Skocz do zawartości

Zdjęcie

Książki polecenia warte

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
165 odpowiedzi w tym temacie

#21 dzidzia

dzidzia

Kapral

• VIP
  • 189 postów
  • Miastowielkopolska

Napisano 20.07.2006 - |14:19|

Norman Mailer - Pieśń Kata - ksiazka o podwojnym zabojcy skazanym na smierc, jesli kogos interesuje co "siedzi" w glowie zabojcy i jaka droga moze prowadzic do takich czynow to powinien to przeczytac

Gene Wolfe - jego cykl "Księga Nowego Słońca" (inne ksiązki tego autora rowniez polecam)

Philip K. Dick - dla mnie pierwsza liga fantastyki (ktos go juz wczesniej wymienial)

Len Deighton; John Le Carre - dwoch angoli piszacych swietne ksiazki o tematyce szpiegowskiej i sensacyjnej, oczywiscie pisza osobno ale jesli kogos zaciekawia ksiazki jednego to moim zdaniem moze siegnac tez po drugiego i nie bedzie zalowal

jest jeszcze conajmniej kilku autorow ktorych moglbym polecic ale czesc z nich byla juz wymieniona wczesniej - Eco, Pilipiuk, Heller, Lem

Użytkownik dzidzia edytował ten post 20.07.2006 - |14:25|

• 0
Maruda
1. Praca uszlachetnia, lenistwo czyni szczesliwym. Wybor nalezy do ciebie - Minister Zdrowia
2. Sikanie z wiatrem jest pójściem na łatwiznę

Moje napisy znjadziesz na: hatak.pl [Dead Like Me], [Smith] i i mogłeś znaleźć na Ś.P. napisy.org [Two and a Half Men], [Gilmore Girls 7]

#22 VendettaCorleone

VendettaCorleone

Szeregowy

• Użytkownik
  • 36 postów

Napisano 27.07.2006 - |16:30|

Ja polecam "Mroczną Wieżę" S. Kinga, jest co poczytać, zwłaszcza że powstało aż siedem części, i przyznam siódma zaskakuje, mrozi krew w żyłach, jak wiele jego książek. :D
"Krytyczna terapia" Palmera jest bardzo dobra, i Stowarzyszenie Umarłych Poetów - czysta klasyka.
"Diuna" Herberta, choć czasem skomplikowana i trzeba trochę pogłówkować nad wyrazami typu "faychetes" czy coś w tym rodzaju.
Desperacja - S. Kinga. - naprawdę mocna i bardzo dobra książka, ale to już dla tych, którzy lubią ten gatunek literatury.
Także "Wielki Marsz" - tego samego autora, naprawdę wyjątkowa powieść, można powiedzieć że jest tam King ale i go nie ma. Pisze w nadzwyczajny sposób, bez potworów i jakiś zagadek, wyraziście i dobitnie o przyszłości Stanów Zjednoczonych...
I książki Feliksa Kresa, np. "Piekło i szpada" - to już dla miłośników fantasy.
I obowiązkowo Tolkien - Władca Pierścieni!!! :hyhy:
Pozdrawiam Miłośników książek. :lol:
  • 0

#23 Lord Rayden

Lord Rayden

Plutonowy

• VIP
  • 454 postów
  • MiastoBreslau

Napisano 27.07.2006 - |18:03|

Diunę naprawdę warto poczytać - znakomita historia. Powstanie Imperium Paula Atrydy Muad Diba. A jakie pomieszanie - Biblia Protestancko-Katolicka, dżihad podobny do krucjat, okreslenia typu rusznica laserowa (a równocześnie walki na sztylety i miecze), sardaukarzy imperialni i fedajkini. Wspaniała rzecz. Kolejne tomy już mniej godne polecenia.
  • 0
"The Lord is the Force of your Knights.
He is my Shield and my Force.
"

#24 VendettaCorleone

VendettaCorleone

Szeregowy

• Użytkownik
  • 36 postów

Napisano 28.07.2006 - |10:21|

Diuna jest pomieszaniem z poplątaniem, i wlasnie to chyba jej atut
a ja chyba poczytam sobie Silmarilliona, bo jakos mnie ciagnie
i pytanie: czytal ktos moze tomy historii Śródziemia??!
:D
  • 0

#25 Globus87

Globus87

Szeregowy

• Email
  • 8 postów
  • MiastoKaszuby

Napisano 07.08.2006 - |07:54|

Seria Tomków Alfreda Szklarskiego
"Cyfrowa twierdza" Dana Browna
  • 0

#26 Lord Rayden

Lord Rayden

Plutonowy

• VIP
  • 454 postów
  • MiastoBreslau

Napisano 07.08.2006 - |19:15|

Diuna jest pomieszaniem z poplątaniem, i wlasnie to chyba jej atut
a ja chyba poczytam sobie Silmarilliona, bo jakos mnie ciagnie
i pytanie: czytal ktos moze tomy historii Śródziemia??!
:D

Koledze chodzi o Władcę Pierścieni i Hobbita ? oczywiście,że czytałem. Są jeszcze Niedokończone Opowieści...
  • 0
"The Lord is the Force of your Knights.
He is my Shield and my Force.
"

#27 inwe

inwe

Starszy chorąży sztabowy

• Użytkownik
  • 1 968 postów
  • MiastoŻory(Śląsk)/Wrocław

Napisano 07.08.2006 - |19:21|

Niedokończone Opowieści są słabe z powodu swej niedokończoności; nie tylko są dziury, ale tekstowi brakuje tego ostatniego szlifu jaki nadawał swoim dziełom Tolkien wielokrotnie je redagując; w sumie odradzam
  • 0
Najciemniej jest pod jabłonią.

Est modus in rebus

Horacy

Prawda ma charakter bezwzględny.

Kartezjusz

Przyjaźń, tak samo jak filozofia czy sztuka, nie jest niezbędna do życia. . . Nie ma żadnej wartości potrzebnej do przetrwania; jest natomiast jedną z tych rzeczy, dzięki którym samo przetrwania nabiera wartości.

C.S. Lewis

#28 Plaski999

Plaski999

Kapral

• Użytkownik
  • 214 postów
  • MiastoOstrów Wlkp.

Napisano 08.08.2006 - |14:01|

Czemu nikt nie wspomina o "świecie dysku" ??? biorąc pod uwagę avatarki, to nawet ktoś [edit(Grishka konkretnie)] ma bibliotekarza z tego cyklu jako swój avatarek :D
Książka jest mocno wciągająca ze względu na poczucie humoru, które jest w tych książkach niesamowite. a odniesienia do naszej rzeczywistości po prostu mnie rozbawiają do łez.

z czystym sumieniem polecam

P.S. Marcin Wolski "agent dołu" stara książka ale z jajem ;)

Użytkownik Plaski999 edytował ten post 08.08.2006 - |14:03|

• 0

#29 inwe

inwe

Starszy chorąży sztabowy

• Użytkownik
  • 1 968 postów

Napisano 08.08.2006 - |19:10|

"Świat dysku" jest ciekawy, ale do max. 3 książki; pózniej dowcipy stają się trochę męczące i schematyczne;
  • 0

Est modus in rebus

Horacy

Kartezjusz

Przyjaźń, tak samo jak filozofia czy sztuka, nie jest niezbędna do życia. . . Nie ma żadnej wartości potrzebnej do przetrwania; jest natomiast jedną z tych rzeczy, dzięki którym samo przetrwania nabiera wartości.

C.S. Lewis

#30 Plaski999

Plaski999

Kapral

• Użytkownik
  • 214 postów
  • MiastoOstrów Wlkp.

Napisano 09.08.2006 - |06:27|

"Świat dysku" jest ciekawy, ale do max. 3 książki; pózniej dowcipy stają się trochę męczące i schematyczne;

jestem w trakcie 5 tomu i nadal się dobrze bawię :) chociaż faktem niezaprzeczalnym jest, że już człowiek wie czego się spodziewać. więc nie jest to już tak zaskakujące, ale zabawne nadal ;)
  • 0

#31 kimera

kimera

Starszy kapral

• Użytkownik
  • 274 postów
  • MiastoŁódź

Napisano 09.08.2006 - |16:59|

Mnie też znudziły dość wymuszone żarty i kalambury w pierwszych powieściach ze Świata Dysku i po przeczytaniu "Koloru magii" i "Blasku fantastycznego" przez dłuższy czas tam nie wracałam. Zajrzałam dopiero do książki "Straż, straż", która jest ósmą z kolei i początkową nowego cyklu, o tytułowej straży miejskiej z Ankh Morpork. I tym razem okazało się, że jest to wcale już nie taka leciutka i głupowa opowiastka, jak te z Rincewindem w roli głównej, tylko porządny kawałek przygodowo-kryminalno-humorystycznej książki, z fenomenalnymi, sympatycznymi i bardzo barwnymi postaciami "policjantów". To samo dotyczy następnych książek z cyklu o straży, np "Zbrojni".

Ogólnie rzecz biorąc, im późniejsze powieści Pratchetta, tym lepsze. Bardziej skomplikowane, poważniejsze, a czasami w ogóle dość ponure. Przy czym nadal śmieszne (miejscami), ale jest to humor wisielczy, w stylu cytowanej przez samego autora anegdoty z czasów wojny falklandzkiej, gdy po wybuchu pocisku jeden z żołnierzy krzyczy : " I lost my leg!" (Straciłem nogę!), a kolega mu odpowiada "No, it's over there" (Wcale nie, tam leży).

Jeśli komuś odpowiadają klimaty chandlerowskie, byc może z lekką domieszką Brudnego Harry'ego, powinien dobrze się bawić przy czytaniu cyklu o Straży Miejskiej, zwłaszcza tych nowszych powieści. Ostatnie książki z tego cyklu to "Night Watch" - "Nocna straż" (ewentualnie "Nocny ront" - trzeba spojrzeć na okładkę :)) i "Thud!" - "Łup".

Jest jeszcze "Monstrous Regiment" i "Going Postal", ale tam postać komendanta straży Vimesa pojawia się tylko w tle i nie odgrywa ważniejszej roli. Swoją drogą, wystarczy sprawdzić, co znaczy wyrażenie "going postal", żeby przekonać się, jakiego rodzaju humor prezentuje ta powieść.

Natomiast z przetłumaczonych już powieści nie związanych ze Strażą Miejską polecałabym "Zadziwiającego Maurycego i jego uczone szczury". Książka rzekomo dla dzieci, ale nie dajcie sobie tego wmówić! Jest to wspaniała, śmieszno-straszna i mądra powieść o rozumnych szczurach z Ankh Morpork. O ludziach też, i o kocie Maurycym, ale szczury przebijają wszystko!
  • 0

#32 Plaski999

Plaski999

Kapral

• Użytkownik
  • 214 postów
  • MiastoOstrów Wlkp.

Napisano 10.08.2006 - |06:59|

z innych książeczek, lubiłem na przykład poczytać sobie książki Clive'a Cusslera. Całkiem sympatyczna literatura przygodowo-awanturniczo-sensacyjna
  • 0

#33 inwe

inwe

Starszy chorąży sztabowy

• Użytkownik
  • 1 968 postów

Napisano 10.08.2006 - |17:48|

Dirk Pitt rulezz :police:

fajna i lekka literatura; jednak jesli szukasz czegoś cięższego Cussler nie jest dobrym wyborem; jako literatura "na wakacje" 10/10;

Użytkownik inwe edytował ten post 10.08.2006 - |17:48|

• 0

Est modus in rebus

Horacy

Kartezjusz

C.S. Lewis

#34 Plaski999

Plaski999

Kapral

• Użytkownik
  • 214 postów
  • MiastoOstrów Wlkp.

Napisano 11.08.2006 - |09:40|

Marcin Wolski "rok 3978" czy jakoś tak :) napisana z jajem (jak większość u MW) fantastyka. Cywilizacja człowieków ;) się skończyła szczury RULEZ
bardzo w skrócie o to tam chodzi :)
  • 0

#35 Isv.

Isv.

Szeregowy

• Użytkownik
  • 2 postów

Napisano 11.08.2006 - |19:52|

Polecam:
jeżeli ktoś lubuje się w średniowiecznych klimatach z odrobiną elementów magicznych, (tutaj przenosimy się na poły magiczne na poły realistyczne czasy w Japoni), zapraszam do przeczytania cyklu trzech tomów pisanych reką Lian Hearn:
- Po słowiczej podłodze,
- Na posłaniu z trawy,
- W blasku księżyca.

Na jesienne wieczory, - "Historyk" - Elizabeth Kostova.

Użytkownik Isv. edytował ten post 11.08.2006 - |19:53|

• 0

#36 yorar

yorar

Szeregowy

• Użytkownik
  • 19 postów

Napisano 13.08.2006 - |16:46|

Andrzej Ziemański: Trylogia Achaji.
Frank Herbert: Dylogia Diuny.
Czytałem wiele dobrych książęk, ale niestety już teraz niepamiętam tytółow oraz autorów. :(
  • 0

#37 inwe

inwe

Starszy chorąży sztabowy

• Użytkownik
  • 1 968 postów

Napisano 14.08.2006 - |04:58|

I tom Achaji był jeszcze niezły; ale II i III były znacznie gorsze; BTW autor dążąc zapewne do uprawdopodobnienia języka tak go zwulgaryzował, że to wyglądało na parodię; sam bym tej książki nie polecał;

Użytkownik inwe edytował ten post 14.08.2006 - |04:59|

• 0

Est modus in rebus

Horacy

Kartezjusz

C.S. Lewis

#38 Sawyer

Sawyer

Plutonowy

• Użytkownik
  • 384 postów

Napisano 20.08.2006 - |21:27|

Polecam książki Alistera Mc Leana, Działa Navarony oraz Komandosi z Navarony, kapitalna książka o czasach II Wojny Światowej, świetne Trio (Mallory(Gregory Peck) Miller, Adrea (Anthony Quinn)
  • 0
Whatever happens, happens !!!

#39 Sagat

Sagat

Starszy szeregowy

• Użytkownik
  • 79 postów

Napisano 21.08.2006 - |20:52|

Jedna z bardziej intrygujących książek jakie czytałem to Dworzec Perdido napisana przez China Mieville, niedawno ukazała się inna książka tego autora - Blizna ale sam jestem ciekaw jak się ma do tej pierwszej.
Dobry jest cykl Abhorsen Gartha Nixa
  • 0

#40 KAYRON

KAYRON

Plutonowy

• Użytkownik
  • 352 postów
  • MiastoCzarnków

Napisano 22.08.2006 - |12:50|

Polecam książki Alistera Mc Leana, Działa Navarony oraz Komandosi z Navarony, kapitalna książka o czasach II Wojny Światowej

Najlepszą książką McLeana o II wojnie światowej jest "Hms Ulisses".Opowiadająca o konwoju do Murmańska.
Poprostu rewelacja. :clap: :clap: :clap:

A tak wogule to prawie wszystkie książki Mc Leana są świetne.
Polecam:
-"Żegnaj Kalifornio"
-"Złote wrota"
Reszty tytułów nie pamiętam :huh: a swego czasy miałem wszystkie jego książki
  • 0
1164 rok snu Pożogi
-Dowiedz się żołnierzu,że wróg którego nam zostawiliście był kruchy.
-Ich siła jest płytka wojowniku a wiara nie zna czci.Czy pójdziecie ze mną?
-U waszego boku żołnierze.W waszym cieniu leży honor
''Malazańska Księga Poległych''

Użytkownicy przeglądający ten temat: 2

0 użytkowników, 2 gości, 0 anonimowych