Skocz do zawartości

Zdjęcie

Wysokość IQ w SG-1

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
84 odpowiedzi w tym temacie

#21 Dag

Dag

Plutonowy

• VIP
  • 485 postów

Napisano 20.10.2003 - |22:11|

hmm jak to te leśne stworki (z super umysłami) mówili: "Ale ci młodzi niecierpliwi' ;-).
W SG1 wielokrotnie przwijało się, że wiedza stricte techniczna to nie wszystko, ale "jak mówi stare przysłowie pszczół" Errare Humanum est...

no nie wszystko - ale ja niestety nie jestem w stanie obiektywnie porownac wysokiej wiedzy technicznej do rownie wysokiej humanistycznej - wogole nie wiem czy to sie da porownac. moglby sprobowac czlowiek ktory w obu dziedzinach jest ekspertem..
ja stawiam na technike bo dzieki niej swiat idzie na przod - ale bez inteligencji humanistycznej tez by ludzkosc daleko nie zaszla.. wiec to trudno porownywac co jest wazniejsze. hmm ale Sam jest tez chyba troszke bardziej wszechstronna - np daniel nie jest wojskowym, a sam jest i wojskowym i naukowcem
  • 0
My jsme Borgove. Budete asimilovani. Odpor je marny.

#22 ulan

ulan

Kapral

• VIP
  • 241 postów
  • MiastoWarszawa

Napisano 20.10.2003 - |22:28|

jak pokazuje rzeczywistość, aby byc wojskowym nie trzeba byc inteligentnym, a wrecz odwrotnie, inteligencja często przeszkadza w robieniu kariery w wojsku (bo w końcu ilu generałów lubi przemądrzałych kapitanów ;-). więc fakt bycia wojskowym wcale nieświadczy o inteligencji...
  • 0
"Uwielbiam zapach napalmu
o poranku..."

Cytat z filmu "Apocalypse Now"

#23 Dag

Dag

Plutonowy

• VIP
  • 485 postów

Napisano 20.10.2003 - |22:59|

jak pokazuje rzeczywistość, aby byc wojskowym nie trzeba byc inteligentnym, a wrecz odwrotnie, inteligencja często przeszkadza w robieniu kariery w wojsku (bo w końcu ilu generałów lubi przemądrzałych kapitanów ;-). więc fakt bycia wojskowym wcale nieświadczy o inteligencji...

hehe niezle - teraz moglbym walczyc z samym soba w drugim temacie o jacku :D no wiec w sumie musze ci przyznac racje (jesli chodzi o ta wszechstronnosc :D) ale pozostaje kwestia porownania inteligencji humanistycznej z techniczna.. ciekawe jakby daniel sobie radzil w technologii - a sam w jezykach (bez skojarzen). hmm chyba chwilowo nie przychodzi mi zaden argument wiecej od tego, ze sam jest chyba bardziej tworcza - tworzy nowe urzadzenia ktorych nigdy nie bylo.. hmm a ty masz jakis pomysl jak to porownac? :D
  • 0

#24 mathix

mathix

Sierżant

• VIP
  • 686 postów
  • MiastoGdańsk

Napisano 21.10.2003 - |06:09|

jak pokazuje rzeczywistość, aby byc wojskowym nie trzeba byc inteligentnym, a wrecz odwrotnie, inteligencja często przeszkadza w robieniu kariery w wojsku (bo w końcu ilu generałów lubi przemądrzałych kapitanów ;-).

Albo pułkownik nie musi lubić przemądrzałego porucznika. Jak myślicie kto był mądrzejszy Eliot czy Jack? :D
  • 0
There are 10 types of people in this world.
Those who understand binary and those who don't.

#25 sidi

sidi

Szeregowy

• Użytkownik
  • 65 postów

Napisano 21.10.2003 - |18:53|

Tego co wy nazywacie inteligencją techniczną i humanistyczną nie da się porównać. To są zupełnie różne rzeczy. Coś jakby porównywać statek z samolotem.
Najczęściej ludzie są lepsi w jednej z tych dziedzin (np Einstein który miał ponoć problemy z wysławianiem się - ale to jest przypadek skrajny).
Chyba nie ma kogoś kto idealnie wypadałby w testach na to i na to (jak coś jest do wszystkiego to jest do niczego :) )
  • 0

#26 ulan

ulan

Kapral

• VIP
  • 241 postów
  • MiastoWarszawa

Napisano 21.10.2003 - |20:43|

hehe niezle - teraz moglbym walczyc z samym soba w drugim temacie o jacku :D no wiec w sumie musze ci przyznac racje (jesli chodzi o ta wszechstronnosc :D) ale pozostaje kwestia porownania inteligencji humanistycznej z techniczna.. ciekawe jakby daniel sobie radzil w technologii - a sam w jezykach (bez skojarzen). hmm chyba chwilowo nie przychodzi mi zaden argument wiecej od tego, ze sam jest chyba bardziej tworcza - tworzy nowe urzadzenia ktorych nigdy nie bylo.. hmm a ty masz jakis pomysl jak to porownac? :D

No właściwie sama znajomość języków obcych nie świadczy o dużej inteligencji. O polskim królu Michale Korrybucie Wiśniowieckim (to syn tego Jaremy z Potopu) mawiano, że zna 6 języków, ale w żadnym nie ma nic sensownego do powiedzenia (co miało oznaczać, że był małolotny umysłowo :-) ).
Jednak Daniel był wstanie odczytać i zrozumieć różne stare języki, wcześniej ich nie znając. A to już o czymś świadczy.
A co do porównania inteligencj technicznej i humanistycznej to jak napisał jeden z forumowiczów trudno to porównywać. Ja co prawda uważam, że wykształcenie humanistyczne daj wszechstronniejszą wiedzę <_<
  • 0
"Uwielbiam zapach napalmu
o poranku..."

Cytat z filmu "Apocalypse Now"

#27 121277

121277

Wielki Organizator

• VIP
  • 561 postów
  • MiastoWarszawa

Napisano 21.10.2003 - |21:16|

A co do porównania inteligencj technicznej i humanistycznej to jak napisał jeden z forumowiczów trudno to porównywać. Ja co prawda uważam, że wykształcenie humanistyczne daj wszechstronniejszą wiedzę <_<

Może i wykształcenie humanistyczne daje wszechstronniejszą wiedzę, ale w zasadzie:
1. Nie chodzi tu o srticte wiedzę bo nie tylko na tym polega inteligencja.
2. W testach na inteligencję są pytania z każdej dziedziny i nawet sporo matematycznych ( w których idzie mi gorzej), więc chodzi tu raczej o wszechstronność i zdolność szybkiego logicznego myślenia w połączeniu z wiedzą.

A jak sądzicie: czy pradawni byli najinteligentniejszą rasą?
  • 0
Daleka droga
do serca człowieka
zimnego jak głaz

Ale ja – jak woda
co cierpliwe czeka
aż skałę zniszczy czas

Dołączona grafika

Mój świat

#28 Dag

Dag

Plutonowy

• VIP
  • 485 postów

Napisano 21.10.2003 - |22:05|

Ja co prawda uważam, że wykształcenie humanistyczne daj wszechstronniejszą wiedzę

nikt chyba nie sprawdzil czy wszechstronnosc = wysokie iq - chociaz leonardo da vinci byl np. wszechstronny. ale nie chodzi tylko o wszechstronnosc ale tez o jej poziom. mozna wiedziec niewiele o wszystkim - ale to raczej nie jest zbyt dobre. raczej trzeba byc w czyms dobrym (ewentualnie dobrym we wszystkim hehe)

A jak sądzicie: czy pradawni byli najinteligentniejszą rasą?

no chyba byli lepsi od asgardu.. od noxow chyba tez.. nie wiadomo jak z furlingami - ale mozliwe ze byli najlepsi. ale do ascendacji nie trzeba chyba wysokiego iq?
  • 0

#29 Castor Krieg

Castor Krieg

Sierżant sztabowy

• Użytkownik
  • 1 092 postów
  • MiastoBerlin

Napisano 22.10.2003 - |06:35|

Najinteligentniejszą rasą są Noxowie - żyją sobie, nie mają żadnych plag ani chorób, nikt ich nie ruszy. Bogowie.
  • 0

#30 Dag

Dag

Plutonowy

• VIP
  • 485 postów

Napisano 22.10.2003 - |08:46|

Najinteligentniejszą rasą są Noxowie - żyją sobie, nie mają żadnych plag ani chorób, nikt ich nie ruszy. Bogowie.

przeciez w odcinku o noxach jeden zostal zabity - tylko potem ozywiony. wiec raczej nie sa nie do ruszenia. predzej pradawni (po ascendacji). no i wcale nie jestem przekonany czy skrajny pacyfizm swiadczy o inteligencji.
  • 0

#31 Obi

Obi

Moderator

• Moderator
  • 3 264 postów
  • MiastoWawa

Napisano 22.10.2003 - |16:46|

Raczej najbardziej zaawansowaną technicznie , i to tak że nawet Anubiś o nich nie pomyślał .
Dołączona grafika
Dołączona grafika

#32 M.M

M.M

Starszy sierżant

• VIP
  • 808 postów
  • MiastoKraków

Napisano 22.10.2003 - |20:17|

Nie nazwał bym Noxów najbardziej zaawansowanymi technicznie. W końcu ich siła polega „na biegłym opanowaniu umysłu.”
Najbardziej zaawansowani technicznie wydają się być Pradawni. Chociaż przeszli na ascendencję wiele tyś. lat temu nadal mają najbardziej rozwiniętą technikę. Ale czy to oznacza, że są najinteligentniejsi? Nie koniecznie. W ogóle nie można stwierdzić, która rasa w serialu jest najinteligentniejsza. Nie mamy do tego żadnych przesłanek.
  • 0

#33 Obi

Obi

Moderator

• Moderator
  • 3 264 postów
  • MiastoWawa

Napisano 22.10.2003 - |20:37|

Najbardziej zaawansowani technicznie wydają się być Pradawni

Pradawnych zasadniczo już niema i ich raczej nikt nie bieże pod uwagę .
Dołączona grafika
Dołączona grafika

#34 M.M

M.M

Starszy sierżant

• VIP
  • 808 postów
  • MiastoKraków

Napisano 23.10.2003 - |12:39|

A replikatory? Oni tak niby są a też ich nie ma. W takim razie stawiam na nich i Azgard.
  • 0

#35 Obi

Obi

Moderator

• Moderator
  • 3 264 postów
  • MiastoWawa

Napisano 23.10.2003 - |15:46|

A replikatory?

Dobre pytanie. pojedyńczy replikator ma niewielkie możliwości rozwoju wiedzy i inteligencji. Jednak jak zauważyliśmy w dużej grupie , stają się poważym przeciwnikiem i to na tyle iż przewyszyły Asgardczyków . Jednak w tum przypadku jest to inteligencja grupowa , suma poszczegulnych jednostek , działających na zasadzie komputera klastrowego z dobrym oprogramowaniem .
Dołączona grafika
Dołączona grafika

#36 Dag

Dag

Plutonowy

• VIP
  • 485 postów

Napisano 23.10.2003 - |16:52|

Pradawnych zasadniczo już niema i ich raczej nikt nie bieże pod uwagę .

no przeciez sa pradawni po ascendacji - ja o nich myslalem gdy pisalem o pradawnych. a ich IQ chyba hmm jest dosyc wysokie?

A replikatory?

dobre pytanie. replikatory troche jak owady (np mrowisko) - maja niesamowite zdolnosci ale w duzej grupie. te normalne replikatory chyba nie maja wysokiego iq (chociaz silnik potrafily zbudowac). zreszta nie wiem jak by mozna takie cos zmierzyc.
a co powiecie o tych kolesiach na planecie replikatorow? roboty? chyba maja jakas inteligencje - i to raczej wyjatkowo wysoka..
  • 0

#37 Obi

Obi

Moderator

• Moderator
  • 3 264 postów
  • MiastoWawa

Napisano 23.10.2003 - |17:30|

no przeciez sa pradawni po ascendacji - ja o nich myslalem gdy pisalem o pradawnych. a ich IQ chyba hmm jest dosyc wysokie?

Stwierdziłem o pradawnych w ten sposub dlatego iż oni od momentu ascendajci przyjeli politykę niewtrancania się do spraw innych , poza kilkoma pradawnymi którzy pomagają przy przejściu na wyszy poziom.
Zresztą Ascendacja niema nic wspulnego z IQ które ją osiągneły , jest to po prostu zmiana płaszczyzny bytu z pewnymi bonusami , a nie podniesienie IQ .
Dołączona grafika
Dołączona grafika

#38 SGTokar

SGTokar

Abstynent

• Moderator
  • 2 271 postów
  • MiastoWrocław

Napisano 23.10.2003 - |17:57|

Zresztą Ascendacja niema nic wspulnego z IQ które ją osiągneły

Według mnie ma. Taka ascendacja jest jakimś wyższym zrozumieniem naszego świata, mozliwe że nawet jakimś przejściem w wyższy wymiar. Im więcej wymiarów tym bardziej jest skompliwoane myślenie. Łatwo nam myśleć dwuwymiarowo, z trzema wymiara jest już ciężko, czwarty (czasowy) stwarza problemy przez swoją prostość (np. Back to the Future - Indianie), a piąty.... piąty to już trzeba mieć dobrą logikę by wiedzieć o co chodzi.

Największe więc IQ mają według mnie Pradawni.
IQ Goa'uldów jest małe. Mniejsze zapewne nawet od naszego. Chociaż zdarzają się dobre przypadki jak ten z 621.
Log65: Happy camper

#39 gulus

gulus

Sierżant

• VIP
  • 757 postów

Napisano 23.10.2003 - |18:13|

Wszystko byłoby piękne, gdyby to IQ coś więcej znaczyło, niż zdolność badanego do roziązywania testów na IQ, a to można wyształacić poprzez rozwiązywanie tych testów.

gulus
  • 0

#40 Dag

Dag

Plutonowy

• VIP
  • 485 postów

Napisano 23.10.2003 - |19:32|

Wszystko byłoby piękne, gdyby to IQ coś więcej znaczyło, niż zdolność badanego do roziązywania testów na IQ, a to można wyształacić poprzez rozwiązywanie tych testów.

IQ moim zdaniem to nie jest zdolnosc do rozwiazywania testow. juz gdzies pisalem definicje: "zdolność rozumienia otaczających sytuacji i znajdowania na nie właściwych, celowych reakcji; zdolność rozumienia w ogóle, bystrość, pojętność".
testy maja jedynie na celu oszacowanie inteligencji badanego. jesli sie ich nie robi zbyt czesto (np tylko raz na rok) - to wynik bedzie dosc dobrym oszacowaniem inteligencji badanego.
  • 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych