Znane, stare jak świato, tutaj
bardzo ciekawa strona wikipedii
i artykul o czyms takim jak "butelka Kleina" czyli dwuwymiarowa bryla w naszej trojwymiarowej przestrzeni![]()
milego ogladania
PS
Zarrow, :clap: za postepy
Bardzo śmieszne :blush: :/ Ja tylko literówki poprawiłem. Zresztą jeszcze nie we wszystkich postach.
Ale tobie też się należy :clap: -zaczęłaś wgryzać się w teorię wielu wymiarów. Brawo! :bag:
EDIT: Własnie mi wpadło coś do głowy. Ori uzywają superwrót, by przemiszczać się między galaktykami. Paradoksalnie to kolejny dowód ich "niskiego" rozwoju technologicznego, czy raczej kolejny argument potwierdzjący tezę, że ascendacja nie daje wcale "wiedzy całkowitej". Gdyby tak było Ori nie bawili by się w żadne superwrota, tylko wystrzelili swoje okręty z swojej galaktyki i dzięki hipernapędowi galaktycznemu dotarli by do nas w parę godzin jak nie szybciej. Można co prawda argumentować, że komunikacja przez wrota jest szybsza i przez to lepsza, ale jak widzieliśmy w "Beachhead" wcale nie jest to takie dobre rozwiązanie. Na swoje własne życzenie bowiem stajemy się więźniami lokacji superwrót, musimy ich bronić itp. co ogranicza mobilność floty.
A przecież wiemy, że Alteranie pocinali między galaktykami dzięki hipernapędowi. Można więc sparafrazować słynne powiedzenie Lenina tudzież bohatera z klanu, Maciusia i zapytać "O CO CHODZI?"
Myślę, że Ori nie posiadają hipernapędu międzygalaktycznego i Alteranie tutaj mają nad nimi przewagę. Początkowo chciałem wysunąć teorię, że być może Asgard użyczył tej technologii Pradawnym, ale wobec faku, że nie mamy żadnych dowodów na to, że 10 milionów lat temu Asgard latał między gaaktykami ta teoria jest mało prawdopodobna. Również założenie, że hipernapęd Altantis został w późniejszym czasie dzięki wiedzy Asgardu zmodyfikowany, nie może być w żaden sposób potwierdzone.
Użytkownik Zarrow edytował ten post 04.12.2006 - |16:04|

Logowanie »