Skocz do zawartości

Zdjęcie

Odcinek 25 - S02E05 - Condemned

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
63 odpowiedzi w tym temacie

Ankieta: Oceniamy odcinek: (109 użytkowników oddało głos)

Oceniamy odcinek:

1. 10 (8 głosów [7.77%])

Procent z głosów: 7.77%

2. 9.5 (6 głosów [5.83%])

Procent z głosów: 5.83%

3. 9 (20 głosów [19.42%])

Procent z głosów: 19.42%

4. 8.5 (10 głosów [9.71%])

Procent z głosów: 9.71%

5. 8 (19 głosów [18.45%])

Procent z głosów: 18.45%

6. 7.5 (11 głosów [10.68%])

Procent z głosów: 10.68%

7. 7 (13 głosów [12.62%])

Procent z głosów: 12.62%

8. 6.5 (5 głosów [4.85%])

Procent z głosów: 4.85%

9. 6 (6 głosów [5.83%])

Procent z głosów: 5.83%

10. 5.5 (2 głosów [1.94%])

Procent z głosów: 1.94%

11. 5 (0 głosów [0.00%])

Procent z głosów: 0.00%

12. 4.5 (1 głosów [0.97%])

Procent z głosów: 0.97%

13. 4 (1 głosów [0.97%])

14. 3.5 (0 głosów [0.00%])

15. 3 (0 głosów [0.00%])

16. 2.5 (0 głosów [0.00%])

17. 2 (0 głosów [0.00%])

18. 1.5 (1 głosów [0.97%])

19. 1 (0 głosów [0.00%])

20. 0.5 (0 głosów [0.00%])

21. 0 (0 głosów [0.00%])

Głosuj Goście nie mogą oddawać głosów

#21 Harriet Canberra

Harriet Canberra

Kapral

• Użytkownik
  • 182 postów
  • MiastoUkład czarnego słońca

Napisano 16.08.2005 - |20:53|

Tak,będę taka i dam tylko 8, choc i tak oczko wyżej niż w E05 w SG-1. Zostawiam sobie tradycyjnie ten "zapas" na coś super wypasionego!
Ale w skrócie
- uważam wieznia za szpiega,bez dwoch zdan
- efekt łamanego patyka przez Shepparda jest gites malines!
- trochę więcej o upodobaniach Wraith i ich "układach", a jednak cos jeszcze wstrząsną innego niż tylko żywot ofiary
- do kitu ta akcja zestrzelenia, zaraz mi się nasunęła na myśl akcja z filmu "Kolonia Karna" z R.Lyotą, i do kitu że skoczek się tak rozkwasił,jak byle samolocik, bzdura,poza tym ci nasi bohaterowie zapomnieli,gdzie się znajdują i jakoś zapomnieli o kamuflażu? duże naciąganie zaufania widza i wystawianie mu marnej oceny co do inteligencji... :>
  • 0
Marines nie umierają nigdy, jedynie idą do piekła się przegrupować!

#22 Bunio

Bunio

Kapral

• Użytkownik
  • 191 postów
  • MiastoŁódź

Napisano 16.08.2005 - |21:57|

Szpieg? Ten wiezien naukowiec? hmm na jakiej podstawie to wysnulisce? pewnie wywala go od razu na jakas inna planete, a nawet jesli nie to jakim cudem ma przekazywac info bossowi z ktorym pewnie juz nigdy sie nie zobaczy i nie ma pojecia gdzie on teraz jest.
  • 0

#23 czajmen

czajmen

Szeregowy

• Użytkownik
  • 9 postów

Napisano 17.08.2005 - |08:35|

ja daje 9, bo wiem, ze stac ich na wiecej. odcinek bardzo dobry. nie wiem czemu trzepiacie sie zestrzelenia skoczka, przeciez oni nie wiedzieli o mozliwosciach wiezniow, po drugie ten material moglbyc tym o ktorym mowil sendzia, albo przynajmniej bardzo wybuchowym. dziwie sie, ze pradawni nie zamontowali jakis systemow automatycznej obrony, ale z drugiej strony pewnie mysleli, ze szkoda marnowac miejsce na takie rzeczy, bo kto nam moze grozic.
akcja z krazownikiem bardzo dobra. przypominam, ze nie zostal on zestrzelony, tylko uszkodzony i chyba to byly ich dzialka, bo ten drugi strzelal mniej wiecej z tego samego miejsca, w ktore ten pierwszy oberwal. oczywiscie glupie juz jest takie ucieczki pod ostrzalem, troche przesadzone i naciagniete, ale niestety to serial i pewnie jakby mieli z 2 h wiecej czasu to inaczej by to bylo. blad, ale rozumiem, ze tak musialo byc.
dobry odcinek i pokazal dokladnie, ze wraith pochodza od ludzi (tekst "cywilizowanego" wraith). jest dobrze. czekam na kolejne odcinki.
  • 0

#24 Muoteck

Muoteck

Starszy szeregowy

• Użytkownik
  • 130 postów
  • MiastoGdańsk

Napisano 17.08.2005 - |14:27|

Słaaaaabo. Masa bugów i ogólnie wiało nudą...

Armaty... tutaj już przesadzili, co następne? Zestrzelą skoczka z łuku bo strzała utknie w silniku?

Czy naprawdę tak trudno jest W KOŃCU dojść jak włącza się osłony skoczka? No kutfa, poradzili sobie z promieniem ściągającym z Darta a nie mogą tego uruchomić? :blink:

No i dowiedzieliśmy się że w walce 1 na 1 skoczek mógłby zestrzelić krążownik... Jeśłi 1 drona tak go sponiewierała a skoczek przenosi co najmniej 6... taaaaak...

Użytkownik Muoteck edytował ten post 17.08.2005 - |14:28|

• 0
Iloraz inteligencji tłumu jest równy IQ najgłupszego jego przedstawiciela podzielonemu przez liczbę uczestników.

#25 Popo

Popo

Szeregowy

• Użytkownik
  • 61 postów
  • MiastoSopot

Napisano 17.08.2005 - |18:33|

Dałem 9.
Również nie rozumiem nie włączenia maskowania a strata skoczka jednym strzałem jeszcze z takim sposobem celowania to trochę naciągane. Nowi ludzie widać, że ciągle coś się dzieje a to nie jest źle. Zakończenie rewelacja.
  • 0

#26 _Bunio_

_Bunio_

Szeregowy

• Użytkownik
  • 20 postów
  • MiastoGdańsk

Napisano 17.08.2005 - |19:18|

ha ! ale numer...
gdy wędrują korytarzem i rozmawiają z sędzią to tłem jest budynek wykorzystany w serialu 4400 gdzie obiektem tym jest Centrum 4400 :) nawet ławek nie zmienili...
głównie chodzi o odcinek 8 lub 9 4400 gdy Shawn idzie tym samym korytarzem którym idzie drużyna Atlantis....

screen z serialu 4400 :
Dołączona grafika

i z atlantisa :
Dołączona grafika

Użytkownik _Bunio_ edytował ten post 17.08.2005 - |19:37|

• 0

#27 Obi

Obi

Moderator

• Moderator
  • 3 264 postów
  • MiastoWawa

Napisano 17.08.2005 - |19:44|

Czy naprawdę tak trudno jest W KOŃCU dojść jak włącza się osłony skoczka? No kutfa, poradzili sobie z promieniem ściągającym z Darta a nie mogą tego uruchomić?

Tak, walnij dwa razy kamulcem , raz gałezią i maskowanie zaskoczy :D.
A i wsadz w ognisko , by był dopływ energi :D

Obejżałem - co widać po wcześniejszym komentażu .

Ocena :

5 na start
+1 za Wraith
+0,5 za zachowanie ostrożności w informowaniu skąd są .

-1 za totalną głupotę (nie będę wymianiał , zrobili to inni ) .

Razem 5,5 .

3po3 .Pomimo tego że odcinek był wtórny do bulu , to nógłby być lepszy , ale przez zestaw błędów , które zrobili jest taka niska ocena .
Dołączona grafika
Dołączona grafika

#28 Bunio

Bunio

Kapral

• Użytkownik
  • 191 postów
  • MiastoŁódź

Napisano 17.08.2005 - |23:58|

nie wierze :) mamy dwoch Buniów na forum?:) oj _Bunio_, _Bunio_ :) mam nadzieje ze nikt nas nie bedzie mylil :P

Co do budynku to rzeczywiscie to samo miejsce :) Jaka role to miejsce odgrywa w serialu 4400? jesli duza to dziwie sie ze nie zmienili bardziej tego miejsca na potrzeby SGA.
  • 0

#29 _Bunio_

_Bunio_

Szeregowy

• Użytkownik
  • 20 postów
  • MiastoGdańsk

Napisano 18.08.2005 - |07:52|

Budynek w serialu 4400 odgrywa praktycznie główną rolę - stanowi 1/3 akcji każdego odcinka a nawet czasami więcej... i zawsze w takiej konfiguracji , czyli z dywanem i ławkami :)
dodatkowo ogrórd znajdujący sie na zapleczu tegoż budynku ukazywany tez często po kilka minut w wielu dotychczasowych odcinakch 4400 również dziwnie znajomo wygląda jak z serialu Battlestar Galactica ale na razie nie mam czasu zbytnio wyszukac detali ...

Jesli takie bliskie i oczywiste podobieństwa będą się teraz powtarzać to praktycznie koszty serialu będzie mozna rozłożyć na kilka seriali w których wykorzystuje się scenografię bez ponoszenia dodatkowych kosztów :)
  • 0

#30 Delta

Delta

Kapral

• Użytkownik
  • 152 postów

Napisano 18.08.2005 - |11:20|

Ale jaja z tym budynkiem :)

Poza tym ja bym się tak bardzo nie czepiał tej armaty. Ktoś tu pisał, że nie wiedomo jaką siłe miał ten minerał więc może wystarczyło tylko trafić. Gorzej z niewłąćzeniem osłon po pierwszym strzale a już zupełnie źle z Wraith, którzy nie umiejś celować. Reszta była całkiem niezła
  • 0

#31 inwe

inwe

Starszy chorąży sztabowy

• Użytkownik
  • 1 968 postów
  • MiastoŻory(Śląsk)/Wrocław

Napisano 18.08.2005 - |12:27|

Gorzej z niewłąćzeniem osłon po pierwszym strzale

pytanie brzmi czy skoczek wogóle ma osłony?
z tego co pamiętam to w odcinku chyba 1x12 "The Defiant One" (nie pamiętam dokładnie numeru odcinka)wraith grzębiąc przy skoczku włączył osłonę;ale to był jedyny taki wypadek;może ta osłona była skutkiem modyfikacji wraitha
  • 0
Najciemniej jest pod jabłonią.

Est modus in rebus

Horacy

Prawda ma charakter bezwzględny.

Kartezjusz

Przyjaźń, tak samo jak filozofia czy sztuka, nie jest niezbędna do życia. . . Nie ma żadnej wartości potrzebnej do przetrwania; jest natomiast jedną z tych rzeczy, dzięki którym samo przetrwania nabiera wartości.

C.S. Lewis

#32 Jack Gryffin

Jack Gryffin

Kapral

• Użytkownik
  • 217 postów

Napisano 18.08.2005 - |19:55|

Dałem 8 odcinek naciągany ale rozbawiło mnie kilka scen poza tym nic nowego i strasznie schematyczny. Zadziwiła mnie tylko sytuacja z jedzeniem, właściwie to po co Wraith otwór gębowy (poza potrzebą używania języka angielskiego) i układ trawienny i wydalniczy. Przecież i tak porozumiewają się za pomocą telepatii a odżywiają energią i to za pośrednictwem dłoni a nie ust!!. Nie rozumiem po jaką cholerę mieli by ewoluować w tym kierunku.

Użytkownik Yoek edytował ten post 18.08.2005 - |20:02|

• 0
Mamy dokładnie tyle wolności ile jesteśmy wstanie sobie wywalczyć i dokładnie tyle ile jesteśmy w stanie obronić!!!

#33 elbereth

elbereth

Kapral

• Email
  • 234 postów
  • MiastoPoznań

Napisano 18.08.2005 - |22:41|

eh kto powiedzial ze oni ewoluwali w tym kierunku, to jest raczej pozostalosc...
  • 0

#34 goth

goth

Szeregowy

• Użytkownik
  • 9 postów

Napisano 20.08.2005 - |00:19|

Staram siępolubić ten odcinek ale nie mogę. Na usprawiedliwienie mogę tylko przypuszcać że ten minerał w p-lot był odpowiednikiem materiałów roższcepialnych i mógł nie być taki prymitywny jak jego hm nośnik...
Celność krążownika, załóżmy że systemy celownicze miał skalibrowane na nieco większe cele. Dziwi tylko czemu nie wysłali myśliwców ..............

6 to max
  • 0

#35 januszek

januszek

Starszy kapral

• Użytkownik
  • 297 postów
  • MiastoWrocław

Napisano 20.08.2005 - |10:58|

Staram siępolubić ten odcinek ale nie mogę. Na usprawiedliwienie mogę tylko przypuszcać że ten minerał w p-lot był odpowiednikiem materiałów roższcepialnych i mógł nie być taki prymitywny jak jego hm nośnik...

Rozumiem, że uważasz za prawdopodobne, że kiedy się 5 kilogramowa skałkę, składająca się na przykład z rudy uranowej włoży do rury (pomijam problemy konstrukcji takiej rury, wytrzymującej wybuch wyrzucający 5 kg ładunek) i wystrzeli - to nie dość że ten kamyk sam wybuchnie siejąc odłamkami na odpowiedniej wysokości, to jeszcze siła wybuchu będzie taka, ze wystarczy do zestrzelenia pojazdu kosmicznego (czyli takiego, który ma na tyle mocny kadłub, ze może przechodzić przez atmosferę oraz latać w przestrzeni kosmicznej, co za tym idzie musi wytrzymać uderzenia przy tych prędkościach z małymi kawałkami materii)? Moim zdaniem to po prostu następna bzdura jaka zaserwowali nam scenarzyści Atlantisa ;)
  • 0

#36 goth

goth

Szeregowy

• Użytkownik
  • 9 postów

Napisano 20.08.2005 - |14:16|

>"Rozumiem, że uważasz za prawdopodobne, że kiedy się 5 kilogramowa skałkę, składająca się na przykład z rudy uranowej włoży do rury (pomijam problemy konstrukcji takiej rury, wytrzymującej wybuch wyrzucający 5 kg ładunek) i wystrzeli - to nie dość że ten kamyk sam wybuchnie siejąc odłamkami na odpowiedniej wysokości, to jeszcze siła wybuchu będzie taka, ze wystarczy do zestrzelenia pojazdu kosmicznego"<

Zaczepiony muszę odpowiedzieć:
Pytanie postawione mi brzmi jakby kolega pytał się czy uważam że sypiąc prochem w budynek można go wysadzić.:-)

Głowice jądrowe też nie są olbrzymie a ich istotą jest nieznacznie zmieniony minerał;-)...................
Nie wiemy nic o właściwościach owego minerału a jak ktoś tu twierdzi "wszyscy wiedzą że coś jest niemożliwe aż ....................." :hyhy:
  • 0

#37 Bunio

Bunio

Kapral

• Użytkownik
  • 191 postów
  • MiastoŁódź

Napisano 20.08.2005 - |17:39|

Januszek sugerujesz ze prom kosmiczny (taki prawdziwy, np Discovery :) ) jest nie do zniszczenia bo ma mocny kadlub i moze przechodzic przez atmosfere?:) Daruj sobie.
  • 0

#38 Daniel Jackson

Daniel Jackson

Starszy szeregowy

• Email
  • 78 postów
  • MiastoRzeszów

Napisano 22.08.2005 - |16:21|

Dałem 8, ale tylko z sentymentu.
  • 0
STAR WARS + STARGATE = ?

#39 Gosiek

Gosiek

Starszy kapral

• Użytkownik
  • 261 postów
  • MiastoWarszawka

Napisano 22.08.2005 - |19:51|

sugerujesz ze prom kosmiczny (taki prawdziwy, np Discovery :)  ) jest nie do zniszczenia bo ma mocny kadlub i moze przechodzic przez atmosfere?:)

Biorąc pod uwagę różnice technologiczne między ludzkością a twórcami tak zaawansowanego tworu jak Atlantis, to rzeczywiście Discovery z pewnością jest tak dobre jak Skoczki. :> Przecież nasza (więc i ekipy badawczej SGA) technologia ma się tak do wynalazków z Atlantis jak proca do karabinu maszynowego. :> Owszem, Skoczka też z pewnością można zniszczyć ale nie w tak głupi i nieprawdopodobny sposób jak pokazano w tym odcinku.
  • 0
Blood is life
Blood is the truth...

Interesuje Cię Star Trek? Zapraszam na: www.trek.pl

#40 Ogrodnik

Ogrodnik

Starszy sierżant sztabowy

• VIP
  • 1 310 postów
  • MiastoPcim Dolny

Napisano 22.08.2005 - |20:12|

Celność krążownika, załóżmy że systemy celownicze miał skalibrowane na nieco większe cele. Dziwi tylko czemu nie wysłali myśliwców ..............

Wyświetl post

Hmm... wystarczyloby strzelac prosto w droge - bo te glupiki biegly do wrot prooostooo -> droga :hyhy:

A co do mysliwcow, z filmu nie wynika ze w ogole byly mysliwce a my nie wiemy czy na tych 3 krazownikach ktore sie pojawily po raz pierwszy w serialu mieszcza sie tez mysliwce. To tylko domysly...
  • 0
Dołączona grafika

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych