SG-1 a podroz w czasie na koniec 8 sezonu
Napisano 01.12.2005 - |11:26|
I znowu glowa mnie rozbolala....
Albert Einstein
Napisano 04.12.2005 - |06:19|
albo przechodząc przez lustro Carter się rozrywała, a Jackson kilka odcinków wcześniej nie odczuwał żadnych dolegliwości zmiany ŚR??
Jedno trzeba przyznać Amerykańcom, nie są w stanie trzymać się jednej wersji zdarzeń.
Napisano 04.12.2005 - |09:56|
BSG s04e10 - "Oh, Earth...hmm we got frakked out"
Napisano 04.12.2005 - |13:31|
To może rozpatrując co jest kiedy i w ilu sztukach wytłumaczycie mi, jak to się stało, że 2 Weir mogły spokojnie istnieć w jednym świecie, a dwie Carter to już nie, bo się rozrywała na cząsteczki??!!
albo przechodząc przez lustro Carter się rozrywała, a Jackson kilka odcinków wcześniej nie odczuwał żadnych dolegliwości zmiany ŚR??
1. Rozrywanie jest skutkiem istnienia dwóch kopii tej samej materii w jednym ŚR, z czego rozpadowi ulega jedynie materia "obca", czyli ta, która przybyła z innego ŚR.
2. W kwestii dwóch Weir - możemy uznać, że zamrożenie jednej z nich nie przeszkadzało we współistnieniu, kłopoty zaczęłyby się po rozmrożeniu, ale nie zdążyło do nich dojść, bo stara Weir umarła. To jest jedno wyjaśnienie, teraz drugie - proces rozrywania następuje tylko wtedy, gdy spotkają się dwie materie o tym samym wieku, czytaj: istniejące wspólnie w tym samym momencie czasoprzestrzeni. Jeśli jedna była znacznie starsza, mogło to przejść.
3. Daniel - nie rozrywał się, ponieważ był martwy - w ŚR do którego przeszedł nie pracował w SG-1 i siedział w Egipcie, który był wtedy zniszczony. Tamtejszy Daniel najprawdopodobnie zginął, czyli nie było dwóch Danielów i rozrywanie nie miało powodu zaistnieć.
"SW fans are among the most negative, doom-saying whiners I've ever encountered. Count on SW fans to take one statement and turn it into either a lie or a proclamation of disaster"
-- Randy Stradley
Napisano 26.04.2006 - |20:03|
Ta misja byla z miejsca zalozona na kleske a zakonczenie odcinka bylo paradoksem.
A kiedy podniosł sie z kaluzy krwi jego serce ogarnol gniew.
Napisano 27.04.2006 - |13:26|
Mnie też już zaczyna od tego głowa boleć.
Mam swoją teorię na temat podróży w czasie w SG, ale nie przedstawię jej bo wszystko jeszcze bardziej się zakręci i wogóle nie będzie wiadomo o co chodzi. :>
Poza tym jestem zdania że scenarzyści troche się pogubili z tymi skokami w czasie.
EDIT
Zapomniałem o lustrach. Tu zgodzę się z waszą teorią. Również co do Dr Weir.
Użytkownik Tom_Logan edytował ten post 27.04.2006 - |13:28|
Napisano 05.02.2007 - |01:24|
powiedzmy, że czas to linia, po której można przeskakiwac - cofać się w czasie i przeskakiwać do przodu.
powiedzmy, że cofam się po tej linii i zabijam swojego dziadka. nie ma mojego dziadka - ja się nie rodzę. ja się nie rodzę - nie cofam się wczasie i nie zabijam dziadka. nie zabijam dziadka - rodzę się. czyli wszystko wraca do stanu poprzedniego
i teraz zagadka odcinków "Moebius" - SG-1 się cofnęło, zabrało ZPM, schowało go, dożyło (lepiej lub gorzej) swoich dni w starożytnym Egipcie. Nastepnie mamy końcową scenę, w której mają zkitrowane ZPM i Carter mówi do O'Neilla, że nie muszą nic robić, bo to jest zrobione. I tu jest zagwozdka - jeżeli się nie cofną po linii czasu i nie ukradną ZPM (tak jak to zrobili we wcześniejszej "pętli") to jak ono znajdzie się w tym czasie?
wiem że to trochę pokręcone... ale moze ktoś mnie zrozumie i ewentualnie wytłumaczy, jak bardzo się mylę
- I think you're hugging wrong.
Napisano 05.02.2007 - |17:34|
...nie cofam się wczasie i nie zabijam dziadka. nie zabijam dziadka - rodzę się. czyli wszystko wraca
Jakim cudem? :/
Użytkownik Zetnktel edytował ten post 05.02.2007 - |17:38|
Napisano 05.02.2007 - |19:45|
paradoks podrozy w czasie jest nie-do-rozwiazania, trzebaby zalozyc istnienie swiatow rownoleglych, podroz w czasie bylaby jednoczesnie podroza do swiata rownoleglego - no bo jesli cofniesz sie o 5 lat i spotkasz sama siebie?? czy 5 lat temu spotkalas sama siebie?? nie. wiec to nie moze sie wydarzyc w naszym swiecie
to jest wlasnie piekne w SF, ze mozna sobie "gdybac" i wymyslac podroze w czasie, zabijac dziadkow i zakociwac sie w krolu angielskim, ale w rzeczywistosci , moim skromnym zdaniem, nie ma co roztrzasac tej sprawy.
www.science-fiction.com.pl/forum
Napisano 05.02.2007 - |20:45|
Normalnie:) Cofnęli się w czasie ukryli ZPM.. i umarli tam w Egipcie, i to ZPM sobie tam leżało prez te 5000lat i odkryli je i mają. Nie widze tutaj problemu
no ale jeśli teraz (czyli w roku 2004) się nie cofną (do 3000 pne) i tego wszystkiego nie zrobią, to nie będzie zkitrowanego ZPM :/
Napisano 06.02.2007 - |00:21|
no ale jeśli teraz (czyli w roku 2004) się nie cofną (do 3000 pne) i tego wszystkiego nie zrobią, to nie będzie zkitrowanego ZPM :/
Ale o to chodzi, że nie muszą tego robić
Napisano 06.02.2007 - |00:44|
w sumie rozwiązuje to teoria rzeczywistości rónoległych, ale mi to się nie widzi - ktoś wcześniej napisał, bodajże elam, że gdyby się cofnąć o 5 lat i spotkac siebie, to byłby to świat rónoległy, bo przecież czy 5 lat temu widzeliśmy siebie z przyszłości? nie. ale z drugiej strony, biorąc pod uwagę odcinek "1969" to Hammond miał wspomnienia ze spotkania z SG-1 właśnie z roku 1969, czyli nie była to rzeczywistość równoległa, tylko ta jedna linia czasu.
czuję się jak pies, który próbuje schwytać własny ogon teraz:/ można mówić, że w "1969" było inaczej a w "moebiusie" inaczej, ale dla mnie to scenariuszowa czkawka :/
Napisano 06.02.2007 - |09:36|
...gdyby się cofnąć o 5 lat i spotkac siebie, to byłby to świat rónoległy, bo przecież czy 5 lat temu widzeliśmy siebie z przyszłości? nie
Wlasnie o to chodzi ze niema czegos takiego. No to dobrze że niewidzielismy siebie z przyszlosci, bo jeszcze tego nie zrobilismy. To jakim cudem. Dopiero jak się cofam i spotykam siebie to zmienia się linia czasu i ten gościu z przeszłości z którym się spotkalismy juz nas widzial. I z jego pinktu widzenia już to robił. Powiem że to troche pogmatwane.
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych

Logowanie »