Lost w TVP
Napisano 24.10.2005 - |09:08|
Przecież w Loście dużą rolę odgrywa muzyka, tło muzyczne, wszelkie szelesty! ECH... aż mi się łza w oku kręci...
Napisano 24.10.2005 - |09:33|
A w kwestii lektora - zmuszanie wszystkich do czytania napisów jest trochę nie fair - czytając zwłaszcza dłuższe kwestie umyka sporo - mimika, gestykujacja, szczegóły tła. A przecież nie można puścić filmu w angielskiej wersji językowej - ilu ludzi zrozumie wszystko? A zwłaszcza jak są jakieś idiomy lub techniczny żargon.
Lepiej się cieszyć, że nia ma u nas powszechnego dubbingu. Niech żyje netoperek!
Lektor to rozsądny kompromis. IMO oczywiście
Elep Hant
Bóg stworzył kobietę, aby mężczyzna odchodził czasami od komputera.
Napisano 24.10.2005 - |09:39|
a lektro hmm, znam wiele filmów gdzie kwiestia lektora ucieka akcji, opóźnia się, przyśpiesza i często jeszcze jest czytana bez emocji, albo jak po pijanemu, czy też jeszcze nieprofesjonalne tłumaczenie (no le to już okurat nei wina lektora)
Napisano 24.10.2005 - |10:11|
A prawdę mówiąc próbowałem obejrzeć ostatnio jakieś DVD z dubbingiem i po prostu nie da się oglądać znanych aktorów o rozpoznawalnych głosach [wyobrażasz sobie dubbing filmów z Arnoldem albo Hanksem?] z polskimi głosami.
A że lektorzy są różni - no cóż zawsze tak jest, że są profesjonaliści i profesjonalni inaczej.
DVD jest optymalne - włączasz co chcesz, tylko cholera kosztuje
Elep Hant
Napisano 24.10.2005 - |15:05|
jakość obrazu!, na TVNie jest obraz bardzo przejrzysty,
ale na TVP1 jakos mi nie pasuje... przyciemnione i wogole zle wybalansowane kolory, do tego rozmycia...
a moze mi się wydaje???
Napisano 24.10.2005 - |17:35|
Podzielam także Wasze wątpliwości, co do dyscypliny telewizji w pokazywaniu kolejnych sezonów dobrych seriali. Mnie zdenerwowali kiedy nie puścili dalszych serii "Ziemia ostatnie starcie" i "Alias". Z tym ostatnim, to było nawet tak, że urwali na początku drugiego sezonu ... ale jakoś sobie poradziłam z tym problemem
BTW bardzo dobrze, że coraz więcej osób ma szansę ten rewelacyjny film zobaczyć!
Napisano 24.10.2005 - |19:47|
Od 3 listopada w każdy czwartek o 20:20 w programie TVP1 "LOST: Zagubieni"!
Hmm a mógłbyś podać źródło skąd wziąłeś taką informację ??
Napisano 24.10.2005 - |20:14|
Napisano 25.10.2005 - |10:38|
A z jakiego? Bo przeglądałem kilka programów dostępnych w internecie i w każdym 3 listopada o godz. 20:20 jest na jedynce 1 odcinek serialu Defekt a nie Lost.Z programu telewizyjnego.
edit: Ciekawe gdzie sie mylą? Dzisiaj zakupiłem najnowszy numer To&Owo i tam w 3.11 o 20.20 na TVP1 pierwszy odcinek Lost.
Użytkownik Pawel edytował ten post 25.10.2005 - |14:50|
Napisano 25.10.2005 - |14:57|
Napisano 25.10.2005 - |15:04|
Znam już wiele przykładów że TVP coś zapowiadało a potem albo tego nie było albo było ale pare tygodni później . Ja do polskich stacji typu TVP, Polsat, TVN mam ograniczone zaufanie .Zobacz sobie na tvp.pl
http://www.tvp.pl/pr...VP1/p1103_1.txt
A skoro już jesteśmy przy Lost w polskich TV to już na stronie internetowej AXN jest napisane że od stycznia 2006 będzie emitowany tam 2 sezon.
Użytkownik Pawel edytował ten post 25.10.2005 - |15:06|
Napisano 25.10.2005 - |16:18|
My tylko decydujemy, jak wykorzystać dany nam czas"
Gandalf - Drużyna Pierścienia
Napisano 25.10.2005 - |20:08|
Jeszcze tylko 24 godziny i Numbers i było by fajnie. A jeszcze fajniej było by gdyby puszczali wszystkie sezonu a nie tylko pierwszy. No ale przynajmniej cos się ruszyło i ktoś pomyslał. Zamiast robić kolejną słabą polską produkcje kupili z USA serial. Napewno za duże pieniądze. Jak Lost sie obroni , czyli będzie miał duza oglądalność to może nie poprzestaną na pierwszym sezonie
Napisano 25.10.2005 - |20:12|
ps. wg tego programu co ktoś wyżej podał, to będą lecieć po dwa odcinki. no chyba ze to tylko ze względu na to ze dwa pierwsze odcinki to byly piloty, a potem już po jednym beda nadawać. zobaczymy
Użytkownik Japcok edytował ten post 25.10.2005 - |20:14|
Napisano 26.10.2005 - |08:53|
Na pewno. Na AXN też pilot poleciał jako 1,5 godzinny odcinek. Na TVP pójdzie to zapewne jako 2x45 minut bo wiadomo w przerwie okazja do puszczenia reklam .przecież ludzie ich pozabijają jak zakończą emisje na pierwszym sezonie :]
ps. wg tego programu co ktoś wyżej podał, to będą lecieć po dwa odcinki. no chyba ze to tylko ze względu na to ze dwa pierwsze odcinki to byly piloty, a potem już po jednym beda nadawać. zobaczymy
Co do 24 Godzin to 3 sezon od 3 listopada (a jakże ) w czwartki o 21.35 na Canal+.
Napisano 26.10.2005 - |10:59|
Napisano 28.10.2005 - |10:39|
-a: kupic licencje od ABC i zrobic swoja wersje z lektorem (martnotractwo $ z abonamentu czy tzw. jak zwykle)
-b; kupic sub-licencje od AXN (ktory ma/mial wylacznosc na Losta w Polsce) i puszczac tego samego lektora (mniej kasy podobny skutek).
Standrowe pytanie: ZA ILE KASY? Pewnie tego sie nie dowiemy ale znajac cene moglibysmy wymodzic jakies petycje czy cos w sprawie innych seriali - moze 4400 na podobnych zasadach tylko z Cinmaxu wchodzacego w sklad pakietowy polskiego dystrybutora AXN i kanalo tematycznych HBO?
Uwazam ze nawet jezeli sie ogladalo to trzeba siadac w czw przed telewizorami i ogladac zeby "wyrobic" taka ogladalnosc co by:
-a: byla moda na sci-fi w polskiej "otwartej" TV po smierci czy ucieciu dobrych seriali np. przez TVN (SG czy TNG czy Millenium)
-b: puscili 2 sezon zaraz po pierwszym na TVP.
Ale skoro zmienila sie ekipa rzadzaca to pewnie i w TVP sie pozmienia Rada Nadzorcza i znowu bedzie realizowana "misja" a logo z wiekiem "ogladacza" zajmie 2/3 ekranu. Oby nie dali w tym czasie jakiejs publicystyki czy serialu VIPER, ktory co czytalem miedzy wierszami (troche siedze w mediach), mieli znowu puszczac od 1 serii - ale kretyni!
Panie chron LOSTa i Sci-fi w Polsce od kretynow!
Użytkownik maciej edytował ten post 28.10.2005 - |10:40|
Napisano 28.10.2005 - |11:30|
czyli dla nich to będzie ZA MAŁO i skasują go ze swoich ramówek. (wiem że jestem pesymistą, ale ja już nie wierzę że TVP może zrobic coś dla "mniejszosci")
Napisano 28.10.2005 - |12:15|
Mnie wsię wydaje, że nie ma znaczenia ilu nas będzie siedzieć w czwartek przed TV, bo oni i tak maja już wybrane rodziny do badań i jestem pewien ze ludzie lubiący SF są w nich znacznej mniejszości. I nawet jeśli nagle zasiadą wszyscy fani SF w polsce przez TV, to i tak w badaniach w najlepszym razie będzimy zamiast 0,5% mieć 2% no i to wszystko,
czyli dla nich to będzie ZA MAŁO i skasują go ze swoich ramówek. (wiem że jestem pesymistą, ale ja już nie wierzę że TVP może zrobic coś dla "mniejszosci")
Nie ma co tragizować, wcale chyba nie jest źle z ilością sf, bo to ogląda młodzież, a wiadomo że oni są dobrą grupą odbiorców relkam. Gorzej, że zamiast wartościowych i przy okazji trochę trudniejszych rzeczy, puszcza się pulpę lub starsze filmy sf, które fani i tak już dawno zobaczyli.
Elep Hant
Napisano 28.10.2005 - |15:32|
pzdr
Użytkownicy przeglądający ten temat: 2
0 użytkowników, 2 gości, 0 anonimowych