Skocz do zawartości

Zdjęcie

Ilu Polakow oglada SG1 i SGA?

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
139 odpowiedzi w tym temacie

#21 Obi

Obi

Moderator

• Moderator
  • 3 264 postów
  • MiastoWawa

Napisano 22.09.2005 - |15:04|

to czemu sama stacja nie wrzuci odcinka do netu, z pełnymi reklamami?

Po pierwsze - coś takiego dostało by nuka .
po drugie - po 2-3 godzinach od ukazania się takiej wersji , pojawiła by się konkurencyjna bez reklam .

Co do oglądalności . Takie drobne porównanie . Pamiętam jak parę lat temu , rozmawiano o mandze i anime . Tak naprawdę niewiele osób wieżyło że bedzie z tego zysk i prawie wszystkie wydawnictwa smiały się z JPF-u .
W chwili obecnej mamy 4 duże wydawnictwa zajmujące się tylko mangą , anime i gadzetami z tym związanym . I w cale na tym żle nie wychodzą .
Mysle że podobnie by było z kanałem emitującym SF , na poczatku trzeba by ponieśc pewne koszty , ale po 4-6 latach interez zaczął by przynosić zyski .
Dołączona grafika
Dołączona grafika

#22 Ogrodnik

Ogrodnik

Starszy sierżant sztabowy

• VIP
  • 1 311 postów
  • MiastoPcim Dolny

Napisano 22.09.2005 - |15:09|

więc założenie, że każdy najpopularniejszy serial odląda średnio ok 100 tys. osób w Polsce nie jest chyba przesadą :)

View Post

Jesli przyjac takie zalozenie to zaookraglajac ogolnopolska stacja telewizyjna traci w wypadku zaniechania emisji sg1/sga: ~20min reklam dolaczonych do kazdego odcinka x2 (SGA i SG1) x 20 odcinkow = 13,3h reklam dla 100 tysiecy bardzo dobrej widowni bo zainteresowanej programem.
Przy przykladowym cenniku reklam w tvp (w Polsacie i TVN ceny sa zblizone tyle ze TVP nie emituje reklam podczas filmow) komercyjna stacja jest w stanie uwzgledniajac nawet rabaty potencjalnie zarobic(?) na 2 sezonach (Atlantis i SG1 - 20 odcinkow razem) w takim samym czasie (piatek, 21.00-22.00) ok 50tys pln netto (program II TVP) x 1 minuta x 800minut (13.3h)= ~40mln pln + VAT.

To tylko takie przyblizone wyliczenie, pewnie malo scisle bo brakuje mi paru zmiennych, a pisze w biegu...
To co? Prawa do jednokrotnej emisji Sezonu 9 Sg1 i Sezon 2 SGA kosztuja wiecej niz te 40 mln pln minus zysk telewizji? Nie wiem ile to kosztuje ale nie wydaje mi sie zeby az tyle....
  • 0
Dołączona grafika

#23 mmisiek

mmisiek

B5 SuperFan

• Email
  • 1 219 postów
  • MiastoKnurów ---> Śląsk

Napisano 22.09.2005 - |17:11|

To dobra u mnie wyglada to tak:
- ja + 2 osoby w domu
- jeden kumpel z żoną i swoim bratem, dalej nie wiem jak sięga ta piramidka....
- jeden kumpel ze swoją dziewczyną
- kumple z żoną i siostra jego
  • 0
Chcesz wiedziec o jakich serialach można ze mną porozmawiac ?? Kliknij TUTAJ

Dołączona grafika

#24 Widar

Widar

Kapral

• Użytkownik
  • 170 postów

Napisano 22.09.2005 - |18:09|

U mnie jest podobnie jak u was, kiedy tylko sciagne najnowszy odcinek wrzucam go na lokalnego huba i tam ciagnie co najmniej 3 osoby, potem to sie rozchodzi.

Co do ogladalności w Polsce to mysle ze jest to ok 50 - 100 tys.

To co? Prawa do jednokrotnej emisji Sezonu 9 Sg1 i Sezon 2 SGA kosztuja wiecej niz te 40 mln pln minus zysk telewizji? Nie wiem ile to kosztuje ale nie wydaje mi sie zeby az tyle....

Jaka Polska stacja odrazu by nadawała 9 sezon, zaczeli by pewnie od 1 i zanim by doszli do 9 cena sezonu by spadła. Ale wiadomo ze lepiej jest kupic poludniowo amerykanska telenowele i zapchac program, zawsze jest tez W 11 i przeslawne M jak Milosc.

Załoze sie ze gdyby prawa kupiła TVP 1 to SG było by nadawane o 10 rano i potem by mieli wykret ze jest mala ogladalność, przeciez nie wywala Mody na Sukces z programu popoludniowego bo przygody Foresterow sa tak fascynujace ze oglada je kupa ludzi ( swoja droga przes***e ma scenarzysta, napisac tyle tysiecy odcinkow, chyba woda z mozgu mu zostala )
  • 0

#25 jack

jack

Chorąży

• VIP
  • 1 410 postów
  • MiastoPłock

Napisano 22.09.2005 - |19:07|

Nie wiem, czy tak by było do końca. Bo jednak wielu ludzi mimo wszystko ten serial ogląda, więc SG z pewnością by nie padło os razu. Być może TVP cos by wykąbinowała, żeby załatwić to po swojemu. Ale i tak, jak patrze na przekrój programów, to tylko HBO "walczy" z SG1 i chyba nieźle im to wychodzi, skoro dotrwali do tego czasu.
W każdym razie zgadzam się, że gdyby patrzeć na ceny DVD to z pewnością po jakimś czasie były by przystępne.
  • 0
"Nie mamy wpływu na czas, w którym się znaleźliśmy,
My tylko decydujemy, jak wykorzystać dany nam czas"

Gandalf - Drużyna Pierścienia

#26 Ogrodnik

Ogrodnik

• VIP
  • 1 311 postów
  • MiastoPcim Dolny

Napisano 22.09.2005 - |19:18|

Załoze sie ze gdyby prawa kupiła TVP 1 to SG było by nadawane o 10 rano i potem by mieli wykret ze jest mala ogladalność,

View Post

Gdyby kupili - wlasnie by emitowali w najlepszym czasie aby zarobic. Ty bys kupil sobie BMW i potem pracowal na zaplate jako smieciarz? Wolalbys miec lepsze zarobki nie? No wiec taka teza sie kupy nie trzyma.
Chodzi raczej o to ze w PL mozna w TV latwiej zarobic pieniadze na marketingu niz na jednak niepewnych w naszym kraju nowych serialach SciFi. I o to chodzi. Dlatego, jak napisal juz Obi, ktos musi zainwestowac troche w SciFi. Inaczej nie 'wychowa' sie widowni.
Ja bylem od dawna fanem StarTreka ale tylko dlatego ze ogladalem stary serial w GB. I tak mi zostalo....:P A jak rozmwiam z rowiesnikami: "chcecie zobaczyc sezony SG1 i SG Atlantis?" pytaja sie mnie raz - co to znaczy 'sezon' a potem mowia ze widzieli. Pytam sie gdzie? Odpowiadaja " No widzielismy na video film kinowy "Stargate". I koniec dyskusji. Ludzie w ogole nie maja pojecia ze cos takiego jak SG1 i SGA egzystuje bo ida rano do pracy, wracaja do domu i gapia sie w polska telewizje, ktora daje gnioty.
  • 0
Dołączona grafika

#27 Riggs

Riggs

Szeregowy

• Użytkownik
  • 29 postów
  • MiastoGniezno

Napisano 25.09.2005 - |11:33|

Moim zdaniem jedyna nadzieja dla Stargate SG-1 lub Atlantis to TVN. Kiedys stacja emitowala 2 sezony, w soboty co wplywalo na ogladalnosc. Tylko teraz pytanie: skoro HBO emituje nowe odcinki SG-1 to watpie zeby odpuscili to TVN, ale mysle ze przy odrobinie dobrych checi jest szansa na SGA. Swoja droga AXN ma teraz ciekawe seriale S-f (Andromeda, Mutant X...) wiec moze i tam cos sie pojawi....
  • 0

#28 elbereth

elbereth

Kapral

• Email
  • 234 postów
  • MiastoPoznań

Napisano 25.09.2005 - |16:27|

niestety w moim przypadku jest tak ze ogladam wlasnie dlatego ze sciagam. gdyby to bylo w TV nawet sezon 9 o dajmy na to 19:00 to bym ogladal moze 30% odcinków. niestety czasu jest mało a i nawet tv czesto zajety przez rodzine :]
jestem na bierzaco z sg1 i sga wlasnie dlatego ze mam to na kompie. nie raz bywa tak ze sciagne i lezy 2 dni lub wiecej zanim zaczne ogladac.
a jak juz ogladam to nie raz w czesciach bo ciezko czasem wynaleźć 45 czasu...
:(
dąże do tego ze puszczenie tego w tv niekoniecznie doprowadziloby do tego ze ogladała by to stara ekipa (sciągająca) + nowi widzowie...
  • 0

#29 Ogrodnik

Ogrodnik

• VIP
  • 1 311 postów
  • MiastoPcim Dolny

Napisano 26.09.2005 - |10:58|

Odzywam się bo staliśmy się sławni ;-) napisano o naszym wątku tutaj

Co do ogladalności w Polsce to mysle ze jest to ok 50 - 100 tys.
Jaka Polska stacja odrazu by nadawała 9 sezon, zaczeli by pewnie od 1 i zanim by doszli do 9 cena sezonu by spadła.

View Post

Pewnie tak, sam tu na forum ciagle ludziom mowie ze aby ten serial wykumac nalezy ogladac go od poczatku.
Jednak, mysle ze taka argumentacja jest swoistym usprawiedliwianiem sie ze czegos sie nie robi. Mam na mysli kolesi odpowiedzialnych za zakupy filmow dla stacji telewizyjnych. Nie wiem na przyklad dlaczego TVN przestal nadawac SG1. Dlaczego nadawal ow serial w poludnie w sobote gdy nikt normalny nie oglada telewizji. No chyba ze jest chory, albo uzalezniony :P
Kwestia Sci-Fi w Polsce wyglada moim zdaniem tak, ze aby wyksztalcic sobie widza SciFi trzeba troche zainwestowac. A na to, z tego co widze, nikt nie ma ochoty.
Efekt jest taki ze ludzie 'piracą'. Moim zdaniem nie dlatego ze im to odpowiada, ale dlatego ze sie nie daje Polakom odpowiedniej oferty.
TVP od dawien dawna jest niestrawna, co do Polsatu - jeszcze w latach 90tych popularne stalo sie okreslenie "polsaciarz" jako opis kogos a'la Kiepski. Bez ambicji, zainteresowan, intelektu. No i pozostal TVN, ktory - przykro przyznac - bo im kibicowalem od poczatku - stacza sie. Moze jeszcze TVN24 sie trzyma ale ten Festiwal w Sopocie, ta ciagla pogon za tania sensacja. Ja tego nie jestem w stanie wytrzymac i wole juz NG i zwierzątka. :angry: A wiec: czy istnieje jakas alternatywa? Pytam Was.

Użytkownik Ogrodnik edytował ten post 26.09.2005 - |11:06|

• 0
Dołączona grafika

#30 qub

qub

Szeregowy

• Użytkownik
  • 35 postów

Napisano 26.09.2005 - |12:32|

W scena Sci-Fi lezy i kwiczy! Poprostu nie daje się ludziom możliwości na rozwinięcie czegoś co można by nazwać 'sceną', dobitnie do tego przyczynia się TV (wszystkie stacje), przecież oni traktują na (widzów) jak upośledzonych półmózgów i karmią nas papką złożoną z telenowel, głupawych seriali pseudo-komediowych, i programów 'publicystycznych' (o ile tak to można określić). Kiedyś na turnieju karcianego starwarsa, padł pomysł napisania petycji do tvp i iprywatnych stacji o uteworzenie jakiegoś kanału/bloku w którym można by oglądać dobre sci-fi! Pomysł upadł ale może warto by go reaktywować?
  • 0

#31 SGTokar

SGTokar

Abstynent

• Moderator
  • 2 271 postów
  • MiastoWrocław

Napisano 26.09.2005 - |18:51|

Komu ja udostępniam? Płytki 2 kolegom (wkrótce może nawet 3). Mój ojciec wykazuje fasycynacje Stargate’m (teraz jest trochę problem z oglądaniem, ale ciągle zapraszam na seanse do siebie). I oczywiście też przez DC kilku-kilkunastu osobom. Raz zapuściłem jednocześnie Azerusa i po błędnym natychmiastowym udostępnieniu jednego z odcinków (ściągając jeszcze SGA i BSG) komp mi się mocno zmulił tak że trzeba było go gruntownie odnowić.

Ile osób ogląda? Sto tysięcy. Jeśli nie więcej. Masę osób ściąga odcinki z P2P, napisy też można znaleźć... Nie powiem chyba już nic odkrywczego co nie byłoby powiedziane, więc .. koniec
Log65: Happy camper

#32 Ogrodnik

Ogrodnik

• VIP
  • 1 311 postów
  • MiastoPcim Dolny

Napisano 26.09.2005 - |19:09|

Ile osób ogląda? Sto tysięcy. Jeśli nie więcej.

View Post

Sto tysiecy ludzi oglada serial ktorego nie ma w Europie. To jakis absurd. Ludzie z TV powinni sie puknac w czolo. Parokrotnie.
  • 0
Dołączona grafika

#33 Macias

Macias

Kapral

• Użytkownik
  • 223 postów

Napisano 26.09.2005 - |20:47|

Ogrodnik-zauwaz ze TVN probowal na poczatku stawiac na bardziej ambitne rzeczy (ogolnie,nie tylko scifi)-z anszej dzialki byl B5,Sg-1.I co? i okoazalo sie ze tak nie uda im sie u3mac.
miejmy wiec pretensje do narodu,ze woli "Ciao Darwin" czy "Tance z *****".TVN zostalo stworzone by zarabiac kaske,a ze przy okazji chcieli robic Tv ciut ambitniejsze-milo. Nie udalo sie-trudno.

Użytkownik Obi edytował ten post 27.09.2005 - |16:11|

• 0
Osoba, która pisąła do mnie w spraiwe Farka niech zrobi to raz jeszcze, bom [beeep] wołowa i skasowałekm przypadkiem mejla

#34 Ogrodnik

Ogrodnik

• VIP
  • 1 311 postów
  • MiastoPcim Dolny

Napisano 27.09.2005 - |00:27|

Ogrodnik-zauwaz ze TVN probowal na poczatku stawiac na bardziej ambitne rzeczy (ogolnie,nie tylko scifi)-z anszej dzialki byl B5,Sg-1.I co? i okoazalo sie ze tak nie uda im sie u3mac.
miejmy wiec pretensje do narodu,ze woli "Ciao Darwin" czy "Tance z *****.TVN zostalo stworzone by zarabiac kaske,a ze przy okazji chcieli robic Tv ciut ambitniejsze-milo. Nie udalo sie-trudno.

View Post

O B5 nie wiem. Moze masz racje, ja tylko postawilem pewne pytania. Dalem pewne moze niesluszne kalkulacje. Oczywiscie, mozemy zalozyc ze Polacy do debile. Prosze uprzejmie.... :(

ps. i jesli moge prosic - nie uzywaj wulgaryzmow na tym forum. Mimo wszystko.

Użytkownik Obi edytował ten post 27.09.2005 - |16:12|

• 0
Dołączona grafika

#35 Macias

Macias

Kapral

• Użytkownik
  • 223 postów

Napisano 27.09.2005 - |02:12|

B5 lecial jako jeden z pierwszych seriali na TVNie.Co ja sie naskakalem z radochy to moje.
Wulgaryzmy-ok,postaram sie ale uprzedzam ze nie jestem zwolennikiem zasady "kazdy wulgarzym to zlo" i czasem przeklenstwo jest jak najbardziej na miejscu.
Ogrodnik to nie rzecz w tym,ze polacy to debile. Ogolnie masowa publicznosc to idioci,patrzac na owe masowe gusta.wiec to nie jest taki nasz lokalny problem ale ogolny.
Popatrz-Liczba ludzi w USA a rankingi ogladalnosci.Wcale nie powiedzialbym,ze jak na kraj gdzie S-F jest bardziej zakorzenione wyniki sa rewelacyjne.
  • 0
Osoba, która pisąła do mnie w spraiwe Farka niech zrobi to raz jeszcze, bom [beeep] wołowa i skasowałekm przypadkiem mejla

#36 Ogrodnik

Ogrodnik

• VIP
  • 1 311 postów
  • MiastoPcim Dolny

Napisano 30.09.2005 - |16:40|

Ogrodnik to nie rzecz w tym,ze polacy to debile. Ogolnie masowa publicznosc to idioci,patrzac na owe masowe gusta.wiec to nie jest taki nasz lokalny problem ale ogolny.
Popatrz-Liczba ludzi w USA a rankingi ogladalnosci.Wcale nie powiedzialbym,ze jak na kraj gdzie S-F jest bardziej zakorzenione wyniki sa rewelacyjne.

View Post

Skoro niemieckojezyczne kanaly ciagle puszczaja seriale SciFi - znaczy sie mozna, jesli sie zechce. A wcale nie uwazam zeby Niemcy, Austriacy i Szwajcarzy byli znaczaco inna widownia niz Polacy. No poza stanem konta w banku. Rzecz jasna :>
  • 0
Dołączona grafika

#37 komar

komar

Starszy kapral

• Użytkownik
  • 324 postów
  • MiastoWarszawa

Napisano 06.10.2005 - |20:45|

Jak pamiętam ze 4 lata temu TVN7 lub TVP puształo SG1 do końca sezonu 2. Dalej nic nie było bo nie wykupili :/ Ciekawe czemu <_<

Pozatym co do napisów nie każdy ogląda SG1 z napisami :)
Wiec miłośników tego naj naj naj naj ukochańszego i naj naj naj naj wspanialszego serialu jest owiele więcej :]

Sam namawiam i udostępniam SGC i SGA każdemu kto tylko zechce. I nawet przegrywam całe sezony ślęcząc w nocy jeśli dadzą na nie cd.

A takich osób które udostepniają jest wiele :)
Wiec raczej trudno jest wyliczyc ile osób tak naprawde ogląda StarGate.

Co do Niemców, Austryjaków i im opdobnych co nas oni obchodzą ??
Ważne żeby SGC i SGA leciało u nas na jakimś kanale i to z dobrym lektorem (i broń boże Dubling! bo Niemcy już wszystko przerabiają na swoje jazgotanie czy to Ruskie, Polskie, Arabskie, Kurdyjskie czy inne film i aż wymiotowac się chce od ich tłumaczenia :/)

Niestety szansa zobaczenia naszego serialu w Polskiej TV jest nierealna więc nie ma co nad tym płakać :(
Ważne że możemy go pobrać z neta lub od kogoś innego i zainteresować nim innych :)
  • 0
Noc na miescie -50PLN
Komplet nowych opon -1000PLN
Mysl ze palisz opony, gdy jedyne co sie pali to sprzeglo - bezcenne

#38 ujemny

ujemny

Starszy plutonowy

• VIP
  • 556 postów

Napisano 06.10.2005 - |21:08|

Niestety szansa zobaczenia naszego serialu w Polskiej TV jest nierealna więc nie ma co nad tym płakać :(
Ważne że możemy go pobrać z neta lub od kogoś innego i zainteresować nim innych :)

View Post

A moze by tak petycje.pl rozreklamowac to i obaczy ile ludzi chce to w tv i bedzie jakis odsetek tych co ogladaja :)
Niechaj gruber ryby tego forum sie wypowiedza o pomysle z petycja :)

PEACE :P
  • 0

#39 miho

miho

Szeregowy

• Użytkownik
  • 19 postów
  • MiastoWrocław

Napisano 06.10.2005 - |23:13|

Więc nasze telewizje są padaką wobec seriali. Atakuja nas głupimi powtórkami w stylu kiepscy itd. Niestety mieszkamy w kraju, który syci sie produkcjami oglądanymi już po raz enty /nie licząc 4 pancernych-najlepszy serial SF z lat 60-tych/ Prawda-seriale typu LOst, SGA, BSG,SG1,Alias są cudami walącymi wielkie Holllllllyyyywwwoood kasowo. Z tego co widać seriale amerykańskie są teraz na topie, ba nawet twierdzę, że epizody 42 minutowe są lepsze od niejednego filmu pełnometrażowego. Tylko czekać na kanały polskie SF, które musza sie pojawić. Jak widzę koszty produkcji seriali sf spoczywają na Kanadzie-dobrze, że nie na Chinach. :hyhy:
  • 0

#40 Hakson

Hakson

Starszy szeregowy

• Użytkownik
  • 86 postów
  • MiastoWarszawa

Napisano 06.10.2005 - |23:53|

Jak dla mnie jedną z głównych przyczyn słabej oglądalności seriali scifi w naszej rodzimej TV były godziny emisji.

Takie B5, owszem leciało na TVN aż 4 sezony ale w sobotę o 16, a nie oszukujmy sie 16 w sobotę to raczej nie jest odpowiedna pora na przyciągnięcie widza przed TV a już do serialu w szczególności.

Earth Final Confilct, to chyba był piatek, ale 1 w nocy więc nie oszukujmy się o tej poże mało osób będzie regularnie oglądać.

A treki jak leciały na Polsacie czy TVN - TVN TNG to puszczał o 17 a Polsat raz rano o 8 lub 9 buhahah albo tez o 17. Był okres że obie stacje puszczały o tej samej poże jedni TNG drudzy DS9, dobrze że TVN powtórki dawał w nocy to jakoś oba mogłem oglądać.

Jak leciał SG-1 w TVN to był poniedziałek podajże o 20 czy 21 i godzinka była ok.
U mnie w domu i mamuśka i ojciec z wielką niecierpliwością oczekiwali na serial, starszy to jak pracował dłużej to gnał jak najszyciej aby zdążyć. Na studiach byłem ździwiony pozytywnie, gdyz okazało się że spora liczba osób go też ogląda, a były to osoby które nie były jakimiś wielkimi fanatykami, ale mówiły że akurat ten serial jest super.

No a główny grzech naszych stacji to jeśli już emitowali jakiś serial to nigdy do końca, kompletnie nie rozumiem czemu nie wyemitowano 5 sezonu B5 - zostały tylko 22 odcinki, ale jak widać było to już za dużo.

I tak to jest, lecą seriale scifi w godzinach debilnych a potem stacje mówią że nie ma oglądaloności taki typ programu więc po co go puszczać.

No cóż to jest właśnie POLSKA.

Użytkownik Hakson edytował ten post 06.10.2005 - |23:55|

• 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych