Trzeba poczekac na odcinek, w ktorym bedzie opowiedziana jego retrospekcja
Mr. Eko
Napisano 04.12.2005 - |17:20|
Trzeba poczekac na odcinek, w ktorym bedzie opowiedziana jego retrospekcja
Napisano 28.12.2005 - |17:06|
1. Zna dobrze wyspę jak i Innych - minęło zbyt mało czasu, by nauczył się poruszać po niej tak dobrze jak podczas wędrówki z Michaelem oraz by wiedział tyle o Innych ile wie, a wie np. że nie można ich znaleźć, chyba, że oni sami tego chcą
2. Jest bardzo religijny i jest nigeryjczykiem - jego religijność budzi skojarzenia z księdzem, a jak wiemy z odcinka Deus Ex Machine awionetką leciał co najmniej jeden ksiądz. Eko miał brata (ze spoilerów) i ksiądz, którego znaleźli boone i Lock mógł nim być. Figurki Matki Boskiej również nawiążują do religii.
3. Jest powiązany z awionetką i figurkami co widzimy na zwiastunie do 2x10.
Ktoś zechce polemizowac? Sorry, ale nie mam teraz czasu na dokończenie tego posta - później to zrobię. Póki co wypowiadajcie się.
Napisano 29.12.2005 - |00:18|
Co do tezy o jego kaplanstwie, to jedna przekonuje mnie scena z rozbiciem figurki - raczej malo prawdopodobe aby wyczul ze cos tam jest (no chyba ze byl szkolony wywachiwania narkotykow, jak psy policyjne) - wiec albo musial byc pasazerem awionetki, lub, co bardziej prawdopodobne, znalazl wrak w trakcie "innych 48 dni" - no bo chyba przez caly ten czas sie nie nudzil.
Napisano 29.12.2005 - |01:19|
...Weźcie pod uwagę jego opanowanie w tej sytuacji - a figurkę stłukł może dlatego, że symbolizowała coś z czym się nie zgadzał ... wiele by gdybać można poczekamy zobaczymy
* ciesz się życiem - ale tak, by nigdy nikogo nie krzywdzić, by każdemu móc spojrzeć w twarz i nie pluć sobie w lustro z rana...
* szczęście, które dajesz wraca do ciebie w trójnasób
* wybaczaj i nie bój się prosić o wybaczenie
Napisano 29.12.2005 - |23:30|
Napisano 30.12.2005 - |10:05|
Napisano 30.12.2005 - |19:48|
Napisano 02.01.2006 - |00:01|
yyyy... przypomnijcie mi, w którym odcinku Eko dowiedział się o samolocie znalezionym przez Locke'a i Boon'a ?
Napisano 02.01.2006 - |17:28|
Załączone pliki
Napisano 05.01.2006 - |18:00|
To jest potwierdzenie, że Eko jest księdzem:
http://lost-media.co...lbum=875&pos=41
A ze spoilerów wynika, że jest powiązany z awionetką i w 10 odcinku dowiemy się, jak trafiła na wyspę.
;]
Napisano 09.01.2006 - |18:18|
ja się zastanawiałem czy nie jest młuzumaninem a to z powodu tego 40 dniowego milczenia dokładnie tyle trwa żałoba wśród wyznawców Allacha.
Znajomość Biblii? - proszę bardzo młuzumanie jak najbardziej uznają Stary testament i proroków (wg nich Jezus też był prorokiem podobnie jak Mahomet)
Ale przeczy temu chrzest dzieciaka Claire... to przemawia jednak za tym że jest/był księdzem i to księdzem katolickim ale znów rozbicie tej figurki Matki Boskiej...
Jak zwykle wiemy że nic nie wiemy
Jak do tej pory najciekawsza postać, choc tak mało o nim wiemy...
Napisano 09.01.2006 - |18:32|
Eko NIE był w samolocie wraz z innymi rozbitkami.
1. Zna dobrze wyspę jak i Innych - minęło zbyt mało czasu, by nauczył się poruszać po niej tak dobrze jak podczas wędrówki z Michaelem oraz by wiedział tyle o Innych ile wie, a wie np. że nie można ich znaleźć, chyba, że oni sami tego chcą
2. Jest bardzo religijny i jest nigeryjczykiem - jego religijność budzi skojarzenia z księdzem, a jak wiemy z odcinka Deus Ex Machine awionetką leciał co najmniej jeden ksiądz. Eko miał brata (ze spoilerów) i ksiądz, którego znaleźli boone i Lock mógł nim być. Figurki Matki Boskiej również nawiążują do religii.
3. Jest powiązany z awionetką i figurkami co widzimy na zwiastunie do 2x10.
Ktoś zechce polemizowac? Sorry, ale nie mam teraz czasu na dokończenie tego posta - później to zrobię. Póki co wypowiadajcie się.
a w ktorym miejscu widzisz możliwość polemiki? bo ja widzę, że piszesz coś co ci sie chyba wydaje, albo przyśniło, a nie co widziałeś w serialu.
numer 1-odpowiedź: Chyba tak dobrze z Innymi się nie zna, bo nie jest z nimi na "ty". a zapewne to samo o Innych wie Ana-Lucia, natomiast wyspę równie dobrze zna Locke. i teraz możesz polemizować sobie kto jest kim i jakie są relacje i związki, ale nie upraszczaj tego aż tak bardzo, jak czynisz.
numer 2-odpowiedź: gdzie widziałeś, że jest religijny? bo ja pamiętam jedną rzecz, ktora była przeciwko religii, to znaczy była raczej pokazaniem, że ma pragmatyczne podejście do świata. powiedział do Locke'a "don't mistake coincidence for faith". i nie wrzucaj figurek do jednego worka, bo figurki były jedynie schowkiem na narkotyki, tak jak ubiór księdza mógł być przykrywką dla człowieka. natomiast jeśli widzisz religijność w tym że nosił biblię, to chyba było pokazane, że biblia nie służy do czytania, a jest skrytką na fragment taśmy.
numer 3-odpowiedź: nie zjadam wisienek z tortu, przed zdmuchnięciem świeczek, czyli nie oglądam spoilerów
Napisano 09.01.2006 - |20:43|
Napisano 11.01.2006 - |12:53|
1) Eko jest rozbitkiem i nie należy do Innych
2) Eko był księdzem (udziela chrztu)
Myślę że Eko był jakimś żołnierzem w Nigerii, a później został księdzem. 40 dni milcznia świadczą o jego religijności, pokutuje za zabicie dwóch Innych. Myślę że jest powiązany z awionetką, gdyż z tego co pamiętam leciała ona z Nigerii, i przy ciele przemytnika przebranego za księdza znaleziono nigeryjską walutę.
Napisano 11.01.2006 - |14:23|
Napisano 11.01.2006 - |17:46|
Aczkolwiek w awionetce być może był jeszcze ktoś. Ta pudełkowa biblia przywodzi na myśl część ekwipunku przemytniczego/szpiegowskiego księdza. ten ktoś musiałbyć we wszystkich trzech miejscach 1 miejsce rozbicia awionetki 2 buknkier łabądź 3 bunkier strzała
pytanie: czy tym kimś nie mógł być Desmond?
Jak on się znalazł na wyspie? przecież on nie jest na wyspie od 16 lat, tylko krócej
a związek eko z rozbitą figurką wyjaśni się pewnie dopiero w chwili gdy dowie się o awionetce, prochach i przebranym księdzu (że ktoś mógł użyć religię do tak niecnych czynów) i wpadnie w szał
Apropos eko Czy goodwin nie wspomniał czasem że eko byłna liście i że inni jego też mieli uprowadzić?
Użytkownik agads11 edytował ten post 11.01.2006 - |18:01|
Napisano 11.01.2006 - |18:21|
Ludzie kroczący ciemnymi ścieżkami życia często popadają w skarajne stany emocjonalne. Bierze się to z tego, że wykonywana przez nich profesja stoi w sprzeczności z ich charakterem. Przykładowo wykonując zadanie lub transakcje z jednej strony cieszysz się z sukcesu nazwijmy to zawodowego a z drugiej wewnętrznie żałujesz swoich uczynków. I tu zaczynają się schody wpadasz w depresję starasz się wyprostować to wszystko co cię gnębi, żeby być w porządku wobec siebie i to trzeba podkreślić wobec siebie bo napewno nie wobec innych. Jeśli w takiej sytuacji pomagasz innym to tylko dla własnej korzyści powiedzmy wewnętrznego oczyszczenia. Tu właśnie wkracza religia i ma szerokie pole do popisu, gdyż religia posiada środki potrzebne dla twojego duchowego odkupienia. Doskonale znam ten typ ludzi żyjących w świecie moralnych dylematów i sądzę, że Mr.Eco jest jednym z nich.
Napisano 20.01.2006 - |17:50|
Eko NIE był w samolocie wraz z innymi rozbitkami.
Eko wniósł na rekach Locke do samoloty, gdy nie mogli znaleść dla niego wózka.
Genesis
Napisano 20.01.2006 - |20:15|
Napisano 22.01.2006 - |13:06|
Przecież przez niego ginie jego brat, który był księdzem, a Eko-bandyta odziany w habit księdza zostaje uznany przez żołnierzy za takowego. Taka trauma może bez problemowo sprawić, że człek, który wcześniej nie liczył się z nikim i z niczym przechodzi metamorfozę. Toż taki schemat był powielany setki razy.
I tyle.
Chyba w tej chwili nikt nie poddaje w wątpliwość tego, że Eko nie(!) należy do Innych.
Czy są jeszcze takie osoby?
Użytkownik srubaa edytował ten post 22.01.2006 - |17:05|
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych

Logowanie »