Mroczna Wieża
Napisano 26.04.2009 - |11:55|
do przeczytania MW nie jest koniecznie potrzebna wiedza z inny książek Kinga, wręcz przeciwnie, przeczytanie MW może pomóc w zrozumieniu innych powieści (mnie pomogło np z pierwszym opowiadaniem w "Sercach Atlantydów"). ale to nie jest zasada. ja akurat jestem zapaloną czytelniczką Kinga i już podświadomie łączę w głowie całe universum z jego książek, nie tylko to ziemskie, ale i to ze świata Rolanda (chociaż to i tak tylko dwa różne poziomy Wieży).
a zakończenie MW jest po prostu idealne, zostawiło mnie ze szczęką na podłodze i zrytym beretem na cały dzień.
wcale nie mam problemu z alkoholem. to alkohol ma problem ze mną.
Napisano 02.05.2009 - |20:23|
Mam to samops; co ja tu robie pojutrze matura
A co do MW to właśnie mam zamiar się za to zabrać w wakacje jak będzie (w końcu!) trochę wolnego czasu

Codziennie budzę się przystojniejszy, ale dziś to już chyba przesadziłem...
Napisano 06.05.2009 - |05:59|
Dwa ostatnie to jednak rozczarowanie, a końcówka... hmm... niejasna, mętna, zawiła, a jednak mimo to wtórna i przewidywalna. Dlatego też cykl MW uznaję może nie tyle za nie do końca udany, co za zwyczajnie spie.przony w końcówce.
Wyznawca Latającego Potwora Spaghetti.
Obecnie ogląda seriale: Walking Dead (na bieżąco), Mad Men (S02), Desperate Housewives (S01), Big Bang Theory (S06), House of Card (oczekiwanie na nowy sezon).
Napisano 23.05.2010 - |19:17|
Niby dobrze się to czyta ale autor tak skacze że wybija czytelnika z rytmu zamiast jakoś przejrzyściej prowadzić historię.
Po 2 tomie będę wiedział czy się to sklei i rozwinie.
Użytkownik Quendi edytował ten post 23.05.2010 - |19:18|
5 Tudors,House,Clone Wars,In Treatment,Glee,Top Gear,Archer,Justified,Louie,Big C
4 SGU,Secret Diary,Damages,Nip/Tuck,Medium,Crash,Entourage, Chuck,Dark Blue,Paradox
3 Caprica,Vampire Diaries,Weeds,Lost,In Plain Sight,Mentalist,Psych
Napisano 23.05.2010 - |19:56|
Nie bój się, rzecz zaraz się po kingowsku na szczegóły rozjedzie, a potem autor będzie udawał, że miał jakiś master plan całości (co nawet mu wyjdzie) a na końcu zaliczysz rasowego facepalma jak zobaczysz, że w powieści występuje on jako on sam.
Najlepsza część to chyba trzecia, potem King zauważył że cykl jest popularny zajął się nim na serio, a jak się zajął na serio to zmienił klimat.
Wypowiadam się po lekturze 6 części, 7 nie miałem okazji poznać. Ale znam końcówkę
Winchell Chung
Napisano 29.05.2010 - |21:24|
Sarkazm, humor i bezkompromisowość oraz brak poprawności politycznej.
Każdy wątek wielce ciekawy, opływający w szczegóły.
Zabójcze teksty.
Także drugoplanowe postacie barwne i zróżnicowane.
Naprawdę nie znajduję wad w tej części, podoba mi się wszystko.
Książka pokazuje że nie ilości bohaterów czy natłok zdarzeń a JAKOŚĆ ma znaczenie.
5 Tudors,House,Clone Wars,In Treatment,Glee,Top Gear,Archer,Justified,Louie,Big C
4 SGU,Secret Diary,Damages,Nip/Tuck,Medium,Crash,Entourage, Chuck,Dark Blue,Paradox
Napisano 03.06.2010 - |17:09|
Kilka bardzo ciekawych pomysłów: promień, mechaniczni strażnicy czy pociąg oraz zwierzak "papuga".
Wszystko dość klimatyczne, spójne, oryginalne lecz bez dziwaczenia.
Mimo wspomnianych podróży w czasie, między światami itp nie uświadczymy tutaj pseudo naukowego bełkotu, który zabija wiele innych ciekawych książek.
King skupia się na bohaterach dbając o to by przedstawić ich jako osoby z krwi i kości. Także trzeba mu przyznać że wszystko jest czytelne a o jasności przekazu zapomina wielu pisarzy.
Napisano 14.06.2010 - |00:29|
Mi się jednak bardziej podobała wcześniejsza koncepcja choć obecna broni się dość żywymi nowymi bohaterami i składną opowieścią.
Napisano 21.06.2010 - |00:04|
Dobre ciekawe acz nadal uważam ze lepszym rozwiązaniem było skupienie się na bohaterach jak na początku.
Nie chcę być źle zrozumiany bardzo lubię przygodowe fantasy/scifi w końcu przeczytałem cały cykl Drizzita czy też Honor ale King tak znakomicie zaczął z warstwą psychologiczną że oczekiwałem innego rozłożenia akcentów.
Na dodatek tutaj nie mogę pozbyć się wrażenia że część westernowa jest doklejona, mniej istotna choć dobrze napisana.
Napisano 21.06.2010 - |02:38|
2. Mm takie samo zdanie na temat kolejnych książek cyklu. Do trzeciego tomu było super i wypas. Od czwartego-zmiana konwencji bo autor zaczął nad tym na serio siedzieć. I wyszło dziwnie.
Winchell Chung
Napisano 23.06.2010 - |17:41|
Także tutaj część z Rolandem jest bardzo ciekawa. Nie przynudza rozmowa z Kingiem jak też przygody pozostałem części drużyny.
Napisano 30.06.2010 - |17:32|
Po doświadczeniach z Lostem jestem uczulony na zagadki w zagadkach a na końcu autorzy nas olewają bo sami nie mieli pomyślanego finału i nic nie wyjaśniają.
Jedyne szczęście to że King nie poszedł na totalną wydrę i nie zaserwował nam standardu że to wszystko sen, choć BACH! i jesteśmy na początku wielce lepsze nie jest.
Autor niby się tłumaczy na końcu że nie ważny jest finał podróży a sama podróż lecz ja nie kupuję tego badziewia.
Nie można jednak zarzucić tego że przygody nie były ciekawe. Także bohaterowie nietuzinkowi a co najważniejsze nie bezpłciowi jak u niektórych. Obraz dopełnia dość duża ilość oryginalnych pomysłów i mamy cykl dość dobry, ciekawy acz z finałem z typów które szczególnie nie lubię.
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych

Logowanie »