Skocz do zawartości

Zdjęcie

Heroes

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
688 odpowiedzi w tym temacie

#21 mmisiek

mmisiek

B5 SuperFan

• Email
  • 1 219 postów
  • MiastoKnurów ---> Śląsk

Napisano 20.07.2006 - |22:06|

The shields w sumie to pierwszy odcinek tez nie byl jakis "wbijajacy w ziemie".

Hmmm nie rozumiem czemu Heros to paranormal drama ?. Po pierwszym odcinku to raczej bym powiedzial ze to scifi ze naciskiem na fi ale dramat ? - moze pozniej.

(....)
Pamiętajmy że:

1. Jeśli serial jest głupkowatą produkcja dla mało rozgarniętych małolatów to NIC TEGO NIE ZMIENI
2. Jeśli realizacja jest rodem z filmów klasy Z to też praktycznie tego NIC NIE ZMIENI
3. Jeśli aktorzy główni są kiepscy to też pewnie będziemy męczyli się z nimi DO KOŃCA
4. Scenariusz, to zawsze można zmienić choć przyznaje że by był SUKCES niezbędny jest spójny liniowy szkielet fabuły, czyli główny wątek

1. Wiele osob traktuje np Buffy jako serial dla glupich nastolatek a jednak serial ma 7 serii kiedy inne "ambitne" seriale nie dozywaja nawet konca serii

2. No fakt jesli efekty sa marne to lepiej jakby ich wogole nie bylo - np Invasion, serial scifi ale bez efektow specjalnych

3. Wiekszosc seriali opiera sie na nieznanych szerzej aktorach, dlatego wydaje mi sie, ze z poczatku warto nie przywiazywac az takiej uwagi do gry aktorskiej a wlasnie do fabuly.

4. No tutaj chyba nie wymaga komentarza z ta roznica ze najlepiej jak sa dwa watki glowne :)

Nie bede ukrywal, ze dla mnie efekty, gra aktorska, rezyseria sa drugoplanowa - najwazniejsza fabula, bez zbednego lukru, moge wtedy przetrawic nawet dla dzieci filmy.
  • 0
Chcesz wiedziec o jakich serialach można ze mną porozmawiac ?? Kliknij TUTAJ

Dołączona grafika

#22 Modes

Modes

Podpułkownik

• Użytkownik
  • 2 784 postów
  • MiastoPoznań/Chojnice

Napisano 20.07.2006 - |22:33|

1. Wiele osob traktuje np Buffy jako serial dla glupich nastolatek a jednak serial ma 7 serii kiedy inne "ambitne" seriale nie dozywaja nawet konca serii

Bo to glupi serial dla dlupich nastolatek a takich w USA jest pod dostatekiem ;).

Hmmm nie rozumiem czemu Heros to paranormal drama ?.

A kto podaje Paranormal Drama? :o Znaczy gdzie to pisze ;)
  • 0

#23 mmisiek

mmisiek

B5 SuperFan

• Email
  • 1 219 postów

Napisano 21.07.2006 - |08:45|

A kto podaje Paranormal Drama? :o Znaczy gdzie to pisze ;)

Napisałem to na podstawie postu Quendiego (jest tam to napisane) - by może omylnie zinterpretowałem, potrafie się przyznac do błędu :)

Bo to glupi serial dla dlupich nastolatek a takich w USA jest pod dostatekiem ;) .

No to musze się przeprowadzi do USA i troszke odmłodniec.... Kolego troszke mnie poddenerwowałeś tym własnie zdaniem, troszke ludzi lubi ten serial ze forum, wiem bo nagrywałem go osobiście - czy to oznacza ze są głupi ??. Gdyby te dyskusję prowadziła inna osoba nie ja, a ja zobaczył bym twój post - to od razu bym wreszcie pierwszy raz dał komuś ostrzeżenie na forum - ale pewnie znów by się podniosła wrzawa o złośliwych moderatorach etc :/
  • 0

Dołączona grafika

#24 Modes

Modes

Podpułkownik

• Użytkownik
  • 2 784 postów
  • MiastoPoznań/Chojnice

Napisano 21.07.2006 - |09:00|

No to musze się przeprowadzi do USA i troszke odmłodniec.... Kolego troszke mnie poddenerwowałeś tym własnie zdaniem, troszke ludzi lubi ten serial ze forum, wiem bo nagrywałem go osobiście - czy to oznacza ze są głupi ??. Gdyby te dyskusję prowadziła inna osoba nie ja, a ja zobaczył bym twój post - to od razu bym wreszcie pierwszy raz dał komuś ostrzeżenie na forum - ale pewnie znów by się podniosła wrzawa o złośliwych moderatorach etc

Chyba mi nie powiesz ze uwazasz ze firma kreci ten serial z mysla o widowni 30+ lat? Przeciez to jest jasne ze ten serial jest przeznaczony dla 15-20 lat publicznosci.
Z tym glupim to troche przesadzilem, przyznaje sie, ale fakt faktem ze serial nie nalezy do zbyt wymagajacych od widza ;)

Napisałem to na podstawie postu Quendiego (jest tam to napisane) - by może omylnie zinterpretowałem, potrafie się przyznac do błędu

Ja nic takiego sie nie doczytalem w postach Quendiego ;) (czesci paranormal).
A oto do jakich dzialow serial kategoryzuje portal www.tvrage.com :
Action | Adventure | Drama | Sci-Fi
I wedlog mnie, mojego wyobrazenia jak bedzie caly serial wygladal taka kolejnosc jest dobra.
  • 0

#25 Quendi

Quendi

Chorąży sztabowy

• Użytkownik
  • 1 731 postów

Napisano 21.07.2006 - |14:55|

Bohaterowie z nadprzyrodzonymi zdolnościami to dla mnie paranormal, zwłaszcza że tutaj nie ma roku 2050 tylko dziś i bohaterowie nie są pokazani w sposób beztroski np X-men, itp ale mają realne problemy.
Nie są jak narazie super bohaterami.
Nie jest to akcja, komedia, familijne kino.
Dla mnie to zdecydowanie paranormal dramat oglądajac pilota.

Scenariusz to nie wszystko.
Aktorzy dowódca B5 z s1, Blade, Weir z SGA kontra ktokolwiek z BSG a zwłaszcza Baltar, ktokolwiek z Deadwood itd
Efekty w B5, utopia Star Treka itd

Marnych aktorów NIC nie uratuje, a potrafią tylko zepsuć daną produkcje, zwłaszcza gdy mają jeszcze źle dobraną i napisaną rolę np w Farku prócz rewelacyjnych Jhona, Aeryn i Scorpiusa były postacie będące totalnymi niewypałami.

Mistrzem jednak nad mistrze jest kołek z B5 s1.
  • 0
6 Sons of Anarchy,Californication,Supernatural,Breaking Bad,True Blood,Rescue Me,Big Love, Spartacus,Dexter,Mad Men
5 Tudors,House,Clone Wars,In Treatment,Glee,Top Gear,Archer,Justified,Louie,Big C
4 SGU,Secret Diary,Damages,Nip/Tuck,Medium,Crash,Entourage, Chuck,Dark Blue,Paradox
3 Caprica,Vampire Diaries,Weeds,Lost,In Plain Sight,Mentalist,Psych

#26 mmisiek

mmisiek

B5 SuperFan

• Email
  • 1 219 postów

Napisano 21.07.2006 - |16:20|

Ale popatrz te punkty co ty wypisałeś muszą się wzajemnie uzupełniac by spełniony był warunek dobrego serialu. Załóżmy hipotetycznie, powstaje serial, na podstawie powiedzmy Pirtatów z Karaibów, z tą samą obsadą, z tą samą ekipą (oświetleniowcy, kostiumy etc) , do tego dołaczmy jakis aktorów ze najwyższej półki powiedzmy aktorzy którzy zgarniaja za role 35 M$ - no ekstrklasa aktorska. Dokładamy do tego jakiegoś dobrego reżysera, Spielberg, Tarantino. I tutaj się pojawia scenarzysta który pisze marny, denny scenariusz. w tym momencie by serial odniósł sukces na jego powodzenie muszą pracowac aktorzy i reżyser wraz ze współpracownikami.
W drugą stronę gdy mamy dobry sceniariusz a słabych aktorów znów scenarzysta musis stworzy rewelacyjny scenariusz. Przezyliśmy to już przy B5. Dowodzi to tego, że dobre scifi to:

1. Odpowiedni aktorzy
2. Odpowiedni support czyli reżyser etc
3. Na odpowiednim poziomie efekty adekwatne do fabuły.
4. Dobry, liniowy, spójny scenariusz najlepiej pisany przez jednego człowieka.

Muszą by spełnione wszystkie punkty tylko, że w róznych proporcjach - jedno jest słabe to inne musi to rekompensowac.
  • 0

Dołączona grafika

#27 Quendi

Quendi

Chorąży sztabowy

• Użytkownik
  • 1 731 postów

Napisano 21.07.2006 - |16:43|

Porównywanie Seriali do Filmów kinowych zwłaszcza 200 mln $ za 2 godziny to totalna pomyłka.
Serial jest produkcja TV i TYLKO z nią można ją porównywać.
W dodatku TYLKO z istniejącą, jestem ZDECYDOWANYM przeciwnikiem CHCIEJSTWA.

Co do punktów to :
Target - powstaje na początku w fanie koncepcji, badania rynku i właśnie on wymusza
Sposób realizacji - efekty są ważne tylko w SciFi, świetny serial może dziać się w więzieniu = Prison Break
Aktorzy - naprawde niewiarygodnie trudno zmienić obsadę, zresztą do beztroskiej intelektualnie produkcji nie wymaga się aktorów na miare BSG, Deadwood.

Oczywiście że scenariusz w s1 MUSI zainteresować widza, ale jeśli już ktoś inwestuje w naprawde dobrej klasy aktorów i realizacje to także scenarzyści muszą być 1 klasa.

Trochę zeszliśmy z tematu serialu Herose, ale nie zupełnie Terget, Realiacja i Aktorzy są tutaj naprawde dobrzy.
Oczywiście że były produkcje takie jak Invasion z naprawde dobrym aktorstwem, realizacją ale scenariusz zwłaszcza na poczatku kulał niemiłosiernie.
To jest jednak pilot więc sytuacja fabularna się zmieni, na co licze.

Na zmiane aktora grającego Blade, że Jericho zmieni nam się w ekranizacje Fallout nie mamy co liczyć.
Kyle XY też nie powiem żeby mnie powalił.
Eureka będzie miała za zadanie nas zadziwić, ale na poważniejsze podejcie trudno będzie tam liczyć, niemniej jest całkiem udana.

Brotherhood to może być naprawde dobre, ale wszystko zależy od scenariusza.
  • 0
6 Sons of Anarchy,Californication,Supernatural,Breaking Bad,True Blood,Rescue Me,Big Love, Spartacus,Dexter,Mad Men
5 Tudors,House,Clone Wars,In Treatment,Glee,Top Gear,Archer,Justified,Louie,Big C
4 SGU,Secret Diary,Damages,Nip/Tuck,Medium,Crash,Entourage, Chuck,Dark Blue,Paradox
3 Caprica,Vampire Diaries,Weeds,Lost,In Plain Sight,Mentalist,Psych

#28 eXPrezes

eXPrezes

Starszy szeregowy

• Użytkownik
  • 128 postów

Napisano 28.07.2006 - |01:30|

Oj! Właśnie obejrzałem to cudo. Jaka szkoda, że trzeba tyle czekać na ciąg dalszy :)
Przy ocenie pozwolę sobie skorzystać z szablonu ;)

1. Klimat, target widza itd czyli czym jest serial i dla kogo

Klimat tu jest po protu niesamowity. Dla kogo? No cóż... Zdecydowanie dla mnie! Dostajemy prawie że X-Men, tyle że skoncentrowany na ludziach, a nie szybkiej akcji i efektach specjalnych próbujących zamaskować kiepski scenariusz. I oby to się nie zmieniło! Tak naprawdę wszystkie postaci mi się na chwilę obecną spodobały. Przodują chyba japończyk i dziewczyna ze zdolnością regeneracji. Sposób w jaki odkrywają swoje zdolności, ich reakcje... B)

2. Realizacje czyli Reżyserie

Realizacja bez zarzutu. Nie wiem czemu, ale jakoś wyjątkowo zwróciłem uwagę na kamerę. Po prostu świetne zdjęcia. Do tego bardzo dobrze dobrana muzyka, króra potęguje tylko klimat :)

3. Warsztat aktorski

No to chyba pierwszy serial sci-fi od czasu nowego BSG, w którym aktorstwo jest bardzo dobre (przynajmniej z tych które widziałem :P). Postaci są prawdziwe i to jest najmocniejszą stroną tego serialu. Wystarczy spojrzeć na japończyka. Wygląda jak japończyk, żyje w Japonii (i to widać, np. że firma jest japońska a nie amerykańska), mówi po japońsku, ma mentalność japończyka i tak się zachowuje :) Może dziwny jestem, ale dużo radości dała mi ta postać ;]

4. Scenariusz ale mając w pamięci że to tylko wprowadzenie

No właśnie na chwilę obecną to największa niewiadoma... W którą stronę pójdzie ten serial? Czy powstanie jakaś organizacja, która skupi tych ludzi (oby nie), a może będą w większości sami radzić sobie ze swoimi problemami (na to liczę)? Do tego jakieś małe artykuły w brukowcach o niesamowitych wydarzeniach, nic wielkiego :) Oby też nie przesadzono z efektami. Tu nie one są najważniejsze, a jeśli już jakieś będą się pojawiać, to powinny nie zrażać (efekt z ręką np. świetny, gorzej z lataniem).
Chyba najprościej byłoby spojrzeć na MutantX, żeby zobaczyć, czego unikać.

Ech, ja mam dziwny gust. Ten serial mi się tak bardzo spodobał, że boję się, że dostanie cancela :P Bo coś, co mi się podoba, raczej jest odbierane kiepsko tam za oceanem. Dla mnie pilot na 10/10.

Użytkownik eXPrezes edytował ten post 28.07.2006 - |01:40|

• 0
"No power in the 'verse can stop me" - River Tam (Firefly)

#29 Michał

Michał

Sierżant

• VIP
  • 765 postów
  • Miastoz Wormhole (Kraków)

Napisano 28.07.2006 - |11:14|

a postanowilem obejrzec sobie...mimo iz troszke sie dluzylo dam szanse serialow i we wrzesniu zabiorwe sie za nigo :)

mam pytanko...jakie ma zdolnosci ta kobieta co ma tego syna??
  • 0
WISŁA KRAKÓW

Dołączona grafika

NIE dla Spoilerów !!!!

Piszesz Spoilery???? Od Dziś używaj :
[spoiler]	Text  [/spoiler]

#30 eXPrezes

eXPrezes

Starszy szeregowy

• Użytkownik
  • 128 postów

Napisano 28.07.2006 - |11:45|

mam pytanko...jakie ma zdolnosci ta kobieta co ma tego syna??

Hmm... Dobre pytanie. Ja tam myślę że ma dosyć zabójcze odbicie w lustrze ;) Może to jest jej mroczne alter ego, które może działać, gdy w pobliżu są lustra? To by było ciekawe :) Nasz nowy czarny charakter :P
  • 0
"No power in the 'verse can stop me" - River Tam (Firefly)

#31 WiTT

WiTT

Szeregowy

• Użytkownik
  • 28 postów
  • MiastoOlsztyn

Napisano 29.07.2006 - |16:25|

muzyka rowniez, chociaz przez chwile na samym poczatku mylsalem ze wzieli muze z Batmana Begins, ale to tylko na poczatku takie wrazenie

otóż to, kto mi powie, jaki był cel wstawiania na początku (potem też było przez chwil parę), muzyki z filmu Batman Begins?? Czy Hans Zimmer się zgodził na to? Jeśli tak, to źle zrobił moim zdaniem. Muzyka w tym odcinku jest źle dobrana, chaotyczna, zmienna i w całości źle się komponuje rozpraszając widza. Zbyt jednoznacznie się kojarzy ścieżka dźwiękowa.. i że tak powiem ten pierwszy aktor - w pierwszej chwili pomyślałem że to Christiane Bale. Ogółem jakby sama realizacja, fabuła, to jak się wątki rozkręcają... ma się wrażenie że reżyser serialu kopiował pomysły z filmu Batman Begins. Tylko momentami bardzo nieudolnie.

No ale to tylko przedwczesny pilot. Zobaczymy co będzie potem. Narazie brak klarownej opinii o tym serialu.
  • 0

#32 jack

jack

Chorąży

• VIP
  • 1 410 postów
  • MiastoPłock

Napisano 14.08.2006 - |09:16|

Obejrzałem sobie tego pilota. I muszę stwierdzić,ze jak na pilota jest strasznie chaotyczny, choć czasami mnie zaskakiwał, szczególnie ostatnia scenka. Ale jeśli będzie caly taki serial jak pilot, to według mnie nie będzie długo się pojawiał na ekranach.
  • 0
"Nie mamy wpływu na czas, w którym się znaleźliśmy,
My tylko decydujemy, jak wykorzystać dany nam czas"

Gandalf - Drużyna Pierścienia

#33 biku1

biku1

BSG FREAK

• Moderator
  • 6 528 postów
  • MiastoSZCZECIN

Napisano 14.08.2006 - |10:29|

I ja w końcu też mam go za sobą i podobnie jak powyżej @jack jest dla mnie troche zbyt nazwijmy to tak napakowany postaciami-historiami.
Rozumiem,że to pilot i chcieli przynajmniej w ogólnym zarysie przedstawić poszczególnych bohaterów. Ale przez to jest takie właśnie skakanie po każdym ale narazie nic z tego nie wynika.
Dlatego z oceną czy warto i co dalej to poczekam do normalnego odcinka jak już będzie normalna fabuła.

Użytkownik biku1 edytował ten post 14.08.2006 - |10:30|

Głupiec narzeka na ciemność , mędrzec zapala świecę.
Dużo ludzi nie wie, co z czasem robić. Czas nie ma z ludźmi tego kłopotu .

RIP BSG, Caprica
RIP Farscape
RIP Babylon 5
RIP SG-1, SG-A, SG-U
RIP SAAB, Firefly
RIP ST: TOS, TNG, DS9, VOY, ENT

#34 borderline

borderline

Starszy kapral

• Email
  • 250 postów

Napisano 01.09.2006 - |14:13|

jestem chwilke po obejrzeniu pilota. Pomyl fajny, niektore motywy takze bardzo interesujace, ale jako calosc wszystko to prezentuje sie slabo. Boje sie, ze to bedzie gorsza wersja X-Mana z jego mutantami. Tzn korzystanie z nadzwyczajnych zdolnosci bedzie celem samym w sobie, a reszta bedzie tlem. Pokazane w pilocie historie sa malo wciagajace i gdyby nie dzialania supermocy, nie bylo by w ogole na co patrzec. No ale zobaczymy, co bedzie w kolejnych episodach, jesli te sie pojawia. Na razie ocena 4/10.

Hmm... Dobre pytanie. Ja tam myślę że ma dosyć zabójcze odbicie w lustrze ;) Może to jest jej mroczne alter ego, które może działać, gdy w pobliżu są lustra? To by było ciekawe :) Nasz nowy czarny charakter :P

jak na moje oko, to ona ma dar bilokacji, z tym, ze zupelnie nie panuje nad tym, tak jakby to bylo takie duchowe rozdwojenie jazni. Przyznaje, to mocno naciagane, ale nic innego mi do glowy nie przychodzi.

W ogole te ich moce sa mocno naciagane, bo o ile prekognicja, bilokacja czy lewitacja sa jak najbardziej "mozliwe", tak juz trudniej uwierzyc w tak szybka samoregeneracje (choc sam proces w naturze wystepuje, a nawet u czlowieka wiele organow potrafi sie regenerowac), a najbardziej bzdurna jest historia japonczyka, bo mogli mu dac dar telekinezy, ale zaginanie kontinuum czasoprzestrzeni?! Ludzie, choc Einstein ogolna teoria wzglednosci udowodnil, ze jest to mozliwe, to wymaga ogromnych, niebotycznych wrecz ilosci energii, skad wiec u jednego czlowieka taka moc?

Użytkownik borderline edytował ten post 01.09.2006 - |14:21|

• 0

#35 Wodzu

Wodzu

Sierżant

• VIP
  • 722 postów
  • MiastoKatowice

Napisano 01.09.2006 - |14:34|

W ogole te ich moce sa mocno naciagane, bo o ile prekognicja, bilokacja czy lewitacja sa jak najbardziej "mozliwe", tak juz trudniej uwierzyc w tak szybka samoregeneracje (choc sam proces w naturze wystepuje, a nawet u czlowieka wiele organow potrafi sie regenerowac), a najbardziej bzdurna jest historia japonczyka, bo mogli mu dac dar telekinezy, ale zaginanie kontinuum czasoprzestrzeni?! Ludzie, choc Einstein ogolna teoria wzglednosci udowodnil, ze jest to mozliwe, to wymaga ogromnych, niebotycznych wrecz ilosci energii, skad wiec u jednego czlowieka taka moc?

za bardzo dosłownie bierzesz chyba ten serial. Wcześniej porównałes go do Xmenów wiec tak samo traktuj tą produkcje. Nikt przecież nie sili się by tłumaczyc te mutacje. Przeciez to s-f.
  • 0

...:::Son of Anarchy:::...

#36 borderline

borderline

Starszy kapral

• Email
  • 250 postów

Napisano 01.09.2006 - |14:52|

za bardzo dosłownie bierzesz chyba ten serial. Wcześniej porównałes go do Xmenów wiec tak samo traktuj tą produkcje. Nikt przecież nie sili się by tłumaczyc te mutacje. Przeciez to s-f.

:) fakt, po prostu moje oczekiwania byly troche inne niz to, co dostalem :)
  • 0

#37 martina29

martina29

Starszy kapral

• Użytkownik
  • 331 postów

Napisano 01.09.2006 - |19:38|

jakl to jest z nasteonym odcinkiem? na hataku podaja ze 2 wrzesnia ma byc pilot ( wczesniej premiere był ??) tymczasem sprawdxalam w kalendarzu CAT
http://www.pogdesign.../#September2006 i jest napisane ze 25.09. jest pilot.
I teraz sie zastanawiam czy ten pilot to "kolejny" odcinek czy tez moze rez ktory juz widziałam oznaczony tu na hatak jako premiere. Pilot to pilot, jest pierwszy, ale troche to nazewmicto i terminy pogmatwane, kto objasni?

podobna rozbieznosc z Jericho wg CAT.
  • 0
::. GRUPA TARDIS .::

Dołączona grafika

#38 Scofi

Scofi

Starszy kapral

• Użytkownik
  • 326 postów
  • MiastoGdańsk

Napisano 01.09.2006 - |19:48|

z tymi datami to roznie bywa...premiera Jericho bedzie 20 wrzesnia, tak jak na CAT...co do Heroes to troche dziwne, bo premierowy odcinek ma byc 25 wrzesnia...tak przynajmniej jest na nbc.com i nie tylko...
  • 0
Dołączona grafika

O'Neill: Life's a bitch!
Teal'c: Indeed

- You seem pretty cheery.
- Strippers, Sammy, strippers. We're on an actual case involving strippers. Finally!

nie bedzie znakow diakrytycznych

ON - LINE again :)

#39 martina29

martina29

Starszy kapral

• Użytkownik
  • 331 postów

Napisano 01.09.2006 - |20:01|

ale chodzi mi o to czy tez "premierowy" odc to ten do ktorego napisy juz sa na hatak ( wczesniejsza emisja), czyli powtorka, czy pierwszy odc serii.
  • 0
::. GRUPA TARDIS .::

Dołączona grafika

#40 Scofi

Scofi

Starszy kapral

• Użytkownik
  • 326 postów
  • MiastoGdańsk

Napisano 01.09.2006 - |20:10|

o to musisz spytac JediAdama ;)
  • 0
Dołączona grafika

O'Neill: Life's a bitch!
Teal'c: Indeed

- You seem pretty cheery.
- Strippers, Sammy, strippers. We're on an actual case involving strippers. Finally!

nie bedzie znakow diakrytycznych

ON - LINE again :)

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych