Skocz do zawartości

Zdjęcie

PYTANKA TECHNICZNE!!!

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
1277 odpowiedzi w tym temacie

#21 Castor Krieg

Castor Krieg

Sierżant sztabowy

• Użytkownik
  • 1 092 postów
  • MiastoBerlin

Napisano 02.01.2004 - |21:01|

Dlatego rozważam zakup nagrywarki DVD i wypalenie sobie tych ripów na normalnym DVD.

a nie wiesz czy mozna nagrac z 8 svcd na dvd i potem ogladac jako svcd (na odtwarzaczu dvd) ?

Hmm...nigdy nie próbowałem, ale myślę, że da radę - DVD traktujesz jako zwykły nośnik danych, więc bierzesz 8xSVCD, najlepiej je połącz i podziel na chaptery i wypalaj jako SVCD, tyle że taki 4.7GB :D
  • 0

#22 PUPI

PUPI

Szeregowy

• Użytkownik
  • 61 postów
  • MiastoBydgoszcz

Napisano 02.01.2004 - |22:52|

Nie całkiem, sprawdzę wszystko jutro, ale nie sądzę abym mógł nagrać dwa odcinki kodowane na SVCD na jednej płytce, nie ważne jak dużej (sprawdzę na 800MB - 90 minutach) (...)

Nie polecam nagrywania VCD na płytach 800MB i większych, ponieważ większość stacjonarnych odtwarzaczy DVD ma problem z ich odczytywaniem. Gdyby jednak Twój odtwarzacz odczytywał takie płyty to spokojnie zmieścilbyś dwa odcinki SG-1, ponieważ na taką płytę można nagrać 90 minut filmu w standardzie VCD, a średnio jeden odcinek trwa koło 45 minut :D
  • 0
"COM - TRAYA"

#23 Castor Krieg

Castor Krieg

Sierżant sztabowy

• Użytkownik
  • 1 092 postów
  • MiastoBerlin

Napisano 02.01.2004 - |22:57|

Nie całkiem, sprawdzę wszystko jutro, ale nie sądzę abym mógł nagrać dwa odcinki kodowane na SVCD na jednej płytce, nie ważne jak dużej (sprawdzę na 800MB - 90 minutach) (...)

Nie polecam nagrywania VCD na płytach 800MB i większych, ponieważ większość stacjonarnych odtwarzaczy DVD ma problem z ich odczytywaniem. Gdyby jednak Twój odtwarzacz odczytywał takie płyty to spokojnie zmieścilbyś dwa odcinki SG-1, ponieważ na taką płytę można nagrać 90 minut filmu w standardzie VCD, a średnio jeden odcinek trwa koło 45 minut :D

Sprawa wygląda tak: raz testowałem odcinek B5 wypalony na 800MB, ale obraz był wtedy do góry nogami i gupił klatki. Przypuszczam, że to wina Nero. Później użyłem DVD2SVCD aby wypalić jeden epizod B5 na płytkę 700MB. I tutaj mega zonk - Nero pokazało czas nagrania 72 minuty i wielkość 730MB, podczas gdy odcinek trwa 42 minuty. :blink: Tego właśnie się boje - czy kompresja nie zjada więcej czasu na płycie niż wynosi aktualny czas odcinka np.: czy 30 minut w formacie SVCD zajmie na płycie TEŻ 30 minut, czy może więcej? Przekonam się jutro, dzisaj nie udało mi się dostać płyt 800MB, możliwe też że jutro kupię nagrywarkę DVD, co rozwiąże wszystkie problemy.

P.S. Czy ktoś z was wie może, czy istnieje płyta CD-RW 800MB?
  • 0

#24 Michał

Michał

Sierżant

• VIP
  • 765 postów
  • Miastoz Wormhole (Kraków)

Napisano 02.01.2004 - |23:25|

P.S. Czy ktoś z was wie może, czy istnieje płyta CD-RW 800MB?

Jak jest to w Polsce jej nie ma!!sprawdzałem w 2 sklepach inertentowych z płytkami.
  • 0
WISŁA KRAKÓW

Dołączona grafika

NIE dla Spoilerów !!!!

Piszesz Spoilery???? Od Dziś używaj :
[spoiler]	Text  [/spoiler]

#25 Castor Krieg

Castor Krieg

Sierżant sztabowy

• Użytkownik
  • 1 092 postów
  • MiastoBerlin

Napisano 03.01.2004 - |16:17|

Zmieniłem tytuł topic'a i mam kolejne pytanie:
Kupiłem nagrywarkę DVD, zamierzam ją zamontować w miejsce dotychczasowego napędu DVD. Pytanie: czy muszę coś zmienić w ustawieniach systemowych PRZED wymontowaniem starego napędu?
  • 0

#26 Michał

Michał

Sierżant

• VIP
  • 765 postów

Napisano 03.01.2004 - |16:34|

Pytanie: czy muszę coś zmienić w ustawieniach systemowych PRZED wymontowaniem starego napędu?

Po pierwsze poczytaj instrukcje urządenia,to zawsze pomaga :D .
Wydaje mi sie że niby z jakiej racji masz coś zmieniac,prędzej po włożeniu coś trzeba dostosować,niż przed
  • 0
WISŁA KRAKÓW

Dołączona grafika

NIE dla Spoilerów !!!!

#27 LechNik

LechNik

Organizator

• VIP
  • 98 postów
  • MiastoGliwice

Napisano 03.01.2004 - |17:04|

nic nie musisz zmieniać wyciagasz jeden naped a w jego miejsce wkładasz drugi (oczywiście jak komp jet wyłaczony :P )
ps czytanie instrukcji nic nie daje nigdy nic ciekawego tam nie napisali :D

Użytkownik LechNik edytował ten post 03.01.2004 - |17:05|

• 0
A przecież nie cały umieram!
To co we mnie niezniszczalne trwa!
Teraz staje twarzą w twarz z Tym który jest!

Jan Paweł II

#28 Grinch

Grinch

Nie będziesz mi tu przebywał obok stopy!

• Administrator
  • 1 304 postów
  • MiastoGdynia

Napisano 03.01.2004 - |17:21|

ps czytanie instrukcji nic nie daje nigdy nic ciekawego tam nie napisali :D

Tak nikt nie czyta a potem kazdy ma problemy. TO sie chyba tak utarlo ze instrukcje zaraz po wyciagnieciu z pudelka chowa sie do szafy.
Niestety po tym przychodzi gosc do sklepu i mowi: prosze pana, podlaczylem i wybuchlo, ale wszystko bylo dobrze podlaczone.......... :rolleyes: :unsure:

CZYTAĆ INSTRUKCJE PO TA JĄ ZROBILI !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
  • www.gwrota.com

#29 mmisiek

mmisiek

B5 SuperFan

• Email
  • 1 219 postów
  • MiastoKnurów ---> Śląsk

Napisano 03.01.2004 - |18:13|

jaki problem ?? - normalnie podłączasz i winshit powinien sam znaleść sobie nowe urządzenie. Zainstaluj sobie nowe Nereo chyba 6 ileś tam nawet nie wiem :), do tego jest fajny sofcik do ripowania filmów na DVD-R by mieściły sie na płytce takie filmu co są np dwu-wartwowo nagrane i wszystko.
  • 0
Chcesz wiedziec o jakich serialach można ze mną porozmawiac ?? Kliknij TUTAJ

Dołączona grafika

#30 Castor Krieg

Castor Krieg

Sierżant sztabowy

• Użytkownik
  • 1 092 postów
  • MiastoBerlin

Napisano 03.01.2004 - |20:32|

No to nagrywarka przeszła pomyślnie swój chrzest bojowy - musiałem gdzieś upchnąć 25GB Babylon 5. No to kolejne pytanko mam: mam ripy Babylon 5, normalnie chciałbym je wrzucić na DVD. Chodzi o to, że ja chce mieć menu, ekstrasy, wszystko to co na oryginalnej płycie. W związku z tym pytanie: czy ktos coś takiego wyripował z płyty? Czy jest to możliwe - wszelkie menusy, źródła, połączenia? Gdzie to można znaleźć?

Dzięki za info.
  • 0

#31 Sfinks

Sfinks

Kapral

• Użytkownik
  • 245 postów
  • MiastoWarszawa / Michalin

Napisano 03.01.2004 - |22:22|

Z tego co sie orientuje to menu mozna samemu zrobic przynajmniej byl soft do robienia na CD takich rzeczy to moze jest i do DVD ale to juz nie bedzie tak jak orginal ale nie jestem pewien

Juz coraz czesciej mozna spotkac ISO albo BINy plyt DVD gotowe do nagrania
  • 0
Łże elita, lumpen liberał, wykształciuch, ZOMO, hołota ... ciag dalszy (komplementów) nastąpi

#32 Dag

Dag

Plutonowy

• VIP
  • 485 postów

Napisano 09.01.2004 - |22:09|

bierzesz 8xSVCD, najlepiej je połącz i podziel na chaptery i (...)

ok ja mam glupie pytanko:D jak podzielic svcd na chaptery?
bo robie sobie plik svcd za pomoca tmpgenc, a nastepnie wypalam nero, z tym ze w nero kazdy rozdzial to osobny plik, jakbym chcial zrobic film z 15 rozdzialami to by wyszlo strasznie duzo yyy bawienia sie :D z tymi plikami - jest jakis prosty sposob zeby to podzielic?
  • 0
My jsme Borgove. Budete asimilovani. Odpor je marny.

#33 Castor Krieg

Castor Krieg

Sierżant sztabowy

• Użytkownik
  • 1 092 postów
  • MiastoBerlin

Napisano 16.01.2004 - |20:31|

Nie wiem czy chaptery da się zrobić w formacie SVCD, mogę tylko powiedzieć jak porobić chaptery przed zgraniem pliku na DVD:
Potrzebujemy zkodowanego pliku MPG, gotowego do zamiany na VOBy. Użyję programu TMPGEnc DVD Author.
Po uruchomieniu programu klikamy z prawej strony na Add File, tam zaznaczamy nasz plik MPG. W tym momencie pojawia się nowe okno. Na górze są dwa przyciski: "Clip Information" - ścieżki do pliku video i audio oraz "Chapter Cut Edit" - tam właśnie mamy możliwość zrobienia chapterów na różne sposoby: a to wstawić przejście w odpowiednim czasie wybranym przez nas, bądź też ustalić stałe pzedziały np.: co 5 minut, w których na płycie zacznie się następny chapter.

P.S. Mam nadzieję że to choć trochę pomoże, ja natomiast mam pytanie: mam porobione VOBy do wypalenia na DVD. Mam też napisy w formacie TXT do versji AVI, który posłużył za pierwowzór VOBów. Moje pyanie: jak wrzucić na DVD te napisy, tak aby się wyświetlały?
  • 0

#34 LechNik

LechNik

Organizator

• VIP
  • 98 postów
  • MiastoGliwice

Napisano 16.01.2004 - |22:02|

jest taki programik DVDRip (co prawda niewiem z kąd go mam) ale moge go przesłąc w razie potrzeby
a z tego co zauwazyłem to może wstawiić teks do filmu

W grupie Konwersja możesz wybrać jeden ze sposobów konwersji filmu:

DVD -> VCD – DVD do formatu Video CD.
DVD -> SVCD – DVD do formatu Super Video CD.
DVD -> AVI –  DVD do formatu AVI (DivX).
AVI -> VCD – z pliku AVI (i TXT) do formatu Video CD.
AVI -> SVCD – z pliku AVI (i TXT) do formatu Super Video CD.

• 0

Jan Paweł II

#35 Castor Krieg

Castor Krieg

Sierżant sztabowy

• Użytkownik
  • 1 092 postów
  • MiastoBerlin

Napisano 16.01.2004 - |22:04|

Tylko, że nie ma tam opcji:
AVI -> DVD - z pliku AVI (i TXT) do formatu DVD :(
  • 0

#36 LechNik

LechNik

Organizator

• VIP
  • 98 postów
  • MiastoGliwice

Napisano 16.01.2004 - |22:10|

Tylko, że nie ma tam opcji:
AVI -> DVD - z pliku AVI (i TXT) do formatu DVD :(

no niestety nie ale z tego co pamietam Virtualdub potrafi wstawiać text do avi a z avi to juz sami pisałes jak zrobic reszte. Iak to zrobic z Virtualdub jet opisane na http://www.divx.pl/
  • 0

Jan Paweł II

#37 Michał

Michał

Sierżant

• VIP
  • 765 postów

Napisano 22.01.2004 - |18:25|

No to mam prośbe jak zrobić formata c: w Windows Me !!!!! :D
albo gdzie moge znaleść instrukcje!
przedewszystkim nie wiem jak dojsc do tego żeby wpisać komende format c:
i gdzie w biosie ustawic zeby mi komputer startował z dysku cd zeby win me zainstalować!!PROSZE o POMOC :) !!!!!!
  • 0
WISŁA KRAKÓW

Dołączona grafika

NIE dla Spoilerów !!!!

#38 kwiatek

kwiatek

FLOWER POWER

• VIP
  • 2 530 postów
  • MiastoOpole

Napisano 22.01.2004 - |18:35|

Jak masz już dyskietkę systemową to, w biosie ustawiasz kolejność bootowania, pierwsze floppy (jak dalej ruszy z dysku to wyłącz możliwość bootowania z czegokolwiek innego niż floppy) i startujesz z dyskietki, masz wiersz poleceń, format :)
  • 0
Master of possimpible ;)

#39 Michał

Michał

Sierżant

• VIP
  • 765 postów

Napisano 22.01.2004 - |18:41|

Jak masz już dyskietkę systemową to, w biosie ustawiasz kolejność bootowania, pierwsze floppy (jak dalej ruszy z dysku to wyłącz możliwość bootowania z czegokolwiek innego niż floppy) i startujesz z dyskietki, masz wiersz poleceń, format  :)

:) tylko gdzie ustawić kolejność botowania!!!!
ok ja juz wykonam formatowanie to przełaczam zeby mi czytało z cd i wkładam płytke i instaluje wina,tak?????
  • 0
WISŁA KRAKÓW

Dołączona grafika

NIE dla Spoilerów !!!!

#40 Grinch

Grinch

Nie będziesz mi tu przebywał obok stopy!

• Administrator
  • 1 304 postów
  • MiastoGdynia

Napisano 22.01.2004 - |18:50|

:) tylko gdzie ustawić kolejność botowania!!!! 
ok ja juz  wykonam formatowanie to przełaczam zeby mi czytało z cd i wkładam płytke i instaluje wina,tak?????

Szukaj opcji: First Boot Device, nei powiem Ci dokladnie gdzie to jest gdyz nie wiem jakiego biosa posiadasz :) W kazdym razie gdy znajdziesz ta opcje ustaw pierwsza dyskeitke FDD. Po formacie przestaw na CD-R zainstaluj wina i znow przestaw aby czytal z HDD.
  • www.gwrota.com

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych