Skocz do zawartości

Zdjęcie

Nowe wrota

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
174 odpowiedzi w tym temacie

#21 Dooku

Dooku

Starszy kapral

• Użytkownik
  • 257 postów
  • MiastoPrzeźmierowo

Napisano 02.01.2007 - |19:22|

Dokładnie tak - są gadżetem, mało tego - mało znaczącym, bo w serialu prawie w ogóle się nie pojawiają. W SG1 kochałem moment ustawiania się symboli, tą parę, ten dźwięk ustawiających się symboli, alarm w tle i głos mówiący: "incoming traveler" lub "... chevron six encoded, cheveron seven... locked". Dźwięk i wygląd zamykającej się przesłony, a nie jakieś światełko. Po prostu były świetnie zrobione. Te w Atlantis były tylko nastawione na nowocześniejszy i według twórców bardziej 'bajerancki' wygląd, co może im i wyszło, ale nie przypadło mi do gustu w ogóle.
  • 0
Don't tell me, what I can't do!

#22 PYREK

PYREK

Szeregowy

• Użytkownik
  • 16 postów

Napisano 03.01.2007 - |09:24|

Całkowita racja, lepiej niech nic nie zmieniają :angry: - toż to przecież jak znaleziony artefakt - niepowtarzalny i widowiskowya w dodatku tytułowa nazwa całej serii!!!
  • 0

#23 silent_

silent_

Starszy szeregowy

• Użytkownik
  • 149 postów

Napisano 04.01.2007 - |00:22|

panowie nie ma co sie klucuc, prawda jest jedna to wrota z sg1 przyczynily sie do ogromnego sukcesu serialu, cudowny dzwiek podczas wybierania symboli, przeslona i oczywiscie same pomieszczenie wrot, do tego staff, zat, hatah alkesz i glider zbroje jaffa no i ojczyste p-90 tylko i wylacznie to bedzie mi sie kojazyc przez cale zycie z ogromna pomyslowoscia tworcow, atlantis jest cukierkowy a co za tym idzie malo realny, SG1 jest wyjatkowy, wspanialy realizm i klimat. ja chciec sie zakochac tak samo w stargate 3 :angry: nie chciec bajki tylko powazny film

Użytkownik silent_ edytował ten post 04.01.2007 - |00:25|

• 0

#24 truskolodz

truskolodz

Starszy plutonowy

• Użytkownik
  • 502 postów
  • MiastoŁodź/Dublin

Napisano 13.01.2007 - |01:38|

Tak gadacie, ze Atlantis cukierkowy, a SG1 poważny. Wiadomo, ze to bujda na resorach. A Stargate 3th spinoff będzie jeszcze wiekszą. Ale nie zmienia to faktu, ze i tak bedziemy oglądać z chęcią i zaciekawieniem.
  • 0
Dołączona grafika

#25 silent_

silent_

Starszy szeregowy

• Użytkownik
  • 149 postów

Napisano 15.01.2007 - |20:19|

co z tego ze bujda na resorach, moze byc bujda bardziej realna i bujda mniej realna :bag: a pozatym koncepcja wormhol nie jest bujda :buu:
  • 0

#26 Zarrow

Zarrow

ZBANOWANY

• Zbanowany
  • 497 postów

Napisano 15.01.2007 - |22:03|

Raczej jednak to bujda z wormholem, bo wątpię, by scenarzyści "show like this" mieli doktoraty z astrofizyki ;)
  • 0

#27 michal_zxc

michal_zxc

Plutonowy

• Użytkownik
  • 382 postów

Napisano 16.01.2007 - |19:53|

Dokładnie tak - są gadżetem, mało tego - mało znaczącym, bo w serialu prawie w ogóle się nie pojawiają. W SG1 kochałem moment ustawiania się symboli, tą parę, ten dźwięk ustawiających się symboli, alarm w tle i głos mówiący: "incoming traveler" lub "... chevron six encoded, cheveron seven... locked". Dźwięk i wygląd zamykającej się przesłony, a nie jakieś światełko. Po prostu były świetnie zrobione. Te w Atlantis były tylko nastawione na nowocześniejszy i według twórców bardziej 'bajerancki' wygląd, co może im i wyszło, ale nie przypadło mi do gustu w ogóle.

Ja preferuje wrota z Atlantis:) Gdyby ktoś wykopał takie wrota jak są w serialu w naszej galaktyce to pewnie by pomyślał a ) co to za kupa żelastwa b ) ciekawie do czego ludzie pierwotni tego używali -> przecież one kompletnie nie wyglądają na zaawansowane.... (Wyobrażam sobie od razu taki telefon komórkowy albo komputer z wyglądem ala "wielka metalowa cegła z mechanicznymi elementami":P )

Użytkownik michal_zxc edytował ten post 16.01.2007 - |19:58|

• 0

"Nie możesz kontrolować co się dokładnie zdarzy, jest tyle rzeczy do ogarnięcia, ale intencje pomagają obrać kierunek. Jeśli masz dobre intencje to masz większe szanse że wszystko skończy się dobrze" Trance Gemini - Andromeda
The Secret <- Polecam

#28 Zarrow

Zarrow

ZBANOWANY

• Zbanowany
  • 497 postów

Napisano 16.01.2007 - |22:09|

To powyżej pretenduje do jednego z najgłupszych commentów, jakie w życiu widziałem. Błagam, niech ktoś mnie wyręczy i wytłumaczy, dlaczego. :rolleyes:
  • 0

#29 elam

elam

Chorąży sztabowy

• Użytkownik
  • 1 757 postów
  • MiastoBielsko-Biala

Napisano 16.01.2007 - |22:50|

dobre, Zarrow.... :D
kurcze, ale ja cie nie wyrecze, to przekracza chyba moje mozliwosci...
wrota na Atlantis sa okropne, plastikowo-gumowe, swiatelka jak diody - zabawki w pokoju 10ciolatka, pstryk i dziala....
przeciez wrota to jest otwieranie wormhola, laczenie dwoch krancow galaktyki, wielka moc potrzebna.....
zeby to pokazac, potrzebna jest kupa zelastwa, halas, huk, dym, para, ogien, wybuch, swiatko, bo ja wiem, co jeszcze.
ze to wyglada prymitywnie??? akurat, ktos ma moze takie a takie wyobrazenie o techologii, ze jak cos jest nowoczesne, to musi byc gladkie, zaokraglone, miec male niebieskie diodki i byc polmalowane na srebrny albo jeszcze niebieski metallic... a kto powiedzial, ze pradawni mieli taki sam zmysl estetyczny, co ludzie na poczatku 21go wieku?
no kto ?
- kolega michal powiedzial... :D
  • 0
lubisz science-fiction? na serialach sie nie konczy !
www.science-fiction.com.pl/forum

#30 michal_zxc

michal_zxc

Plutonowy

• Użytkownik
  • 382 postów

Napisano 17.01.2007 - |00:52|

przeciez wrota to jest otwieranie wormhola, laczenie dwoch krancow galaktyki, wielka moc potrzebna.....
zeby to pokazac, potrzebna jest kupa zelastwa, halas, huk, dym, para, ogien, wybuch, swiatko, bo ja wiem, co jeszcze.

Jak wiemy można wrota z tostera zrobić i zasilać z miejskiej sieci energetycznej więc nie przesadzał bym z tymi wymaganiami:)

.. a kto powiedzial, ze pradawni mieli taki sam zmysl estetyczny, co ludzie na poczatku 21go wieku?
no kto ?
- kolega michal powiedzial... :D

Tzn pacząc na atlantis to pradawni mieli taki sam zmysł estetyczny jak ja mam, więc mam podstawy do sądzenia że nasze opinie estetyczne dotyczące wrót w naszej galaktyce by się pokrywały:D
  • 0

"Nie możesz kontrolować co się dokładnie zdarzy, jest tyle rzeczy do ogarnięcia, ale intencje pomagają obrać kierunek. Jeśli masz dobre intencje to masz większe szanse że wszystko skończy się dobrze" Trance Gemini - Andromeda
The Secret <- Polecam

#31 silent_

silent_

Starszy szeregowy

• Użytkownik
  • 149 postów

Napisano 17.01.2007 - |13:19|

brak estetyki poteguje tajemniczy klimat, stare wrota daly mi niesamowite wyobrazenie o pradawnych, atlantis mi to spierniczyl ale i tak je lubie :bag: ogolnie wrota z atlantis to szit, nie mam nic wiecej do powiedzenia

koncepcja wormhole to nie bujda, wielu astrofizykow bardzo powaznie akceptuje to zjawisko np hawking czy Michio Kaku

Użytkownik silent_ edytował ten post 17.01.2007 - |13:24|

• 0

#32 Lucas_Alfa

Lucas_Alfa

Sierżant sztabowy

• Użytkownik
  • 1 027 postów
  • MiastoWarszawa

Napisano 17.01.2007 - |17:01|

Pozwolę sobie "zacytować" Generała Hammond'a:

- Dlaczego to się nie kręci? Jest okrągłe. Chcę żeby się kręciło. Natychmiast. Kręcenie jest fajniejsze od niekręcenia.

W pełni go w tym stwierdzeniu popieram.

We wrotach Atlantydowych nie widać tej potężnej mocy potrzebnej do utworzenia tunelu. Podczas wybierania adresu nic się nie dzieje. Ot przelatują jakieś światełka i nagle jest po sprawie. Jakaś taka normalność jak wyprawa do drugiego pokoju.
W SG-1 otworzenie wrót to cała procedura i stan gotowości. Czy my lecimy, czy do nas lecą, to swego rodzaju fascynujące zdarzenie. Zaskakujące klamry to coś pięknego. Dźwięki wrót to majstersztyk.
W Atlantydzie coś tam bzyczy jak przydźwięk sieciowy. Poza tym wrota SG-1 sprawiają wrażenie solidnej konstrukcji. Te Atlantydowe wyglądają jak tandetna zabawka dla dzieci z plastiku chińskiej produkcji. SG-1 są surowe, wręcz brutalne formą, a Atlantydowe takie bezpłciowe.

Mam nadzieję, że producenci nie zaczną znowu "unowocześniać" wrót bo mogą przedłożyć formę nad jakość.
  • 0
Dołączona grafika

- I straszna FOTA, co śmierdzi ziemiom wpatła do tłumaczy, krzyczonc UAaaaaa!
Ale że poniewarz wszystkie bajki dobże sie kończom, nie opowiem, co się stało potem.
*

* sparafrazowane słowa Czesia - oryginał "Włatcy Móch"

#33 baloo

baloo

Plutonowy

• Użytkownik
  • 350 postów
  • MiastoWarszawa

Napisano 17.01.2007 - |18:42|

Nikt tego jeszcze nie powiedział więc:
Wrota z Atlantis są jakby wyciągnięte z Windowsa XP. Wszędzie ten śliczny błekit, pozytywne kolorki, miód i orzeszki, bleee.
  • 0

#34 Zarrow

Zarrow

ZBANOWANY

• Zbanowany
  • 497 postów

Napisano 17.01.2007 - |19:00|

Trochę to zastanawiające, z eLucas tka nie lubi wrót z atlantisa, a jendka ma je na awatarze :D

W lazdym razie co do Atlantis i ich Wrót-się nad tym zastanawiałem. Ogólnie estetyka Atlantisu jest dziwaczna. Tandetna jak cholera. Obrzydliwie kiczowata momentami. I zupełnie nie pasuje do Pradawnych. Nawet plaćówka na Antarktydzie jest niepodobna do Atlantis w żaden sposób. Ba! Jest ładniejsza i lepiej się prezentuje jako coś, co stworzyli Pradawni, mimo źe jak pierwszy raz ją zobaczyłem, to byłem rozczarowany.

Zastanawiałem się ostatnio nad tym, jak powinny wyglądać Wrota na Atlantisie jak i samo Atlantis w środku. Stwierdziłem, że twórcy mieli dobry zamysł, ale im kasy nie starczyło na dekoracje, jak i też troche pokpili sprawe. Albo dali za dużo wolnej ręki studiu.

Wrota na Atlantis mają być nowocześniejsze, a adresy wybierane szybciej-stąd te światełka i graficzne wybieranie adresu, miast mechanicznego. Inny kolor chevronów symbolizuje inny system Wrót. Jednak cała reszta jest pretty the same-poszczególne wzory na Wrotach, szczegóły itp. Analizujac niekóre elementy wystroju architektonicznego Atlanits i Aurory doszedłem do wniosku, że twórcy mieli w zamyśle co innego, niż im wyszło. Bazując na tym przeczuciu wykonałem kilka szkiców (Jezuuu, ale ja jestem pokopanym maniakem Stargate :huh: ) i oto co mi wyszło: Attlantis gładkie jak pupcia niemowlaka. Ascetyzm. Minimalizm, ale zarazem maksymalny komfort. Czym sie sugerowałem? Głównie wyglądem cel Pradawnych, ich drzwiami do celi na Aurorze, pomieszczeniami z tejże, maszyną do podrzy międzyplnetarnych z "kontaktu", trochę filmem "X-Men". Domieszać do tego trochę estetyki z "odysei kosmicznej 2001" (obcej, nie ziemskiej), dorzucić kupę niezrozumiałych urzadzeń dla Tauri i voila! Mamy Atlantis takie, jakie winno być.

Wrota w tym przypadku mają tylko jeden znany nam element z naszej galaktyki-chevrony. Na moim szkicu powiekszyłem symbole, ale jednoczesnie zmniejszyłem całość wrót, średnicę wewnętrzną pozostawiając tą samą.
Wyeleminowałem 99% wzoru na wrotach po obu stronach, zostawiajac gładką powierzchnię. Wrota zrobiły sie troche bardziej cieńkie.
Co do wybierania adresu-połączyłem idee obu typów Wrót. W atlantis należy zachowac szybkosć wbijania adresu. A z rugiej strony-nie ma kręcenia, nie ma fajności :( więc wykoncypowałem, że zamiast jednego pierścienia, będziemy mieć np. 4. Każdy będzie się kręcił niezależnie i będzie zawierał kilka punktów, które razem z resztą pierścieni w zależności od kombinacji, beda mogły tworzyć symbole adresu. W momencie ustalenia symbolu pierścienie zatrzymują sie na krótko. Jeśli macie problem z wyobrażeniem sobie tego, to wyobraźcie sobie, że macie w reku kostkę rubika i robicie coś takiego jak ten typek: http://www.youtube.c...Q...ted&search=
Tylko że w dwóch wymiarach.
Dla zwolenników świecenia (chcę żeby się swiieciło! świecenie jest znacznie fajniejsze niz nie świecenie!) można pójść na kompromis i zgodzić się na podświetlenie symbolu, gdy zostanie wbity. A więc uruchomienie Wrót wyglądałoby tak:
-wbijamy adres
-pierścieniw się krecą
-w momencie wskoczenia symbolu dany chevron się zapala i blokuje
-Gdy wszystkie symbole są na miejscu i ostanti chevron się zablokuje, wszystkie chevrony powracają w tym samym momencie na pozycje początkowe. W tym samym momencie powstaje wormhole (nie tak jak dotychczas, ze wbijalismny adres, pojedynczy chevron się lockował i wracał na miejsce)
-ew.punkty mogą być podświetlane

Użytkownik Zarrow edytował ten post 17.01.2007 - |19:04|

• 0

#35 silent_

silent_

Starszy szeregowy

• Użytkownik
  • 149 postów

Napisano 17.01.2007 - |20:42|

niezla faza :bag: sam jestem fanatykiem wiec podoba mi sie takie zaangarzowanie.
moze teraz moje male porownanie

gwiezdne wrota z SG1 ->
http://www.musclecar...amaro-1969f.jpg

gwiezdne wrota z atlantis
http://tuning.pl/gal...KIO_5389_10.jpg
  • 0

#36 Lucas_Alfa

Lucas_Alfa

Sierżant sztabowy

• Użytkownik
  • 1 027 postów
  • MiastoWarszawa

Napisano 18.01.2007 - |11:15|

Trochę to zastanawiające, z eLucas tka nie lubi wrót z atlantisa, a jendka ma je na awatarze biggrin.gif

Powiem, tak. Jest miejsce na avatar, więc musi być avatar. :-P
Nie mogę jako fan SG-1 wstawić tam zdjęcia Pameli, bo to by było świętokradztwo.
Wrota Atlantisowe mimo swojej plastikowości i optycznej kruchości ładnie się świecą a jak napisałeś świecenie jest ładniejsze od nieświecenia. Z dwojga złego wolę chevron od Pameli, zwłaszcza, że sam go zmontowałem z trzech zdjęć z filmu.

Co do twojego pomysłu z wrotami, to przyznam, że chwilę mi zajęło wyobrażenie sobie ich wyglądu i działania. Powinieneś się zastanowić nad zostaniem konsultantem technicznym w nowym Stargate. Twoje wrota wyglądają trochę skomplikowanie, jednak jak chwilę pomyśleć okazuje się, że rozwiązanie z kilkoma niezależnymi pierścieniami jest genialne. Przy założeniu, że każdy z nich będzie miał kilkadziesiąt różnych symboli to można tworzyć mnóstwo ich wzajemnych kombinacji. 4 symbole z 4 obręczy z puli kilkudziesięciu symboli na każdy pierścień to po prostu full wypas. Jeśli nasze i pegazowe wrota porównać do możliwości twoich, to aż strach pomyśleć, co przy pomocy twoich można zdziałać.

Co do chevronów, to zawsze mnie zastanawiało dlaczego tylko główny się porusza i blokuje a reszta jedynie się świeci. Zawsze byłem zdania, że blokować powinny się kolejno wszystkie chevrony w chwili wprowadzania kolejnego symbolu dlatego popieram twój pomysł.

baloo: Tego stwierdzenia właśnie mi brakowało. Trafiłeś w samo sedno.

Użytkownik Lucas_Alfa edytował ten post 18.01.2007 - |11:15|

• 0
Dołączona grafika

- I straszna FOTA, co śmierdzi ziemiom wpatła do tłumaczy, krzyczonc UAaaaaa!
Ale że poniewarz wszystkie bajki dobże sie kończom, nie opowiem, co się stało potem.
*

* sparafrazowane słowa Czesia - oryginał "Włatcy Móch"

#37 elam

elam

Chorąży sztabowy

• Użytkownik
  • 1 757 postów
  • MiastoBielsko-Biala

Napisano 18.01.2007 - |20:37|

popieram, baloo, indeed :)
co do Zarrowa jako konsultanta technicznego - ciekawe by to bylo :)
a ja bym mogla projektowac stroje dla nie-Tauri :) mam pare pomyslow...
  • 0

#38 Zarrow

Zarrow

ZBANOWANY

• Zbanowany
  • 497 postów

Napisano 18.01.2007 - |23:44|

Tylko nie wykombinuj czegoś a'la replikatory z SGA, gdzie ich ciuchy są wyątkowo kretyńskie-zwłaszcza te nasiusiory z skóry ;P

Użytkownik Zarrow edytował ten post 18.01.2007 - |23:44|

• 0

#39 elam

elam

Chorąży sztabowy

• Użytkownik
  • 1 757 postów
  • MiastoBielsko-Biala

Napisano 19.01.2007 - |06:43|

no wlasnie ... nie wiem kto mial takie wizje ale chyba za duzo wypalil :)
ale, oops, chyba offtopujemy...

yy no to, ten tego, moim zdaniem, wrota powinny byc takie jak w SG-1 . ilez mozna udziwniac
:D
  • 0

#40 Zarrow

Zarrow

ZBANOWANY

• Zbanowany
  • 497 postów

Napisano 19.01.2007 - |20:51|

Ha! Przyznaję się do błędu-ostatnio opisywałem Atlantis takim, jakie bym to ja zrobił. Czas chyba jednak spojrzeć na rzecz realistycznie...Moje nowe przemyślenia bazują na wyglądzie Ancient outpost na Antarktydzie, które wygląda sto razy lepiej, niż kiczowate Atlantis. Robię wstepne szkice...Jak będą dobre, to kto wie-może je wrzucę.
EDIT: ciągle offtopuję, ale cóż poradzić. Rzecz jest na razie zbyt mała, by zaczynać nowy temat z nią..
Dokonałem przeróbki Gate Roomu Atlantis wedle stylu ancient outpost. I jestem zdruzgotany. To jest zaledwie kila linii, kilka prostych chwytów, a wszystko zmieniają... I się zastanawiam-mając tak znakomity materiał architektoniczny, jakim była plaćówka na Antarktydzie...Jak scenografowie mogli tak s p i e p r z y ć sprawę?

Użytkownik Zarrow edytował ten post 19.01.2007 - |21:42|

• 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych