Skocz do zawartości

Zdjęcie

Pieśni Lodu i Ognia

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
76 odpowiedzi w tym temacie

#21 Takera

Takera

Szeregowy

• Użytkownik
  • 17 postów

Napisano 02.01.2009 - |16:27|

Przeczytałam, zaciskając mocno zęby by nie wrzeszczeć co chwilę w zadrukowane strony i z rytmem serca, którego żadny kardiolog nie uznałby za prawidłowe. (;
Uwielbiam tę sagę, jest porywająca, doskonale napisana.. Po prostu cud.

Co do ekranizacji mam nadzieję, że ukaże się jak najprędzej, widziałam na dA obrazek, który doskonale wyglądałby jako plakat, mógłby powstać film.... (:
  • 0
Gotta problem ? Ask Selmak ! ^^

#22 Magnes

Magnes

Sierżant sztabowy

• Użytkownik
  • 1 195 postów
  • Miastowiocha na Śląsku

Napisano 03.01.2009 - |22:18|

Jeśli do ekranizacji zrobią fajną muzykę, będzie można słuchać przy czytaniu. :)
  • 0
http://magory.net - moja strona

#23 Quendi

Quendi

Chorąży sztabowy

• Użytkownik
  • 1 731 postów

Napisano 08.08.2009 - |16:24|

Mistrzowski rzeźnicki realizm.
Zaskakujące zwroty akcji.
itd
itp
....
i niestety brak zakończenia

Czekam na produkcje HBO
  • 0
6 Sons of Anarchy,Californication,Supernatural,Breaking Bad,True Blood,Rescue Me,Big Love, Spartacus,Dexter,Mad Men
5 Tudors,House,Clone Wars,In Treatment,Glee,Top Gear,Archer,Justified,Louie,Big C
4 SGU,Secret Diary,Damages,Nip/Tuck,Medium,Crash,Entourage, Chuck,Dark Blue,Paradox
3 Caprica,Vampire Diaries,Weeds,Lost,In Plain Sight,Mentalist,Psych

#24 Gucus

Gucus

Starszy szeregowy

• Użytkownik
  • 129 postów
  • MiastoBytom

Napisano 12.08.2009 - |14:20|

Mistrzowski rzeźnicki realizm.
Zaskakujące zwroty akcji.
itd
itp
....
i niestety brak zakończenia

Czekam na produkcje HBO

Z tego co znalazłem w internecie to brak zakończenia to nie tragedia
mają jeszcze pojawić się dwie pozycje z tej serii
o The Winds of Winter, forthcoming/Bantam Books
o A Dream of Spring, forthcoming/Bantam Books
  • 0

#25 Magnes

Magnes

Sierżant sztabowy

• Użytkownik
  • 1 195 postów
  • Miastowiocha na Śląsku

Napisano 13.08.2009 - |14:20|

Tylko dwie? Jestem niemal pewien, że będzie znacznie więcej.
  • 0

#26 Gucus

Gucus

Starszy szeregowy

• Użytkownik
  • 129 postów
  • MiastoBytom

Napisano 14.08.2009 - |14:16|

No cóż uważam że główne wątki można spokojnie zakończyć w dwóch obszernych tomach może nawet takich podzielonych na 2 części :)
Ale gdyby było więcej wcale bym sie nie obraził :)
  • 0

#27 tystax

tystax

Szeregowy

• Użytkownik
  • 56 postów

Napisano 16.08.2009 - |05:33|

mają sie pojawić 3, nie wymienieś najblizszego który ma wyjśc A Dance od Dragons. A cała seria była już wielokrotnie wydłużona, na początku miało być 3 tomy później 5 , aktualnie planowane jest 7. Ale najprawdopodobniej dalszego ciągu będiemy mogli sie dowiedzieć dopiero z serialu, bo autor stracił zapał i od 3 lat przekłada premiere następnego tomu coraz mówiac ze juz był gotowy ale niespodobało mu sie coś i zaczyna pisać od nowa
  • 0

#28 wyczes

wyczes

Szeregowy

• Użytkownik
  • 40 postów

Napisano 05.09.2009 - |16:07|

mają sie pojawić 3, nie wymienieś najblizszego który ma wyjśc A Dance od Dragons. A cała seria była już wielokrotnie wydłużona, na początku miało być 3 tomy później 5 , aktualnie planowane jest 7. Ale najprawdopodobniej dalszego ciągu będiemy mogli sie dowiedzieć dopiero z serialu, bo autor stracił zapał i od 3 lat przekłada premiere następnego tomu coraz mówiac ze juz był gotowy ale niespodobało mu sie coś i zaczyna pisać od nowa

A czy wiadomo juz cos moze kiedy ma wyjsc ten kolejny tom?
  • 0

#29 Kiara

Kiara

Starszy plutonowy

• Użytkownik
  • 531 postów

Napisano 05.09.2009 - |18:06|

Cały czas się pisze, a autor reaguje alergicznie na pytania o datę wydania i wszelkie próby "motywowania go" do szybszego pisania, więc... :( Miał być wydany chyba ze 2 lata temu i ciągle wszystkie daty to bardziej myślenie życzeniowe niż realne szanse.
  • 0

#30 Gidi

Gidi

Szeregowy

• Użytkownik
  • 74 postów

Napisano 04.10.2009 - |14:19|

Mam pytanko, biorąc pod uwagę, że nowe tomy nie wychodzą, czy opłaca się zaczynać czytać sagę? Tzn. chodzi mi o to czy jest jakiś sensowny koniec, czy po przeczytaniu ostatniego tomu tak naprawdę nic nie jest wyjaśnione?
  • 0

#31 Krusty

Krusty

Sierżant

• Użytkownik
  • 675 postów
  • MiastoKalisz

Napisano 04.10.2009 - |14:22|

Nowe tomy są wciąż pisane a koniec będzie tylko saga się bardzo rozrosła i trochę to potrwa. Następna książka ma wyjść w 2010.

Użytkownik Krusty edytował ten post 04.10.2009 - |14:24|

• 0

#32 Kiara

Kiara

Starszy plutonowy

• Użytkownik
  • 531 postów

Napisano 04.10.2009 - |15:03|

Pod koniec ostatniego wydanego dotąd tomu nic się nie wyjaśnia, ale do końca Pieśni bliżej niż dalej i ciągle są ogromne szanse na zamknięcie historii. A nawet gdyby nie - odpukać - i tak jak warto czytać.

Użytkownik Kiara edytował ten post 04.10.2009 - |15:04|

• 0

#33 Badziew

Badziew

Starszy szeregowy

• Użytkownik
  • 82 postów
  • MiastoŁódź

Napisano 15.04.2010 - |21:39|

Jak smoczki urosną to dopiero władcy na kontynencie będą mieli kuku...
Ludzie zwą tę serię "Diuną fantasy" - jak pewnie zauważyliście nie bez podstaw. Intryga i zamotanie wątków godne mistrza.
  • 0

#34 Van Tommy

Van Tommy

Szeregowy

• Użytkownik
  • 50 postów

Napisano 24.04.2010 - |18:53|

Prawda, to dobry cykl. Ale... No właśnie, odświeżyłem sobie ostatnio całość (nigdy nie czytałem tego w jednym ciągu, bez przerwy) i zauważyłem pewne obniżenie poziomu. Nie bardzo wiem, czemu to przypisać - może przez wprowadzenie zasady, której nienawidzę, czyli "zabili go i uciekł", czy to dlatego, że akcja zaczęła rozbijać się na szereg drobnych, o lokalnym znaczeniu epizodów (jakoś tak im bliżej początku cyklu, tym zdarzenia dotykają całego Westeros, im dalej - decentralizują się, obejmując tylko poszczególne obszary). Obawiam się, by PLiO nie spotkał los dzieła Jordana, któremu niewiele już brakowało, by pojedynczy, kilkusetstronicowy tom zaczął obejmować wydarzenia jednego dnia.
Tak, zwolnienie tempa akcji to też pewien kłopot, zwłaszcza kiedy się człowiek przyzwyczaił do szybszego jej tempa.
Cóż, dlatego właśnie nie czekam z zapartym tchem na kolejny tom. Co innego na serial, tu nie mogę się doczekać jego powstania i emisji.
  • 0

#35 Kiara

Kiara

Starszy plutonowy

• Użytkownik
  • 531 postów

Napisano 29.06.2010 - |14:26|

Może robię sobie trochę za duże nadzieje po ostatnim wpisie na blogu Martina, ale wiele wskazuje na to, że kolejny tom jest prawie skończony. Obstawiam, że przed końcem roku będzie do kupienia.
A jak nie, to cóż. Nikt się specjalnie nie zdziwi.
  • 0

#36 Quendi

Quendi

Chorąży sztabowy

• Użytkownik
  • 1 731 postów

Napisano 29.06.2010 - |17:05|

Ja myślę że Martin miał czasu aż nadto.
Do tego dojdzie niekwestionowany sukces ekranizacji HBO/BBC i niebywały nacisk stacji, widzów oraz wielkiej rzeszy nowych czytelników na wydawanie kolejnych części.

Prognozuje więc że wraz z serialem TV kolejne tomy będą wydawane bardzo regularnie.
  • 0
6 Sons of Anarchy,Californication,Supernatural,Breaking Bad,True Blood,Rescue Me,Big Love, Spartacus,Dexter,Mad Men
5 Tudors,House,Clone Wars,In Treatment,Glee,Top Gear,Archer,Justified,Louie,Big C
4 SGU,Secret Diary,Damages,Nip/Tuck,Medium,Crash,Entourage, Chuck,Dark Blue,Paradox

#37 Magnes

Magnes

Sierżant sztabowy

• Użytkownik
  • 1 195 postów
  • Miastowiocha na Śląsku

Napisano 30.06.2010 - |08:35|

Nie może dopuścić do sytuacji, że będzie gotowy sezon serialu na podstawie ostatniej książki, a on nie będzie miał następnej. Więc jest szansa, że przyspieszy. O ile serial zdobędzie sukces (ale to chyba jest murowane).
  • 0

#38 cliffhanger

cliffhanger

Chorąży

• VIP
  • 1 447 postów
  • MiastoEARTH_2.0 beta ver.

Napisano 30.06.2010 - |09:09|

A to już nie lepiej, jakby miał wydać powiedzmy miesiąc przed startem serialu? Dobrą reklamę by zrobili przy okazji. Dobrze by się wpasowali, bo pewnie HBO będzie reklamowało miesiąc przed startem serialu.
  • 0

#39 cymrean

cymrean

Starszy plutonowy

• Użytkownik
  • 503 postów

Napisano 30.06.2010 - |16:24|

Martin ciagle jest zajety jezdzieniem na jakies konwenty (nigdy nie bieze ze soba laptopa wiec jak nie jest w domu to nie parcuje), ciagle redaguje jakies inne wydawnictwa, w sezonie ciagle oglada football. Mowiac krotko ciagle znajduje sobie powody aby nie pisac PLiO. Teraz ma jeszcze scenariusz odcinka na glowie, oglada sobie tasmy z castingow itd. Wiec serial raczej jeszcze bardziej opozni ksiazke niz przyspieszy.

Jego ostatni post o przeniesieniu 2 rozdzialow do nastepnego tomu zapewne zacznie tez lawine przenosin i ogloszenie ze bedzie potrzebny jeszcze 1 tom by skonczyc i seria sie rozrosnie z 7 do 8 tomow. Tak jak podzielil Feast of Crows i Dance with Dragons na pol.
  • 0

#40 Quendi

Quendi

Chorąży sztabowy

• Użytkownik
  • 1 731 postów

Napisano 30.06.2010 - |17:22|

Każda część jest wielkości 3 standardowych 300 stronicowych książek, więc nie widzę powodu by nie podzielić materiału.

Przy wielkim sukcesie serialu i olbrzymich pieniądzach zainwestowanych Martin będzie wielce naciskany.

Nie zapominajmy też o popularności jaką zyska a to wraz z kasą mocno podbuduje jego ego i myślę że zmobilizuje dodatkowo.
  • 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych