Skocz do zawartości

Zdjęcie

Książki polecenia warte

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
165 odpowiedzi w tym temacie

#1 Dub van Grup

Dub van Grup

Szeregowy

• Email
  • 23 postów
  • MiastoKołobrzeg

Napisano 28.04.2006 - |12:21|

Coraz częściej wchodząc do księgarni nie wiem jaką książkę warto przeczytać a która jest tak słaba, że szkoda na nią czasu i pieniędzy.
Jeśli znacie jakieś tytuły warte polecenia - piszcie - być może uratujecie przed zagładą .... mój portfel :).
  • 0

#2 Ciri

Ciri

Szeregowy

• Użytkownik
  • 52 postów
  • MiastoRzeszów

Napisano 28.04.2006 - |16:47|

polecam ksiazki Andrzeja Pilipiuka ;) ja przeczytalam "Kuzynki" , "Ksiezniczke" i "Dziedziczki" i jestem zadowolona;) to tak na rozgrzewke:D
  • 0
"If you don't make it...can I have your stereo?"

O'Neill, about religion on Earth: "Let's just say nobody believes in anyone with glowing eyes and a snake in his head."

John : Mogłbys miec choc troche odrobiny Ambicji Garfield...
Garfield : Czy to podają z frytkami? :D

#3 Dub van Grup

Dub van Grup

Szeregowy

• Email
  • 23 postów
  • MiastoKołobrzeg

Napisano 28.04.2006 - |17:40|

Jeśli już o Pilipiuku mowa to bardziej znanym i lepszym, moim zdaniem, cyklem jest ten o przemiłym, przystojnym i jakże inteligentnym bimbrowniku Jakubie Wędrowyczu :):):):):):):):):)
  • 0

#4 inwe

inwe

Starszy chorąży sztabowy

• Użytkownik
  • 1 968 postów
  • MiastoŻory(Śląsk)/Wrocław

Napisano 21.05.2006 - |14:40|

no to krótki spis
P.K Dick
"Człowiek z wysokiego zamku","Ubik";
S.Lem
"Solaris","Fiasko","Głos Pana"
"Summa technologiae"<-bardziej książka futurologiczna o tendencjach rozwojowych cywilizacji
nie mniej niezwykle ciekawa;
J.R.R. Tolkien
"LOTR"
"Silmarillion"<-o ile lubisz wysoki i patetyczny styl, dla mnie lepsza niż LOTR
A. C. Clark
"Odyseja kosmiczna 2001"<-najlepsza z odysej;
Isaac Asimov
cykl "Fundacja","Pozytronowy człowiek"
T.Clancy
"Polowanie na "Czerwony Październik"","Czerwony sztorm"<-te dwie najciekawsze IMHO w dorobku pisarza;
Carl Sagan
"Kontakt"<-o wiele inteligentniejsza niż film, który został strasznie spłycony;
M.Bułhakow
"Mistrz i Małgorzata"<-ciekawe fantasy(niektórzy nazywają to literaturą piekną, są to snoby,którym do głowy przyjść nie może, że fantasy może być dobrą literaturą :angry: )
U. Eco
"Imię róży"
"Wahadło Faucaulta"<-mam nadzieję, że poprawnie napisałem; odtrutka dla fanów teorii spiskowej i
tego badziewia "Kodu Leonarda da Vinci"
A. Camus
"Dżuma"<-naprawdę znakomita książka
A. J. Quinnell
"Reporter","Mahdi"<-mistrz literatury sensacyjno-szpiegowskiej;na podstawie jego książki
powstał film "Człowiek w ogniu"
PhilipPullman
Mtoczne Materie;
ostra odpowiedź na cykl "Opowieści z Narnii" Lewisa, ta książka jest dla odrobinę starszego
czytelnika; ostra, ocierająca się o bluźnierstwo; niektórzy mogą poczuć się obrażeni;
A. MacLean
"Partyzanci","Działa Nawarony"<-klasyka książki wojennej
R. Ludlum
"Manuskrypt Chancellorna",trylogia Bourne'a<-nowsze książki IMHO o wiele gorsze, nie mówiąc o tych badziewiach co sprzedaje się jako niedokończone manuskrypty Ludluma, które uzupełniają słabi pisarze;
te dwie wymienione zaś IMHO najciekawsze w dorobku
F.Forsyth
"Dzień Szakala","Akta Odessy","Czwarty protokół","Diabelska alternatywa"<-miodzio
J.Dukaj
"Inne pieśni"<-niezywkle ciekawa książka;co by było gdyby Arystoteles miał rację co do budowy świata
"Perfekcyjna niedoskonałość"<-IMHO najlepsza książka Dukaja;
J.Heller
"Paragraf 22"<-zabawna,antywojenna książka; arcydzieło
B.Prus
"Faraon"<-ciekawa książka, aczkolwiek nie traktować jej poważnie jeśli chodzi o realia historyczne;
Zofia Kossak-Szczucka
"Krzyżowcy"<-niezła książka o krucjatach;
to byłby na razie koniec mojego subiektywnego spisu;
jest on strasznie dziurawy bo piszę z głowy; może kiedyś go uzupełnię;
Dopisek
Neal Stephenson "Cryptonomicon"<-umiejętne połączenie książki sensacyjnej,historycznej i dyskursu o nowych technologiach i filozofii nauki(wiem, że brzmi to nieco dziwnie, ale trzeba przeczytać,żeby zrozumieć);
Richard Morgan
"Modyfikowany Węgiel","Upadłe anioły"<-niezwykle mroczne nawet jak na cyberpunk;
Neil Gaiman "Nigdziebądź","Amerykańscy bogowie"<-b. dobre fantasy;

Użytkownik inwe edytował ten post 24.05.2006 - |18:47|

• 1
Najciemniej jest pod jabłonią.

Est modus in rebus

Horacy

Prawda ma charakter bezwzględny.

Kartezjusz

Przyjaźń, tak samo jak filozofia czy sztuka, nie jest niezbędna do życia. . . Nie ma żadnej wartości potrzebnej do przetrwania; jest natomiast jedną z tych rzeczy, dzięki którym samo przetrwania nabiera wartości.

C.S. Lewis

#5 Wraith

Wraith

Starszy plutonowy

• Użytkownik
  • 523 postów
  • MiastoPoznań

Napisano 21.05.2006 - |18:00|

Stephen E. Ambrose - "Kompania Braci"
Robert Ludlum - "Zdrada Tristana" (tylko to czytałam z jego powieści i bardzo mi się podobało)
Carl Hiaasen - "Śmierć w Chinach"
Książki Fosytha są godne polecenia
Tom Clancy - "Czerwony sztorm", "Polowanie na Czerwony Październik" (film rówież warty obejrzenia)
I to byłoby na tyle z moich ulubionych książek
  • 0

#6 Hans Olo

Hans Olo

Lost Moderator

• Lost Moderator
  • 2 394 postów
  • MiastoPoznań

Napisano 21.05.2006 - |19:47|

Inwe, chyba mamy dokładnie takie same gusta ksiązkowe. Co prawda wszystkiego z Twojej listy nie czytałem, ale "Kontakt", "Czerwony Sztorm", "Paragraf 22", "Mistrz i Małgorzata" itp. itd. mamy dokładnie to samo zdanie.:)
Ale moją najulubieńszą książką jest "Diuna" Franka Herberta oraz jej kontynuacje a w szczególności "Bóg, cesarz Diuny". Wg mnie te książki maja w historii fantastyki dużow większą wagę niż książki Tolkiena. Oczywiście zdaję sobie sprawę, ze książki Tolkiena sa jak "Star Wars" dla filmów, ale zawsze znajdzie się ktoś lepszy (jak dla mnie to tylko Stargate jest w stanie konkurować ze Star Wars:)).

Użytkownik Hans Olo edytował ten post 21.05.2006 - |19:50|

• 0

BSG s04e10 - "Oh, Earth...hmm we got frakked out" 

#7 Walekmst

Walekmst

Starszy szeregowy

• Użytkownik
  • 84 postów
  • MiastoTauri

Napisano 24.05.2006 - |18:40|

Proponuję książki Marcina Wolskiego - ale raczej nie zbiory opowiadań, lecz dłuższe formy. IMHO jedną z lepszych w jego dorobku jest pozycja "Bogowie jak ludzie" - jak najbardziej S-F zresztą.

Użytkownik Walekmst edytował ten post 24.05.2006 - |18:42|

• 0
Dołączona grafika

#8 inwe

inwe

Starszy chorąży sztabowy

• Użytkownik
  • 1 968 postów
  • MiastoŻory(Śląsk)/Wrocław

Napisano 24.05.2006 - |18:53|

Proponuję książki Marcina Wolskiego - ale raczej nie zbiory opowiadań, lecz dłuższe formy. IMHO jedną z lepszych w jego dorobku jest pozycja "Bogowie jak ludzie" - jak najbardziej S-F zresztą.

czytałem "Pies w studni", jest całkiem nieżła; rzeczywiście godna polecenia;
BTW czy książka "Bogowie jak ludzie" jakoś odnosi się do Asimova "Ludzie jak bogowie"?; to jakaś polemika, pastisz czy coś takiego?
  • 0
Najciemniej jest pod jabłonią.

Est modus in rebus

Horacy

Prawda ma charakter bezwzględny.

Kartezjusz

Przyjaźń, tak samo jak filozofia czy sztuka, nie jest niezbędna do życia. . . Nie ma żadnej wartości potrzebnej do przetrwania; jest natomiast jedną z tych rzeczy, dzięki którym samo przetrwania nabiera wartości.

C.S. Lewis

#9 Avarhis

Avarhis

Kapral

• Użytkownik
  • 155 postów
  • MiastoJózefów

Napisano 26.05.2006 - |18:04|

John Grisham: Firma (chyba jego najlepsza powieść), Wielki gracz (trochę gorsze od firmy ale wciąga)
Eoin Colfer "Artemis Fowl" cały cykl(przyjemne ale krótkie, mi jedna części starczy na dwie godzinki)
Mario Puzo "Ostani Don", "Ojciec Chrzestny" (dla tych co lubią mafijne klimaty)
Carlos R. Zafón "Cień wiatru" (naprawdę dobra książka o... książce, tzn. cała akcja tyczy się zaginionej książki. Naprawdę warte przeczytania)
J.Heller "Paragraf 22" i "Ostatni rozdział czyli Paragraf 22 Bis" (pierwsza mistrzostwo, druga nieco gorsze, ale warto)
S. Cloud, L. Olson "Sprawa honoru" (o polskich pilotach latających nad Anglią w 1940r. naprawdę dobra książka)
a ponadto Clancy, Ludlum, Fosyth
  • 0

#10 Walekmst

Walekmst

Starszy szeregowy

• Użytkownik
  • 84 postów
  • MiastoTauri

Napisano 26.05.2006 - |19:01|

czy książka "Bogowie jak ludzie" jakoś odnosi się do Asimova "Ludzie jak bogowie"?; to jakaś polemika, pastisz czy coś takiego?

Jeżeli chodzi o Siergieja Sniegowa (nie Asimowa) to ksiązka Wolskiego to zupełnie inna bajka. Nie chcę tu zdradzać szczegółów fabuły by nie zepsuć zabawy. Nie sądze, by ktokolwiek czuł się zawiedziony po jej lekturze, mając na uwadze to, że zgadzam się z wiekszością, proponowanych przez kolegów powyżej, pozycji. Chumor i czerpanie z innych kultur i literatury porównywalne z Sapkowskim ;-).

Użytkownik Walekmst edytował ten post 26.05.2006 - |19:02|

• 0
Dołączona grafika

#11 jacekfreeman

jacekfreeman

Plutonowy

• Użytkownik
  • 431 postów
  • MiastoLublin

Napisano 20.06.2006 - |18:09|

Polecam George'a Orwell'a a w szczególności "Rok 1984" oraz "Folwark Zwierzęcy". Ta druga to swoista "parodia" rewolucji w Rosji, a pierwsza ukazuje dzialanie innego totalitarnego mocarstwa z Wielkim Bratem na czele. Tak wielu Wielki Brat kojarzy się tylko z tym głupim reality showem jednak tą postać stworzył Orwell. Myśle, że warto znać te pozycje.
  • 0
Rok 2007 był to dziwny rok, w którym rozmaite znaki na niebie i ziemi zwiastowały jakoweś klęski i nadzywczajne zdarzenia.

Zapraszam do Lublina :)

#12 reyden

reyden

Plutonowy

• Email
  • 410 postów
  • MiastoUSS Excalibur (Gliwice)

Napisano 30.06.2006 - |20:08|

Ja polecam m.in.

"Operacja Dzień wskrzeszenia" Andrzeja Pilipiuka - czyli jak nasi ratowali świat .

"Niezwyciężony" S.Lema - wg. mnie lepsze niż Solaris , o tym czy maszyny mogą żyć .

Cykl o przygodach Tomka Wilmowskiego autorstwa Alfreda Szklarskiego - kawał pożądnej literatury przygodowej .

"Zagubiona przyszłość" , "Proxima" , "Kosmiczni bracia" Krzysztofa Borunia i Andrzeja Trepki .

"Pociąg Smierci " i " Santryn" Alistera MacLeana
  • 0

We are Rangers
We walk in the dark places no others will enter
We do not break way from combat
We stand on the bridge and no one may pass
We do not retreat whateaver the reason
We live for the One
We die for the One

#13 Surin

Surin

Starszy kapral

• Zbanowany
  • 346 postów
  • Miastoz pokładu Slave - I

Napisano 30.06.2006 - |20:15|

Ja polecam m.in.

"Operacja Dzień wskrzeszenia" Andrzeja Pilipiuka - czyli jak nasi ratowali świat .

"Niezwyciężony" S.Lema - wg. mnie lepsze niż Solaris , o tym czy maszyny mogą żyć .

Cykl o przygodach Tomka Wilmowskiego autorstwa Alfreda Szklarskiego - kawał pożądnej literatury przygodowej .

"Zagubiona przyszłość" , "Proxima" , "Kosmiczni bracia" Krzysztofa Borunia i Andrzeja Trepki .

"Pociąg Smierci " i " Santryn" Alistera MacLeana

"Niezwyciężonego " mam w jednym wydaniu z jeszcze kilkoma innymi świetnymi opowiadaniami , jak nie zawsze "leży mi " język Lema , to w tym wypadku nie mam zastrzeżeń :)
  • 0
" 4400 " --> poziom serii wprost proporcjonalny do ilości postów osób nią zainteresowanych

= Teoria Prawdy Telewizyjnej =

#14 Dub van Grup

Dub van Grup

Szeregowy

• Email
  • 23 postów
  • MiastoKołobrzeg

Napisano 15.07.2006 - |08:39|

Miroslav Zamboch - dość ciekawe spojrzenie na fantsy - jeśli lubicie pławić się w ogniu karabinów maszynowych a zarazem walczyć z nekromantami to bardzo polecam. :)
  • 0

#15 Lord Rayden

Lord Rayden

Plutonowy

• VIP
  • 454 postów
  • MiastoBreslau

Napisano 15.07.2006 - |19:31|

Na pewno warto przeczytać :
- FIASKO - S. Lem o niepowodzeniu kontaktu z obcą cywilizacją
- Cykl ROBOTY - I.Asimov - o przyjaźni cżłowieka z robotem i wpływie robotów na powstanie Imperium Galaktycznego
- Zew Cthulu - H.P.Lovecraft - kilka inteligentych opowiadańw stylu horror/SF/fantasy/gotyk
  • 0
"The Lord is the Force of your Knights.
He is my Shield and my Force.
"

#16 Surin

Surin

Starszy kapral

• Zbanowany
  • 346 postów
  • Miastoz pokładu Slave - I

Napisano 15.07.2006 - |19:45|

Na pewno warto przeczytać :
- FIASKO - S. Lem o niepowodzeniu kontaktu z obcą cywilizacją
- Cykl ROBOTY - I.Asimov - o przyjaźni cżłowieka z robotem i wpływie robotów na powstanie Imperium Galaktycznego
- Zew Cthulu - H.P.Lovecraft - kilka inteligentych opowiadańw stylu horror/SF/fantasy/gotyk

Muszę się właśnie w końcu zabrać za pozycje ostatniego autora , gdyż grzechem byłoby nie znać żadnej :)

Polecam z czystym sumieniem :
----> Straż Nocna ( Nocny Patrol ) , bodajże Siergiej Łukanienko . Na podstawie tej ksiązki powstał , pewnie znany większości użytkowników film s-f pt: Night Watch . IMO jeden z najlepszych , jeśli nie najlepszy film z tego gatunku jaki miałem do tej pory okazję oglądać .....
  • 0
" 4400 " --> poziom serii wprost proporcjonalny do ilości postów osób nią zainteresowanych

= Teoria Prawdy Telewizyjnej =

#17 KAYRON

KAYRON

Plutonowy

• Użytkownik
  • 352 postów
  • MiastoCzarnków

Napisano 16.07.2006 - |07:09|

Dobra teraz ja,będzie dużo:
-cykl "Hyperion" i kontynuacja "Endymion" Dan Simmons-jedna z najlepszych space oper jakie czytałem
-wszystkie książki Davida Eddingsa świetne fantasy
-Glen Cook i "Czarna kompania"
-absolutny number one z fantasy cykl "Malazańska Księga Poległych" Steven Erikson jak zaczniecie czytac to nie możecie przestac-polecam
-number two z fantasy cykl "Koło Czasu" Robert Jordan
-Thomas Harlan tetralogia "Klątwa Imperium" świetna historia alternatywna Imperium Rzymskiego
-wszystkie książki Jemsa P. Hogana czyste sci-fi najwyższych lotów
-David Brin i jego cykl "Wspomagani",jest kilka książek nie chce mi sie pisac tytułów
-apsolutnie wszystkie książki Davida Gemmela
-Raymond E. Feist i jego cykl o Midkemii

To narazie tyle nic więcej mi nie przychodzi do głowy
  • 0
1164 rok snu Pożogi
-Dowiedz się żołnierzu,że wróg którego nam zostawiliście był kruchy.
-Ich siła jest płytka wojowniku a wiara nie zna czci.Czy pójdziecie ze mną?
-U waszego boku żołnierze.W waszym cieniu leży honor
''Malazańska Księga Poległych''

#18 Grishka

Grishka

Starszy kapral

• VIP
  • 277 postów
  • MiastoMiasto Świętej Wieży

Napisano 18.07.2006 - |22:23|

Wykopałem jakiś czas temu książkę - zacząłem czytać i jakoś mnie nie porwała za pierwszym podejściem...

Krótka historia - wykopałem ją ze sterty książek przeznaczonych do wywalenia - "śmieci" po likwidowanej bibliotece...
Kartki tak pożólkłe, że sprawdziłem datę wydania - i tu mnie zaskoczyło ma ona ze 30 lat z okładem... i to mnie zmusiło by znów zacząć ją czytać - tym razem bardziej systematycznie i okazało się, że mnie wessało. Nie jest to najlżejsza pozycja, ale za to bardzo prawdziwa - badacz, który zjeździł świat by coś sprawdzić, opisuje swoje przygody, przemyślenia i przeżycia. Wnioski do których dochodzi nawet dziś są nowatorskie i graniczą z parafaktem... Najlepsze jest to, że człowiek przeżył to i opisał, sporo ponad 30 lat temu... i na koniec najlepsze - autor i tytuł tej książki:

THOR HEYERDAHL

"Ekspedycja Ra"

Jak dla mnie to znak czasów, które zaczęły się wraz z wojnami światowymi, a sięgają korzeniami głęboko w mrok dziejów poza czasy świetności Egiptu, Olmeków, poza Babilon a nawet Sumerów - a ta książka jakoś tak to wszystko jakby sklejała w całość. Ciekaw jestem czy czytali to kiedyś Zecharia Sitchin lub von Daniken :P
  • 0
* złość, wstyd, strach, zazdrość, smutek - nie dają nic a zatruwają duszę... żyj tak, by ich nie doświadczać...
* ciesz się życiem - ale tak, by nigdy nikogo nie krzywdzić, by każdemu móc spojrzeć w twarz i nie pluć sobie w lustro z rana...
* szczęście, które dajesz wraca do ciebie w trójnasób
* wybaczaj i nie bój się prosić o wybaczenie

#19 typcio

typcio

Plutonowy

• Użytkownik
  • 352 postów
  • Miasto

Napisano 19.07.2006 - |01:29|

Polecam takze wczesniejszą jego książkę Wyprawa Kon-Tiki
  • 0

#20 kimera

kimera

Starszy kapral

• Użytkownik
  • 274 postów
  • MiastoŁódź

Napisano 19.07.2006 - |13:59|

Z nowej polskiej fantastyki polecam powieść Jarosława Grzędowicza "Pan lodowego ogrodu" oraz opowiadanie tego samego autora "Wilcza zamieć" ( z tomu "Deszcze niespokojne"), oraz powieść Mai Lidii Kossakowskiej "Zakon krańca świata". Wszystkie trzy utwory są w tym roku nominowane do nagrody Zajdla. W antologii "Deszcze niespokojne" znajduje się również dobre opowiadanie tej samej autorki.
Utwory Grzędowicza świetnie wykorzystują wątki mitów nordyckich ( ale nie jest to fantasy, przynajmniej nie w klasycznym tego słowa rozumieniu), a w "Zakonie..." możnaby się doszukać pewnych skojarzeń z historią o Orii. Tak czy inaczej, obie powieści bardzo mi się podobały. Uwaga, niestety obie książki to dopiero tomy pierwsze, aczkolwiek ciąg dalszy "Zakonu" ma się ukazać już w tym roku.

A poza tym jest tak bardzo dużo dobrych książek, nawet tylko SF czy fantasy, że trzeba sobie najpierw ustalić listę według pewnych kryteriów - np. klasyka, czyli to, co powinno się znać, nawet jeśli nie są to książki całkiem w naszym guście, a następnie ustalić, jaki mamy gust :) i szukać książek uważanych za dobre z grupy tych, jakie lubimy. Można listę układać według autora, można według gatunku - sf, fantasy, horror, fantasy literackie, itd.
  • 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych