullu i Glinie. PitBull nie ma tematu na forum (chyba kiedyś miał), a przez dwa dni go sobie odświeżyłem i ci co go jeszcze nie widzieli to panowie tutaj mamy serial na skalę światową (mówię poważnie, a przynajmniej pierwszy sezon), klimat, gra aktorska, dialogi. Jednak nawet w Polsce się da, także ten kto nie widział to niech sobie obada PitBulla i Glinę jako kolejne seriale kryminalne.
johnass: Nie ma? Wyszukiwarka nie potwierdza: Pitbull, Glina też jest, gdyby ktoś szukał.
Użytkownik johnass edytował ten post 28.12.2011 - |00:27|
Napisano 11.01.2012 - |22:32|
Klimat w ogóle jest bardzo mroczny i ciężki, dowcip z gatunku bardzo czarnych, a całe życie Baltimore dołujące jak mało co. W żadnym wypadku nie jest to serial, który może rozerwać, wręcz przeciwnie, pozostawia po sobie jakiś rodzaj traumy i smutku. Z każdego bohatera wyziera bezsilność wobec ciężaru życia. W międzyczasie przeczytałem sobie książkę G.Pelecanosa "Zawrócić" i jak gdyby uzupełniłem sobie szarość życia Afroamerykanów w USA - miał to być kryminał, ale moim zdaniem to w przeważającej części obyczaj. Niby na pierwszym planie jest sprawa kryminalna, ale to tylko przykrywka dla ukazania wzajemnych relacji między czarnymi a białymi, jak i również szerokie pokazanie zachowań międzyludzkich, wynikających ze złego wychowania i bardzo biednego dzieciństwa.
Podobnie zresztą jest w "The Wire".
6/6: The Sopranos, Breaking Bad, Fargo, Justified, Boardwalk Empire, The Shield, Death Note, Game of Thrones, Terriers
5/6: Sons of Anarchy, The Affair, Ray Donovan, The Walking Dead, Dexter, Mad Men, Veronica Mars, Shameless US,The Wire, Daredevil, Spartacus B&S and GotA
4/6: Oz, Misfits, Banshee, The Riches, BSG, Californication, Homeland, The Fall, Supernatural
Napisano 11.01.2012 - |23:48|
Natomiast co do reszty twojej wypowiedzi to po obejrzeniu całości zrozumiesz o czym tak naprawdę opowiada ten serial i dlaczego nazywa się The Wire, ale pewnie już po części wiesz. W skrócie można to podsumować tak:
Way down in the hole...
Napisano 12.01.2012 - |10:40|
Zresztą tak samo jest i w "The Wire", mam już w rękach kolejną pozycję Pelecanosa - "Nocny Ogrodnik", szukam tylko większej ilości czasu by ją szybko połknąć, zawsze lubiłem takie klimaty dramatyczno - obyczajowe.
Napisano 08.02.2012 - |22:03|
I wszyscy są realistyczni do bólu, nikt do końca nie jest zły, nikt dobry, bogactwo przeróżnych postaci powala - czarni, latynosi, grecy, polacy na dorobku, rosjanie, włosi i cała masa mniej lub bardziej sympatycznych typków - Sobotka, brat Mouzone, syn Sobotki - Ziggy, Valchek, Spiros, Stringer, Barksdale, McNulty i oczywiście Omar.
I wcale nie jest tak że dobro wygrywa, co też dla mnie jest olbrzymim plusem. W tej chwili to zdecydowanie mój serial numer 1, każdy odcinek to dla mnie uczta, mogę go oglądać bez końca. Po prostu rewelacja.
P.S. oczywiście moje zarzuty że coś tam nie zostało wyjaśnione, że może coś pominięto w 1 sezonie, odsuwam daleko na bok. Akcja jest tak poprowadzona, że nie zapomina się o niczym, wszystko zostaje wyjaśnione i rozwiązane.
Użytkownik Macmax edytował ten post 08.02.2012 - |22:05|
Napisano 09.02.2012 - |10:40|
polecam każdemu
Napisano 25.02.2012 - |00:40|
No ale końcowe odcinki wynagrodziły i podciągnęły małe niedostatki, szczególnie 3x11 to mocny epizod. Generalnie bardzo mi się podoba i to właśnie ze względu na niepowtarzalny klimat Baltimore, ze względu na złożoność postaci i coś takiego co powoduje że człowiek sobie ogląda i delektuje się całością.
Mam tylko jedno życzenie, żeby mnie jeszcze czymś mocnym zaskoczyli twórcy, bo tego jest za mało, wszystko raczej jest dość przewidywalne, choć nieraz mocno zaskakuje jak np.
takie rarytasy jak pewien gość w barze dla gejów to aż kopara opada, kto oglądał wie o czym piszę.
Użytkownik Macmax edytował ten post 25.02.2012 - |00:41|
Napisano 25.02.2012 - |11:16|
I wszyscy są realistyczni do bólu, nikt do końca nie jest zły, nikt dobry, bogactwo przeróżnych postaci powala - czarni, latynosi, grecy, polacy na dorobku, rosjanie, włosi i cała masa mniej lub bardziej sympatycznych typków - Sobotka, brat Mouzone, syn Sobotki - Ziggy, Valchek, [...]
Ci Polacy nie sa na dorobku, lecz w slepej uliczce. To polonusi w trzeci/czwartym pokoleniu, ktorzy nie potrafili wybic sie z dokow do klasy sredniej. Odpadki.
Genesis
Napisano 25.02.2012 - |11:35|
Napisano 04.04.2012 - |21:42|
W dodatku pojawia się też całe mnóstwo politycznych gierek, które jak wiadomo nie zawsze są ciekawe.
Ogólnie słabszy sezon, ale końcówka mocno sugeruje że w piątym dojdzie do wielu rozwiązań, zresztą w tym serialu jest tak, że zginąć może każdy, nie ma pod tym względem żadnego certolenia się.
Użytkownicy przeglądający ten temat: 0
0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych