Skocz do zawartości

Zdjęcie

Odcinek 34 - S02E14 - Grace Under Pressure

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
59 odpowiedzi w tym temacie

Ankieta: Oceniamy odcinek: (117 użytkowników oddało głos)

Oceniamy odcinek:

1. 10 (9 głosów [9.00%])

Procent z głosów: 9.00%

2. 9.5 (10 głosów [10.00%])

Procent z głosów: 10.00%

3. 9 (16 głosów [16.00%])

Procent z głosów: 16.00%

4. 8.5 (14 głosów [14.00%])

Procent z głosów: 14.00%

5. 8 (9 głosów [9.00%])

Procent z głosów: 9.00%

6. 7.5 (5 głosów [5.00%])

Procent z głosów: 5.00%

7. 7 (8 głosów [8.00%])

Procent z głosów: 8.00%

8. 6.5 (4 głosów [4.00%])

Procent z głosów: 4.00%

9. 6 (6 głosów [6.00%])

Procent z głosów: 6.00%

10. 5.5 (3 głosów [3.00%])

Procent z głosów: 3.00%

11. 5 (2 głosów [2.00%])

Procent z głosów: 2.00%

12. 4.5 (1 głosów [1.00%])

Procent z głosów: 1.00%

13. 4 (1 głosów [1.00%])

14. 3.5 (0 głosów [0.00%])

Procent z głosów: 0.00%

15. 3 (3 głosów [3.00%])

16. 2.5 (1 głosów [1.00%])

17. 2 (1 głosów [1.00%])

18. 1.5 (0 głosów [0.00%])

19. 1 (4 głosów [4.00%])

Procent z głosów: 4.00%

20. 0.5 (0 głosów [0.00%])

21. 0 (3 głosów [3.00%])

Głosuj Goście nie mogą oddawać głosów

#21 qub

qub

Szeregowy

• Użytkownik
  • 35 postów

Napisano 16.12.2005 - |12:50|

Za odcienek z taką ilośćią Rodneya na ekranie należy się 9 :)
Pomimo że akcja troszke przynudzała.
  • 0

#22 Quendi

Quendi

Chorąży sztabowy

• Użytkownik
  • 1 731 postów

Napisano 16.12.2005 - |18:20|

Najgorszy, nudny, źle zagrany i bez pomysłu odcinek SGA.

Ta stara baba próbująca kusić, obrzydzenie
  • 0
6 Sons of Anarchy,Californication,Supernatural,Breaking Bad,True Blood,Rescue Me,Big Love, Spartacus,Dexter,Mad Men
5 Tudors,House,Clone Wars,In Treatment,Glee,Top Gear,Archer,Justified,Louie,Big C
4 SGU,Secret Diary,Damages,Nip/Tuck,Medium,Crash,Entourage, Chuck,Dark Blue,Paradox
3 Caprica,Vampire Diaries,Weeds,Lost,In Plain Sight,Mentalist,Psych

#23 SGTokar

SGTokar

Abstynent

• Moderator
  • 2 270 postów
  • MiastoWrocław

Napisano 16.12.2005 - |22:16|

A jak tak próbowałem się zastanowić dobrze nad odcinkiem by mieć jednolitą na jego temat opinię i niestety nic z tego nie wyszło więc podzielę się kilkoma komentarzami.

Odcinek był ciekawy, a jednocześnie nudny. Carter rozgrzewająca, a jednocześnie zimna. Dobrze dla odcinka że przełamał schemat na który właśnie ktoś przed premierą narzekał że MacKey ratuje wszystkich. Teraz to MacKey stał się bardziej zależny od innych. Został poruszony temat jego jakże kontrowersyjnej osobowości i wyszło to ostatecznie o niebo lepiej niż to było z naszą Carter w Grace. Może dlatego, że po prostu Sam jest w większości o wiele łatwiejszą postacią do zrozumienia.

Brakowalo mi rozwiniecia watku wyprawy Zelenki i Shepparda pod woda. Mozna bylo pokazac cos wiecej o tych atlantydzkich 'wielorybach', jakos ten temat ograc. I szkoda ze tak sie nie stalo.

Dokładnie! Większe danie pola zaangażowania innych w ratowanie MacKey’a byłoby miłe. Gdzie Teyla? Ronan? Czyżby pozaziemska ekipa za bardzo się nim nie interesowała. Przez większe skupienie się na tej drugiej stronie monolog MacKey’a nie byłby tak ciężkostrawny w niektórych momentach.

Zresztą... czy "rozgrzewanie" McKay'a przez Carter może być dla kogokolwiek z męskiej widowni nudne ?

No niby tak. Od razu klawisz „strzałka w lewo” został zmuszony do użycia. Ale co tu mówić konkurencja w galaktyce dla Carter jest zbyt ogromna... Vala, „6”... ale dajcie mi nawet taką kobietę :> SGTokar w świecie fantazji :> Oh, pobudka...
Na poważnie, CZEMU, ach CZEMU! Amanda się budzi po 10 latach że nagle może pokazywać swoje wdzięki. No niby lepiej później niż jeszcze później, ale ja się pytam czemu nie wcześniej i czemu nie chociażby w swoim macierzystym serialu? Rozumiem, że to tak naprawdę nie była Carter; ale ile to stworzyć w SG-1 scenariusz umożliwiający taką sytuację (zacytuje z odcinka Urgo „plaża, bikin...”)! Przez 10 lat w SG-1 jak dobrze pamiętam nie było sceny Carter w bikini. Była niby naga w 222, 801 (głównie nagie plecy), ładny ciuszek w 104. Dopiero gdy pojawiła się konkurencja w postaci Vali lub Teyli to zaczyna się zamartwiać... no cóż... teraz już w konkursach obejmujących wszystkie lata nie wygra...

Żałuję tylko, że po "przebraniu" się w mniej ciuszków, nie zżuciła ostatniej częsci garderoby

To ja mam chyba inną wersję odcinka :D Albo to fantazja ... hm, za dużo fantazji...

Kalina uzasadnia swoje zdanie argumentem takim że gdy coś nie wychodzi naszym supermanom to jest BE. A tu szok... MacKey to nie nad stworzenie.

no i jak by nie patrzeć to Sam już kobieta 40-letnia...

I z właśnie co urodzonym dzieckiem... a to ma swoje skutki :]

Amon_Ra – jakby nie patrzeć główną fabułą serialu są też bohaterowie i ich perypetie. Wiem że to brzmi strasznie ogólnie, ale jednak po tym odcinku z MacKey’em powinno stać się coś poważnego.

Komentarza do Gaj’a. Skoczki to twarde sztuki najwyraźniej, dobre stopy metali.
Może wieloryby zmądrzały i wyeluowały przez 10 000 lat do przodu trochę bardziej.
Log65: Happy camper

#24 qub

qub

Szeregowy

• Użytkownik
  • 35 postów

Napisano 16.12.2005 - |23:51|

I z właśnie co urodzonym dzieckiem... a to ma swoje skutki :]

No to wiele wyjaśnia .... :D
  • 0

#25 Gaj

Gaj

Sierżant

• Użytkownik
  • 708 postów

Napisano 17.12.2005 - |02:06|

Może trochę przesadziłem.
ALe i rak mi się nie podobało i wkurza mnie jak tracą wielki potencjał tego serialu na takie odcinki.
  • 0

#26 VeeDee

VeeDee

Starszy sierżant sztabowy

• VIP
  • 1 338 postów

Napisano 17.12.2005 - |10:44|

Jak widzę odcinek z katastrofą wahadłowca to mi się nie dobrze robi ;) W każdym serialu muszą być przynajmniej 2-3 takie odcinki, a zaczęło się to chyba od Star Treka (począwszy od TOSa). Wszystkie te odcinki są przewidywalne, wiadomo, że bohater przeżyje.

+ Carter ;)
+ Rodney

- katastrofa wahadłowca
- pod wodą chyba czas wolniej "płynie" :D

- superkody programistyczne:
1. przy wyłączaniu tłumików inercyjnych Rodney napisał program do zerowania macierzy (to akurat możliwe, że tłumiki są reprezentowane przez macierz połączeń). Ale bardziej mnie rozśmieszyło, że tak walczył o życie, że komentarz na dole napisał ;) (wyświetla się w lewym większym okienku w 9:38)

2. w mniejszym okienku natomiast scrolluje się programik gdzie m.in jest rozwiązywanie funkcji kwadratowej, liczenie delty... (b*b-4*a*c)... it. Jest tam nawet klasyczna nazwa funkcji przy nauce języków 'foo'.
ba... jeszcze powiem, że są tam liczby losowe w warunkach... nie wiedziałem, że tak dużo zależy w skoczku od liczby pseudolosowej ;) (minuta 11:48)

Użytkownik VeeDee edytował ten post 17.12.2005 - |10:50|

• 0
VeeDee

#27 Ogrodnik

Ogrodnik

Starszy sierżant sztabowy

• VIP
  • 1 310 postów
  • MiastoPcim Dolny

Napisano 17.12.2005 - |12:40|

2. w mniejszym okienku natomiast scrolluje się programik gdzie m.in jest rozwiązywanie funkcji kwadratowej, liczenie delty... (b*b-4*a*c)... it. Jest tam nawet klasyczna nazwa funkcji przy nauce języków 'foo'.
ba... jeszcze powiem, że są tam liczby losowe w warunkach... nie wiedziałem, że tak dużo zależy w skoczku od liczby pseudolosowej ;) (minuta 11:48)

Mozesz przetlumaczyc na jakis bardziej zrozumialy jezyk swoje obserwacje?
Nigdy nie pasjonowalem sie naukami scislymi...hmm :>
  • 0
Dołączona grafika

#28 Nukleon

Nukleon

Szeregowy

• Użytkownik
  • 18 postów

Napisano 17.12.2005 - |20:49|

Dalem 5. Odcinek nudny, caly czas wiadomo ze away team wpadnie po kolege... ratuja jedynie dialogi z samantha.. geez ona ma czym oddychac. (ale nie pasuje mi jakos do jej postaci takie obnazanie sie..)

VeeDee masz racje w kazdym treku rozbijali sie wiele razy...
  • 0

#29 Wraith

Wraith

Starszy plutonowy

• Użytkownik
  • 523 postów
  • MiastoPoznań

Napisano 17.12.2005 - |21:00|

ratuja jedynie dialogi z samantha.. geez ona ma czym oddychac. (ale nie pasuje mi jakos do jej postaci takie obnazanie sie..)

zauważ, że Sam z tego odcinka to halucynacje Mc'Kaya, a jak wiadomo on chciałby żeby Carter się obnażała.
  • 0

#30 Delta

Delta

Kapral

• Użytkownik
  • 152 postów

Napisano 17.12.2005 - |21:42|

Hmm Jak to jest możliwe że są mikropękniecia i na takiej głębokości wlewa siędo skoczka woda, a skoczek po prostu nie imploduje???
  • 0

#31 Grzesiu

Grzesiu

Sierżant sztabowy

• Tauri Graphics
  • 1 079 postów
  • MiastoPoznań

Napisano 17.12.2005 - |23:56|

Hmm Jak to jest możliwe że są mikropękniecia i na takiej głębokości wlewa siędo skoczka woda, a skoczek po prostu nie imploduje???

Zwiekszenie cisnienia wewnatrz kadluba. Implozje powoduje roznica ciesnien na zewnatrz i wewnatrz pojazdu / statku / wybierz_sobie.
A co do samego odcinka to trzeba przyznac ze byl nijaki. Chyba tylko obecnosc Carter go ratuje, bo gdyby McKay wyobrazil sobie kogos innego, byloby o wiele nudniej. No i wreszcie (8 lat czekania :P ) Sam cos pokazala (bynajmniej nie chodzi mi tu o gre aktorska :P ) Ale... wlasnie "ale". Nawet to nie powoduje, ze odcinek stanie sie efektowny. Ta jedna minutka z 43 nie sprawi ze odcinek stanie sie ponadprzecietny. Taki ten odcinek wlasnie byl - przecietny.
  • 0
Okładki DVD - Szukasz okladek do seriali i filmow? Znajdziesz je tam!

Eric Clapton - Polski nieoficjalny portal Artysty

Dołączona grafika

#32 lovelypl

lovelypl

Szeregowy

• Użytkownik
  • 47 postów
  • MiastoTarnów

Napisano 18.12.2005 - |13:19|

w mniejszym okienku natomiast scrolluje się programik gdzie m.in jest rozwiązywanie funkcji kwadratowej, liczenie delty... (b*b-4*a*c)... it. Jest tam nawet klasyczna nazwa funkcji przy nauce języków 'foo'.

Dodajmy do tego użycie $EDITOR=vi (też w mniejszym okienku). Autorzy 'vi' powinni się cieszyć, że ich edytor który powstał w roku 1987 jest wykorzystywany w innych galaktykach ;)
Mogli już poprosić jakiegoś programistę o napisanie kawałka strasznie zaciemnionego kodu, a nie skopiować kawałek jakiegoś help'a do C :)
  • 0

#33 Talyn

Talyn

Starszy szeregowy

• Użytkownik
  • 100 postów

Napisano 18.12.2005 - |14:11|

Odcinek okropnie nudny. Do tego kompletna kalka z conajmniej kilku odcinków scifi, w tym znanego z SG-1 Grace, czy Entkowego Doctor's Order (choć ten akutar był o niebo ciekawszy za sprawą postaci Doktora).

Ja rozumiem budowanie popularności serialu na bazie najciekawszych postaci, ale w tym odcinku mogli sobie podarować Carter. Zamiast niej ciekawiej wypadłby choćby Zelenka, ale kto by go chciał w w tej sytuacji - jeszcze by się jakiś związek homo narodził, a poprawność polityczna jeszcze teog nie wymaga.
Odnośnie samej Carter - McKay widział się z nia ile razy? 2?
Mnie nikt nie zapadł w pamięci po dwóch spotkaniach tak mocno abym sobie o nim halucynował... rotfl - of corz :)
Nieszczęśliwie był to dłuzszy występ "crossowy" postaci z SG-1 niż w Letters from Nudadus - Nieszczęśliwie, bo jestem za crossoverami, ale nie w postaci złudnych halucynacji czy wystepów 2-sekundowych w stylu "on screen".
Wolałbym, aby przylecieli do Pegaza na Dedalu, lub przeszli przez wrota.

Uff... musiałem się wyładować :)
Toudi stara się mnie odsunąc od najlepszej fuchy jaka jest na sajfaj.net - zjeżdzania cienkich odcinków :P
Szczęśliwie, że jeszcze jest forum, które uznaje prawo do wolności słowa ;)
  • 0
Monitor Skywalker and allow him to land...

#34 Toudi

Toudi

Ogr

• Moderator
  • 5 296 postów
  • MiastoTychy

Napisano 18.12.2005 - |14:50|

Uff... musiałem się wyładować :)
Toudi stara się mnie odsunąc od najlepszej fuchy jaka jest na sajfaj.net - zjeżdzania cienkich odcinków :P
Szczęśliwie, że jeszcze jest forum, które uznaje prawo do wolności słowa ;)

Hola hola :D ja się staram cię odsunąć, ja już to zrobiłem. ;) od wtrorku 13 grudnia, Talyn nie recenzuje słabych odcinków ;D

#35 SGTokar

SGTokar

Abstynent

• Moderator
  • 2 270 postów
  • MiastoWrocław

Napisano 18.12.2005 - |15:44|

Jaka wolność słowa? Tu wszystko cenzurujemy ;)

Krótko rzecz ujmując: nie uważam by było tak źle jak powyżej.
Głupie porównanie mi na myśl przyszło, ale i tak powiem... dla MacKey'a tym jest Carter, czym dla ek-premiera Belki pani Jeniffer Lopez ;D
Log65: Happy camper

#36 Talyn

Talyn

Starszy szeregowy

• Użytkownik
  • 100 postów

Napisano 18.12.2005 - |17:04|

Jaka wolność słowa? Tu wszystko cenzurujemy ;)

Ja tak pisze, żeby się przylizać :P

Krótko rzecz ujmując: nie uważam by było tak źle jak powyżej.
Głupie porównanie mi na myśl przyszło, ale i tak powiem... dla MacKey'a tym jest Carter, czym dla ek-premiera Belki pani Jeniffer Lopez ;D

Sugerujesz, że jest gejem i go nie pociąga?? :>
  • 0
Monitor Skywalker and allow him to land...

#37 Hans Olo

Hans Olo

Lost Moderator

• Lost Moderator
  • 2 394 postów
  • MiastoPoznań

Napisano 18.12.2005 - |17:11|

On raczej sugeruje, że to tylko i wyłącznie marzenie.
  • 0

BSG s04e10 - "Oh, Earth...hmm we got frakked out" 

#38 Muoteck

Muoteck

Starszy szeregowy

• Użytkownik
  • 130 postów
  • MiastoGdańsk

Napisano 18.12.2005 - |20:27|

Mimo wszystko muszę się zgodzić z McKayem - to była jego najgorsza halucynacja :>

Odcinek nudny... I kolejny w którym nic się nie posuwa do przodu, warith gdzies tam sobie lataja ale nikogo to specjalnie nie obchodzi... W którymś odcinku (2x03?) Zelenka powiedział że odkryli jakieś możliwości miasta... a u NIC o mieście się nie dowiadujemy poza tym, ze sobie może odlecieć. rzynajmniej W KOŃCU uruchomili w skoczku tarcze...

Czy na skoczku nie ma innych nadajników niż radiowe? To już nawet Dedal ma możliwośc nadawania podprzestrzennego, nie uwierzę że skoczki tego nie miały i że woda zakłócałaby sygnał tak, żeby nimożliwa była lokalizacja skoczka... A tak apropos to czy skoczki mają inne wnętrza? Nie pamiętam tych zielonych i białych bajerów w kokpicie :unsure:

A poza tym to mało tam skoczków mieli żeby specjalnie jeden naprawiać?
  • 0
Iloraz inteligencji tłumu jest równy IQ najgłupszego jego przedstawiciela podzielonemu przez liczbę uczestników.

#39 Toudi

Toudi

Ogr

• Moderator
  • 5 296 postów
  • MiastoTychy

Napisano 18.12.2005 - |21:55|

A poza tym to mało tam skoczków mieli żeby specjalnie jeden naprawiać?

raz że to wyzwanie
dwa no w końcu muszą im się zacząć kończyć :D

#40 Jedi

Jedi

Kapral

• Użytkownik
  • 160 postów
  • MiastoSosnowiec / Będzin

Napisano 19.12.2005 - |11:06|

Jak dla mnie odcinek nie najgorszy.
Rodney jest kapitalny, dlatego nie uważam, by odcinek ten był nudny.
Faktycznie Carter była taka "bezpłciowa" nawet zdejmując bluzkę.
Mnie równiez brakowało rozwinięcia podwodnych poszukiwań - mogli iść w tym kierunku (i nawet zrobić podwójny odcinek) Dodało by to nieco dramatyzmu a jednocześnie zadowoliło znudzonych monologami McKay'a.

Muoteck - skoczków mają trochę, ale nie jest to nieograniczona liczba, a produkować nowych nie są w stanie. Również nie mają nic o porównywalnych możliwościach. Więc idiotyzmem z ich strony było by nie naprawianie uszkodzeń.
  • 0
Pozdrawiam
"Jedi"

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych