Skocz do zawartości

Zdjęcie

Odcinek 204 - S10E10 - The Quest

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
119 odpowiedzi w tym temacie

Ankieta: Oceniamy odcinek: (30 użytkowników oddało głos)

Oceniamy odcinek:

1. 10 (8 głosów [32.00%])

Procent z głosów: 32.00%

2. 9.5 (2 głosów [8.00%])

Procent z głosów: 8.00%

3. 9 (9 głosów [36.00%])

Procent z głosów: 36.00%

4. 8.5 (4 głosów [16.00%])

Procent z głosów: 16.00%

5. 8 (2 głosów [8.00%])

Procent z głosów: 8.00%

6. 7.5 (0 głosów [0.00%])

Procent z głosów: 0.00%

7. 7 (0 głosów [0.00%])

8. 6.5 (0 głosów [0.00%])

9. 6 (0 głosów [0.00%])

10. 5.5 (0 głosów [0.00%])

11. 5 (0 głosów [0.00%])

12. 4.5 (0 głosów [0.00%])

13. 4 (0 głosów [0.00%])

14. 3.5 (0 głosów [0.00%])

15. 3 (0 głosów [0.00%])

16. 2.5 (0 głosów [0.00%])

17. 2 (0 głosów [0.00%])

18. 1.5 (0 głosów [0.00%])

19. 1 (0 głosów [0.00%])

20. 0.5 (0 głosów [0.00%])

21. 0 (0 głosów [0.00%])

Głosuj Goście nie mogą oddawać głosów

#21 psjodko

psjodko

TIME LORD

• Moderator
  • 2 337 postów
  • MiastoLeżajsk

Napisano 24.09.2006 - |10:36|

9.5
No i smok... A ja tam będę bronił! Gdyby był wielki jak połowa jaskini też byłoby źle, gdyby był smokiem żywcem z fantasy i zaczął gadać ludzie wgnietliby go w ziemię. Więc mówię - ten smok jest taki jaki być powinien, jakiś gatunek latającego jaszczura rozsądnych rozmiarów (czy też hologram na nim wzorowany)

No cóz uparliście się na jedno tłumaczenie. Przyznam, że podstawowe ale..
słowo dragon ma wiele znaczeń: m.in. to cerber, dozorca, stróż ale równiez jędza i sekutnica :)
Co ciekawsze dragon to również nazwa programu komputerowego (procesu) podobnego do deamona
w systemach UNIXowych. Jego zadanie to pilnowanie danych i dopuszzczanie jedynie poprawnie
zalogowanych.

Więc podejrzewam, że tak jak wszystko w tym odcinku, to jest po prostu gra słów wcale nie koniecznie oznaczająca dokładnie smoka.

Użytkownik psjodko edytował ten post 24.09.2006 - |10:38|

::. GRUPA TARDIS .::

#22 biku1

biku1

BSG FREAK

• Moderator
  • 6 528 postów
  • MiastoSZCZECIN

Napisano 24.09.2006 - |10:54|

(Zauważyliście że w pułapce dylatacji nie było ani jednego Jaffa, Baal nikogo nie poświęcił?! :)

Co do Adrii - że bibliotekarz nie jest tym za kogo się podaje to było jasne, ale spodziewałem się kapłana lub jakiegoś pradawnego strzegącego tajemnicy, miłe zaskoczenie.

To też mi jakoś tak nie pasowało,że żadnego Jaffa tam nie było i znaleźli tylko samego Baala.
A co do bilbliotekarza to ja spodziewałem się jakiegoś Pradawnego bo odrazu wydał mi się jakiś taki podejżany w tym swoim podejściu do obcych przecież dla niego SG. Bez problemów pokazał im tą skrzyneczkę ale już mapy nie chciał tak jakby ich sprawdzał. Czy są warci tej tajemnicy.

No cóz uparliście się na jedno tłumaczenie..............
to jest po prostu gra słów wcale nie koniecznie oznaczająca dokładnie smoka.

Cwaniak ;) ;) nieźle nas załatwiłeś. :D Choć faktycznie można i tak spojrzeć na tego dragona.

Użytkownik biku1 edytował ten post 24.09.2006 - |10:55|

Głupiec narzeka na ciemność , mędrzec zapala świecę.
Dużo ludzi nie wie, co z czasem robić. Czas nie ma z ludźmi tego kłopotu .

RIP BSG, Caprica
RIP Farscape
RIP Babylon 5
RIP SG-1, SG-A, SG-U
RIP SAAB, Firefly
RIP ST: TOS, TNG, DS9, VOY, ENT

#23 ic3man1982

ic3man1982

Szeregowy

• Użytkownik
  • 12 postów

Napisano 24.09.2006 - |11:00|

psjodko->a jakbys nazwal stwora, ze skrzydlami, sporych rozmiarow i ziejacego ogniem? ja bym powiedzial smok, niezaleznie od tego jak dluga mialby szyje :P.

A tak wogole to odc mi sie podobal, dalem 9. Szczegolnie mi sie podabala Vala (suszarka, i ten jej entuzjazm przy rozwiazywaniu zagadek).

Użytkownik ic3man1982 edytował ten post 24.09.2006 - |11:04|

• 0

#24 Kondi

Kondi

Starszy szeregowy

• Użytkownik
  • 91 postów
  • Miastowawa

Napisano 24.09.2006 - |11:20|

narzekacie na te sg1 jak stare panny, zawsze się coś wam nie podoba a serial się kończy :P
+ Adria ( łatwo można było się zorientować że to będzie ona - previously on Stargate :D )
+ Baal dodaje dużo humoru
- Daniel przejmuje głową role a reszta w tle
- po smoku spodziewałem się czegoś większego ale co tam :)
Najlepszy odcinek sezonu zaraz po The Pegasus Project

+++mega plus za całą drużynę :afro:
  • 0

#25 VipeR

VipeR

Szeregowy

• Użytkownik
  • 18 postów

Napisano 24.09.2006 - |11:27|

No cóz uparliście się na jedno tłumaczenie. Przyznam, że podstawowe ale..
słowo dragon ma wiele znaczeń: m.in. to cerber, dozorca, stróż ale równiez jędza i sekutnica :)
Co ciekawsze dragon to również nazwa programu komputerowego (procesu) podobnego do deamona
w systemach UNIXowych. Jego zadanie to pilnowanie danych i dopuszzczanie jedynie poprawnie
zalogowanych.

Więc podejrzewam, że tak jak wszystko w tym odcinku, to jest po prostu gra słów wcale nie koniecznie oznaczająca dokładnie smoka.

Hmmm... cos mi sie zdaje ze sobie pomyliles z GUARDIAN'ami czyli istotami niekoniecznie rodem z fantasty ktore mialy za zadanie wlasnie pilnowac jakiejs rzeczy. Przynajmniej ja nie slyszalem zeby dragon mial tlumaczenia jak cerber, dozorca, stroz, jedza, sekutnica :|

Swoja droga jak sie juz czepiamy pola dylatacji to dodam jeszcze 2 niedopracowania:
- co niektorzy sie tam nie przykladaja do stania nieruchomo :P
- SG nie zastanawia sie jak wylaczyc pole i uwolnic biedakow? :/ to cos nowego :P Jakos tak zero zyczliwosci :P mimo ze mieli takowej przestrzegac :P
  • 0

#26 Kondi

Kondi

Starszy szeregowy

• Użytkownik
  • 91 postów
  • Miastowawa

Napisano 24.09.2006 - |11:40|

- co niektorzy sie tam nie przykladaja do stania nieruchomo :P

Dokładnie powinni dokręcić ujęcie bo wyglądało to jak by się specjalnie poruszył.

Poza tym po co mieli inni (mniej zaawansowanie) znaleźć tą broń Merlina skoro nie wiedzieli by do czego służy i jak jest potężna. Te zagadki powinny sprawdzać kto ją chce posiąść i czy do walki z Ori ? Na planecie powinien być wykrywacz Ori coś takiego jak młot thora. w krytycznym momencie przesyła broń w inne miejsce.
  • 0

#27 Widar

Widar

Kapral

• Użytkownik
  • 170 postów

Napisano 24.09.2006 - |12:02|

Wczoraj sobie obejrzalem ten odcinek i doslownie poraził mnie, ale niestety niezbyt pozytywnie, przez ostatnie kilka dni miałem sporo wolnego czasu i zaczołem ogladać stare odcinki naszego ukochanego SG-1 i mimo ze ogladalem je już kilka razy to wydawały mi się ciekawsze od tego, mimo ze przyznam ze jest to jeden z ciekawszych odcinkow 10 sezonu. Ale to rozmowa na inny temat.
- Carter wykrywa pole opuźniające czas ( niewiem jak to inaczej nazwać ) po przez urządzenie przypominające GameBoy’a dlamnie to dziwnie wygladalo i od kiedy urządzenia Ziemian mogą wogule wykrywać zakłucenia czasu.
- Motyw z kamieniami dośc dziwny bo niby skad po jednym rzucie wiadomo ze to ślepy zaułek, przecież można jeszcze pujśc w prawo lub lewo. Od razu przychodzi do głowy zaznaczanie ścian piaskiem, ale zawiesić komputerowo jeden kamień to nie to samo, co kilka milionów ziarenek piasku.
- Chodzenie i rozwiązywanie zagadek przypominało mi kiepską sesje papierowego RPG, musisz zrobić to i to, a cały wysiłek intelektualny to było zgadywanie dziwnych rymowanek, które po przetłumaczeniu na angielski nawet się rymowały ( dziwne, czyżby pradawni przewidzieli, że rozwiązywać je będą amerykanie)
- Humor, fakt zabawny ale momętami glupi.

Ocena przed oglądaniem starych sezonów mysle ze ok. 7
Po obejrzeniu starych odcinków 5 i to z sentymentu do serialu
  • 0

#28 Halavar

Halavar

Starszy plutonowy

• Użytkownik
  • 637 postów
  • MiastoŚląsk

Napisano 24.09.2006 - |12:24|

Wreszcie porządny odcinek 10 sezonu dotyczący głównego watku. bardzo ładnie to wyszło, aż chce się czekać na część drugą.

Ocena: 9,5

PLUSY:

+ :slina: piękna Adria wraca, szkoda tylko, ze przedostatni raz ją widzimy. A to prowadzi to przypuszczenia, że w częśći drugiej zostanie zabita. Ja wiedziałem, ze bibliotekarz nie jest tym, za kogo się podaje, ale nie wiedziałem, ze tak naprawde jest Orisai. Liczylem na kapłana Ori, szczególnie przed wejściem do jaskinii, gdy Mitchell celoał w niego, byłem pewien, ze ujawni się kapłan Ori
+ super klimat tego odcinka, czegoś takiego jeszcze nie było. Niczym Drużyna Pierścienia nasza stargejtowa ekipa dokoptowana później Baalem i Adrią wyrusza w podróż pełną przygód i zagadek, wszystko to troszkę rodem z Indiany Jonsa czy Władcy Pierścienia (szczególnie scena w jaskinii nad mostem i wielkia bestia).
+ Daniel spryciarz wpadł samodzielnie na to samo, co Vala
+ humor, m.in. początkowa scena i wymiana zdań między Danielem a Mitchelem, czy Vala z suszarką
+ jak ktoś już zauważył, plusik za moment, gdy Adria zwraxa się do Daniela i sexownie mówi "Naprawdę chcesz mnie sprawdzić?" - fajnie jej to wyszło :)
+ no i znów mój ulubiony Gould w serialu :D Gość jest świetny, zarównojako wróg SG-1 jak i sprzymierzeniec.

MINUSY:

- skad niby Adria miała informację o lokalizacji skarbu na tej planecie. Skad wiedziała o tej jaskinii. Przecież mapy chyba jednak nie było, Adria zmyslała co do tego.
- co to w łapach miała Carter przed tym polem dylatacji czasu? :/ Wszystko wiedzące i wszystko robiące super urządzonko będace wuposażeniem każdej SG? Co to niby Star Trek czy jak?

A co do smoka, to ja nie mam nic przeciwko. Ludzie burzą się, ze niby nie wygląda on jak "prawdziwy smok" :lol: Dobre, ciekaw jestem kto z ludzi widział prawdziwego smoka i niby jak on wygląda? :P Przecież to wygląd takiego czy innego smoka, orka, trolla, elfa, gremlina itp. jest tworzony przez autora danej książki czy filmu i nie ma takiego czegoś jak jeden wyglad co do powyższych postaci rodem z fantasy.

Użytkownik Halavar edytował ten post 24.09.2006 - |12:28|

• 0
All Lies Lead To The Truth

W oczekiwaniu na BSG "Caprica"

#29 elantra

elantra

Starszy szeregowy

• Użytkownik
  • 106 postów

Napisano 24.09.2006 - |13:07|

Tak. ten odcinek znowu pchnął mnie w nadziei , że może coś się zacznie dziać. Znowu mamy :-D piękną Panią A :sam8: , ale nie pasuje mi jej zachowanie w tym odcinku, , rozumiem, boi się ujawnić swoich mocy na tym terenie, ale..., koncepcja jest jedna moce przeciwko mocom, a z doktryną ORI moce ich są nad mocami prawdawnych, może mi się pokiełbasiło, ale ten wątek mi nie pasuje. Rozumiem - urządzenia itp, ale A pokazała we wcześniejszych odcinkach że może dużo, a tu jedynie strach. Duży plus za Balla, koncepcja jego postaci jest naprawdę intrygująca w tym serialu. Odcinek w/g mnie na 9. macie rację co do pola czasowego - ktoś to źle wymyślił, a do smoka bym się nie przyczepiał - to tylko koncepcja i pomysł pradawnego i jak to określili w odcinku - maszyna.
  • 0
"tylko umarli znają koniec wojny"
Platon

#30 psjodko

psjodko

TIME LORD

• Moderator
  • 2 337 postów
  • MiastoLeżajsk

Napisano 24.09.2006 - |13:10|

Przynajmniej ja nie slyszalem zeby dragon mial tlumaczenia jak cerber, dozorca, stroz, jedza, sekutnica :|

Hmm... pominę doniosłą ważkość tego stwierdzenia.

www.ling.pl wpisz słowo dragon i poczytaj dokładnie.

::. GRUPA TARDIS .::

#31 Borsuk

Borsuk

Szeregowy

• Użytkownik
  • 37 postów

Napisano 24.09.2006 - |13:11|

Treść juz przedstawiono więc opiszę tylko + i - .

+ za pojawienie się Ori
+ za pojawienie się Baala
+ za suszarkę Vali przy tej pustej skrzyni :)
++ Orisay Adria
+ za wymianę zdań Baala z Adrią w jaskini
+++ za NIESAMOWITĄ drużynę Daniel, Mitchell, T'ealc, Carter, Vala, Adria, Baal :clap: :clap:
+++++++ za to jakim głosem Orisay Adria mówi do Daniela: Naprawdę chcesz mnie sprawdzić? :wub: [czyżby coś między nimi iskrzyło?] ;)

- za banalną zagadkę z ognistym przejściem
- za zbyt szybkie przejście przez zagadki w jaskini
- jakiś taki lewy ten Dragon

Podsumowując ale dobrze się oglądało.
Być może wystarczyła "wola/chęć" wszystkich uczestników wyprawy.

Dolaczam sie do tego odcinek swietny ostatnio maja naprawde dobra passe z odcinkami:P
Co do smoka to nie byl najgorszy widzialem brzydsze bestie
Tylko mnie jedno zastanawialo skoro bylo mowiane ze zanim wezmie sie Sangraala musi wyjawic imie straznika to Daniel bez zastanowienia probowal chwycic go
Ps co jeszcze moze byc ciekawego w plecaku Vali?? Przenosny zestaw do penikir??
  • 0

#32 VipeR

VipeR

Szeregowy

• Użytkownik
  • 18 postów

Napisano 24.09.2006 - |14:20|

Hmm... pominę doniosłą ważkość tego stwierdzenia.

www.ling.pl wpisz słowo dragon i poczytaj dokładnie.

No wiesz ja jakos troche w temacie fantasty siedze i nie posluguje sie watpliwej jakosci slownikami (ling.pl). Owszem znalazlem pod dragonem jędze (w zanczeniu bardziej jako kawal baby potrafiacej przyp...), ale nie rozumiem skad wzielo sie cerber, dozorca, stróż przeciez to ewidentni guardianie, a nie dragony :/
  • 0

#33 Jarzi

Jarzi

Szeregowy

• Użytkownik
  • 28 postów
  • MiastoKraków

Napisano 24.09.2006 - |14:40|

Ocena: 9

Odcienk naprawde dobry. Dalsze poszukiwania zabawki Merlina, śmieszna Vala no i oczywyiście Adria :clap: .. Podobało mi się jak zrobiono dylatację czasu. Następny odcineczek zapowiada się very nice :D .
  • 0

#34 Shinad

Shinad

Starszy szeregowy

• Użytkownik
  • 78 postów

Napisano 24.09.2006 - |15:02|

- co to w łapach miała Carter przed tym polem dylatacji czasu? :/ Wszystko wiedzące i wszystko robiące super urządzonko będace wuposażeniem każdej SG? Co to niby Star Trek czy jak?

Tu akurat nie ma się za bardzo co czepiać. Musimy pamiętać, że technologia którą pozyskują drużyny SG o ekspedycji na Atlantis nawet nie wspominając nie leży odłogiem i jest rozwijana oraz wprowadzana do użycia. (Nie wiecie że to Asgard wymyślili rzepy?! :D ) Jeżeli zobaczycie pierwszy sezon i sezon aktualny wyraźnie widać jaka jest różnica pomiędzy poziomem technologii i jej rozumienia. Ba, na początku były sobie wrota i zwlekanie żelastwa do domu, kiedy oglądaliśmy SG-1 wtedy nawet się nam pewnie nie śniło o cudeńkach takich jak Dedal czy Odyseja.
  • 0

#35 Skaara

Skaara

Starszy kapral

• Użytkownik
  • 267 postów

Napisano 24.09.2006 - |15:38|

No wreszcie porzadny, klimatyczny odcinek w starym stylu a nie jakieś pierdoły nie mające nic wspólnego z głównym wątkiem. Takie SG -1 właśnie kocham. Szkoda tylko ,że trzeba tyle czekać teraz :( no ale chyba warto.

+
- Ba'al
- Adria
- Daniel w roli głównej
- stary klimat SG - 1

_
- te zagadki coś za łatwe wg mnie(zwłaszcza ta z ogniem)
- no ten smok mi też nie przypadł do gustu

W sumie 10/10.W tym sezonie poziomem temu odcinkowi dorównuje chyba tylko The Pegasus Project . Prawda jednak jest taka, że pierwsza połowa 10 sezonu raczyj mnie rozczarowała(za dużo odcinków nic nie wnoszących do głównego wątku).
  • 0

#36 DonBolano

DonBolano

Starszy plutonowy

• Użytkownik
  • 505 postów
  • MiastoOstrów Wlkp/Wrocław

Napisano 24.09.2006 - |16:28|

Adria wydała mi się przez cały odcinek bardzo niecierpliwa.. Najwidoczniej bała się tego, że nie może używać swoich mocy, no ale przecież nie musiała tego aż tak okazywać.. Jakaś słaba musi być psychicznie, mimo, że to Orisai. No i to tłumaczenie, że nie zabije Ba'ala bo szkoda czasu.. Od razu wiadomo o co biega.. :/ Oj słabiutko ze spostrzegawczością ostatnio u SG-1

Fajny był ten moment, jak Adria się ujawniła :) A suszarka Vali mi przypomniała Kosmiczne Jaja :P Hehe.. Tylko, że ta była troszeczkę mniejsza :) Hehe..

Jeszcze coś. Jak ten cały bibliotekarz zdejmował pierścień, to dotykał się w okolicach szyji/klatki piersiowej. Przez chwilę myślałem, że to on jest tym strażnikiem i że ma nawet Sangreala na sobie.. No ale klops. Teoria upadła sobie.

Mi tam się smok podoba. Zieje ogniem, lata :) Nie czepiałbym się aż tak, trochę looozu :) hihi.. chociaz chętnie zobaczył bym znowu smoka mówiącego głosem Seana Connery'ego, jak w jednym filmie ;) Hihi.. Ciekawe zresztą czy on będzie mówił :)

Dlaczego Adria jest taka śliczna..? No jak jej nie kochać, jak jej nie wierzyć, jak nie pójść za nią jedyną prawidłową ścieżką.. Hihi.. Wiem wiem.. odpowiedziałem sobie sam na pytanie ;) Ale żal, że kiedyś ją zabiją.. Chociaż nie wiadomo... Gerak się nawrócił, to może i Adria ... ;)

Ja jestem ciekaw, co było odpowiedzią na ostatnią zagadkę.. I czemu Daniel nie mógł tego rozszyfrować... No i mylałem, że będzie jej Daniel potrzebny do czegoś innego, a nie tylko zabrania broni Merlina.

No i jeszcze coś. Mitchell mało się odzywał i jakoś dobrze wypadł w tym odcinku.. NO i powiedział raz "For cr... of loud" czy jak to się pisze.. :) No i popieram kolege piszącego przede mną, nie było INDEAD Teal'ca.. A sam nawet sobie powiedziałem pod nosem to.. Tak jakbym już wiedział, w ktorym miejscu może to być..:D Hehe..

Myślicie, że to jest prawidzwy Ba'al czy któryś klon??

Użytkownik DonBolano edytował ten post 24.09.2006 - |16:31|

• 0

#37 Shinad

Shinad

Starszy szeregowy

• Użytkownik
  • 78 postów

Napisano 24.09.2006 - |16:45|

Stawiam na oryginalnego Baal'a. To za duża sprawa na klona. Poza tym, gdyby to był klon to Jaffa którzy "poszli" po pomoc aby go uwolnić po prostu by go zostawili, bo pewnie kolejny siedziałby gdzieś w pobliżu... (Zakładając że mięso armatnie wie o mnogości swojego boga) No chyba że to jest jeden z klonów i został porzucony! W takim wypadku mogą się jeszcze natknąć drugiego Baal'a i będzie ciekawie :D Co prawda wątpie, bo widzieliśmy już że kopie są raczej lojalne wobec oryginału.
  • 0

#38 morman

morman

Starszy plutonowy

• VIP
  • 522 postów
  • MiastoRabka - Zdrój/Kraków

Napisano 24.09.2006 - |20:21|

A czy zauważyliście że nóż który posiada Baal to jest chyba jeden z tych którymi torturował O'Neilla w 6x06 Abyss ;) A druga rzecz która mnie zastanawia to pole siłowe Adrii jak pamiętam to Goa'uldowie kopiowali technologie pradawnych i ich osobiste pola siłowe prawdopodobnie były też kopiom pól ochronnych pradawnych, hmm ciekawe czy da się je pokonać tak jak Goa'uldowskie np. rzucić nóż :huh:

Użytkownik morman edytował ten post 24.09.2006 - |20:21|

• 0
Każdą rewolucyjną ideę można podsumować trzema fazami - to niemożliwe, nie będę marnować czasu - to możliwe ale nie warte zachodu - mówiłem przez cały czas, że to był dobry pomysł
Prawo Clarke'a

#39 Shalom

Shalom

Plutonowy

• Użytkownik
  • 375 postów
  • MiastoBędzin

Napisano 24.09.2006 - |20:48|

wątpie, mysle ze to pole jest bardziej podobne do pola znalezionego na atlantis :)
  • 0

#40 _Coen_

_Coen_

Starszy szeregowy

• Użytkownik
  • 142 postów
  • MiastoGrabina k. Warszawy

Napisano 24.09.2006 - |20:58|

Jak dla mnie, odcinek rewelacyjny 9.5
Taka ciekawostka: czyżby Daniel tlumacząc zagadkę pradawnych od razu tworzył wersję rymowaną? :)

I takie pewnie pytanie lamerskie: kiedy SG1 było na Vagonbrei?
  • 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych