Czy warto obejrzeć Babylon 5?
Napisano 29.05.2005 - |08:18|
Napisano 30.05.2005 - |15:40|
Tak czytam i niektóre posty, wogóle do mnie nie trafiają.
Na przykład:
Katastrofalny początek - dopóki kapitanem jest Sinclair, akcja się ślimaczy, aktorzy nie czują ról (chlubnym wyjątkiem są ambasadorowie Molari i G'kar), a odcinki są w większości o niczym. Sytuacja radykalnie zmienia się po "wstąpieniu na tron" Sheridana.
Wybacz, ale nic z tego nie rozumiem. To może ja tak zachęcę do obejrzenia filmu "Czterej pancerni i pies"
Katastrofalny początek, bo był tylko Janek Grigorij i pies. W dodatku niemieli jeszcze czołgu. Potem już sytuacja radykalnie się rozwija gdy "za sterami" siada Czereśniak.
Jakoś mnie nie przekonaliście.
Może kilka słów, o czym jest ten serial?
O starożytnym Babilonie? O kosmitach? Może o nadprzyrodzonych zjawiskach (coś jak czynnik PSI ?)
Wybaczcie, ale nie widziałem tego serialu i takie informacje to podstawa, a nie fakt, że Sheridan został królem.
Pozdrawiam.
Th truth is out there...
Napisano 30.05.2005 - |17:37|
Przypadkowo tutaj trafiłem.....
Wybaczcie, ale nie widziałem tego serialu i takie informacje to podstawa, a nie fakt, że Sheridan został królem.
Pozdrawiam.
sluchaj kolego chcesz wiecej wiedziec na temat tego serialu :
to masz tu 2 adresy
- Link
bedzie tam troche spoilerow
a jesli tych informacji bedzie Ci jeszcze za malo to:
- Link
tylko ze tu znajdziesz naprawde duzo spoilerow do tego serialu
Żelazny
Ave,
Talyn
Nieźle napisane :-)
Faktem jest, że cały serial (no w sumie sezony 1-4) zostały zaplanowane już na samym początku. Ich główna fabuła została nakreslona przez Straczyńskiego, a dopiero pozniej naginano do niej realia.
Podobnie mialo być z Crusade, podobno serial miał miec inną koncepcję niż to co było w 13 odcinkach. Szkoda tylko ze sie nie dowiemy juz.
Obecnie nie rusza zaden nowy projekt ze swiata B5, Rangersów ucięto po pilocie, a nowa produkcja zostala skasowana.
Jesli nie orjetujesz sie w sytuacji to nie powtarzaj "bzdur" !!!!!! :censored:
B5 zawsze od samego poczatku byl zaplanowany na 5 sezonow a nie 4 jak piszesz !!!!
JSM przystepujac do krecenia 4 sezonu nie mial zagwarantowanych pieniedzy na 5 sezon i dlatego wolal w sezonie 4 pozakanczac wszystkie glowne watki(co niestety musialo sie odbic na sezonie 5)
Dopiero wzrastajaca poplarnosc serialu przekonala "sponsorow(czy jak tam oni sie nazywaja)" do wylozenia pieniedzy na 5 sezon.
Uwazam ze i tak JSM wykazal sie wielkim kunsztem ze 5 sezon nie byl calkowitym dnem w tej sytuacji.
To tak w sprawie drobnego sprostowania do co poniektorych informacji pokutujacych wsrod co poniektorych osob.
Żelazny
PS: a dokladnie jest to opisane na mojej stronie !
Napisano 31.05.2005 - |14:42|
UWAGA - MOZLIWE SPOILERY
Serial mowi o tym jak ludzie (rasa ludzka), ktorzy pare lat wczesniej zostala niemal zmasakrowana przez Minbarczykow tworzy miejsce, gdzie ewentualne konflikty miedzy rasami mozna by rozwiazywac pokojowo. To wlasnie tytulowy Babilon 5 - stacja kosmiczna zbudowana przez ludzi przy wspoludziale innych ras.
Z czasem ta "najlepsza nadzieja na pokoj" staje sie "jedyna nadzieja na zwyciestwo", gdy na arene wkracza "stara rasa. Bardzo stara rasa" ktora zaczyna ustawiac klocki na kosmicznym podworku po swojemu.
Użytkownik Zarathos edytował ten post 01.06.2005 - |07:01|
Na Pallady biuście przy drzwiach, pośród dwóch kamiennych króż,
Krwawo lśni mu wzrok ponury, jak u diabła, spod rzęs chmury;
Światło lampy rzuca z góry jego cień na pokój wzdłuż,
A ma dusza z tego cienia, co komnatę zaległ wzdłuż,
Nie powstanie - nigdy już!
Napisano 31.05.2005 - |21:53|
1. Nie widzieli serialu i zastanawiają się czy go obejrzeć.
2. Nie chcą spoilerów, czyli wolą dowiedzieć się szczegółów fabuły podczas oglądania, a nie psuć sobie przyjemność dowiadując się szczegółów z postów.
Pozorny brak konkretów w tym temacie spowodowany jest punktem nr 2. Jeżeli ty nie uznajesz go za konieczny, przeczytaj sobie wszystkie tematy o Babylon 5 na tym forum. Nie mogę ci nic polecić, bo ja nie będę czytał tych wątków aż do czasu obejrzenia części serialu.
Zarathos zrobił tu małe odstępstwo od braku spoilerów, ale spoko. Nawet nie wiem co napisał, bo przewinąłem ekran dalej. :hyhy: Tylko please nie psujcie dalej tematu waląc spoilery, bo to się mija z celem. A jeżeli dałoby się ten spoiler wywalić stąd do innego wątku, to byłoby już super (wolę nie wpaść na niego następnym razem jak będę czytał ten temat).
Napisano 31.05.2005 - |22:07|
Na Pallady biuście przy drzwiach, pośród dwóch kamiennych króż,
Krwawo lśni mu wzrok ponury, jak u diabła, spod rzęs chmury;
Światło lampy rzuca z góry jego cień na pokój wzdłuż,
A ma dusza z tego cienia, co komnatę zaległ wzdłuż,
Nie powstanie - nigdy już!
Napisano 31.05.2005 - |22:43|
A tak na serio, to po takich rekomendacjach autorytetów tego forum trudno mi sobie wyobrazić, że ktoś może chociażby nie spróbować tego serialu. Ja to na pewno zrobię, jak już wcześniej zaznaczyłem. Ponieważ nie wiedziałem o tym serialu nic, to dopiero tutaj po raz pierwszy dowiedziałem się, że fabuła była w znacznym stopniu opracowana zanim on powstał. Wow! To tak rzadkie, że aż trzeba to zobaczyć. Chciałbym, żeby powstał jeszcze kiedyś dobry serial SF z fabułą przemyślaną od A do Z na samym początku. Unika się wtedy tak wkurzających rzeczy jak np. zabijanie postaci (bo tak jest zaplanowane) a następnie jej ożywianie (nieprzekonujące), bo się spodobała.
Napisano 31.05.2005 - |23:09|
Dodam cos jeszcze. Czytałem, ze niektórzy uważają pierwszy sezon za słabszy. Ja nie. Byłem tak głodny dobrego sci-fi że w jeden dzień obejrzałem pierwsze 6 odcinków. Potem trochę zwolniłem by nie obejrzeć całości w tydzień, ale by delektować się tym serialem przez całe 3 miesiące.
5.5 Prison Break, Veronica Mars, House, Day Break, Lost, Smallville
5.0 Dexter, Firefly, How I Met Your Mother, Supernatural
4.5 SG-1, Atlantis, Farscape, KyleXY1, Sleeper Cell, O.C., Office
4.0 Rome, 4400, Joey, What I Like About You
3.5 SAAB, Eureka1, Dark Angel
Napisano 01.06.2005 - |10:25|
...hmmm... teraz muszę skołować gdzieś sezon 5... hmmm...
Napisano 01.06.2005 - |11:48|
Chcesz być frajerem - nie oglšdaj Babylon 5
Napisano 01.06.2005 - |12:01|
Chyba wszyscy po przeczytaniu tego wszystkiego co tu zostało powiedziane nie ma co do tego wątpliwości... Nie ma tu tak przejeskrawionych dobrych bohaterów jak w Star Treku... ludzie wcale nie są jakąś ogromną potęgą w kosmosie co jeszcze bardziej uwiarygadnia fabułe a nie jak w ST gdzie ludzie to chyba najbardziej szlachetna rasa w całym wszechświecie i jakiś strażnik bezpieczeństwa i pokoju :/ Muzyka jest fenomenalna... ogólnie praktycznie same + (fabuła, muzyka, postacie, efekty które dalej robią wrażenie). Absolutna klasyka science fiction.
Napisano 12.06.2005 - |00:27|
Napisano 18.06.2005 - |08:10|
1. serial ma 5 sezonów.
2. krucjata to w sumie tylko kilka odcinków
3. Lando jest łysy ( do połowy)
4. W sumie to tego serialu nie da się oglądać.
ad.1 a powinien 10
ad.2 co za dureń zamknął produkcję
ad.3 choć z drugiej strony ten fantastyczny grzebień
ad.4 10 odcinków dziennie i już mnie głowa bolała - skandal!!!!!!
Użytkownik Dub van Grup edytował ten post 18.06.2005 - |08:11|
Napisano 19.06.2005 - |08:45|
A może ktoś by tak napisał parę słów o wadach B5?
(...)
No jakbyś wnikliwie poczytał moje posty w tym temacie to byś znalazł kilka wad które mi się nie podobają. |*
Chyba że Cie przygniutł mój entuzjazm co do serialu ...
- Badziewna dekoracja
- Słaba gra aktorska w kilku poczatkowych odcinkach
- słabe przedstawienie przestrzenności stacji, czasami troche za bardzo klaustrofobiczna
|* nie miałem na myśłi tego "jajcarskiego" posta tylko o wadach....
Napisano 19.06.2005 - |15:09|
Pozdrawiam
Napisano 20.06.2005 - |16:56|
Zbyt dużo wagi przykłada się ostatnio do dekoracji i efektów w serialach sf; zbyt mało zaś do fabuły i spójności wykreowanego świata. Dlatego też w zalewie tandety i badziewia Babilon 5 jawi się jako serial wybitny, by nie powiedzieć kultowy.
I to moim zdaniem byłaby najlepsza rekomendacja aby wejść w świat B5. :clap:
Napisano 10.09.2005 - |00:03|
Napisano 05.10.2005 - |22:24|
Napisano 07.10.2005 - |19:13|
Tylko jestem troszeczke zaskoczona ( a moze slepa
napisow do tego serialu tu tak samo jak i do farka
pozdrawiam
Napisano 07.10.2005 - |19:28|
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych

Logowanie »