Niestety, ale wydaje mi się, że Neo zginął. Po śmierci Trinity gotów był zrobić wszystko (po to była tak ukazana miłość między tymi osobami) i poświęcił się dla ratowania Zionu. Świadczyć może o tym ułożenie ciała Neo w formę krzyża (jak już pisałem - symbol poświęcenia się dla innych).
SGTokar - tak! zgadza się
Pokój może być iluzją, bo może dojść do pokoju gdy ludzie nadal są zniewoleni, ale o tym nie wiedzą (matrix w matrixie). Tak jak już pisałem świadczyć o tym może łagodność w stosunku do zniewolonych architekta! Jego ostatnie słowa : "uwolnie ich wszystkich, czy jestem człowiekiem abym miał tego nie robić ?" (nie pamiętam dokładnie tych słów, ale o to chodziło). Jego szczęśliwa mina, że cały czas ma wszystko a pozbył się tylko jednostki, jedynej zdolnej do zniszczenia matrixa - agenta Smitha! (Który jako alternatywa Neo bezlitośnie unicestwiał kolejne osoby klonując się i pobierając moce programów takich jak np jego stworzyciel Wyrocznia!).
O matrixie w matrixie dowiedzieliśmy się już w reaktywacji. To wszystko wyjaśnia dlaczego Neo mógł niszczyć maszyny, dlaczego Smith się przetranportował do Zionu.
W reaktywacji prawie wszystko zostało powiedziane więc co miały przedstawiać Rewolucje? Wojnę i pomysł architekta oraz wyroczni na zniszczenie jedynego problemu matrixa - smitha.
Architekt zmienił doskonałe równanie na takie, które pasowałoby bardziej w tej chwili - stało się tak przez Smitha.
Idąc do kina pragneliśmy usłyszeć tylko to co wiemy, byłem "ślepy" myśląc, że fabuła zmieniła się co do poprzednich przypuszczeń! Ale ona po prostu została nieco zasłoniona!
Prawda jest wciąż od reaktywacji taka sama (a nawet odważe się napisać od pierwszego matrixa - bo tam się zaczął motyw wybrańca - gdy dostał kulkę i przeżył, gdy uwolnił Smitha - innym postaciom się takie coś nie mogło zdarzyć, chyba że napisałoby się program w rzeczywistym świecie) - Zion is still a matrix!
Zastanawiające jest jednak zakończenie filmu. Właściwie jak się skończyła ta seria?
Czy Happy End w końcu był (przemawia za tym pokój z maszynami i uwolnienie ludzi z matrixa) czy też nie ! (cały czas ludzie są w matrixie - w jego drugiej wersji nie wiedząc o tym - jedynie Neo się domyślił, choć nic nie powiedział)??
Film ma jak gdyby dwa zakończenia: dla krytyków prosto patrzących przed siebie i dla nas fanów dociekających prawdy
Odkryłem prawde : To my jesteśmy nadal w matrixie
W swoim matrixie!