Nie wiem czy to tylko moje złudzenie ale czy zauważyliscie aluzje do narodzin Anakina. gdy senator mówił mu o Lordzie.... Sithów zwanym Mądrym(niepamiętam jego imienia) o zmuszaniu midichlorianów do tworzenia życia. Jak wiemy był on poczęty właśnie przez midichloriany
Moim zdaniem Darth Plageuis zwany Mądrym, był mistrzem Palpatine'a- Darth Sidiousa. To Palpatine nauczył się od niego umiejętności idących "wbrew naturze", jakie daje ciemna strona Mocy, a potem zabił swego mistrza. Darth Sidious niewątpliwie miał ogromną Moc i nieprzeciętną inteligencję. Zaplanował sobie przejęcie władzy w Republice na wiele lat wcześniej. Wzmianka o zdolności manipulowania midichlorianami wydaje się potwierdzać to, o czym mówiono już od pierwszego epizodu - to senator Palpatine jest "ojcem" Anakina Skywalkera. To ma sens w kontekście knowań Sidiousa, ale w tym momencie przepowiednia o wybrańcu Mocy zaczyna gubić swoją siłę i mistyczne znaczenie.
Ciemna strona Mocy w tym epizodzie przypomina mi czarną magię, a dokładnie nekromancję. Palpatine sugeruje, że ciemna strona Mocy daje zdolności, które niektórzy nazywają nadprzyrodzonymi, "unnatural" - dla mnie to nie tyle zdolności nadprzyrodzone, bo w końcu Jedi mają wiele cech, które mogą sprawiać takie wrażenie na osobach nieobdarzonych Mocą, ale właśnie "wbrew naturze". Mowa jest o powtrzymywaniu śmierci i manipulacji esencją Mocy i życia, czyli midichlorianami. Również przejście na ciemną stronę Mocy w "Zemście Sithów" przypominało mi pakt z Szatanem - Anakin godzi się złożyć ofiarę z krwi niewinnych dzieci, aby otrzymać diabelską moc, która ma uratować jego żonę. Czy ją uzyskuje, nie wiemy, gdyż "następne" odcinki powstały wcześniej, kiedy koncepcja Mocy była odległa od magii, białej czy czarnej.
Całkiem z innej beczki - imiona Sithów są znaczące. Sidious wyraźnie nawiązuje do słowa "insidious", które oznacza "podstępny". Working harmfully in a subtle or stealthy manner, beguiling but harmful czyli z pozoru czarujący, lecz potajemnie działający na czyjąś szkodę. Idealny opis cech kanclerza Palpatine'a.
Tyrannus kojarzy się od razu ze słowem "tyran", a "maul", jak w imieniu Darth Maul, to "maczuga", "ciężki, miażdżący młot". Plageuis kojarzy się z kolei ze słowem "plague" - zaraza, dżuma.
Imię Darth Vader powstało pierwsze i również jest znaczące, aczkolwiek traci kompletnie sens w kontekście nowych epizodów. "Darth Vader" to "dark father" - "mroczny ojciec" - symboliczne imię sugerujące prawdziwą naturę związków Mrocznego Lorda z Luke'em Skywalkerem.