Skocz do zawartości

Zdjęcie

Odcinek 214 – S10E20 – Unending

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
278 odpowiedzi w tym temacie

Ankieta: Odcinek 214 – S10E20 – Unending (409 użytkowników oddało głos)

Oceniamy odcinek:

1. 10 (232 głosów [67.05%])

Procent z głosów: 67.05%

2. 9.5 (30 głosów [8.67%])

Procent z głosów: 8.67%

3. 9 (32 głosów [9.25%])

Procent z głosów: 9.25%

4. 8.5 (5 głosów [1.45%])

Procent z głosów: 1.45%

5. 8 (10 głosów [2.89%])

Procent z głosów: 2.89%

6. 7.5 (2 głosów [0.58%])

Procent z głosów: 0.58%

7. 7 (5 głosów [1.45%])

Procent z głosów: 1.45%

8. 6.5 (2 głosów [0.58%])

9. 6 (4 głosów [1.16%])

Procent z głosów: 1.16%

10. 5.5 (1 głosów [0.29%])

Procent z głosów: 0.29%

11. 5 (8 głosów [2.31%])

Procent z głosów: 2.31%

12. 4.5 (1 głosów [0.29%])

13. 4 (1 głosów [0.29%])

14. 3.5 (2 głosów [0.58%])

15. 3 (2 głosów [0.58%])

16. 2.5 (2 głosów [0.58%])

17. 2 (1 głosów [0.29%])

18. 1.5 (0 głosów [0.00%])

Procent z głosów: 0.00%

19. 1 (1 głosów [0.29%])

20. 0.5 (4 głosów [1.16%])

Procent z głosów: 1.16%

21. 0 (1 głosów [0.29%])

Głosuj Goście nie mogą oddawać głosów

#21 Raptorek

Raptorek

Starszy plutonowy

• VIP
  • 538 postów

Napisano 14.03.2007 - |12:26|

Masz racje ale jest jedno ale a co jak by było 3 4 na 1:)
Jedno mnie właśnie zastanowiło Asgard oddał nam wszytko całe swoje dziedzictwo wszytko dokładnie WSZYSTKO czyli mamy też bibliotekę pradawnych i plany napędów i broni Azgardu a także ich statków ciekawe :)
  • 0

#22 inwe

inwe

Starszy chorąży sztabowy

• Użytkownik
  • 1 968 postów
  • MiastoŻory(Śląsk)/Wrocław

Napisano 14.03.2007 - |12:39|

SG-1 ze uwaza go za klasyke gatunku (co dla mnie jest obraza seriali takich jak Babylon 5 czy Farscape)

och proszę :] ; rzeczywiście B5 to inna liga niż SG-1, ale Farscape??; w każdym pojedynku SG-1 vs. Farek wybieram SG;
  • 0
Najciemniej jest pod jabłonią.

Est modus in rebus

Horacy

Prawda ma charakter bezwzględny.

Kartezjusz

Przyjaźń, tak samo jak filozofia czy sztuka, nie jest niezbędna do życia. . . Nie ma żadnej wartości potrzebnej do przetrwania; jest natomiast jedną z tych rzeczy, dzięki którym samo przetrwania nabiera wartości.

C.S. Lewis

#23 psjodko

psjodko

TIME LORD

• Moderator
  • 2 337 postów
  • MiastoLeżajsk

Napisano 14.03.2007 - |12:40|

Jedno mnie właśnie zastanowiło Asgard oddał nam wszytko całe swoje dziedzictwo wszytko dokładnie WSZYSTKO czyli mamy też bibliotekę pradawnych i plany napędów i broni Azgardu a także ich statków ciekawe :)

Teraz potrzebujemy tylko trochę czasu aby to przyswoić i zaadaptować.
Wspaniałe podstawy dla trzeciego serialu ze świata Stargate.

PS.
Z taką wiedzą to Atlantis będzie "wymiatał" :)

::. GRUPA TARDIS .::

#24 Raptorek

Raptorek

Starszy plutonowy

• VIP
  • 538 postów

Napisano 14.03.2007 - |12:46|

No nie zgodził bym się bo Azgard wielokrotnie powiedział ,że tylko rozpracował wierzchołek wiedzy pradawnych ciekawy jestem co się będzie działo i co za nowy statek będzie kto czytał spoilery do atlantis to wie o czy mówię :)
  • 0

#25 Cr@sH

Cr@sH

Starszy kapral

• VIP
  • 258 postów
  • MiastoBournemouth

Napisano 14.03.2007 - |12:47|

to jest juz koniec ostatni odcinek sg-1 pozostal oczekac na film.

odcinek dobry odemnie 10 bardziej za caloksztal za 10 lat 214 odcikow. serial mial wzloty i upadki ale znacznie wiecej tych pierwszych i dla mnie sg-1 jest i poznostanie (narazie nei wiedze nastepcy) najlepszym serialem SCIFI i to jest moje zdanie ktos moze miec inne prosze bardzo.
  • 0
15.05.2012 Diablo 3

#26 Modes

Modes

Podpułkownik

• Użytkownik
  • 2 784 postów
  • MiastoPoznań/Chojnice

Napisano 14.03.2007 - |12:49|

Rozwalamy jeden i uciekamy ;) Te ich okrety sa sielkie i napewno wolno manewruja, obejdzmy ich od tylu :P

PS.
Z taką wiedzą to Atlantis będzie "wymiatał"

Watpie ze Atlantis te dane dostanie ;) Pozatym jest on robiony z jak najmniejszym odniesieniem do SG-1, dostanie super technologi od tak z nieba ... nie sadze by to uszlo.

Wspaniałe podstawy dla trzeciego serialu ze świata Stargate.

Watpie ;) Mamy biblioteke pradawnych w atlantis i tak nie potrafily zbudowac okretow pradawnych ;) Biblioteka Asgardu napewno nie jest duzo mniejsza i mniej skomplikowana.
Najpierw musimy zrozumiec co mamy zbudowac a dopiero potem budowac, a to zrozumienie technologii kilkaset generacji wyzej zajmie sporo czasu ;).

Raptorek, ty jako czlonek grupy Hataka powinienes wiedziec lepiej i NIE SPOILOWAC!!. Bebe, bebe raptorek :P

Użytkownik Modes edytował ten post 14.03.2007 - |12:50|

• 0

#27 Toudi

Toudi

Ogr

• Moderator
  • 5 296 postów
  • MiastoTychy

Napisano 14.03.2007 - |14:52|

potem przeczytam sobie wasze dysputy :P a teraz krótka recenzja:

[recenzja]PSTRYK[/recenzja]
ocena 5, bo szczerze powiedziawszy bylem przygotowany na gorsze zakończenie. (ale i tak się cieszę, że nie zerwałem nocy, by to zobaczyć)

#28 Sfinks

Sfinks

Kapral

• Użytkownik
  • 245 postów
  • MiastoWarszawa / Michalin

Napisano 14.03.2007 - |16:00|

Jak na koniec SG1 to odcinek mi sie bardzo podobal chociaz mialem wrazenie braku ewidentnego konca ale to bedzie najpewniej w filmie :)
  • 0
Łże elita, lumpen liberał, wykształciuch, ZOMO, hołota ... ciag dalszy (komplementów) nastąpi

#29 katja

katja

Grupa Hatak

• Grupa Hatak
  • 704 postów
  • MiastoArrakis

Napisano 14.03.2007 - |16:02|

jestem najgorsza z najgorszych, popłakałam się w 2 minucie, bijąc tym samym rekord wszechczasów [:PP]

czemu Asgard nie wgrał swojej świadomości do pamięci robotów; pamięć jest identyczna jak w komputerze, a komputer potrafi podtrzymywać świadomość Asgardczyka; jak roboty z 01x18;

oo, ja też nad tym bardzo ciężko myślałam :P do robotów mogli mieć awersję po przygodzie z replikatorami, ale dlaczego nie sklonowali tej pradawnej z antarktydy, która nam umarła? założę się, że cały czas była gdzieś w lodówce w strefie 51, no kaman
zakładając, że być może było to niemożliwe -- w sumie asgard jako rasa nie miał już nic do roboty. ascendować nie mogli, a ile można wynajdywać nowe zabawki technologiczne? osiągnęli kres satysfakcjonujących ich możliwości, zostawili ziemianom interes i wysadzili planetę
ale i tak się popłakałam ._.

Jedyne logiczne wytlumaczneie na to ze Asgard jeszcze zyje jest to ze ich galaktyka takze byla pod ochrona Pradawnych, no bo jak inaczej wyjasnic ze Asgard nadal istnial i ze ORI nie zniszczyli Tauri zaraz po tym jak pojawili sie na orbicie planety Orilla?

wytłumaczenie dobre
ale na koniec 9 sezonu asgardczycy bądź co bądź "walczyli" z ori przy superwrotach, czyli zdążyli się pokazać. inna sprawa, że pierwsza fala krucjaty mogła zwyczajnie ich zignorować i myśleć, że są jedną z wielu ras z drogi mlecznej
jeżeli tak było - teoria o ochronie pradawnych nie jest dziurawa :P

i też brakowało mi w tym wszystkim o'neilla, chociaż jeśli mam wybierać lepsze efekty za więcej kasy a parę minut na ekranie tej postaci - wybieram pierwszą opcję ;p

ocena? no 10, wszystko za asgardczyków, fifth race, rozwalone orishipy, ulepszoną odyseję, klimat woo w niektórych momentach i muzykę na koniec. i przede wszystkim za ładne pożegnanie z serialem trwającym 10 sezonów. zgrabne zakończenie, nie powiem, spodziewałam się totalnego gniota, zostałam bardzo mile zaskoczona :>.

ps.

Pozatym jest on robiony z jak najmniejszym odniesieniem do SG-1, dostanie super technologi od tak z nieba ... nie sadze by to uszlo.

imho jest szansa na superodyseję. ziemianie nie będą jej raczej rzucać do walki z ori bez skopiowania wszystkich zabawek z asgardu, to może pokursuje do pegaza. w 1 sezonie sga na atlantis przyleciał zpm, w 3 sezonie na ziemię przyleciał następny. statek też może przylecieć, a co ;P.
btw. czemu szaraki nie mogły zostawić swojej floty? chociaż może czeka na odnalezienie niczym planeta vorlonu w b5, echhh, to byłby fajny motyw do filmu ;PP
  • 0
GG/L/MC/SS d+x s: a--- C+++(++++) !U--- P L---@ !E W+++ N- !o K--? w+ !O !M !V
PS++$ PE- Y+ PGP--@ t++ 5+++ X+++ R tv- b+++ DI+ !D- G++ e(++++) h-- r+ x*>**

I always hope for the best. experience, unfortunately, has taught me to expect the worst.

#30 inwe

inwe

Starszy chorąży sztabowy

• Użytkownik
  • 1 968 postów
  • MiastoŻory(Śląsk)/Wrocław

Napisano 14.03.2007 - |16:24|

zakładając, że być może było to niemożliwe -- w sumie asgard jako rasa nie miał już nic do roboty. ascendować nie mogli, a ile można wynajdywać nowe zabawki technologiczne? osiągnęli kres satysfakcjonujących ich możliwości, zostawili ziemianom interes i wysadzili planetę

raczej nie wyglądali na bandę zblazowanych samobójców; Thor(jeśli się nie mylę) mówił w tym odcinku, że zrobiono wszystko, aby ocalić jego rasę;

chociaż może czeka na odnalezienie niczym planeta vorlonu w b5, echhh, to byłby fajny motyw do filmu ;PP

z tego co pamiętam z B5 planeta Vorlonów nie czeka na odnalezienie tylko została obłożona silnymi systemami obronnymi, które mogą przejść odpowiednio zaawansowane rasy;
  • 0
Najciemniej jest pod jabłonią.

Est modus in rebus

Horacy

Prawda ma charakter bezwzględny.

Kartezjusz

Przyjaźń, tak samo jak filozofia czy sztuka, nie jest niezbędna do życia. . . Nie ma żadnej wartości potrzebnej do przetrwania; jest natomiast jedną z tych rzeczy, dzięki którym samo przetrwania nabiera wartości.

C.S. Lewis

#31 michal_zxc

michal_zxc

Plutonowy

• Użytkownik
  • 382 postów

Napisano 14.03.2007 - |16:36|

Ja bym zaczął od zsyntezowania na ziemi i na atlantis urządzenia do syntezowania i kompa z bazą danych potrzebnego do obsługi tego:) Następnie taśmowo produkujemy takie statki:)

Najpierw musimy zrozumiec co mamy zbudowac a dopiero potem budowac, a to zrozumienie technologii kilkaset generacji wyzej zajmie sporo czasu ;).

Tak jak teraz wszystko sobie materializowali:) Czyli numerujemy wszystkie rzeczy które przybyły na statku:D Potem je wybieramy i syntezujemy. Rozumienie jak działa broń jest drugorzędne wtedy:)

Użytkownik michal_zxc edytował ten post 14.03.2007 - |16:39|

• 0

"Nie możesz kontrolować co się dokładnie zdarzy, jest tyle rzeczy do ogarnięcia, ale intencje pomagają obrać kierunek. Jeśli masz dobre intencje to masz większe szanse że wszystko skończy się dobrze" Trance Gemini - Andromeda
The Secret <- Polecam

#32 Raptorek

Raptorek

Starszy plutonowy

• VIP
  • 538 postów

Napisano 14.03.2007 - |16:58|

Hm zastanowi.o mnie jedno czy nie zostawiona nam nie miłjej niespodzianki
Asgard zostawił super komputer z cała wiedzą ze swoim samodzielnym źródłem zasilania ale Carter powiedziała chyba ,że je wyczerpali i ZPM też ciekawe jak to się ma do cofania w czasie ....
wiec tak naprawdę możemy nie mieć wiedzy asgardu bo wyczerpaliśmy komputer a potem go jeszcze odłączyli ,żeby Ori ich nie namierzali.
Wiec pozostaje dylemat pewnie nigdy nie dowiemy się już prawdy.
  • 0

#33 michal_zxc

michal_zxc

Plutonowy

• Użytkownik
  • 382 postów

Napisano 14.03.2007 - |17:11|

Hm zastanowi.o mnie jedno czy nie zostawiona nam nie miłjej niespodzianki
Asgard zostawił super komputer z cała wiedzą ze swoim samodzielnym źródłem zasilania ale Carter powiedziała chyba ,że je wyczerpali i ZPM też ciekawe jak to się ma do cofania w czasie ....
wiec tak naprawdę możemy nie mieć wiedzy asgardu bo wyczerpaliśmy komputer a potem go jeszcze odłączyli ,żeby Ori ich nie namierzali.
Wiec pozostaje dylemat pewnie nigdy nie dowiemy się już prawdy.

To się nie wydarzyło:) W momencie do którego Tealc się przeniósł mamy energię w ZPM tak samo jak bohaterowie są młodzi:) Poza tym komputer pewnie nie jest na samej "pamięci RAM" zbudowany ale ma jakąś trwałą pamięć:)

Ps tak sobie właśnie przypomniałem:)
Przez większą część odcinka myślałem że to jakaś wirtualna rzeczywistość i Asgard nas testuje by sprawdzić czy jesteśmy godni:)

Użytkownik michal_zxc edytował ten post 14.03.2007 - |18:04|

• 0

"Nie możesz kontrolować co się dokładnie zdarzy, jest tyle rzeczy do ogarnięcia, ale intencje pomagają obrać kierunek. Jeśli masz dobre intencje to masz większe szanse że wszystko skończy się dobrze" Trance Gemini - Andromeda
The Secret <- Polecam

#34 ()))FPPfan))>

()))FPPfan))>

Szeregowy

• Użytkownik
  • 49 postów
  • MiastoJastrzębie Zdrój

Napisano 14.03.2007 - |18:16|

No i nastał koniec...
Tyle lat oglądało sie ten serial...smutno się żegnać...

Ostatni odcinek bardzo mi się podobał. Szkoda tylko że już nie poznamy Furlingów ;]

OCENA: 10
  • 0
|C2Q Q6600@3.76GHz|Asus Rampage Formula|Scythe Mugen|4x1GB Kingston HyperX @1130MHz|Asus GeForce 8800GTS 512MB TOP G92|4xSeagate 500GB 7200.12 (RAID 0)|Realtek RTL8169/8110 Gigabit|LG GH20NS10|Chieftec Turbo 750W CFT-750-14C|ASUS Ageia Physx P1|SB X-Fi Elite Pro + DTS-610|Logitech Z-5500|Logitech G19+G13+G5|Logitech QuickCam Pro5000|Samsung LCD FullHD 32"|Belkin N1 Vision|

#35 Mystral

Mystral

Kapral

• Email
  • 207 postów
  • MiastoWałbrzych

Napisano 14.03.2007 - |18:20|

Będąc w trakcie odcinka powiem tylko jedno:

AAAA K**** ROZWALILISMY ORISHIPA !!!

(wracam do oglądania)
  • 0

#36 DJ_Sooflet

DJ_Sooflet

Kapral

• Użytkownik
  • 168 postów

Napisano 14.03.2007 - |18:26|

OMG !!!!

10 / 10

W pełni zasłużone :clap: :clap: :clap: :clap:

Koniec ASGARDU buuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuu......
A tak ich lubiłem...
  • 0

#37 Klorel

Klorel

Organizator

• VIP
  • 195 postów

Napisano 14.03.2007 - |19:37|

"To już jest koniec, nie ma już nic..."
Niestety SG-1 już się skończyło i nigdy już nie będzie tak samo :(.

Wychowałem się na tym serialu i tak naprawdę to własnie od niego rozpoczęła się moja przygoda ze sci-fi (pamiętne odcinki 1-wszego sezonu po niemiecku na RTL II :) ) - aż mi się łezka w oku kręci na samo wspomnienie.

W każdym razie chociaż nie wyjaśniło się zbyt wiele, to odcinek dostaje ode mnie 10/10pkt.
Było w nim niemal wszystko: śmiech, smutek, zdziwienie i to "ciepełko w sercu", kiedy naszej ukochanej drużynie znowu udało się wyjść cało z opresji :clap: .

Odejście Asgard bardzo mnie zasmuciło :/ , ale słowa Thora "Jesteście piątą rasą. Wasza rola jest jasna. Jeśli istnieje jakaś nadzieja na zachowanie przyszłości, to spoczywa ona w was i waszych ludziach" po prostu mnie rozwaliło kompletnie i :huh: ... chyba na starość ;) robię się sentymentalny :).

W każdym razie teraz czekam na filmy a szczególnie na "Stargate: The Ark of Truth" ^_^ i już się nie mogę doczekać :D .

Użytkownik Klorel edytował ten post 14.03.2007 - |19:44|

• 0
CO CIĘ NIE ZABIJE, TO CIĘ WZMOCNI.

#38 Mystral

Mystral

Kapral

• Email
  • 207 postów
  • MiastoWałbrzych

Napisano 14.03.2007 - |19:40|

Odcinek idealny nie był, ale należy mu się 10 za podsumowanie tego wszystkiego z czym mieliśmy do czynienia. Wreszcie pokazali nam otwierane wrota na koniec...

No cóż, pora czepiania !

-tak jak już powiedzieliście z tym 1v1 lataniem i rozwalaniem pojedynczo etc (mimo, że orishipy są cool to strzelają tylko do przodu i latając za nimi nawet w próżni gdzie są bardzo zwrotne stawia nas na wygranej pozycji, ale wiadomo - serial się nie może skończyć lataniem dookoła orishipów :P)

- mimo wszystko się z tobą nie zgadzam. Nie będąc specjalistą w sprawie wysoce rozwiniętych ras w umierających ciałach (a któż jest ? :P) śmiem twierdzić, ze jako żywe istoty Asgardowie powinni pragnąć żyć! No bądźmy poważni chociażby żeby nie robić nic i całymi dniami oglądać TV. Otóż zabawki można wynajdować baaardzo długo co pokazali Pradawni (lecąc w te swoje przegięte miliony lat etc :P) A Asgard był super rasąraptem kilkadziesiąt (nie więcej jak 100) tys lat (w odcinku z naukowcem mówią, że to kapsuła któa została zagubiona jakoś 40k lat temu - a nie był to jakiś super poziom rozwoju)

- Daniel i Vala byli jak dla mnie ochłapem rzuconym dla widzów - "A, macie co chcecie i tak cofniemy czas i będzie spokój z tym wątkiem" - z drugiej strony, może to i lepiej :/

- hmm nie jestem pewien, ale Carter powinna mieć z 90 lat, no to dziarska staruszka z niej wobec tego, trochę tu niekonsekwentnie tymi latami szastali (do programu przysła pewnie koło 30 + 10 lat + 50 = 90 mniej więcej)

Mimo moich "czepiań" to było doskonałe 10 lat i dobry odcinek, Dzięki!
  • 0

#39 Raptorek

Raptorek

Starszy plutonowy

• VIP
  • 538 postów

Napisano 14.03.2007 - |19:49|

Co do 90 lat mając wiedzę asgardu zakładając ,ze ludzkie ciało może żyć ok 160 lat to jest jak najbardziej możliwe :P
Co do statków Ori to mają inną broń i myśliwce z przodu mają tylko broń super dum dum.
Można to zaobserwować podczas pierwszej bitwy

Użytkownik Raptorek edytował ten post 14.03.2007 - |19:55|

• 0

#40 grekarn

grekarn

Starszy szeregowy

• Użytkownik
  • 141 postów
  • MiastoSiechnice

Napisano 14.03.2007 - |20:10|

Odcinek jak na koniec to nawet dobry jest.
Ale za malo watkow zostalo zakonczonych:
-podobno w 10 sezonie miala sie wyjasnic sprawa z Frulingami
-Asgard dal ciala niszczac samych siebie, co bali sie Ori?? Nawet nie mieli statkow do obrony planety nie mowiac o systemach obronnych.
-nie wiadomo co na to pradawni kiedy adria zmienila sie w ascenda w naszej galaktyce
-co z Ori zostali zniszczeni czy nadal zyja w swojej galaktyce?
Moze niektore watki zostana rozwiazane w filmie.
Jednak moja ocena za caloksztalt to 10.
  • 0
You All My Children Now Freddy K

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych