Skocz do zawartości

Zdjęcie

Apocalypto (2006)

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
27 odpowiedzi w tym temacie

#21 robercik

robercik

Plutonowy

• Użytkownik
  • 393 postów
  • MiastoWLKP

Napisano 29.01.2007 - |15:23|

Daję 8 z 10 punktów. Jego największym plusem są dla mnie aktorzy i to na nich skupiłem swoją uwagę... Te wszystkie blizny, tatuaże i ozdoby zrobiły na mnie ogromne wrażenie! Fakt, że niektóre sceny były przesadzone
» Click to show Spoiler - click again to hide... «

, ale większość mogła się spodobać. Polecam każdemu.

Daję 8 z 10 punktów. Jego największym plusem są dla mnie aktorzy i to na nich skupiłem swoją uwagę... Te wszystkie blizny, tatuaże i ozdoby zrobiły na mnie ogromne wrażenie! Fakt, że niektóre sceny były przesadzone
» Click to show Spoiler - click again to hide... «

, ale większość mogła się spodobać. Polecam każdemu.
  • 0

mieć wszystko to za mało

DOBRY ZE MNIE CHŁOPAK

#22 Avarhis

Avarhis

Kapral

• Użytkownik
  • 155 postów
  • MiastoJózefów

Napisano 29.01.2007 - |21:21|

Dobry niepowiem znajomy z dziewczyną wyszli po ok 20 minutach, ale do rzeczy ładnie oddane życie majów tak jak wyglądało w tamtych czasach. Bawi mnie zato lenistwo nie których recenzentów, którzy piszą bzdury, mogli sprawdzić w encyklopedi albo co anie pisac że np: Gibson pomylił majów z krwawymi aztekami, majowie byli spokojni i pokojowi- było to bodaj w wyborczej, ale tego typu sprawy widziałem i w innych miejscach. Ja wiem że ostarnio modne jest krytykowanie Gibsona ale bez przesady.

Dobry film ciut krwawy, znajomy z dziewczyną wyszli po ok 20 minutach, ale do rzeczy ładnie oddane życie majów tak jak wyglądało w tamtych czasach. Bawi mnie jedna rzecz- lenistwo nie których recenzentów, którzy piszą bzdury, mogli sprawdzić w encyklopedii albo co a nie pisać bzdury (np: Gibson pomylił majów z krwawymi Aztekami, Majowie byli spokojni i pokojowi- było to bodaj w wyborczej, ale tego typu sprawy widziałem i w innych miejscach. Ja wiem że ostatnio modne jest krytykowanie Gibsona ale bez przesady.)
  • 0

#23 DzerY

DzerY

Szeregowy

• Użytkownik
  • 11 postów
  • MiastoRadomsko

Napisano 19.02.2007 - |02:54|

Dosc krwawy film. Zawsze lubialem Gibsona jako aktora a teraz zaczynam go lubiec jak rezysera. Mam nadzieje ze jeszcze mnie zaskoczy w nowej profesji.
  • 0

#24 Gaj

Gaj

Sierżant

• Użytkownik
  • 708 postów

Napisano 26.02.2007 - |08:17|

Jak ktoś lubi horrory z ucinaniem rąk, głów i takie tam klimaty to będzie zadowolony.
Ja to 3 razy oglądałem i nie mogłem skończyć bo usypiałem 2 razy.
Nędzne kino o niczy,. Żadnej idei, żadnej intrygi, ani to historia, ani scifi. Takie wielkie przereklamowane nic ociekające często krwią.
Najlepszym aktorem był czarny jaguar.
  • 0

#25 thrawn1972

thrawn1972

Starszy plutonowy

• Użytkownik
  • 585 postów
  • MiastoZielona Góra

Napisano 26.02.2007 - |18:47|

Nie wiem jakos wszystkim sie ten film bardzo podobal moze nie bardzo ale zawsze lokowal sie na wysokim podium

to nie jest jakis tam horror klasy d czy jeszcze gorszej to jest kino i to kino na wysokim poziomie.
swietne kino ja osobiscie mianowal bym go nawet do oskara.
widac ze gibson nie boi sie probowac i za kazdym razem mu sie udaje. czy ktos wczesniej nagral film w jezyku majow? i to jeszcze zeby taki byl oczekiwany i przyciagnal tylu widzow?
  • 0
Nie wolno się bać. Strach zabija duszę. Strach to mała śmierć, a wielkie unicestwienie. Stawię mu czoło. Niechaj przejdzie po mnie i przeze mnie. A kiedy przejdzie, obrócę oko swej jaźni na jego drogę. Którędy przeszedł strach, tam nie ma nic. Jestem tylko ja.

#26 ganima

ganima

Szeregowy

• Użytkownik
  • 31 postów

Napisano 27.02.2007 - |10:20|

Mi się ten film zupełnie nie podobał. Nie lubię jak jest wszystko wyłożone jak kawa na ławę. Chyba, że to miał być film w formie dokumentu, ale do tego potrzeba czegoś więcej niż używania języka Majów.
Film jest brutalny. Jak dla mnie za bardzo. A rodziców, którzy zabrali swoje dzieci na ten film wysłałabym do psychiatry. Jak można z 10latkiem iść na taki film?
Końcówka filmu jak z innej parafii. Nawet muzyka nie jest ciekawa. Momentami wręcz przeszkadza.
Filmowi daję 1/10.
  • 0

#27 medusa

medusa

Starszy plutonowy

• Użytkownik
  • 559 postów

Napisano 27.02.2007 - |21:02|

QUOTE(Sharak @ 8.01.2007 |20:48|)
Pierwszy raz zastanowiłem się, jak doszło do tego, że w dwóch odizolowanych od siebie obszarach na kuli ziemskiej w których w tym samym czasie istniało życie, powstała taka różnica rozwoju cywilizacyjnego. W Ameryce mieli budowle z kamienia, tynki, cięciwę, koło, ogień itp. A u nas istniały już mapy, statki, broń palna, organizacja państwowa i wiele innych. Zastanówcie się nad tym chwilę.
Ogólnie film 8/10 (czyli dorzucam się w ocenie do reszty)
quote name='SiLenT' date='9.01.2007 |10:12|' post='214803']
To jest normalne ze jeżeli jakieś społeczeństwo żyje w izolacji to się nie rozwija, ci biedni Majowie to niby z kim mieli się spotykać i ścierać na poziomie technologicznym, wiemy przecież ze w Ameryce w tamtych czasach liczyły się tylko 2 cywilizacje oprócz Majów byli to Aztekowie. MY w europie mieliśmy już w tamtych czasach jako taki wolny rynek, ludzie z rożnych krajów wynajdowali rożne rzeczy, przepływ technologi i już europejczycy maja statki itd a Majowie dalej sobie pływają tymi swoimi canoe.

żarty jakieś sobie robicie???
Toż przeciez w samej Europie Grecy pisali filozofię a nasi przodkowie (Słowianie) praktycznie siedzieli na drzewach. Cywilizacja to proces ale podlega nie wyłącznie wzrostom ale zarówno wzrostom jak i upadkom i wielkie cywilizacje Chin, Egiptu, Persji pomimo wielkich wzlotów zaliczyły też głębokie doły.
I to jest moim zdaniem jedyna mądrość jaka wypływa z tego filmu i jedyna cenna rzecz jaką się z niego wynosi. Kwestię czy bardziej cywilizowane plemię to takie, które posiada statki/inne zdobycze techniczne czy takie które się nie zabija dla rozrywki jak wynika z faktów powszechnie wiadomych i jedni i drudzy mają w tym własne osiągnięcia - pozostawiam do osobistego, czysto subiektywnego rozważenia. A o potędze cywilzacji ostatecznie zdecyduje to czy i jak długo przetrwa ale o jej wielkości - to co po sobie pozostawi.
Sam film mnie zirytował, rozdrażnił i :sam5:
Daję 1/10 za ładną oprawę plastyczną ale tak na prawdę jest to zasługa wyobraźni kostiumologów, bo nie ma ona nijak odniesień do wiedzy o zwyczajach mieszkańców Ameryki Płd w dziedzinie make-up, więc może raczej powinnam dać 0,5 za chęć poprawienia wizerunku krwawej jatki w ideologicznej otoczce "odkrywania Ameryki"
  • 0
Biorę sobie w tej pętli wolne.

#28 Quendi

Quendi

Chorąży sztabowy

• Użytkownik
  • 1 731 postów

Napisano 09.04.2007 - |00:50|

Prosta historia pokazana w super naturalistyczny sposób.

Nie jest to film o zagładzie Mayów, zderzeniu cywilizacji itd.
Jest to dość prosta historia z niezwykle realistycznym widokiem na kulturę Mayów od środka.

Jakże różne jest to od 300, filmu który też opowiada o ludziach ze społeczności opartej na niewolnictwie.

Apocalypto poprzez swoją prostotę, dosłowność i INNOŚĆ kulturową jest filmem bardzo dobrym ale nic ponad to.
Mamy tu też trochę symboliki Wyjście z błota, Puma, przybycie Hiszpanów ...

Przypomina mi Historię Przemocy, także bardzo prosty, brutalny ale bardzo dobry film.

Historie REALISTYCZNE muszą być proste bo takie jest życie i to lubię.

Natomiast zagadki w zagadce, mega intrygi nadają się do "zabili go i uciekł"
  • 0
6 Sons of Anarchy,Californication,Supernatural,Breaking Bad,True Blood,Rescue Me,Big Love, Spartacus,Dexter,Mad Men
5 Tudors,House,Clone Wars,In Treatment,Glee,Top Gear,Archer,Justified,Louie,Big C
4 SGU,Secret Diary,Damages,Nip/Tuck,Medium,Crash,Entourage, Chuck,Dark Blue,Paradox
3 Caprica,Vampire Diaries,Weeds,Lost,In Plain Sight,Mentalist,Psych

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych