Skocz do zawartości

Zdjęcie

Odcinek 213 – S10E19 – Dominion

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
93 odpowiedzi w tym temacie

Ankieta: Odcinek 213 – S10E19 – Dominion (181 użytkowników oddało głos)

Oceniamy odcinek:

1. 10 (43 głosów [30.28%])

Procent z głosów: 30.28%

2. 9.5 (24 głosów [16.90%])

Procent z głosów: 16.90%

3. 9 (39 głosów [27.46%])

Procent z głosów: 27.46%

4. 8.5 (13 głosów [9.15%])

Procent z głosów: 9.15%

5. 8 (8 głosów [5.63%])

Procent z głosów: 5.63%

6. 7.5 (6 głosów [4.23%])

Procent z głosów: 4.23%

7. 7 (3 głosów [2.11%])

Procent z głosów: 2.11%

8. 6.5 (1 głosów [0.70%])

Procent z głosów: 0.70%

9. 6 (3 głosów [2.11%])

Procent z głosów: 2.11%

10. 5.5 (0 głosów [0.00%])

Procent z głosów: 0.00%

11. 5 (1 głosów [0.70%])

12. 4.5 (0 głosów [0.00%])

13. 4 (0 głosów [0.00%])

14. 3.5 (0 głosów [0.00%])

15. 3 (0 głosów [0.00%])

16. 2.5 (0 głosów [0.00%])

17. 2 (0 głosów [0.00%])

18. 1.5 (1 głosów [0.70%])

19. 1 (0 głosów [0.00%])

20. 0.5 (0 głosów [0.00%])

21. 0 (0 głosów [0.00%])

Głosuj Goście nie mogą oddawać głosów

#21 Drusek

Drusek

Szeregowy

• Użytkownik
  • 59 postów

Napisano 07.03.2007 - |23:35|

Hmm

++Adria :P
+ Bal przechodzi normalnie samego siebie, pomysl dobry.
+ Klony wybite...
- ..ale nie wiadomo czy wszystkie...
+ Ori nie zyja...
- Albo zyja...
- W czasie robienia tej operacji nie mogli jej dobic...? Michel wyraznie mowi "Do it!" wiec "DO IT!!! NOW!" ...

8,5
  • 0

#22 Zetnktel

Zetnktel

Starszy chorąży

• Użytkownik
  • 1 589 postów
  • MiastoLublin

Napisano 08.03.2007 - |02:09|

Odcinek bardzo dobry. Wiele plusów, kilka minusów.
Na minus:
- na początku odrazu wiedziałem, że to z Valą to nieprawda
- "śmierć" Adrii
- no i jeszcze cos mi nie pasowalo ale nie wiem co..

Plusy:
wszczepinie Goaulda
Adria
Głos Goauldów i świecące trzeba przynać śliczne oczka Adrii
Hatak
Pierscenie
Plan Balla
i ogolnie

Ocena koncowa 9/10
  • 0

#23 Gaj

Gaj

Sierżant

• Użytkownik
  • 708 postów

Napisano 08.03.2007 - |03:59|

Naprawdę udany odcinek.
W jakiejś mierze podzielam pogląd Toudiego, że komuś się we łbie poprzewracało z zakończeniem serialu i jest to - oceniając wg stanu wiedzy na odcinek10-19 - mocno niedorobione. Aż prosi się o dodatkowy sezon, choćby z 5-10 odcinków lub jak w Farscape jakieś porządne "Miniseries". Jeden dodatkowy film - hmmm, na oko widać, że to nie powinno się tak łatwo udać zamknąć z klasą ten serial, ale kto wie. Włąściwie lepiej być w życiu optymistą niż pesymistą bo to tak samo głupie, ale milej się żyje. :)
  • 0

#24 Shinad

Shinad

Starszy szeregowy

• Użytkownik
  • 78 postów

Napisano 08.03.2007 - |07:54|

Ładnie, cudnie i tak dalej :)
Nie rozumiem tylko czemu Adria wszędzie łazi sama. Wiem, osobista tarcza i moce itd. ale to jest po prostu durne, przecież jeżeli Ori już nie ma jest ostatnią przywódczynią całej galaktyki (wow, ale to wzniosłe :D ) i krucjaty w drugiej...

A co do Baala, to myślę, że symbiont też był skolonowany, nie ryzykowałby implantacji skoro wiedział, że może nie dać rady kontrolować Adrii.

Aha, czy tylko mi się wydaje, że operacja przeprowadzana przez Tok'ra była na wyrost? Jakoś nigdy wcześniej nie przejmowali się, że może sie nie udać (Ska'ara, Vala)
  • 0

#25 Zetnktel

Zetnktel

Starszy chorąży

• Użytkownik
  • 1 589 postów
  • MiastoLublin

Napisano 08.03.2007 - |10:31|

Zapomniałem o jednym minusie. Skąd "my" Tauri. Nauczyliśmy się jak wyłączać i włączać kamuflaż skoro nawet nie wiedzieli jak został włączony.
  • 0

#26 michal_zxc

michal_zxc

Plutonowy

• Użytkownik
  • 382 postów

Napisano 08.03.2007 - |10:52|

Zapomniałem o jednym minusie. Skąd "my" Tauri. Nauczyliśmy się jak wyłączać i włączać kamuflaż skoro nawet nie wiedzieli jak został włączony.

Pewnie pojawił się jakiś moduł w komputerze którego mogą dowolnie odpalać:) (pewnie go też skopiowali do innych statków)
  • 0

"Nie możesz kontrolować co się dokładnie zdarzy, jest tyle rzeczy do ogarnięcia, ale intencje pomagają obrać kierunek. Jeśli masz dobre intencje to masz większe szanse że wszystko skończy się dobrze" Trance Gemini - Andromeda
The Secret <- Polecam

#27 katja

katja

Grupa Hatak

• Grupa Hatak
  • 704 postów
  • MiastoArrakis

Napisano 08.03.2007 - |14:11|

sam moduł może tak, ale to chyba nie działa bez zpm-a na pokładzie ;P
  • 0
GG/L/MC/SS d+x s: a--- C+++(++++) !U--- P L---@ !E W+++ N- !o K--? w+ !O !M !V
PS++$ PE- Y+ PGP--@ t++ 5+++ X+++ R tv- b+++ DI+ !D- G++ e(++++) h-- r+ x*>**

I always hope for the best. experience, unfortunately, has taught me to expect the worst.

#28 psjodko

psjodko

TIME LORD

• Moderator
  • 2 337 postów
  • MiastoLeżajsk

Napisano 08.03.2007 - |14:55|

Pewnie "wystarczyła" tylko niewielka zmiana w oprogramowaniu :)
Informatycy szybko to znaleźli i po krzyku.

::. GRUPA TARDIS .::

#29 Ogrodnik

Ogrodnik

Starszy sierżant sztabowy

• VIP
  • 1 310 postów
  • MiastoPcim Dolny

Napisano 08.03.2007 - |14:58|

9pkt. Dalbym 10 ale co bym wtedy dal za tydzien? ;)

Bardzo dobry odcinek i prosty pomysl z tym wezem w glowie - dlaczego nikt wczesniej na to nie wpadl?! :)
  • 0
Dołączona grafika

#30 rahl

rahl

Kapral

• VIP
  • 162 postów

Napisano 08.03.2007 - |18:34|

odnieść tak, ale:
Po co w ogóle to oglądasz skoro nawet jak jest dobrze to ci nie pasuje.
to co ma być?

Dokładnie to co napisałem - skoro żaden odcinek ci się nie podoba, to znaczy, że ogólnie nie lubisz serialu.
Jak coś mi się ogólnie nie podoba to tego nie oglądam - chyba logiczne ?
Podam przykład - obejrzałem trzy odcinki Lost - nie podeszły, więc moją reakcją nie jest marudzenie na forum losta, ale po prostu nie oglądam.
Chyba, że chodzi ci o to, żeby mieć okazję na coś pomarudzić.
Co do poziomu serialu - w początkowych sezonach było sporo słabych odcinków, ale sam duch serialu był cały czas taki sam, dlatego zawsze z sentymentem wspominam odcinki w stylu "Bad Guys", które dokładnie pasują do serialu, nieważne czy na początku czy na końcu.

Zetnktel - pewnie jak już zauważył poprzednik Daniel/Merlin jakoś przeprogramował osłony, żeby zrobić z nich urządzenie do maskowania. A sama zmiana musiała się utrzymać do powrotu na ziemię, potem wystarczyło pogrzebać w komputerach i zobaczyć co zostało zrobione i jak. Carter nie potrafiła tego rozgryźć od ręki, ale w końcu to nie ona projektowała systemy okrętów klasy Dedal

Użytkownik rahl edytował ten post 08.03.2007 - |18:51|

• 0

#31 Toudi

Toudi

Ogr

• Moderator
  • 5 296 postów
  • MiastoTychy

Napisano 08.03.2007 - |18:50|

Podam przykład - obejrzałem trzy odcinki Lost

do cholery, a te odcinki to są trzy pierwsze czy trzy ostatnie w serialu?

#32 rahl

rahl

Kapral

• VIP
  • 162 postów

Napisano 08.03.2007 - |18:52|

Wyjąłeś moje słowa z kontekstu - ale nie rozumiem co chciałeś przez to osiągnąć. Przykład z lostem to było tylko luźne wyjaśnienie o co mi chodziło, ale jak widać daremne.

Zresztą skończmy temat nie chcę zapychać forum prywatnymi potyczkami - PEACE :aniolek:

Użytkownik rahl edytował ten post 08.03.2007 - |18:55|

• 0

#33 Muoteck

Muoteck

Starszy szeregowy

• Użytkownik
  • 130 postów
  • MiastoGdańsk

Napisano 08.03.2007 - |21:14|

No i w ten sposób moje nadzieje na super końcówkę poszły na spacer.

Odcinek sam w sobie zły nie był - ale nie na zakończenie serialu... Byłby to dobry cliffhanger na środek sezonu! Nic nie wiadomo, tak na dobra sprawę. I zamiast wbijającej w fotel końcówki mamy odcinki średnie, odcinki denne i teraz to.

Chyba, że syfiasty 10x18 miał sprawić, że będziemy się przy tym tarzać ze szczęścia.

- Orisai nagle sama łazi wszędzie - ja się pytam - GDZIE jej armia? Popili się na tych swoich statkach soczkiem z Jaffa i leczą kaca przy czarnej dziurze? No i czemu nie przenieśli do ambulatorium tej popierdółki antypriorowej?
+ NARESZCIE jakaś przyzwoita akcja na statku - bez zbędnego gadania wchodzą, zabijają Baala i wychodzą. Szkoda, że trzeba było na to czekać do ostatniego odcinka :]
+ PRZYPOMNIELI SOBIE O TOK'RA :clap: Szkoda, że nikogo znajomego nie było.
+ Oglądało się przyjemnie (gorzej niż w poprzednim odcinku być nie mogło, z drugiej strony), ale...
- Zero emocji. NIC. Serial się skończył, a mam wrażenie, jakby nic się nie stało. To już nawet Voyager miał lepsze zakończenie... :(
EDIT:+ Oczywiście oczy + głos. Jak mogłem zapomnieć? ;) To pewnie od nadmiaru Ori i innego wieśniactwa.

Pozostaje nadzieja, że film jednaj wgniecie w fotel... No, Pozostaje nadzieja, że Ark of Truth wgniecie w fotel, bo Continuum będzie gniotem.

7/10

Użytkownik Muoteck edytował ten post 08.03.2007 - |21:50|

• 0
Iloraz inteligencji tłumu jest równy IQ najgłupszego jego przedstawiciela podzielonemu przez liczbę uczestników.

#34 baloo

baloo

Plutonowy

• Użytkownik
  • 350 postów
  • MiastoWarszawa

Napisano 08.03.2007 - |21:25|

Ja wystawiam 9.
Pomimo najlepszych chęci nie mogę darować głupoty jaką było pozostawienie Adrii choć na chwilę poza zasięgiem tego zakłucacza.

Jejku jak ja się stęskniłem za głosem Goauld + świecące oczy- od razu odcinek nabiera blasku.

W końcowych momentach jak Adria miała ascedować miałem nadzieję, że ostatnią sceną będzie jak juz podczas przemiany Adrii zaświecą się śliczne oczka. W końcu Goauld, który zawładnął Kowalskim przeżył wyciąganie- teraz jednak operowali Tok'ra więc takiej opcji nie było- ale i tak miałem nadzieję.

Coraz bardziej umacnia się we mnie przeczucie, że zakończenie wątku Ori zakończy się rozp***duchą z udziałem Pradawnych. Adria złamie jakąś regułe (do czego oczywiście zmusi ją Daniel/ Vala) i fajerwerki gotowe.

Baal wkońcu pokazał naco go stać. Absolutnie nie wieże w śmierć orginalnego Baala.
-nie wiemy ile czasu upłynęło od wszczepienia do akcji ratunkowej.- dla mnie wszystko było ustawione na pokaz, aby Sg nie weszyło żadnych podstępów.
- Baal na mój gust wyciągnął z Adrii jakieś informace odnośnie technologi, czy tego skarby co go szukali na początku odcinka (wiem to był podstęp, ale motyw tabliczki nadal pozostał). Potem zostawił wszystko na pastwę losu i pewnie liczył na jakis uśmiech szczęścia.

Na pewno styl w jakim kończy sie serial nie jest szczytem marzeń, ale trudno. Gdyby ten odcinek był emitowany w dajmy na to 8 sezonie, byłby powyżej przeciętnej ale nic więcej.

Jeszcze na koniec dodam, że wrażenie usilnego przespieszania akcji i skrótów nie opuszczało mnie w tym odcinku.

Użytkownik johnass edytował ten post 24.10.2011 - |14:23|

• 0

#35 Drusek

Drusek

Szeregowy

• Użytkownik
  • 59 postów

Napisano 09.03.2007 - |02:59|

Zdaje sie ze Rodney z SGA w odcinku gdzie uaktywnil urzadzenie do przyspieszenia ascendacji(?) wynalazl jak zmienic tarcze na maskowanie.
  • 0

#36 DonBolano

DonBolano

Starszy plutonowy

• Użytkownik
  • 505 postów
  • MiastoOstrów Wlkp/Wrocław

Napisano 09.03.2007 - |07:39|

co do maskowania Odyseji. Wydaje mi sie, ze statki w swiecie SG, ktore wchodza w nadprzestrzen maja automatycznie wylaczane maskowanie. Nie mozna byc zacloakowanym i wejsc w okno hiperprzestrzenne (poprawcie mnie, jesli sie myle) Wiec po prostu moze maskowanie samo sie wylaczylo na czas przelotu przez pod/nadprzestrzen...? Takie cos mi do glowy przyszlo. Przeciez ani razu nie slyszelismy rozkazu "Zamaskowac statek" czy cos w tym stylu, wyglada na to, ze wygodniej jest je miec caly czas podniesione, w szczegolnosci ze maja ZPM, ktory nie obciazany bedzie sobie dzialal dlugo :)
  • 0

#37 Shinad

Shinad

Starszy szeregowy

• Użytkownik
  • 78 postów

Napisano 09.03.2007 - |08:35|

Nie rozumiem tego zamieszania o maskowanie, w SGA nauczyli się instalować osłony w skoczkach. W odcinku 'Defiant One' krwiopijca uruchomił w skoczku osłonę, której ten nie powinien mieć (zakładam, że nie zamontował swojej). Daniel/Merlin znał technologię Pradawnych, Osłony Asgardu nie powinny być dużo odmienne, biorąc pod uwagę, że szaraki też uczyły się od Alteran (jeżeli ta nazwa pasuje do tego przedziału czasowego) W odcinku gdy Daniel jest priorem Sam nie pyta się jak wyłączyć czy włączyć maskowanie, ale co on namieszał, że jest to w ogóle możliwe.
  • 0

#38 Zetnktel

Zetnktel

Starszy chorąży

• Użytkownik
  • 1 589 postów
  • MiastoLublin

Napisano 09.03.2007 - |10:00|

No i w ten sposób moje nadzieje na super końcówkę poszły na spacer.

Odcinek sam w sobie zły nie był - ale nie na zakończenie serialu... Byłby to dobry cliffhanger na środek sezonu! Nic nie wiadomo, tak na dobra sprawę. I zamiast wbijającej w fotel końcówki mamy odcinki średnie, odcinki denne i teraz to.

Chyba, że syfiasty 10x18 miał sprawić, że będziemy się przy tym tarzać ze szczęścia.

- Orisai nagle sama łazi wszędzie - ja się pytam - GDZIE jej armia? Popili się na tych swoich statkach soczkiem z Jaffa i leczą kaca przy czarnej dziurze? No i czemu nie przenieśli do ambulatorium tej popierdółki antypriorowej?
+ NARESZCIE jakaś przyzwoita akcja na statku - bez zbędnego gadania wchodzą, zabijają Baala i wychodzą. Szkoda, że trzeba było na to czekać do ostatniego odcinka :]
+ PRZYPOMNIELI SOBIE O TOK'RA :clap: Szkoda, że nikogo znajomego nie było.
+ Oglądało się przyjemnie (gorzej niż w poprzednim odcinku być nie mogło, z drugiej strony), ale...
- Zero emocji. NIC. Serial się skończył, a mam wrażenie, jakby nic się nie stało. To już nawet Voyager miał lepsze zakończenie... :(
EDIT:+ Oczywiście oczy + głos. Jak mogłem zapomnieć? ;) To pewnie od nadmiaru Ori i innego wieśniactwa.

Pozostaje nadzieja, że film jednaj wgniecie w fotel... No, Pozostaje nadzieja, że Ark of Truth wgniecie w fotel, bo Continuum będzie gniotem.

7/10

Ale chwila ja rozumiem to tak jakby 10x19 był ostatnim odcinkiem. Halo ! Jeszcze jeden jest :P
  • 0

#39 Muoteck

Muoteck

Starszy szeregowy

• Użytkownik
  • 130 postów
  • MiastoGdańsk

Napisano 09.03.2007 - |18:11|

Ale z tego, co słyszałem i czytałem
» Click to show Spoiler - click again to hide... «

Chociaż faktycznie źle to ująłem. Ale tylko trochę.

Użytkownik Muoteck edytował ten post 09.03.2007 - |18:20|

• 0
Iloraz inteligencji tłumu jest równy IQ najgłupszego jego przedstawiciela podzielonemu przez liczbę uczestników.

#40 truskolodz

truskolodz

Starszy plutonowy

• Użytkownik
  • 502 postów
  • MiastoŁodź/Dublin

Napisano 09.03.2007 - |18:30|

Zero emocji. NIC. Serial się skończył, a mam wrażenie, jakby nic się nie stało. To już nawet Voyager miał lepsze zakończenie... sad.gif

Coś w tym jest, druga część 10 sezonu jest słaba :/ niestety. Ale cały czas mam nadzieje, ze ostatni odcinek moze byc swietny, tylko zastanawia mnie jego fabula....taka inna. Splaszczenie wątku ORI tez mi sie nie podoba, cos za łatwo to wszystko idzie, a tak na dobrą sprawę to oni się tym wogóle nie przejmują....troche dziwne, jak na tak poteznego wroga.... 20 odcinek, oderwany od calosci... czyli licze na te 2 filmy co maja sie pojawic. MUSZĄ wgniatac w fotel. Inaczej trochę syfeczek :/

A BTW, odcinek na 8 choć troszke za szybki jak dla mnie.
  • 0
Dołączona grafika

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych