Skocz do zawartości

Zdjęcie

Odcinek 39 - S02E19 - Inferno

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
110 odpowiedzi w tym temacie

Ankieta: Oceniamy odcinek: (172 użytkowników oddało głos)

Oceniamy odcinek:

1. 10 (32 głosów [20.65%])

Procent z głosów: 20.65%

2. 9.5 (38 głosów [24.52%])

Procent z głosów: 24.52%

3. 9 (50 głosów [32.26%])

Procent z głosów: 32.26%

4. 8.5 (14 głosów [9.03%])

Procent z głosów: 9.03%

5. 8 (11 głosów [7.10%])

Procent z głosów: 7.10%

6. 7.5 (3 głosów [1.94%])

Procent z głosów: 1.94%

7. 7 (5 głosów [3.23%])

Procent z głosów: 3.23%

8. 6.5 (1 głosów [0.65%])

Procent z głosów: 0.65%

9. 6 (0 głosów [0.00%])

Procent z głosów: 0.00%

10. 5.5 (0 głosów [0.00%])

11. 5 (1 głosów [0.65%])

Procent z głosów: 0.65%

12. 4.5 (0 głosów [0.00%])

13. 4 (0 głosów [0.00%])

14. 3.5 (0 głosów [0.00%])

15. 3 (0 głosów [0.00%])

16. 2.5 (0 głosów [0.00%])

17. 2 (0 głosów [0.00%])

18. 1.5 (0 głosów [0.00%])

19. 1 (0 głosów [0.00%])

20. 0.5 (0 głosów [0.00%])

21. 0 (0 głosów [0.00%])

Głosuj Goście nie mogą oddawać głosów

#21 Macias

Macias

Kapral

• Użytkownik
  • 223 postów

Napisano 25.01.2006 - |21:55|

Daj spokoj, od Teyli juz ladniejsza jest Weir ;) No ale sa gusta i gusciki ;P.

Weir jest niezla,co chcesz?
Ale poza tym calkowita racja,Teyla to paszczak straszny...
A ta fryzia...taka tam pop-dupcia,bardziej sexowna niz ladna.
  • 0
Osoba, która pisąła do mnie w spraiwe Farka niech zrobi to raz jeszcze, bom [beeep] wołowa i skasowałekm przypadkiem mejla

#22 Modes

Modes

Podpułkownik

• Użytkownik
  • 2 784 postów
  • MiastoPoznań/Chojnice

Napisano 25.01.2006 - |22:18|

Jestem zdania ze ostatni odcinek sezonu oraz sezon trzeci bedzie naprawde niezly i Ci wszyscy ktorzy wchodza na to forum i tylko narzekaja na Atlantis zmienia zdanie o tym serialu

Po 4ech odcinkach na koncu i poczatku serialu? Napewno nie, te odcinki z natury musza byc dobre, jesli ktorys z nas by mial zmienic zdanie to napewno nie predzej niz w 305-8. Porownujac odcinek 219 do wiekszosci 2 seri to jest to ogromna przepasc, a powinna byc mala skarpa (nie zawsze da sie utrzymac bardzo wysoki poziom).

Ja dalem mu szanse na poczatku drugiego sezonu i nie jestem zawiedziony

A ogladales pierwszy sezon? Bo moim zdaniem pierwszy jest epszy od drugiego.

Jaki słaby, przecież oni dolecieli do Pegaza miastem.
Więc technologia hipernapędu była u nich rozwinięta.

NIe za bardzo, wiemy z 209 ze sa 2 rodzaje hipernapedow, miedzygwiezdny (taki jaki maja standardowo okrety klasy Aurora) i miedzygalaktyczne (takie jak ma Atlantis).
Tak wiec podroz z Atlantisu na Ziemi zabrala by kilka miesiecy pewnie.
  • 0

#23 eXPrezes

eXPrezes

Starszy szeregowy

• Użytkownik
  • 128 postów

Napisano 26.01.2006 - |01:58|

Heh... No i mamy bardzo dobry odcinek :)

- odcinek trzyma w napieciu, caly czas cos sie dzieje, czyli mamy cos, czego brakowalo w tym sezonie...

- faktycznie, rowniez pierwsze, co mi przyszlo do glowy, to czemu nie przeniosa tych ludzi jak najszybciej na najblizsza planete z wrotami (z braku takowej, moze byc nawet bez wrot)

- nowy okret calkiem fajny od wewnatrz, chociaz kanciasty jak Prometeusz z zewnatrz. Tym niemniej z przyjemnoscia zobaczylbym go w walce :)

- cos podejrzany ten jeden hive-ship... Z jego zdjeciem Atlantis nie powinno miec specjalnie duzego problemu, tym niemniej nie moge sie doczekac glownej fali :)

- pozostaje czekac na ostatni odcinek. W sumie to nie obrazilbym sie, gdyby sie rozpetala niezla jatka. Atlantis ma juz calkiem konkretna obrone. Z komentarzy w odcinku wynika, ze pewnie pojawi sie cos jeszcze, bo to wszystko to ciagle malo. Teraz pora najwyzsza zobaczyc to wszystko naraz w akcji :D

Odcinek dostaje zasluzone 9!
  • 0
"No power in the 'verse can stop me" - River Tam (Firefly)

#24 Jason

Jason

Kapral

• VIP
  • 172 postów

Napisano 26.01.2006 - |10:37|

9/10
TAK TAK TAK TAK TAK TAK TAK TAK TAK TAK TAK TAK TAK TAK TAK TAK TAK TAK TAK TAK TAK TAK TAK TAK TAK TAK TAK TAK TAK TAK TAK TAK TAK TAK TAK TAK TAK TAK TAK TAK TAK TAK TAK TAK TAK TAK Takim odcinkom mówimy stanowcze: TAK !! Oglądałem bez napisów bo już nie mogłem się doczekać po prostu .... :clap: Gadki McKaya jak zwykle nie do pobicia ... Ale akcja z paznokciem to już chyba przesada :D Motyw z wrotami też niewąski ... ciekawe co by było gdyby na Atlantis nie zdążyli włączyć osłony :hyhy:
Nowy statek rzeczywiście kanciasty, ale w widok z mostka kapitańskiego przez tą dużą szybe musi być hardcorowy :D Ronan noszczący dzieci na rękach ... dopiero teraz widać jego prawdziwą nature :lol:
Asgard jak zwykle zarzuca nas świetnymi pomysłami ... ''możemy odlecieć'' :] No to teraz Atlantis ma Dedala, Aurore II ( :) ) drony, osłone ... Ale coś mnie martwi ten jeden HS, albo lecą rzeczywiście sprawdzić czy Atlantis dalej stoi, albo to nie jest zwykły HS ... no taka moja mała sugestia :P
CHCEMY WIĘCEJ !!
  • 0
" Kiedy w mieście ginie Inkwizytor, czarne płaszcze ruszają do tańca "

Mordimer Madderin licencjonowany Inkwizytor jego Ekscelencji Biskupa Hez Hezronu

#25 silent_

silent_

Starszy szeregowy

• Użytkownik
  • 149 postów

Napisano 26.01.2006 - |12:02|

9/10
byl by max gdyby statek wygladal inaczej wedlug mnie do bani :] statki asgardu prezentuja sie o wiele lepiej podkreslajac potege i zaawansowanie a Orion wyglada jakby zaprojektowali go ziemianie nic nadzwyczajnego :clap: ciekawe tylko jakie ma uzbrojenie, czuje ze lezka podejdzie :look:
  • 0

#26 Thomass

Thomass

Plutonowy

• VIP
  • 424 postów
  • MiastoKraków

Napisano 26.01.2006 - |13:11|

Na wstępie 5
+ za nazwe Enterprise
+ McKey vs Sheppard o względy pani doktor
+ Za pomysł na wystrzelenie Oriona (jak to ladnie brzmi, tak forumowo) na orbite
+ stoicyzm Hermiona, "zawsze możemy odlecieć", "nie mówiłbym jakbym nie był pewien"
+ "odgioł mi się paznokieć", "za szybko wstałem" - jednym słowem teksty McKeya oraz Shepparda: "wysadziłeś całą planete", "lepiej pracujesz w sytuacji bliskiej śmierci"
- za przewidywalność (miałem nadzieje że chociaż im osmali skarpetki a tu bez szwanku)
  • 0
Nienawidze poniedzałku...

#27 Bunio

Bunio

Kapral

• Użytkownik
  • 191 postów
  • MiastoŁódź

Napisano 26.01.2006 - |13:19|

szczerze mowiac to nie wiem co takiego fantastycznego widzicie w tym odcinku. najzwykleszy odcinek z gatunku tych w ktorych mckay ratuje swiat. To juz sie robi powoli nudne. Momentami az mozna bylo zasnac, bo od poczatku bylo jasne ze wyleca tym statkiem. Dostrzegam tylko kilka plusow: poznalismy nowa rase "z miasta" (szkoda ze stracili wszystko w wybuchu), nowy statek i "zart" Asgardczyka (wtedy kiedy mowi ze maja jeszcze jedno wyjscie, moga odleciec :D ).

Odcinek od samego poczatku zbudowany na podstawie fałszywej dramaturgii. wystarczyloby przetransportowac ludzi na najblizsza planete, nawet bez wrot i stamtad dopiero do atlantis.

Co do nazwy ORIONA, hmm nazwa jak nazwa, ale po dedalu, liczylem na Ikara, po angielsku byloby IKARUS :) Ot taka swojska nazwa, "nasze" Ikarusy nie lataja ale sa wieczne :)

Weir jest niezla,co chcesz?
Ale poza tym calkowita racja,Teyla to paszczak straszny...

Weir jest niezla?:D masz lepsze poczucie humoru niz McKay, szepard, o'neill i teal'c razem wzieci :) Co do teyli- ona przynajmniej wyglada jak kobieta, ale gra tak strasznie ze jedyne na co mam ochote jak na nia patrze to puszczenie pawia. Na Atlantis maja tak niezle laski ze chyba Ronon ma najwieksze wziecie :D

Użytkownik Bunio edytował ten post 26.01.2006 - |13:32|

• 0

#28 Quendi

Quendi

Chorąży sztabowy

• Użytkownik
  • 1 731 postów

Napisano 26.01.2006 - |13:37|

Jak na Atlantisa to wprost świetny odcinek.
Gdyby tak wydlądał cały s2 to Atlantis miał by jakąś przyszłość.

Zdecydowanie NAJLEPSZY odcinek s2.

Bardzo dobre efekty.

9.0 jak na Atlantisa oczywiscie

P.S. Nie wymagajmy od Atlantisa cudów, oceniamy odcinek względem reszty która jest NĘDZNA. No i nawet w tym mamy na okragło standard. Mc Key ratuje wszystkich + teksty, Shepard i Laska, Weir i jej absurdalne negocjace z kolejnymi pół wieśniakami.

Użytkownik Quendi edytował ten post 26.01.2006 - |13:41|

• 0
6 Sons of Anarchy,Californication,Supernatural,Breaking Bad,True Blood,Rescue Me,Big Love, Spartacus,Dexter,Mad Men
5 Tudors,House,Clone Wars,In Treatment,Glee,Top Gear,Archer,Justified,Louie,Big C
4 SGU,Secret Diary,Damages,Nip/Tuck,Medium,Crash,Entourage, Chuck,Dark Blue,Paradox
3 Caprica,Vampire Diaries,Weeds,Lost,In Plain Sight,Mentalist,Psych

#29 Modes

Modes

Podpułkownik

• Użytkownik
  • 2 784 postów
  • MiastoPoznań/Chojnice

Napisano 26.01.2006 - |14:01|

najzwykleszy odcinek z gatunku tych w ktorych mckay ratuje swiat.

Masz racje nie to co super-hiper-giga-niezwykly-kolejny odcinek w ktorym Sam ratuje swiat ;).

bo od poczatku bylo jasne ze wyleca tym statkiem.

No wiesz, 95% odcinkow SGA i SG1 jest przewidywalna ;).

wystarczyloby przetransportowac ludzi na najblizsza planete, nawet bez wrot i stamtad dopiero do atlantis.

A ile takich bylo w SG1 ;P.

do teyli- ona przynajmniej wyglada jak kobieta

Torbe na leb i za ojczyzne? :) Bo twarz ma tragiczna.
  • 0

#30 Bunio

Bunio

Kapral

• Użytkownik
  • 191 postów
  • MiastoŁódź

Napisano 26.01.2006 - |14:13|

Masz racje nie to co super-hiper-giga-niezwykly-kolejny odcinek w ktorym Sam ratuje swiat ;).

Tyle ze w SG-1 sa jakies zwroty akcji czy niespodziewane zakonczenie (jak np w Ripple efect, wiadomo ze Sam cos wymysli, ale nigdy (no moze prawie nigdy) nie mozna byc pewnym nastepnej minuty odcinka), a tu mamy standardowy standard :) Mckay jeczy ale i tak daje rade.

No wiesz, 95% odcinkow SGA i SG1 jest przewidywalna ;).

mozliwe, ale nie az tak, tu nie bylo zadnego napiecia. Rozumiem gdyby nagle sie okazalo ze Ci ludzie sluza wraith, czy chocby wykorzystywali energie statku do jakis zlych celow, np do pedzenia bimbru, a tu nic.

A ile takich bylo w SG1 ;P.

Pewnie sporo, ale w tym przypadku rozmawiamy o tym konkretnym odcinku i to jego wady wyponimany.

Torbe na leb i za ojczyzne? :) Bo twarz ma tragiczna.

:) zgadza sie, jej twarz w polaczeniu z gra aktorska jest po prostu dramatem.

Użytkownik Bunio edytował ten post 26.01.2006 - |14:16|

• 0

#31 Toudi

Toudi

Ogr

• Moderator
  • 5 296 postów
  • MiastoTychy

Napisano 26.01.2006 - |14:19|

marudzicie panowie, marudzicie, a przeciez ten odcinke wyraźnie góruje nad tym co serwowali nam twórcy przez ostatni sezon...

#32 Modes

Modes

Podpułkownik

• Użytkownik
  • 2 784 postów
  • MiastoPoznań/Chojnice

Napisano 26.01.2006 - |15:16|

Tyle ze w SG-1 sa jakies zwroty akcji czy niespodziewane zakonczenie (jak np w Ripple efect, wiadomo ze Sam cos wymysli, ale nigdy (no moze prawie nigdy) nie mozna byc pewnym nastepnej minuty odcinka), a tu mamy standardowy standard Mckay jeczy ale i tak daje rade.

Widze w twoim rozumowaniu pewna niekonsekwencje:
1. SG1 913 - wiadomo ze sam cos wymysli, ale niewiadomo co
2. SGA 219 - z gory wiadomo ze MCkay wymysli ze statek powinien zostac w wulkanie jak wybucha i ze nie uda mu sie naprawic silnikow podswietlnych ale wyskoczy z pulapki za pomoca napedu miedzygwiezdnego.

Ja to rozumuje w ten sposb:
1. SG1 913 - wiadomo ze sam cos wymysli i ze oni wszyscy wroca do swoich rzeczywistosci, niewiadomo dokladnie co.
2. SGA 219 - wiadomo ze MCKay cos wymysli i ze statek uda sie uratowac, niewiadomo dokladnie co.
I jestem pewny ze wiekszosc ludzi mysli tak samo (czemu tak mysle? no bo jak wiekszosc ludzi by wiedziala w pierwszych minutach jak mckay uratuje Orian'a to wszytskie gry losowe w polsce juz dawno by zbankrutowaly ;P).
  • 0

#33 Gizmo

Gizmo

Szeregowy

• Użytkownik
  • 9 postów

Napisano 26.01.2006 - |20:58|

Naprawdę dobry odcinek, z przyjemnością obejżałem jeszcze nim ukazały się napisy (zwykle czekam bo nie było się do czego śpieszyć). Na forum pojawiło się jako plus za gadkę Sheparda z McKayem o nazwie statku. Czy sie mylę, ale o ile pamiętam to chyba już RDA w którym z odcinków chciał nazwać statek Enterprice (coś chodzi mi po głowie jakaś gadka z Hammondem i rozczarowana mina O'Neala gdy Hamond mówi "Twoja prośba została odzucona, nie nazwiemy go Enterprice" - chyba chodziło o Prometheusa.
Tak czy siak z niecierpliwością czekam na 2x20.

Pzdr.
Marcin
  • 0

#34 Modes

Modes

Podpułkownik

• Użytkownik
  • 2 784 postów
  • MiastoPoznań/Chojnice

Napisano 26.01.2006 - |22:10|

Czy sie mylę, ale o ile pamiętam to chyba już RDA w którym z odcinków chciał nazwać statek Enterprice (coś chodzi mi po głowie jakaś gadka z Hammondem i rozczarowana mina O'Neala gdy Hamond mówi "Twoja prośba została odzucona, nie nazwiemy go Enterprice" - chyba chodziło o Prometheusa.

Dobrze pamietasz, ale to byla rozmowa z Sam :].
  • 0

#35 ulan

ulan

Kapral

• VIP
  • 241 postów
  • MiastoWarszawa

Napisano 26.01.2006 - |23:37|

hmmm mi odcinek się podobał i to bardzo, miła rozrywka na czwartkowy wieczór, po ciężkim dniu pracy. Ogląda się miło i jest na czym zawiesić oko (hmmm parametry taktyczno operacyjne pani naukowiec całkiem całkiem - ktoś zna nazwisko aktorki???). A jezęli odcinek 20 bedzie jeszcze bardziej szybki i odjazdowy, a powinien być to będzie piękne zwieńczenie sezonu...

p. a w kwestiach humorystycznychto mi się bardzo spodobały rozmówki Sheppard - Weir w sprawie zauroczenia pania naukowiec :-)
  • 0
"Uwielbiam zapach napalmu
o poranku..."

Cytat z filmu "Apocalypse Now"

#36 qub

qub

Szeregowy

• Użytkownik
  • 35 postów

Napisano 27.01.2006 - |01:12|

Gdy Sheppard usiadł w tym fotelu na statku aż się prosiło żeby wykonał charakterystyczny ruch ręką Picarda i powiedział Enagae :)
Też mnie zastanawiało czemu uparli się przenieść wszystki na atlantis zamiast na jakąś planetę w pobliżu i dopiero stamtąd ich ewakuować.
Odcinek 8/10.
  • 0

#37 Kikucik

Kikucik

Szeregowy

• Email
  • 28 postów
  • MiastoOd Ancientów

Napisano 27.01.2006 - |08:53|

Dałem 9 :clap: Wreszcie coś jest!

+Mckay (ogólnikowo, humor)
+Sheppard (humor)
+Asgard ("We could leave")
+Dramaturgia
+Efekty
+Statek klasy Aurora
-statek klasy Aurora (taki trochę dziwny)

Widać, że szykuje się coś specjalnego. Nie wierzę, że leci tylko 1 Hive Ship. Poza tym między 1. a 2. serią leciały 3 statki, a w 2x01 nagle odkryto, że lada moment przybędzie aż(!) 12. Może tak jest i tym razem.
  • 0

#38 Jolinar

Jolinar

Szeregowy

• VIP
  • 47 postów

Napisano 27.01.2006 - |10:52|

Odcinek dobry jak na Atlantis. Przede wszystkim celem tego odcinka było zdobycie statku do obrony przed Wraith (choć oczywiście nie był to cel udania się na planetę), a wszystko pozostałe to była tylko otoczka.
Cały czas irytuje mnie, że odwiedzane światy zostają pokazywane jako niemal jakieś "wyspy", osady z co najwyżej kilkutysięczną populacją, tak jakby na całej planecie nie było innych mieszkańców. Spójrzcie na Ziemię - miliardy mieszkańców, tysiące kultur, języków. Oczywiście nie chodzi mi o to żeby to wszystko pokazywali ale przynajmniej odpowiedzieli na pytanie czy w ogóle pokazywani mieszkańcy interesują się życiem i mieszkańcami (jeśli tacy są) pozostałej części planety.
Dziwne, jeśli na całej planecie populacja i to tak rozwinięta, liczyłaby tylko te kilkaset (kilka tysięcy?) ludzi. A jeśli tak nie jest to tak wybiórcze ratowanie skazanej na zagładę planety jest conajmniej... niehumanitarne :)

Ale odcinek swój cel zrealizował. Co do przenoszenia po kilkadziesiąt osób aż na Atlantis - może rzeczywiście nie było bliżej żadnej ZBADANEJ planety nadającej się do życia, a życie na Taranis poza osłoną generowaną przez generator pradawnych było niemożliwe? Jednak trochę naciągane to tłumaczenie :)
  • 0

#39 Modes

Modes

Podpułkownik

• Użytkownik
  • 2 784 postów
  • MiastoPoznań/Chojnice

Napisano 27.01.2006 - |10:59|

Cały czas irytuje mnie, że odwiedzane światy zostają pokazywane jako niemal jakieś "wyspy", osady z co najwyżej kilkutysięczną populacją

W SG-1 jest tak samo, tylko ze w SGA mozna to w prosty sposob wytlumaczyc: co 200-300 lat wraith zabieraja wieksza czesc populacji na swoj obiadek ;).
Pozatym oni nie byli wysoko rozwinienci, umieli sie tylko poslugiwac urzadzeniami Pradawnych, a wciskac przyciski malpa i umie ;).
  • 0

#40 Toudi

Toudi

Ogr

• Moderator
  • 5 296 postów
  • MiastoTychy

Napisano 27.01.2006 - |11:08|

w SG1 było kilka wysoko rozwinietych ras, w SGA były dwie

SG1 to np: Rasa co używała ciężkiej wody do zasilania elektrownii, ale chyba sami się wykończyli
Tollanie
Noxowie
Ci od Jonasa
potem ci od broni ogłuszającej (nie pamietam nazwy, ale mieli nawet latające pojazdy)

w SGA to: Genii, coś w naszym okresie zimnej wojny, tylko ze nie mają pojazdów latających, by sie nie wydało (tak to pewno i f16 by tam latało :))
Drudzy to ci od kolonii karnej, ale tych w pień pewno Wrieth wycieło.

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych