Skocz do zawartości

Zdjęcie

Kilka pytań o uniwersum Star Trek

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
92 odpowiedzi w tym temacie

#21 psjodko

psjodko

TIME LORD

• Moderator
  • 2 337 postów
  • MiastoLeżajsk

Napisano 18.06.2004 - |11:11|

1 - Watpie żeby rdzeń królowej znajdował sie na każym sześcianie Borg-a . z tego co wiem , kula na której znajdował się królowa nie jest standartowym wyposażeniem sześcianu  .

Z tego wynika, że królowa zaryzykowała istnienie całego "roju" dla asymilacji Ziemi?
Co tak ważnego jest na Ziemi, że podejmuje takie ryzyko?
Chociaz z drugiej strony co działoby się z sześcianami w jakiś sposób odcietymi od roju? Np. w trakcie dalekiego zwiadu samotnego sześcianu, lub uszkodzeń silników uniemożłiwiającyh powrót?
Aktywowano by "lokalną" krolową? Chyba nie.
Zresztą o ile mnie pamięć nie myli to w VOY-u jest odcinek gdy odnajdują uszkodzony i niekatywny sześcian Borga na orbicie a na planecie cywilizację "post-borgową" gdzie człony pozbywały się stopniowo właśnie wszczepów mechanicznych?
Pamięta to ktoś dokładniej?

Ad. 2 - zgoda.

3- Powietrze jest nieistotne  - aczkolwiek dla wyszego konfortu dron na statkach jest określone ciśnienie i temperatura  . Sześcian posiada "sciany" (lub jak ja wole panceż i poszycie ) bo inaczej jednym strzałem miałbys szanse się przebić przez cała strukturę pojazdu.

Hmmm sądzę, że sześciany jednak nie mają poszycia (w sensie ziemskim-federacyjnym) a jego rolę co najwyżej spełniają pola siłowe odcinające wnętrze od warunków pustki. Jakaś forma atmosfery musiała istnieć (chociażby w dość częstych momentach "odwiedzin" sześcianu przez członków załogi TNG i VOYa) bo jak inaczej otrzymać ciśnienie i temperaturę?
Skład takiej atmosfery (procentowy) to chyba już faktycznie sprawa nieistotna. Wszak asymilują osobniki różnych gatunków niekoniecznie oddychających tlenem.

Natomiast nadal dziwi mnie zdolność dron(ów) do przebywania w pustce kosmicznej (chociażby w trakcie budowania nadajnika z deflektora Enterprisa-D w FC). Z drugiej strony wiemy, że dysponują indywidualnymi polami siłowymi broniącymi przed strzałami z fazerów federacji.
Ale zarówno w VOYu jak i w ENT są sceny gdy drony wyrzucone ze statków giną. Więc jednak nie są w stanie "wytrzymać" w kosmosie (niczym ten wielki wojownik z Farka ...).

Co do dron - gdzieś chyba było powiedziane że drony się przystosowuje do zadań jakie będą pełniły  - te z szczypcami i piłami to raczej jednostki bojowe , 7z9 jak pamietam była droną odpowiedzialną za nawigacje , a Locutus miał stać się toważyszem królowej  i gownym strategiem w czasie asymilacji federacji .

Tak, to faktycznie może mieć sens. Aczkolwiem po co Locutusowi ręce? Aby sprawiać "przyjemność" królowej? :P B)

4 - Moze mają z nami wiecej wspólnego niż byśmy chcieli  lub to był kolejny burak.

Burak to raczej nie jest ...
Sądzę, że coś chodzi po głowie spółce B&B tylko jeszcze nie zostało wyartykułowane...
I dlatego nie należy wszystkiego "kanonizować"...

Użytkownik psjodko edytował ten post 18.06.2004 - |11:18|

::. GRUPA TARDIS .::

#22 Obi

Obi

Moderator

• Moderator
  • 3 264 postów
  • MiastoWawa

Napisano 18.06.2004 - |11:27|

Z tego wynika, że królowa zaryzykowała istnienie całego "roju" dla asymilacji Ziemi?

Nie w momecie kiedy całą pamięci i świadomośc są ładowane z pamieci kolektywu - ciało to ciało i nic wiecej - może królowa chciała się dowiedzieć coś wiecej o ziemi (przecież przyszedł stąd sygnał) .

Zresztą o ile mnie pamięć nie myli to w VOY-u jest odcinek gdy odnajdują uszkodzony i niekatywny sześcian Borga na orbicie a na planecie cywilizację "post-borgową" gdzie człony pozbywały się stopniowo właśnie wszczepów mechanicznych?

Tak występywały bardzo czesto zabuzenia w polach (niepamietam jakich) i to pozwoliło na zerwanie łączności z kolektywem - ale takich przypatków jest na tyle mało że nie są brane pod uwagę .

Ale zarówno w VOYu jak i w ENT są sceny gdy drony wyrzucone ze statków giną. Więc jednak nie są w stanie "wytrzymać" w kosmosie (niczym ten wielki wojownik z Farka ...).

Z ego co pamietam to nie giną , a jedynie opuszczają statek wraz z powietrzem :D
Dołączona grafika
Dołączona grafika

#23 mmisiek

mmisiek

B5 SuperFan

• Email
  • 1 219 postów
  • MiastoKnurów ---> Śląsk

Napisano 18.06.2004 - |11:37|

moze faktycznie każdy sześcian ma na pokładzie swoja własna królową ?. Było by to logiczne ale oczywiscie nad tymi królowymi musiał by być ktos jeszcze- taki master cheff, a takim bossem mogłą by być tylko królowa z Voya, ale nie pamietam odcinka to wtedy jak Kasia, Took i Chakotay zostali zasymilowani .... Reszta królowych Borg to lokalne królowe ....

Zasymilowane istoty biologiczne ulegają "przebudowie" w porządanym przez kolektyw kierunku. Ale zastanawia mnie czy biologicznie one nadal żyją? Potrzebują powietrza? (bo żywności to zdaje się, że nie - w alkowach regenerują energię). Sześcian Borga nie ma "scian" to raczej gigantyczne rusztowanie. Czy panuje tam jakieś ciśnienie? W przeciwnym razie dlaczego próżnia nie rozrywa biologicznych fragmentów człona?

Kaśka w odcinku jak przyjeła do rodziny Voiyagera 7z9 wypussciła zdaje sie reszte dron w przestrzeń .... (BTW to szałowo wyglądał wtedy Voyager ze zielonymi wstawkami ala Borg :)). Jednak pojawia sie burak Z FC jak montują Deflektor drony Borga nie widać ani masek ani innego sprzętu do oddychania. Na pewno w środku sześcianu jest atmosfera, wiele razy teleportowali sie do srodka cuba druzyny federacyjne i zawsze mieli czym oddychac ....

W jednym z odcinków VOYa królowa wyraźnie stwierdza, że człon 7z9 ma się udac z Voyagerem do współrzędnych 001. Dzielna pani kapitan ze zdumieniem odkrywa, że chodzi o Ziemie!

Moze w pewnym sensie "ustandaryzowała" współżedne dla załogi Voya by nie musieli sobie nad nią "łamac głów" ....

Pozbyły sie na tyle na ile umiały, zreszta 7z9 też miała wiele implantów które pozostały w jej ciele np sztuczna ręka.
  • 0
Chcesz wiedziec o jakich serialach można ze mną porozmawiac ?? Kliknij TUTAJ

Dołączona grafika

#24 Obi

Obi

Moderator

• Moderator
  • 3 264 postów
  • MiastoWawa

Napisano 18.06.2004 - |20:10|

Teraz ja mam pytanie - dlaczego Borg "odmawia" asymilacji kazonów . Co prawda Voyagera ogladałem raczej na wyrywki , ale niestety nie udało mi sie trafić na ten odcinek(lub odcinki).
Dołączona grafika
Dołączona grafika

#25 psjodko

psjodko

TIME LORD

• Moderator
  • 2 337 postów
  • MiastoLeżajsk

Napisano 18.06.2004 - |20:51|

moze faktycznie każdy sześcian ma na pokładzie swoja własna królową ?. Było by to logiczne ale oczywiscie nad tymi królowymi musiał by być ktos jeszcze- taki master cheff, a takim bossem mogłą by być tylko królowa z Voya, ale nie pamietam odcinka to wtedy jak Kasia, Took i Chakotay zostali zasymilowani .... Reszta królowych Borg to lokalne królowe ....

Nie, nikt taki nie musiałby istnieć.
Wystarczy, że były "nieaktywne" a aktywowały się w przypadku odcięcia od kolektywu lub śmierci dotychczasowej królowej. Coś jak w roju pszczół, które mają przygotowane kilka mateczników z larwami i w chwili śmierci krolowej natychmiast rozpoczynają hodowlę nowej (tyle tylko, że czasami im się nie udaje bo nadciaga zimia i nie zdążą jej wyhodować).
W przypadku Borga przekazanie informacji do "nowego" osobnika-krolowej byłoby natychmiastowe.
Po nawiązaniu łączności z kolektywem przekazywałyby zgromadzoną wiedzę do niego i znów stawały się nieaktywne. W ten sposób każda "aktywowana" krolowa miałaby cały zasób dotychczasowej wiedzy kolektywu oraz wiedze o zamiarach i postepowaniu dotychczasowej królowej.
Można by mówić o jednej "wieloosobowej" królowej Borg (coś jak chrześcijański Bóg).

Jak wam sie to podoba?

Pozbyły sie na tyle na ile umiały, zreszta 7z9 też miała wiele implantów które pozostały w jej ciele np sztuczna ręka.

Miała sztuczna rękę? Napewno?
Oko - to się zgodze ale rękę?
Może to ktoś potwierdzić - bo jak na złość pożyczyłem płytki z Voyem i nie mam gdzie tego zrobić!

Obi - co do Kazonow ja ci nie odpowiem.
Też nie pamiętam. Ale wiem, że coś w tym było... :>

Wniosek: Trzeba będzie sobie zrobic przypomnieniowy maraton z Voya... :lol:

Użytkownik psjodko edytował ten post 18.06.2004 - |21:01|

#26 Delphi

Delphi

Starszy szeregowy

• Użytkownik
  • 145 postów

Napisano 18.06.2004 - |21:37|

Teraz ja mam pytanie - dlaczego Borg "odmawia" asymilacji kazonów . Co prawda  Voyagera ogladałem raczej na wyrywki , ale niestety nie udało mi sie trafić na ten odcinek(lub odcinki).

Z tego co pamietam Kazoni byli zbyt prymitywni dla Borga, ale nie potrafie dokladnie sprecyzowac odcinka z ktorego to wynika.
  • 0

#27 Obi

Obi

Moderator

• Moderator
  • 3 264 postów
  • MiastoWawa

Napisano 18.06.2004 - |21:41|

Z tego co pamietam Kazoni byli zbyt prymitywni dla Borga, ale nie potrafie dokladnie sprecyzowac odcinka z ktorego to wynika.

Za prymitywni w sensie technologicznym czy biologicznym - mi się zdawało że każda nowa drona jest dobra dla kolektywu . Zasze można je umieścić na statkach jako drony przeznaczone do asymilacji bezpośredniej (walki).
Dołączona grafika
Dołączona grafika

#28 radekch6

radekch6

Starszy szeregowy

• Użytkownik
  • 87 postów

Napisano 18.06.2004 - |21:45|

Teraz ja mam pytanie - dlaczego Borg "odmawia" asymilacji kazonów . Co prawda  Voyagera ogladałem raczej na wyrywki , ale niestety nie udało mi sie trafić na ten odcinek(lub odcinki).

O ile dobrze pamiętam to Borg asymiluje tylko te rasy, których poziom i zaawansowanie technologiczne mogą przyczynić się do rozwoju samego Borga - krótko mówiąc Borg asymiluje tylko to co jest przydatne. A Kazoni to prymitywna rasa, nie mają żadnych użytecznych technologii.
Nawiasem mówiąc, to na terytorium Kazonów Borg się chyba nie pojawił? - Voyager spotyka Borga już po opuszczeniu przestrzeni kazonów - po tym jak Kes "pchnęła" ich z 10 tys lat świetlnych naprzód.
W którym odcinku była mowa o "odmowie" asymilacji?
  • 0

#29 M.M

M.M

Starszy sierżant

• VIP
  • 808 postów
  • MiastoKraków

Napisano 19.06.2004 - |14:05|

Widzę, że jest parę niewiadomych. Postaram się rzucić na nie trochę światła.
Siedem miała egzoszkielet na ręce, która była jak najbardziej naturalna. Byłą o tym mowa w jakimś odcinku, gdzie chyba usuwano z Voya śmieci Borga. Siedem chciała dotknąć ręką przewodu zasilania i Kim mało nie dostał zawału. W tedy próbowała mu wyjaśnić, że nic jej nie grozi.
Druga sprawa. W czasie jednej z rozmów Siedem i Janwey (tak się pisze?) kapitan wspomniała o Kazonach. Siedem odparła mniej więcej tak: ?Gatunek jakieś cyferki. Borg zasymilował ich kolonię. Ich cechy genetyczne i techniczne nie zainteresowały nas?.
I tyle. Nie mam pojęcia jaki to odcinek.
Do Federacji Borg ma dalej niż do Kazonów. Więc skoro udaje mu się dolecieć, aż tak daleko ...
:D
  • 0

#30 mmisiek

mmisiek

B5 SuperFan

• Email
  • 1 219 postów
  • MiastoKnurów ---> Śląsk

Napisano 19.06.2004 - |15:52|

czyli 7z9 nie miała sztucznej ręki ?. Bez sensu dlaczego Borg akurat oszczędził ręke tej niewiasty ??. Pewnie nie chciał uszkodzić tak fajnego ciała ...:P
  • 0
Chcesz wiedziec o jakich serialach można ze mną porozmawiac ?? Kliknij TUTAJ

Dołączona grafika

#31 Obi

Obi

Moderator

• Moderator
  • 3 264 postów
  • MiastoWawa

Napisano 19.06.2004 - |17:14|

W czasie jednej z rozmów Siedem i Janwey (tak się pisze?) kapitan wspomniała o Kazonach. Siedem odparła mniej więcej tak: ?Gatunek jakieś cyferki. Borg zasymilował ich kolonię. Ich cechy genetyczne i techniczne nie zainteresowały nas?.

Czyli są pozostawieni na "pużniej " jak wynajdą coś ciekawego :) . Zapewne gdzieś w okolicy jakieś koloni stoi jakiś sześcian i obserwuje :) .

czyli 7z9 nie miała sztucznej ręki ?. Bez sensu dlaczego Borg akurat oszczędził ręke tej niewiasty ??. Pewnie nie chciał uszkodzić tak fajnego ciała

A może dlatego że różne drony mają z góry określone zajęcie (przydział do stanowiska ) i przy nim nie są wymagane niektóre "ulepszenia".
Dołączona grafika
Dołączona grafika

#32 Drow

Drow

Starszy kapral

• Użytkownik
  • 269 postów
  • MiastoBialystok

Napisano 19.06.2004 - |19:50|

Do Federacji Borg ma dalej niż do Kazonów. Więc skoro udaje mu się dolecieć, aż tak daleko ...
:D

Daleko.. zalezy jak na to patrzec. Nie mozna wszak zapomniec o kilku sieciach korytarzy transwarp, ktore z tego, co pokazywali w VOY w Endgame, siegaja praktycznie do wszystkich kwadrantow. Wiec Borg z poruszaniem sie przez olbrzymie odleglosci nie ma wiekszych problemow.
  • 0

#33 M.M

M.M

Starszy sierżant

• VIP
  • 808 postów
  • MiastoKraków

Napisano 20.06.2004 - |19:40|

Mmisiu drogi, po co marnować czas i materiał na coś co i tak nie będzie przez danego człona wykorzystywane? Funkcja do jakiej przydzielono siedem nie wymagała takich „ulepszeń”. :D
W końcu jak wiemy drony są wyspecjalizowane, a nie uniwersalne. W takim razie po co im te przeróbki? :P Po za tym Lokutus też był cały, ale on miał dowodzić inwazją, a nie odwalać całą robotę.

Czyli są pozostawieni na "później " jak wynajdą coś ciekawego.

Wydaje mi się, że Kazoni są jako jedyni mało wartościowi genetycznie. W każdym razie nie wiemy o nikim innym, kim Borg by tak wzgardził. Raczej trzyma ich jak już Galaktyka opustoszeje. No chyba, że udało by im się coś ciekawego ukraść. Wtedy poprzestał by na asymilowniu samej technologii. A potem poleciał by do „właścicieli” i ich w całości asymilował.

Daleko.. zalezy jak na to patrzec. Nie mozna wszak zapomniec o kilku sieciach korytarzy transwarp, ktore z tego, co pokazywali w VOY w Endgame, siegaja praktycznie do wszystkich kwadrantow. Wiec Borg z poruszaniem sie przez olbrzymie odleglosci nie ma wiekszych problemow.

No włąśnie o to mi chodziło. Skoro Borg dolatuje do Federacji, to tym bardziej doleci do Kazonów.
Tam wyżej ktoś wspominał, że Kaśka zniszczyłą Borga. A włąśnie że nie. :P Kaśka zniszczyła tylko węzeł transwarp. Jeden z sześciu.
  • 0

#34 psjodko

psjodko

TIME LORD

• Moderator
  • 2 337 postów
  • MiastoLeżajsk

Napisano 21.06.2004 - |09:38|

Tam wyżej ktoś wspominał, że Kaśka zniszczyłą Borga. A włąśnie że nie.  Kaśka zniszczyła tylko węzeł transwarp. Jeden z sześciu.

Czy pozostałe węzły również były opanowane przez Borga?

Bo jeżeli nie to Borg oberwał niemal druzgocząco.

Sześciany pozbawione kontaktu, w odległościach, których bez dostępu do wezła nie są w stanie pokonać w rozsądnym czasie...

Co się zatem dzieje z nową królową?
Ile ich się pojawi?
Moja teoria staje się coraz bardziej prawdopodobna :P

#35 Drow

Drow

Starszy kapral

• Użytkownik
  • 269 postów
  • MiastoBialystok

Napisano 21.06.2004 - |19:26|

Czy pozostałe węzły również były opanowane przez Borga?

Bo jeżeli nie to Borg oberwał niemal druzgocząco.

Sześciany pozbawione kontaktu, w odległościach, których bez dostępu do wezła nie są w stanie pokonać w rozsądnym czasie...

Co się zatem dzieje z nową królową?
Ile ich się pojawi?
Moja teoria staje się coraz bardziej prawdopodobna  :P

Zadajesz pytania, na ktore ciezko odpowiedziec, gdyz od momentu zniszczenia przez Janeway huba transwarp w Endgame - nei wiadomo co sie dzieje z Borgiem, nie bylo zadnego spotkania z nimi od tamtego czasu /przynajmniej tak zostala przedstawiona ta kwestia w filmie dokumentalnym dostepnym na www.startrek.com/.
O szesciany pozbawione mozliwosci transwarp bym sie nie matrwil z dwoch powodow:
1) Szescian przetrwa nawet stulecia, o ile nie zostanie zniszczony podczas jakiegos starcia /drony nie sa ludzmi, nie umieraja ze starosci - przynajmniej nigdzie nie slyszalem aby bylo inaczej/;
2) W Voyagerze bylo jasne ukazane, ze praktycznie kazdy okret Borg posiada zdolnosci wkraczania w transwarp, dzieki posiadaniu cewki transwarp, ktora to umozliwia. Tak wiec praktycznie dowolna jednostka kosmiczna Borg posiada mozliwosc wejscia w transwarp w dowolnej chwili tworzac przy tym tymczasowy korytarz transwarp /co zostalo dokladnie opisane tu: http://www.ditl.org/ dzial artykulow > teorie transwarp/.
Tak wiec wszelakie pojazdy kosmieczne Borg sa zolne do powrotu gdziekolwiek w dosc krotkim czasie.
Dalej.
W Endgame part II Siedem z Dziewieciu powiedziala o tych szesciu hubach transwarp. Wydaje mi sie, ze jej slowa odnosily sie wlasnie do Borga - ze Borg kontroluje wszystkie te huby.
A nawet jesli nie, to to sa 'tylko' huby - Borg jest jeszcze w posiadaniu co najmniej kilku Unikomplexow /nigdy nie zostalo dowiedzione istnienie wielu Unikomplexow, ale mysle, ze Borg nie jest glupi i na pewno ma ich conajmniej kilka/.
Dalej, Co sie dzieje z nowa Krolowa? Jaka nowa ? Chyba, ze masz na mysli jej powloke cielesna, bo tylko to zostalo zniszczone - jej swiadomosc _tworzy_ kolektyw borg, ona jest jedyna istota kontrolujaca miliardy glosow dron, tak wiec nie mogla zginac jej swiadomosc, bo nigdy nie zobaczylibysmy juz Borga ponownie - w co szczerze watpie. A sama krolowa.. Byc moze jest zajeta odbudowaywaniem huba i/lub Unikomplexu. Byc moze nabiera sil po ostatniej porazce i obmysla nowe psosoby na asymilacje ludzkosci.. Nikt tego nie wie ;)
Ile ich sie jeszcze pojawi ? Tak duzo, jak duzo Borg bedzie w stanie ich stworzyc /chodzi mi o powloki cielesne krolowej of course/ - czyli tak dlugo, jak dlugo Borg bedzie istnial.
To tyle. Mam nadzieje, ze to co napisalem, jest zrozumiale ;)
  • 0

#36 reyden

reyden

Plutonowy

• Email
  • 410 postów
  • MiastoUSS Excalibur (Gliwice)

Napisano 21.06.2004 - |19:34|

pozostałe 5 wezłow TransWarp są zarówno dziełem jak i własnoscią Borg , pozatym Cube i inne okrety sa w stanie same lecieć z predkością TransWarp , predkosc transWapr ocenia się na 9.99946 ( 25 000+ xc )

pozatym w mgławicy nie zostało zniszczone duzo statków , spekulowana ilosc zwykłych Cube idzie w miliony ,do tego trzeba dodac pewna liczbe ześcianów taktycznych , wg. mnie zniszczenie wezła spowodawłąo stratę ok. 1/10000 lub mniej częsci floty Borg
  • 0

We are Rangers
We walk in the dark places no others will enter
We do not break way from combat
We stand on the bridge and no one may pass
We do not retreat whateaver the reason
We live for the One
We die for the One

#37 Obi

Obi

Moderator

• Moderator
  • 3 264 postów
  • MiastoWawa

Napisano 21.06.2004 - |22:31|

predkosc transWapr ocenia się na 9.99946

A czemu mi się zdawało że traswarp to dużo powyżej 10 ?

A sama krolowa.. Byc moze jest zajeta odbudowaywaniem huba i/lub Unikomplexu. Byc moze nabiera sil po ostatniej porazce i obmysla nowe psosoby na asymilacje ludzkosci.. Nikt tego nie wie

Dobrze powiedzmy żę odbudową zajeślmy 10% mocy obliczeniowej królowej (ale ze mnie optymista ) , sposób na Ziemię jest prosty 1 zawiódł (i to 2 razy ) wiec wyślemy 10 (100 lub odpowiednio wiecej - jest tylko jeden gatunek na którym takie ilości sześcianów nie robią wrażenia ).
A ciekawe jakie są doświatczenia z Borgiem innych ras (Imperiów) z kwandrantu Alfa - mam na myśli Klingonów i Romulan (słyszałem że mieli z nimi styczność ).
Dołączona grafika
Dołączona grafika

#38 Drow

Drow

Starszy kapral

• Użytkownik
  • 269 postów
  • MiastoBialystok

Napisano 22.06.2004 - |08:03|

(...)pozatym Cube i inne okrety sa w stanie same lecieć z predkością TransWarp(...)

Fajnie, ze zaprzeczasz wszystkiemu co napisalem wyzej, nie patrzac zapewne nawet na linka, ktory w swoim poscie podalem - bardzo ladnie wszystko tam jest wyjasnione, jesli chodzi o podroz w transwarp.
Otoz kazdy pojazd miedzygwiezdny, wyposazony w cewke transwarp, jest zdolny do wkroczenia i podrozowania z predkosciami transwarp i nie potrzebuja do tego celu istniejacego korytarza transwarp utrzymywanego przez hub - taki pojazd wkraczajac w transwarp sam tworzy tymczasowy, krotkotrwaly korytarz transwarp. Dowody ? VOY "Dark Frontier, part 2", gdzie po zdobyciu cewki transwarp z uszkodzonej Sfery Borg /ktora to wlasnie takze mogla podrozowac w transwarp - jak zapewne i reszta okretow Borg/, Delta Flyer w nia wyposazony mogl bez problemu wkraczac w transwarp /co bylo ukazane w momencie odbicia Siedem z rak Krolowej i ucieczce z Unikomplexu/. Nie bylo mowy wtedy o zadnym pobliskim korytarzu, w ktory Delta Flyer mialby wkroczyc, z czego wynika, iz majac cewke - nie potrzebowali zadnego korytarza transwarp.
Takze, skoro taki mniej znaczacy pojazd Borg jak Sfera byl wyposazony w cewke transwarp - nie wyobrazam sobie, by taki Cube nie moglby byc w nia rowniez wyposazony /ba! _powinien_ byc w nia wyposazony, w koncu podniosloby to efektywnosc okretu/.
Tak wiec wyjasnilem pobiezbnie te kwestie. Jeszcze raz polecam zapoznanie sie z odpowiednim artykulem z tej strony: http://www.ditl.org/

Pzdr
Drow
  • 0

#39 Obi

Obi

Moderator

• Moderator
  • 3 264 postów
  • MiastoWawa

Napisano 23.06.2004 - |12:36|

Kolejne pytanie do Trekerów - Tym razem o Romulan.
Kiedy i jak doszło do rozłączenia się Volkan i powstania Romulan . Co zadecydowało o powstaniu "drugiej rasy Volkan " jednak różnej od nich podejściem do ideologi Suraka.
Dołączona grafika
Dołączona grafika

#40 reyden

reyden

Plutonowy

• Email
  • 410 postów
  • MiastoUSS Excalibur (Gliwice)

Napisano 23.06.2004 - |15:51|

tu masz texto tym jak hipotetycznie doszło do rozdzielenia Volkan i Romulan :

http://republika.pl/...su/historia.htm
  • 0