Skocz do zawartości

Zdjęcie

polityczna poprawność

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
76 odpowiedzi w tym temacie

#21 bimberek

bimberek

Starszy szeregowy

• Użytkownik
  • 103 postów

Napisano 24.01.2005 - |17:11|

bimberku - a kiedy Polacy kradli Czechom Zaolzie to gdzie był honor? Po co ZPM jakiejś zacofanej planecie? Czemu mając przewagę ognia -  nie zaczną strzelać nad głowami dzikusów żeby ich przestraszyć? I zdobyć wreszcie ZPM

Pozdrawiam
Memlay

View Post

Co nie znaczy, że ja miałbym kogoś okraść, wykorzystać jego słabość, jak ścierwojad resztki wyżerać. Niestety sprawa z Czechami w roku 38, nie jest "chwalebną kartą narodu polskiego".

Co do sytuacji z tym ZPM i Bractwem strzegącego to urządzonko, to są, według mnie dwie sprawy. Pierwsza: nie jestem pewien, czy baza Atlantis, ze swoją ograniczoną liczebnością, mogłaby sobie pozwolić na siłowe rozwiązanie.
Z drugiej strony: oddali ZPM za łatwo, zero starania się, tłumaczenia, nawet małego szantażu
  • 0

#22 memlay

memlay

Szeregowy

• Użytkownik
  • 56 postów

Napisano 24.01.2005 - |21:58|

nie wiem o czym mówisz, a to może dlatego bo oglądałem jak na razie do 16 odcinka. W każdym razie - młodzi przywódcy są nie tylko na tej planecie na której zabijano dwudziestolatków. Ale w porządku - rzeczywiście z tym idealizmem się trzeba pogodzić. W końcu jestem Polakiem - a Polacy zawsze tak robią. Ktoś sprzeda im badziewie - nic nie powiedzą. Dostają pastę Colgate z większa zawartością emulgatorów niż takie same w innych krajach - a oni ją z uśmiechem na twarzy kupują i jeszcze płacą wiecej.

Pozdrawiam
Memlay

ps. nie chcę ale musze być Polakiem - bo Polak za granicą jest tylko Polakiem
  • 0

#23 docent14

docent14

Szeregowy

• Użytkownik
  • 26 postów

Napisano 27.01.2005 - |11:50|

Przepraszam ale co ma wspólnego termin politycznej poprawności z nie-roszczeniowymi postawami załogi Atlantisa ? To że nie chcą ukraść ZPM'a niezbędnego innej nacji do przeżycia to nie 'POLITYCZNA POPRAWNOŚĆ' tylko czyste człowieczeństwo.
Występuję w serialu ludzie (i nieludzie :) ) z cytatem na czole 'Homo homini lupus' , są też ludzie którzy MAJĄ przebłyski o tym aby zachować się po świńsku, są też postacie które powinne zachowywać się poprawnie inaczej serial szybko zmieniłby nazwę na "The Trust Stories".
To własnie 'góra' musi zachowywać się wzorcowo - zgodnie z przysłowiem 'ryba psuje się od głowy', rozprężenie i brak dyscypliny połączone z przywoleniem na łamanie prawa szybko cofnąłby tę grupkę do etapu ludzi pierwotnych których celem było TYLKO przeżycie.
Cechą ludzi silnych jest nie to że nie mają chwil słabości tylko to że szybciej że przezwyciężają.

A co do łamanej ekipy naukowcy/żołnierze - wracając do SG-1 istniały tam ekipy mieszane oraz ekipy wyspecjalizowane w działaniach (dyplomatyczne, wojskowe, naukowe).
Po co wysyłać team wojskowych którzy sami nie mają szans na uruchomienie aparatury pozwalającej na przeżycie ? Po co wysyłać naukowców skoro co silniejsze zwierzę przetrzebi ich zasoby ? Jak w każdej dobrej strategii jedynym wyjściem jest współdziałanie poprzez UZUPEŁNIANIe umiejętności danej ekipy umiejętnościami innej.
  • 0

#24 psjodko

psjodko

TIME LORD

• Moderator
  • 2 337 postów
  • MiastoLeżajsk

Napisano 27.01.2005 - |17:56|

Sądze, że polityczna poprawność w Atlantisie skończyła sie w ostatnim odcinku.
Dowódca wojskowy z zimna krwią ZAMORDOWAŁ bezbronnego jeńca.
Do tej pory tylko eksperymentowali na jeńcu.... (Mengele się przypomnia)
Teraz doszło morderstwo.

Zdaje się, że jest to ogólna tendencja w amerykańskim kinie.
Po wydarzeniach 11 września i innych atakach samobójczych (np. codzienie w Iraku)
Amerykanie zaczynaja inaczej patrzeć na kwestie poszanowania bezwzględnego
przeciwnika.
Zdaje się, że dociera do nich, że terrorystów nie należy brać do niewoli (i trzymać
ich bez sensu na Kubie - ale tych można przynajmniej wyżywić).
Ale muszą to swojemu społeczeństwu pokazywać powoli - dlatego załamuje się
polityczna poprawność w Atlantisie.

::. GRUPA TARDIS .::

#25 djartur

djartur

Szeregowy

• Email
  • 29 postów
  • MiastoJaworzno

Napisano 31.01.2005 - |19:31|

Wojska narazie nie ma! Hmm ale kto wie pewno i sięteż pojawi! Cóz co do sceny morderstwa jeńca cóz takie życie w kinie USA duyzó przemocy! I mysłe że to nie pierwsza taka sytuacja!
  • 0

#26 Opacz

Opacz

Szeregowy

• Użytkownik
  • 57 postów
  • MiastoGliwice

Napisano 19.02.2005 - |02:01|

Ja bym sie tam nei obawiał o brak walki w serialu, on sie rozkreci. Jezeli jest tam wróg poteżniejszy od pradawnych to napewno beda znim kłopoty.A to jest dodatkowo całą galaktyka nowych mozliwości nowi wrogowie i sojusze technologi i broń , a co za tym idzie walka i wojna.
  • 0

#27 jack

jack

Chorąży

• VIP
  • 1 410 postów
  • MiastoPłock

Napisano 02.09.2005 - |14:58|

Z tą poprawnością polityczną jest różnie. Ostatnio oglądałem dokument na Discovery poświęcony relacjom kina i wojska. Ciekawe rzeczy się dzieją. Otóż, amerykanie gdy chcą kręcić film o wojskowych i z udziałem wojska muszą przede wszystkim pamiętać o gloryfikowaniu wojska i propagowaniu tzw. żołnierza - bohatera, który walczy i nie plami honoru. Poza tym filmy te mają przede wszystkim mieć charakter reklamowy - jacy to są żołnierzę i jakim to honorem jest służyć w armii USA. Co chyba nie zawsze odbija siędobrze na realiach filmowych.
  • 0
"Nie mamy wpływu na czas, w którym się znaleźliśmy,
My tylko decydujemy, jak wykorzystać dany nam czas"

Gandalf - Drużyna Pierścienia

#28 Dragonspirit

Dragonspirit

Starszy szeregowy

• Użytkownik
  • 102 postów

Napisano 13.11.2005 - |14:59|

No ja uważam, że przesadzacie o tej poprawności politycznej w SG. Mamy przecież płk. Makepeace, który współpracuje z NID, mamy Maybourne'a i całe wymieniane NID. Mamy senatora Kinsey'a, jest kilka mrocznych postaci, nie wszyscy cukierkowi. O'neill też nie jest idealnym żołnierzem. A z drugiej strony czy nie fajnie się czuliście jak oglądaliście w 8 sezonie odcinek Zero Hour i widzieliście jak w pomieszczeniu wrót, wszyscy członkowie drużyn SG stali i powiedzieli, że na rozkaz O'neilla wyruszą na odsiecz jego SG-1, wystarczyło jedno słowo Jack'a... Powiedzcie, że wam sie to nie podobało... To nie uwierze.
  • 0

#29 psjodko

psjodko

TIME LORD

• Moderator
  • 2 337 postów
  • MiastoLeżajsk

Napisano 13.11.2005 - |16:53|

No ja uważam, że przesadzacie o tej poprawności politycznej w SG. Mamy przecież płk. Makepeace, który współpracuje z NID, mamy Maybourne'a i całe wymieniane NID. Mamy senatora Kinsey'a, jest kilka mrocznych postaci,

No i dokładnie TO należy do politpoprawności.
Złe, tajne służby które czychają tylko aby pozbawić nas "zdobyczy" demokracji.
Oczywiśćie członkowie tych służb to "obrzydliwi" konserwatyści i republikanie - fuj !
A naprzeciw nim - zawsze wygrywający murzyn i żyd (of course: demokraci). !

::. GRUPA TARDIS .::

#30 Lord Rayden

Lord Rayden

Plutonowy

• VIP
  • 454 postów
  • MiastoBreslau

Napisano 14.11.2005 - |02:27|

Kolega poprzedni w sumie poruszył jeden z ważnych elementow "pp" . Jest i kupa innych - jak np. że rzadko strzelamy pierwsi (co zwykle robią normalni żołnierze), od razu się poddajemy mimo przewagi ogniowej wobec łuków ;) . Zbyt wyraźne podziały na dobrzy i źli - to ostatnio łamie się w BSG... W ramach SG nie ma złodziei, nikt nie pędzie bimbru w bazie poza Ziemią, żołnierze są za bardzo anielscy (nie ma czarnych owieczek ?)

Rayden
  • 0
"The Lord is the Force of your Knights.
He is my Shield and my Force.
"

#31 Quendi

Quendi

Chorąży sztabowy

• Użytkownik
  • 1 731 postów

Napisano 01.12.2005 - |10:36|

Poprawność polityczna w SGA jest i to DUŻA, widać ją w każdym odcinku przez co bohaterowie są SZTUCZNI jak Barbie i Ken.
A już szczytem PP doprowadzonym do ABSURDU są wszystkie Star Treki.

Cały ten politycznie poprawny BEŁKOT tylko rozśmiesza i psuje seriale, filmy zresztą też.

Prędzej uwierze w Teleportacje, Gwiezdne Wrota, Atlantyde i silnik Warp niż w tak PLASTIKOWYCH, nienaturalnie zachowujących się ludzi.

Dlatego też wszystko co jest produkowane poza USA np Australia nie ma tego syfu, a nawet jest politycznie nie poprawne np Farscape, Mad Max, Pith Black i Riddick.
Brawa też dla BSG, ale to jest pierwsze S-F dla dorosłego widza czyli nie przygodowe S-F ale dramat psychologiczny.

Użytkownik Quendi edytował ten post 01.12.2005 - |10:42|

• 0
6 Sons of Anarchy,Californication,Supernatural,Breaking Bad,True Blood,Rescue Me,Big Love, Spartacus,Dexter,Mad Men
5 Tudors,House,Clone Wars,In Treatment,Glee,Top Gear,Archer,Justified,Louie,Big C
4 SGU,Secret Diary,Damages,Nip/Tuck,Medium,Crash,Entourage, Chuck,Dark Blue,Paradox
3 Caprica,Vampire Diaries,Weeds,Lost,In Plain Sight,Mentalist,Psych

#32 jack

jack

Chorąży

• VIP
  • 1 410 postów
  • MiastoPłock

Napisano 01.12.2005 - |11:54|

NIe ma co się oszukiwać. Każdy film w oparciu o wojsko, czyli pomoc wojskową, jest i będzie politycznie poprawny. Tak jest w USA, ale pewnie i w Polsce też. Po za tym od dość dłuższego czasu tręd "PP" jest właśnie poprawny politycznie: nie urazićżadnego narodu, żadnej mniejszości, a już nie daj Panie Boże Murzynów, Żydów czy homo... Bo tworzy się wielka awantura o rasizm, ciemnogród, zacofanie itd, itp. To jest właściwie cały przemysł PP, i w dodatku sąludzie, którzy mają wyłąpywać i nagłaśniaćw mediach zachowania niezgodne z PP.
  • 0
"Nie mamy wpływu na czas, w którym się znaleźliśmy,
My tylko decydujemy, jak wykorzystać dany nam czas"

Gandalf - Drużyna Pierścienia

#33 Quendi

Quendi

Chorąży sztabowy

• Użytkownik
  • 1 731 postów

Napisano 01.12.2005 - |15:31|

I tu się BARDZO MYLISZ.

Over There - to serial o obecnej wojnie w Iraku, zdecydowanie nie poprawny politycznie. Pokazuje konflikty rasowe, to że żołnierze dezerterują, uważają Irakijczyków za brudasów, szatkuja cywilne pojazdy, ich żony w kraju rżną się z kim popadnie, przywłaszczają znalezioną kase itd. Jednym z głównych wątków jest historia żołnierza który już w 1 odcinku traci noge i pokazane są kłopoty jakie przez to ma z armią itd. Niestety serial skończył się po 13 epizodzie(oglądalność) bo widocznie Amerykanie mie lubią oglądać tak REALISTYCZNEGO serialu o obecnej wojnie.

Kolejnym i to już SUPER niepoprawnym politycznie serialem tym razem policyjnym jest

Shield - tu to dopiero są pokazane wszystkie brudy policji. Korupcja, nadużycia władzy, przemoc, rasim w najczystszej postaci. Zresztą policja w USA protestowała przeciwko temu serialowi. Grupa szturmowa to wprost gangsterka.

Nie bez przyczyny są to najlepsze seriale w swoim gatunku, ale to są przede wszystkim DRAMATY jak BSG a nie lekkie kino akcji/przygodowe, które niestety w wypadku S-F jest w większości ogłupiające swą PP.
  • 0
6 Sons of Anarchy,Californication,Supernatural,Breaking Bad,True Blood,Rescue Me,Big Love, Spartacus,Dexter,Mad Men
5 Tudors,House,Clone Wars,In Treatment,Glee,Top Gear,Archer,Justified,Louie,Big C
4 SGU,Secret Diary,Damages,Nip/Tuck,Medium,Crash,Entourage, Chuck,Dark Blue,Paradox

#34 BST

BST

Plutonowy

• VIP
  • 442 postów

Napisano 01.12.2005 - |18:21|

Co do Star Treka to nie zgodzę się co do jego politycznej poprawności. Może od końca... wiem ze to tak wygląda, ale nie o to chodzi i nie takie źródła jej są. Rodenberry miał już w latach 60 pomysł na uniwersum, później je już tylko rozwinięto, w latach 60 miał problem z rozpoczęciem produkcji ze względu właśnie na niepoprawność polityczną, jezeliby zagłębić sie w system polityczny jaki jest w Treku to ku naszemu zdziwieniu jest to odmiana socjalizmu utopijnego który jest absolutnie daleki amerykanom. Poza tym Rodenberry chciał ukazać ludzi w przyszłości jako niewiarygodnie rozwiniętych nie tylko technologicznie ale przede wszystkim mentalnie. Oświeconych, pragnących pomagać innym, ba nawet bezinteresownie oddających życie za innych, pozbawionych chciwości, bo pieniędzy niema już, pracuje kto chce zeby rozwijać samego siebie, każdy ma to co potrzebuje, co za problem z replikować to co chce. Wszyscy są słodcy, a wrogowie sa czarni, mało szarości, taki jest TNG i można to kupić lub nie ale nie jest to PP z Entka bądz Atlantisa, badz tez SG1. W innych Trekach juz nie jest tak słodko, w DS9 widać ze jest to tylko powłoka, a wewnątrz przy lepszym spojrzeniu widać brud, szczególnie w momencie stanięcia przed silnym wrogiem i zagładą raju. Voyager to coś po środku pomiędzy TNG a DS9, ale i Voyu jest sporo kluczowych decyzji które byłyby nie do pomyślenia w TNG, vide Skorpion i Endgame i wiele innych, i jest troszkę postaci nie czarno-białych vide Siedem i powiedzmy B'ellana. Nota bene najlepsze w Voyu to właśnie ewolucja Siedem przez 4 sezony dość konsekwentnie prowadzona.
  • 0
Odnalazłem Cię na styku światów, między jawą a snem.
Tam, gdzie anioł odarty z uczuć okrywa cieniem Dolinę Ciemności.
I spotkam Ciebie pośród światła, patrząc w jutrzenkę bez cienia.
Wtedy umrę w Twych ramionach...

SKLEP - TAURISHOP

#35 Quendi

Quendi

Chorąży sztabowy

• Użytkownik
  • 1 731 postów

Napisano 02.12.2005 - |16:10|

Socjalizm, lewacy, anarchiści i inne BARACHŁO.

To co przedstawia sobą zwłaszcza Star Trek i po części też SGA ( SG-1 pewnie też ale oglądałem go dawno) to BREDNIE jakich świat nie widział.
To że w ST są tak niedorzeczne wynalazki jak Teleporter, Replikatory i Holodec jeszcze na upartego można przełknąć.
ALE
Cały ten UTOPIJNY LEWACKI SZAJS to już nawet nie są bracia Grimm.

Nie wiem jak ty ale ja żygam tymi filozoficznymi rozważaniami sprowadzonymi zwłasza w ST do poziomu ABSURDU.

SGA na szczęście tylko w kwestiach ogólnych jest PP, w ST PP ta cała UTOPIA jest osią główną świata, a to już jest MAKABRA.

Niestety Firefly, Farscape już się skończyły, serialu opartego na Star Wars nie widać, pozostał więc tylko BSG ale on jest psychologicznym dramatem S-F a przydał by się także przygodowy kosmiczny S-F który miał by ręce i nogi.

Star Treki pod względem społecznym a zwłaszcza Federacja to wprost PIRAMIDALNE BREDNIE i BEŁKOT.

Czekam więc z niecierpliwością na coś sensownego, najlepiej w świecie Star Wars, oczywiście broń boże nie robione przez Lukasa. Najlepiej w czasach KOTORa.

Użytkownik Quendi edytował ten post 02.12.2005 - |16:13|

• 0

#36 BST

BST

Plutonowy

• VIP
  • 442 postów

Napisano 02.12.2005 - |16:58|

Treka można kupić lub nie i jego tło polityczno historyczne tak samo, jest to utopia w czystej postaci ale podobne eksperymenty tworzono juz wcześniej vide Marks i spółka. W Treku jest raj na ziemi wszyscy wszystko maja, nikt nie musi jak nie chce pracować, nie ma biedy chorób itp. itd. Utopia. Ale mi osobiście dobrze robi oglądanie takiej utopi, jak chce sie zdołować obejrze dziennik. Jest to po prostu ciekawe pozycja i tyle, mająca swój unikalny klimat, ja go lubie i tyle. Co nie znaczy ze Farscape czy B5 nie są lepsze, bo są dużo lepsze od Treka.

Co do techniki która jest w Treku, to nie widze tam nic niedorzecznego, co prawda wiekszość tych rzeczy jest troszke za wcześnie, ale sądze ze ludzkość najdalej za 3-4 tyś lat dojdzie do podobnej techniki. Poza tym to właśnie między innymi to ta technika najbardziej mnie przyciąga do Treka.

Atlantis i jego polityczna poprawność to całkowicie coś innego, tu mamy ziemian pod przewodnictwem USA dobrzy, prawi itp i mamy Wraith to ci źli. Brak czegoś pośrodku. No i zawsze mamy happy end. To jest właśnie dokładnie kwintesencja politycznej poprawności. SG1 sprawa wygląda inaczej tam mamy mniej lub bardziej skorumpowanych członków rządu kręcących rózne interesy, tworzących agancje półlegalne itp, czasem również trafi sie jakaś dwuznaczna postać.
  • 0

SKLEP - TAURISHOP

#37 Toudi

Toudi

Ogr

• Moderator
  • 5 296 postów
  • MiastoTychy

Napisano 02.12.2005 - |17:30|

Atlantis i jego polityczna poprawność to całkowicie coś innego, tu mamy ziemian pod przewodnictwem USA dobrzy, prawi itp i mamy Wraith to ci źli. Brak czegoś pośrodku. No i zawsze mamy happy end. To jest właśnie dokładnie kwintesencja politycznej poprawności. SG1 sprawa wygląda inaczej tam mamy mniej lub bardziej skorumpowanych członków rządu kręcących rózne interesy, tworzących agancje półlegalne itp, czasem również trafi sie jakaś dwuznaczna postać.

BST pozwolę się nie zgodzić, mamy tu odcienie szarości, może nie najmocniejsze, ale są. W SG1 to Tok'Ra niby dobrzy a jednak nie do końca. W SGA to Genii, niby źli ale jednak nie do końca.

Co do Treka, to mnie by się taki system utopijny podobał, i nie miałbym nic przeciwko życiu w nim, choć z powodu skrzywienia środowiska w którym żyjemy (pieniądz) wiele rzeczy wydaje się tam niedorzeczne, "praca dla rozwoju samego siebie". Ale to tylko skrzywienie :)

#38 Ogrodnik

Ogrodnik

Starszy sierżant sztabowy

• VIP
  • 1 311 postów
  • MiastoPcim Dolny

Napisano 02.12.2005 - |23:10|

Przesadzacie z ta polityczna poprawnoscia... a juz walenie z armat do Amerykanow to naduzycie.
Mnie sie ogladajac kino wydaje ze o wiele wiekszego za*oba na punkcie PP maja Europejczycy.
Wezcie sobie taki South Park. Gdzie by pozwalano w Europie w filmie wolac "Ty glupi Zydzie!" czy po niemiecku o rozwiazaniu "kwestii zydowskiej" w formie dowcipu???
Rzecz w tym, ze w US mieszka masa Zydow i nikomu nie przeszkadza ze sie sami z siebie nabijaja.
Europa, ktora dotknal i nazim i komunizm ma w tej mierze kompleksy. Pewnie zasadne.

Nalezy sobie odpowiedziec tez do kogo jest skierowany serial SG1 czy Atlantis. Rozumiem, ze takze do mlodych ludzi, ktorych tv powinna (w zalozeniu) uczyc jakichs norm moralnych a nie wciskac gwlaty, morderstwa, nienawisc rasowa i Bog wie co jeszcze.
Dlatego w SG1/Atlantis mamy efektowne walki w kosmosie, i mamy strzelaniny, gdzie aktorzy padaja jak w serialu "Bonanza" ;-)

Tak to widze... a ze u starszego widza, badz mlodego - ktory z uwielbieniem oglada krwawa laznie serwowana prawie codziennie a to w wiadomosciach, a to w filmach, PP w serialu SG1/Atlantis moze wywolywac znuzenie? No trudno - zainteresowanym polecam specjalne portale, w ktorych codziennie mozna zobaczyc bez cenzury najpotworniejsze zdjecia i filmy z tego, co czlowiek czlowiekowi AD 2005 wyczynia. Milego ogladania :/
  • 0
Dołączona grafika

#39 Gaj

Gaj

Sierżant

• Użytkownik
  • 708 postów

Napisano 04.12.2005 - |05:49|

Myślę, że co do PP to SGA jest w miarę OK. SG-1 miało podobny styl czyli miękki poziom PP do przełknięcia. Tyle, że SGA dzieje się w oderwaniu od ziemi i z małym kontaktem z nią. To też ogranicza dawkę smaczków typowych dla PP. Może się to zapewne zmienić.
Co do uniwersum StarTrek to jak kilka osób wyżej zauważyło tchnie ogromną dawką socjalizmu w jakiejś kosmicznej, utopijnej skali. Chwilami przypomina to prozę młodego Żeromskiego i bajeczki o szklanych domach. Coś potwornego. Chcę mieć nadzieję, że przyszłość ludzkości to świat ludzi wolnych, a nie zniewolonych przez jakiś idealny i kontrolowany, a więc z ducha socjalistyczny system. Na szczęście nie ma tego tam tak dużo i daje się z pominięciem wątków społeczno-politycznych sporo obejrzeć. Kilka spraw jak ochrona środowiska, równość płci czy ras etc wymaga PP i OK. Niemniej dla mnie utopijny socjalizm i generalnie lewactwo to synonim głupoty, prymitywności, zniewolenia ludzi i złodziejstwa - stąd słabo sobie radzę z takimi daniami jak ST. Ostatecznie powiedzenie, że lewicowość jest cechą umysłów prostych nie wzięło się znikąd. SGA czy SG-1 na tym tle jest oazą spokoju i niech tak zostanie. Co do krwawych jatek i sexu to myślę podobnie może być jak jest.
  • 0

#40 BST

BST

Plutonowy

• VIP
  • 442 postów

Napisano 05.12.2005 - |11:09|

Ja już dużo rzeczy słyszałem i widziałem, ale jeszcze nie spotkałem się z określeniem ze ludzie w Treku, obywatele federacji są zniewoleni.... Oni są tak wolni jak nigdy nikt z nas nie będzie, nie muszą pracować, pracuje, kto chce, nie ma pieniędzy, nie ma chciwości, wszyscy jeżeli chcą pracują dla innych żeby przez to doskonalić siebie. Nie ma przestępstw, ksenofobi. Ziemia jest rajem. To cudowna wizja przyszłości, przesłodzona i nierealna, ale cudowna. I jest to forma połączenia socjalizmu utopijnego (każdemu według potrzeb, każdy według możliwości) z demokracją. Proszę pokażcie mi wadę takiego systemu, konkretną. Patrzycie na socjalizm oczami człowieka XX wieku, któremu kojarzy sie on tylko z komunizmem, bolszewikami, kartkami, stanem wojennym i zniewoleniem milionów etc. W Treku jest on w czystej postaci, jest doskonały i przez to utopijny, wolny od wad. Powiecie mi ze kapitalizm to wolność? Tak, to nie idz do pracy, rób to, na co masz ochotę... nie da się? Potrzebujesz pieniędzy... co zrobisz dla ich zdobycia? Będziesz niewolnikiem przez 8-16 godzin na dobę wydzieranych z życia, wracasz do domu i jedyne na co masz siły to zjeść i położyć się spać, cudowna wolność........ ale na taką jesteśmy skazani. Każdemu życzyłbym żyć w rzeczywistości Treka, bo tak wolni jak tam nigdy nie będziemy.

Dla mnie PP to nie tylko ustrój, jaki jest w filmach/serialach, ale przede wszystkim zachowanie postaci ich przeszłość, poglądy i co najważniejsze scenariusze, które nie są napisane na zamówienie pod opinie publiczną. Także złym przejawem PP jest upraszczanie charakterow białych i czarnych okropny jest brak koloru szarego, tak jest właśnie w Atlantisie, są co prawda Geni ale oni nie są głównymi postaciami które oglądamy co tydzień.
Spójrzmy np na B5, Farscape, LOST w tym ostatnim to chyba połowa głównych postaci ma morderstwa z premedytacją na swoim koncie i to jest piękne, możemy obserwować rozbiórkę na czynniki pierwsze ich osobowości, stanąć po stronie ich wyborów, bądz też nie. W amerykańskich filmach PP przejawia się właśnie tym ze główna postać/postaci są naszkicowane w uproszczony a przez to bardzo nierealny sposób, główny bohater musi być prawy i bez skazy itp etc, czarny charaker musi być zły, a jest zły bo nie miał mamusi i tatusia itp, itd to plus obowiązkowe ukaranie złych, dobro musi zwyciężyć dobrzy muszą przeżyć i wygrać i to jest właśnie PP
  • 0

SKLEP - TAURISHOP

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych