Skocz do zawartości

Zdjęcie

Odcinek 197 - S10E03 - The Pegasus Project

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
147 odpowiedzi w tym temacie

Ankieta: Ocena odcinka (238 użytkowników oddało głos)

Ocena odcinka

1. 10 (126 głosów [58.88%])

Procent z głosów: 58.88%

2. 9,5 (39 głosów [18.22%])

Procent z głosów: 18.22%

3. 9 (28 głosów [13.08%])

Procent z głosów: 13.08%

4. 8,5 (11 głosów [5.14%])

Procent z głosów: 5.14%

5. 8 (5 głosów [2.34%])

Procent z głosów: 2.34%

6. 7,5 (3 głosów [1.40%])

Procent z głosów: 1.40%

7. 7 (0 głosów [0.00%])

Procent z głosów: 0.00%

8. 6,5 (0 głosów [0.00%])

9. 6 (1 głosów [0.47%])

Procent z głosów: 0.47%

10. 5,5 (0 głosów [0.00%])

11. 5 (0 głosów [0.00%])

12. 4,5 (0 głosów [0.00%])

13. 4 (0 głosów [0.00%])

14. 3,5 (0 głosów [0.00%])

15. 3 (0 głosów [0.00%])

16. 2,5 (0 głosów [0.00%])

17. 2 (0 głosów [0.00%])

18. 1,5 (0 głosów [0.00%])

19. 1 (1 głosów [0.47%])

Procent z głosów: 0.47%

20. 0,5 (0 głosów [0.00%])

21. 0 (0 głosów [0.00%])

Głosuj Goście nie mogą oddawać głosów

#21 michal_zxc

michal_zxc

Plutonowy

• Użytkownik
  • 382 postów

Napisano 29.07.2006 - |22:24|

Oczywiście dałem 10:)

Mają fajną 'wyszukiwarkę' na Atlantis:) (zakładam że pradawna podszyła się teraz pod program, a nie że była tam od samego początku). Jestem ciekawy co z najbardziej mi się przynajmniej nasuwającymi się pytaniami: -Jak produkować ZPM/Wyświetl schematy ZPM`a/W jaki sposób powstał pierwszy ZPM/... itd itd:)

Użytkownik michal_zxc edytował ten post 29.07.2006 - |22:35|

• 0

"Nie możesz kontrolować co się dokładnie zdarzy, jest tyle rzeczy do ogarnięcia, ale intencje pomagają obrać kierunek. Jeśli masz dobre intencje to masz większe szanse że wszystko skończy się dobrze" Trance Gemini - Andromeda
The Secret <- Polecam

#22 Halavar

Halavar

Starszy plutonowy

• Użytkownik
  • 637 postów
  • MiastoŚląsk

Napisano 29.07.2006 - |22:52|

Sporo oczekiwałem od tego odcinka i w zdecydowanej mierze mój apetyt został zaspokojony. Ale ocena będzie trochę mniejsza niż zakładałem wczesniej oraz niższa niż wystawili moi przedmówcy.

Ocena: 9

PLUSY:

+ scena zbliżania się do Atlantis i lądowanie oraz widok Daniela ucieszonego jak dziecko :D Wreszcie doktor pojawił się na Atlantydzie, napracował się strasznie w szukaniu tego miasta, miał pelno kłopotów by dostac się do niego, i należało mu sie tam w końcu pozwiedzać te wspaniałe miasto.
+ Mitchell & Sheppard to jak widać całkiem zgrana parka, szybko panowie podpułkownicy się dogadali. Motyw z cytryną wyśmienity :P
+ akcja biegnie dwutorowo, liczyłem na oba wątki, myslalem, ze oba będą równie ciekawe, ale mi bardziej spodobał się wątek Pradawnych i misji Jacksona w celu zdobycia ważnych informacji. Wszystkie rozmowy z hologramem były bardzo ciekawe, potem było jeszcze bardziej interesująco gdy dowiadujemy się kim tak naprawdę jest hologram. Masa wartościowych informacji ważnych dla fabuły całego serialu zostało w czasie tych rozmów wyjawione. Dowiedzieliśmy się o ruchu na rzecz pomocy ludziom, o tym że Pradawni nadal nam nie pomogą, choćby nawet całe wszechświaty miały doznać zagłady. Ważną informacją było potwierdzenie wcześniejszych przypuszczeń co do losu Pradawnych po ucieczce z Pegaza. Daniel w tym odcinku był głowną postacią i jak zwykle pokazał swoj spryt, inteligencję i determinację.
+ dużym plusem było to, czego się spodziewałem, czyli interakce pomiędzy Carter a McKay'em :lol: To trzeba zobaczyć, ich spojrzenia i teksty oraz przedewszystkim różne aluzje to była perełka tego odcinka. Dosyć mocno sięzdziwiłem, gdy Rodney wyjawił Sam swój sekret dotyczący pobytu pod wodą
+ fajnie było wreszcie zobaczyć obie drużyny razem, wcześniej tylko była Weir w SGC, teraz zaś mamy pełny crossover obu seriali.

MINUSY:

- tak jak zachwalałem wątek Pradawnych, tak niezbyt podobal mi sie wątek Wrót. Po pierwsze za szybko gadali, nie mogłem nadążyć za tym co oni gadają (i jak szybko zmieniają się napisy). Lekko byłem zmęczony więc moze dlatego, ale na serio trochę ta cała akcja z Odyseją, wrota w Pegazie, czarna dziura, wrota w pobliżu Superwrót w innej galaktyce, głowice atomowe i caly ten natłok informacji płynący z głośnikow (i z napisow) lekko mnie zniesmaczył. Walałbym to w "wersji wolniejszej", czyli albo ograniczyć pewne teksty i dzialania albo rozbić wątek na 2 odcinki. Nie wiem moze będę musiał jeszcze raz obejrzeć odcinek aby to wszystko poukladać sobie :unsure:
- nielubię zbytnio dużych fartów, ale jeszcze bardziej nie lubie gigantycznych fartów a najgorzej, gdy są one nagminne. I tak wlaśnie jest ostatnio w obu serialach i tak też było w tym odcinku. Dotyczy jedoczesnego zagrozenie ze strony Wraith jak i Ori, a przedewszystkiem zniszczenia obu statkow dokladnie w tej samej chwili. Jak to się mówi, dwie pieczenie na jednym ogniu.
  • 0
All Lies Lead To The Truth

W oczekiwaniu na BSG "Caprica"

#23 VeeDee

VeeDee

Starszy sierżant sztabowy

• VIP
  • 1 338 postów

Napisano 29.07.2006 - |23:00|

Bardzo dobry odcinek. Zastanawiam się, czy nie powinni połączyć obu seriali w jedno, bo prowadzenie dwóch seriali na raz kiepsko im wychodzi. Połączyliby ekipy w jedno :) Ronon poszedłby w odstawkę, Teal'c zająłby się rządzeniem i wpadał gościnnie. A Sam i McKay rozwiązywali tajemnice nauki, Daniel i Vala tajemnice świata, Sheppard i Mitchel rywalizowaliby o miano najtwardszego samca :D itd... Mogilby się wtedy skupić na odtworzeniu wielkiego przymierza, co oznaczałoby konieczność odnalezienia furlingów, powrót Noxów, itp.

PS Dałem 10!

Użytkownik VeeDee edytował ten post 29.07.2006 - |23:03|

• 0
VeeDee

#24 Michał

Michał

Sierżant

• VIP
  • 765 postów
  • Miastoz Wormhole (Kraków)

Napisano 29.07.2006 - |23:10|

Hehe 10 juz za samo polaczenia Sg i Sga jak ja kocham takie coś :)
Wielki plus za Rodneya w Sg :P i rozmowy z Carter
plus za zaskoczenie ze hologram nie jest hologralem tylko pradawnym :clap:
Generalnie odcinek bez zarzutu
Takie Sg to ja kocham :hyhy:
  • 0
WISŁA KRAKÓW

Dołączona grafika

NIE dla Spoilerów !!!!

Piszesz Spoilery???? Od Dziś używaj :
[spoiler]	Text  [/spoiler]

#25 Ogrodnik

Ogrodnik

Starszy sierżant sztabowy

• VIP
  • 1 310 postów
  • MiastoPcim Dolny

Napisano 29.07.2006 - |23:40|

Czytam rano ze takie kiepskie wyniki ogladalnosci SG1 a tutaj taka perełka. Ci Amerykanie chyba od upalow powariowali :/
Swietny odcinek, dalem bez ociagania 10pkt.

ps. dlaczego ile razy sie jakas ladna pradawna pojawia to zaraz musi ja cos lub ktos dopasc? :(
  • 0
Dołączona grafika

#26 michal_zxc

michal_zxc

Plutonowy

• Użytkownik
  • 382 postów

Napisano 30.07.2006 - |00:53|

Właśnie zdałem sobie sprawę że teraz w pegazie są 2 egzemplarze wrót które mogą się połączyć z naszą galaktyką (a jedne z tych 2 są bez przerwy połączone). Wraith mogą znaleźć wirujące wrota na stabilnej orbicie wokół czarnej dziury i mają otwartą drogę do naszej galaktyki.
  • 0

"Nie możesz kontrolować co się dokładnie zdarzy, jest tyle rzeczy do ogarnięcia, ale intencje pomagają obrać kierunek. Jeśli masz dobre intencje to masz większe szanse że wszystko skończy się dobrze" Trance Gemini - Andromeda
The Secret <- Polecam

#27 Bunio

Bunio

Kapral

• Użytkownik
  • 191 postów
  • MiastoŁódź

Napisano 30.07.2006 - |01:08|

rzeczywiscie odcinek bardzo dobry, po dwoch zenujacych wrecz epizodach ten pokazuje ze SG-1 jeszcze daje rade.

Ciezko znalezc jakis minus tego odcinka, rzeczywiscie swietne polaczenie SG-1 z Atlantyda. Oby tak dalej!
  • 0

#28 milosnik

milosnik

Szeregowy

• Użytkownik
  • 9 postów

Napisano 30.07.2006 - |01:30|

@michal_zxc masz rację, ale tymi swoimi wielkimi statkami nie przelecą, a myśliwce nie wrócą do Pegaza.
No i nie wiadomo czy ich nie wciągnie.
Jak większość dałem 10, bo po 1 i 2 odcinku myślałem, że nie warto oglądać, a ten oglądałem z zapartym tchem.

Ale napewno nie będzie zawsze tak dobrze :-(
  • 0

#29 michal_zxc

michal_zxc

Plutonowy

• Użytkownik
  • 382 postów

Napisano 30.07.2006 - |01:53|

@michal_zxc masz rację, ale tymi swoimi wielkimi statkami nie przelecą, a myśliwce nie wrócą do Pegaza.
No i nie wiadomo czy ich nie wciągnie.

Tzn zawsze Wraith mogą wyjąć dodatkowy kryształ kontrolny z tych wrót, nauczyć się go produkować i do fruwania z galaktyki do galaktyki myśliwcami brakuje im (albo i nie) tylko źródła zasilania.
Poza tym co leprze umrzeć z głodu lub przenieść się na stałe do galaktyki pełnej jedzenia nawet jeśli nie zabierzesz dużych statków i będzie to podróż w jedną stronę:)
  • 0

The Secret <- Polecam

#30 Blackregis

Blackregis

Szeregowy

• Użytkownik
  • 17 postów

Napisano 30.07.2006 - |07:15|

Wg mnie generalnie Wraith nie mają szans przelecieć przez małe wrota.
Zauważmy, że Dedal był w dość sporej odległości od wrót i z trudnością utrzymywał orbitę na swoich silnikach podświetlnych. Mały Darth z pewnością wpadłby w dysk akrecyjny bez możliwości wydostania się i żadnego manerwu ( w końcu daleko mu do napędu Hive-shipa czy Odysei).
Pomysł ze zrobienien pętli wokół czarnej dziury i trafieniem bezpośrednio do wrót byłby raczej też niemożliwy do wykonania. Nawet gdyby pojedynczy myśliwiec wytrzymał takie coś to prawdopodobieństwo, że trafiłby w obracające się wrota jest znikome.
  • 0

#31 Halavar

Halavar

Starszy plutonowy

• Użytkownik
  • 637 postów
  • MiastoŚląsk

Napisano 30.07.2006 - |07:42|

ps. dlaczego ile razy sie jakas ladna pradawna pojawia to zaraz musi ja cos lub ktos dopasc? :(

Też mnie to wkurza :angry: O dziwo w obu serialach wszystkie pradawne sa bardzo ładne i zawsze muszą szybko znikać. Trzeba by było założyć jakiś Fanklub Pradawnych Kobiet i napisać petycję do twórców serialu, aby było więcej Lantianek w Stargate i by tak szybko nie znikały :D

Właśnie zdałem sobie sprawę że teraz w pegazie są 2 egzemplarze wrót które mogą się połączyć z naszą galaktyką (a jedne z tych 2 są bez przerwy połączone). Wraith mogą znaleźć wirujące wrota na stabilnej orbicie wokół czarnej dziury i mają otwartą drogę do naszej galaktyki

Faktycznie, teraz możemy mieć przechlapane przez te otwarte wrota. A Wraith w każdej chwili mogą zdobyć informacje o nich i tam przylecieć, a kto ma ich niby bronić? Chyba nie damy tam jako strażnika Dedala?

Użytkownik Halavar edytował ten post 30.07.2006 - |07:46|

• 0
All Lies Lead To The Truth

W oczekiwaniu na BSG "Caprica"

#32 sot

sot

Chorąży

• Użytkownik
  • 1 492 postów
  • MiastoNibylandia

Napisano 30.07.2006 - |07:46|

Ddcinek oceniam na 9,5 bardzo fajnie dialogi sam i rodneya szczególnie to wspomnienie halucynacji :) duży plus za u żywanie cytryny jako "motywatora" dla rodneya:D całość z hlologramem jest genialna. Poza tym wiemy że musimy liczyć w dużej mierze na siebie jeżeli chodzi o walke z ORI bo pradawnie nam nie pomogą.

michal_zxc z tego co mi wiadomo to kryształ jest w DHD a to pewnie zabiorą ze sobą tak że nad czarną dziurą będą same wrota.
Nawet stadko dartów nie zrobi w naszej galaktyce jakich kolwiek szkód, po drugie to była by tylko podruż w jedna stronę i raczej w poblirzu wrót nie ma za dużo jedzonka i na dobrą sprawe musieli by lecieć praktycznei na śliepo w poszukiwoniu jedzenia załadając wogóle że udało by im sie przelecieć przez wrota wogóle.
  • 0
To miejsce na twoją reklamę.

#33 Dag

Dag

Plutonowy

• VIP
  • 485 postów

Napisano 30.07.2006 - |09:45|

b. dobry odcinek, na pewno najlepszy sezonu ;) a w calej serii mialby wysoka pozycje.
odnosnie tresci:
zniszczenie statku ma podwojna zalete - mamy dostep do fragmentow statku, byc moze to pomoze znalezc jakas skuteczna bron - z tym ze trzeba sie spieszyc.

o zaletach juz zostalo duzo napisane - to ja przejde do wad
1. ascendanci sa przedstawiani jednak troche jak idioci - to mi bardzo nie pasuje - dlaczego taki ascendant nie byl w stanie "przechytrzyc" Daniela? przeciez to jest istota o kilka rzedow wielkosci bardziej rozwinieta, z doswiadczeniem tysiecy lat na karku (a moze wiecej?). a daniel - ze swoim wiekiem rzedu kilkudziesieciu lat - to przy takiej istocie niedorozwieniete dziecko. niby fajny watek bo jest jakis pradawny, ale jednak mam mieszane uczucia
2. ciagle mialem nadzieje ze jakims cudem dojdzie do walki Wraith kontra ORI - to bylby super motyw. walka pomiedzy soba "zlych" bohaterow i do tego roznych jest naprawde ekstra - tak jak np. apofis kontra replikatory (tamten odcinek u mnie ciagle zajmuje pierwsze miejsce). na szczescie szanse nie sa jeszcze przekreslone :>
3. ktos juz wspominal i wielkim szczesciu zalogi sg1 - faktycznie troche za duzo fuksa.

ocena - zastanawialem sie czy dac 9 czy 9.5, w koncu dalem 9.5 - na zachete :D
  • 0
My jsme Borgove. Budete asimilovani. Odpor je marny.

#34 morman

morman

Starszy plutonowy

• VIP
  • 522 postów
  • MiastoRabka - Zdrój/Kraków

Napisano 30.07.2006 - |10:53|

No nareszcie SG-1 zaczyna nawiązywać do dobrych starych odcinków jest, odcinek jest świetny powini częściej robić takie łączone odcinki.

michal_zxc z tego co mi wiadomo to kryształ jest w DHD a to pewnie zabiorą ze sobą tak że nad czarną dziurą będą same wrota.
Nawet stadko dartów nie zrobi w naszej galaktyce jakich kolwiek szkód, po drugie to była by tylko podruż w jedna stronę i raczej w poblirzu wrót nie ma za dużo jedzonka i na dobrą sprawe musieli by lecieć praktycznei na śliepo w poszukiwoniu jedzenia załadając wogóle że udało by im sie przelecieć przez wrota wogóle.

Jak mi wiadomo przejście przez wrota które znajdują się w poblizu czarnej dziury jest nie możliwe ze względu na zakrzywienie czasu co doprowadza do tego że przejście przez wrota zajeło by setki lat z naszego punktu widzenia pozatym wrota w pegazie są znoszone w strone czarnej dziury co doprowadza do coraz większego zwlnienia czasu, pozatym nie wiem czy było by możliwe przejście przez małe wrota w Pegazie i wyjście przez Super wrota w drodze mlecznej ;>
  • 0
Każdą rewolucyjną ideę można podsumować trzema fazami - to niemożliwe, nie będę marnować czasu - to możliwe ale nie warte zachodu - mówiłem przez cały czas, że to był dobry pomysł
Prawo Clarke'a

#35 Tishi

Tishi

Starszy szeregowy

• Email
  • 120 postów
  • MiastoWanaty k. Cz-wy

Napisano 30.07.2006 - |10:55|

Bardzo dobry odcinek większość akcji w kosmosie co tylko wychodzi na plus dla tego odcinka.
Nieźle wymyślone rozwalenie statku Ori przy pomocy rozwałki Wraith i nadodatek uruchomienie superwrót :hyhy:
Zaskakujące iż program holograficzny okazał się prawdziwym pradawnym i nadodatek fajną kobietą :D

Moja ocena 9,5
  • 0

#36 grekarn

grekarn

Starszy szeregowy

• Użytkownik
  • 141 postów
  • MiastoSiechnice

Napisano 30.07.2006 - |11:22|

SUPER odcinek.
Moja ocena 10!!!!!!!!!!!!!

na +:
SG-1 + SGA :clap:
Rodney i Sam rewelacja, :D
Mitchell + cytryna :lol:
Akcja :)
Pradawna :hyhy:

Po otwarciu wrot i zniszczeniu ori ship, szanse na zwyciestwo o wiele razy wzroslo. Przynajmniej maja wrak do badan, moze dzieki niemu uda im sie zrobic jakas bron lub uleprzyc tarcze swoich statkow.

Cekam na wiecej odcinkow na takim poziomie :)
  • 0
You All My Children Now Freddy K

#37 Ragnar

Ragnar

Szeregowy

• Użytkownik
  • 13 postów
  • MiastoTarnowskie Góry

Napisano 30.07.2006 - |11:26|

Naprawdę wyśmienity odcinek!!

Nic twórczego nie wymyślę, bo wszystko zostało już napisane.

Moim zdaniem najlepsze momenty to:
- Cytryna Shepparda
- Zdziwienie Weir gdy dowiaduje się o pradawnej
- Rozmowa McKay'a z Sam :)
- Rozmowa Shepparda z Mitchellem

1. ascendanci sa przedstawiani jednak troche jak idioci - to mi bardzo nie pasuje - dlaczego taki ascendant nie byl w stanie "przechytrzyc" Daniela? przeciez to jest istota o kilka rzedow wielkosci bardziej rozwinieta, z doswiadczeniem tysiecy lat na karku (a moze wiecej?). a daniel - ze swoim wiekiem rzedu kilkudziesieciu lat - to przy takiej istocie niedorozwieniete dziecko. niby fajny watek bo jest jakis pradawny, ale jednak mam mieszane uczucia

Pradawna chciała, aby Daniel się zorientował, że ona to nie chologram. To było wyraźnie powiedziane.

Dałem 10 i oby więcej takich odcinków w tym sezonie!!
  • 0

#38 Apophis_

Apophis_

Starszy szeregowy

• Użytkownik
  • 124 postów
  • MiastoŁódź

Napisano 30.07.2006 - |11:58|

Bardzo fajny odcinek, ale ja jednak nie czuje takiego entuzjazmu i podniecenia jak częśc z Was. 10 napewno nie dam, bo to maksymalna ocena i dostanie ją dopiero odcinek który spowoduje, że zapamiętam go do końca życia, że będę chciał oglądać w nieskończoność, że za każdym razem będą mi ciarki non-stop chodziły po plecach, że poprostu będzie to najlepszy odcinek stargate'owy. Ten odcinek taki nie był.

Dam spokojnie 8.5

Nie muszę wymieniać za co, bo wszyscy już wymienili plusy i minusy odcinka. Ale naprawdę, ja bym się wstrzymał z dawaniem maksymalnych ocen, bo jak pojawi się coś o niebo lepszego to będzie bezsensu wszystko :]
  • 1

#39 Dag

Dag

Plutonowy

• VIP
  • 485 postów

Napisano 30.07.2006 - |12:04|

Pradawna chciała, aby Daniel się zorientował, że ona to nie chologram. To było wyraźnie powiedziane.

w ktorym momencie zostalo powiedziane?
  • 1
My jsme Borgove. Budete asimilovani. Odpor je marny.

#40 vonbraun

vonbraun

Szeregowy

• Użytkownik
  • 2 postów

Napisano 30.07.2006 - |12:29|

Z tymi Ascendantami to rzeczywiscie dziwna sprawa - przecież oni ewidentnie dążą do samozagłady, a niby tacy inteligentni... Spodziewają się że Ori rzucą text w stylu 'szanujemy wasze poglądy i nie ruszymy was, my tylko wyznawców potrzebujemy' ? :) Ogólnie cały wątek Pradawnych średnio trzyma się kupy... Najpierw ileś tam tysięcy lat temu, czy moze dawniej, mieli super cywilizację, zaawansowani technicznie jak mało kto, potem po[beeep]dli, ascendowali.. i co? i tak sobie tam 'wiszą'? to jakaś dekadencja wręcz :)
A patrząc na Atlantis od środka wcale nie mam wrażenia zeby to było jakies strasznie zaawansowane technicznie miasto (to nawet miastem ciężko nazwać, raczej taka baza) - ot barierki jak u nas, ładne witraże w oknach itp, ale techniki to w sumie tyle co kot napłakał :)
Wogóle czy oni mieli jakies normalne, duże miasta? Bo Atlantis nie wygląda na specjalnie dużą metropolię, ciekawe ile osób mogłoby tam spokojnie mieszkac, i jak to się ma np do Mexico City z ponad 10 mln mieszkanców...
  • 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych