Skocz do zawartości

Zdjęcie

Czy warto obejrzeć Babylon 5?

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
78 odpowiedzi w tym temacie

#21 mmisiek

mmisiek

B5 SuperFan

• Email
  • 1 219 postów
  • MiastoKnurów ---> Śląsk

Napisano 29.05.2005 - |08:18|

Pamiętam jak na poczatku tego działu mało osób widziało B5, baaa nawet nie wiedziało co to B5 a teraz jest sporo ludzi do dyskusji. Mnie by zachęciły te recenzje co pisane sš wyżej, na pewno nie zniechęciło by mnie twierdzenie np że efekty sš tandetne, że gra aktorska jest słaba (tutaj wg mnie totalnie nieporozumienie, fakt z poczštku aktorzy sš "zagubienie" czasami ale potem....). Nie ma sensu pisać już więcej zachęty - kto będzie chciał przezyć przygodę, to sobie to zobaczy, a ten kto nie- nie bedzie sie zabierał za serial, zostanie przy np SG1, który będzie uwielbiał np za efekty specjalne :/....
  • 0
Chcesz wiedziec o jakich serialach można ze mną porozmawiac ?? Kliknij TUTAJ

Dołączona grafika

#22 Proximus

Proximus

Starszy szeregowy

• Użytkownik
  • 83 postów

Napisano 30.05.2005 - |15:40|

Przypadkowo tutaj trafiłem.
Tak czytam i niektóre posty, wogóle do mnie nie trafiają.
Na przykład:

Katastrofalny początek - dopóki kapitanem jest Sinclair, akcja się ślimaczy, aktorzy nie czują ról (chlubnym wyjątkiem są ambasadorowie Molari i G'kar), a odcinki są w większości o niczym. Sytuacja radykalnie zmienia się po "wstąpieniu na tron" Sheridana.

Wybacz, ale nic z tego nie rozumiem. To może ja tak zachęcę do obejrzenia filmu "Czterej pancerni i pies"

Katastrofalny początek, bo był tylko Janek Grigorij i pies. W dodatku niemieli jeszcze czołgu. Potem już sytuacja radykalnie się rozwija gdy "za sterami" siada Czereśniak.

Jakoś mnie nie przekonaliście.
Może kilka słów, o czym jest ten serial?
O starożytnym Babilonie? O kosmitach? Może o nadprzyrodzonych zjawiskach (coś jak czynnik PSI ?)

Wybaczcie, ale nie widziałem tego serialu i takie informacje to podstawa, a nie fakt, że Sheridan został królem.

Pozdrawiam.
  • 0

Th truth is out there...

#23 Żelazny

Żelazny

Kapral

• Użytkownik
  • 190 postów
  • MiastoW-wa

Napisano 30.05.2005 - |17:37|

Ave,

Przypadkowo tutaj trafiłem.....
Wybaczcie, ale nie widziałem tego serialu i takie informacje to podstawa, a nie  fakt, że Sheridan został królem.

Pozdrawiam.

Wyświetl post

sluchaj kolego chcesz wiecej wiedziec na temat tego serialu :

to masz tu 2 adresy
- Link
bedzie tam troche spoilerow

a jesli tych informacji bedzie Ci jeszcze za malo to:
- Link
tylko ze tu znajdziesz naprawde duzo spoilerow do tego serialu

Żelazny

Ave,

Talyn

Nieźle napisane :-)

Faktem jest, że cały serial (no w sumie sezony 1-4) zostały zaplanowane już na samym początku. Ich główna fabuła została nakreslona przez Straczyńskiego, a dopiero pozniej naginano do niej realia.

Podobnie mialo być z Crusade, podobno serial miał miec inną koncepcję niż to co było w 13 odcinkach. Szkoda tylko ze sie nie dowiemy juz.

Obecnie nie rusza zaden nowy projekt ze swiata B5, Rangersów ucięto po pilocie, a nowa produkcja zostala skasowana.

Wyświetl post

Jesli nie orjetujesz sie w sytuacji to nie powtarzaj "bzdur" !!!!!! :censored:

B5 zawsze od samego poczatku byl zaplanowany na 5 sezonow a nie 4 jak piszesz !!!!
JSM przystepujac do krecenia 4 sezonu nie mial zagwarantowanych pieniedzy na 5 sezon i dlatego wolal w sezonie 4 pozakanczac wszystkie glowne watki(co niestety musialo sie odbic na sezonie 5)
Dopiero wzrastajaca poplarnosc serialu przekonala "sponsorow(czy jak tam oni sie nazywaja)" do wylozenia pieniedzy na 5 sezon.
Uwazam ze i tak JSM wykazal sie wielkim kunsztem ze 5 sezon nie byl calkowitym dnem w tej sytuacji.

To tak w sprawie drobnego sprostowania do co poniektorych informacji pokutujacych wsrod co poniektorych osob.

Żelazny
PS: a dokladnie jest to opisane na mojej stronie !
  • 0

#24 Zarathos

Zarathos

Kapral

• Użytkownik
  • 241 postów
  • MiastoGrudziądz

Napisano 31.05.2005 - |14:42|

Poniewaz kolega ladnie prosil o opis tutaj wiec wypada dac chociaz skrocony opis tutaj, a nie linki do wlasnych stronek. Ja tez mam stronke o B5 (bardziej techniczna) i sie nie chwale :P

UWAGA - MOZLIWE SPOILERY
Serial mowi o tym jak ludzie (rasa ludzka), ktorzy pare lat wczesniej zostala niemal zmasakrowana przez Minbarczykow tworzy miejsce, gdzie ewentualne konflikty miedzy rasami mozna by rozwiazywac pokojowo. To wlasnie tytulowy Babilon 5 - stacja kosmiczna zbudowana przez ludzi przy wspoludziale innych ras.

Z czasem ta "najlepsza nadzieja na pokoj" staje sie "jedyna nadzieja na zwyciestwo", gdy na arene wkracza "stara rasa. Bardzo stara rasa" ktora zaczyna ustawiac klocki na kosmicznym podworku po swojemu.

Użytkownik Zarathos edytował ten post 01.06.2005 - |07:01|

• 0
I Kruk wcale nie odlata, jakby myślał siedzieć lata
Na Pallady biuście przy drzwiach, pośród dwóch kamiennych króż,
Krwawo lśni mu wzrok ponury, jak u diabła, spod rzęs chmury;
Światło lampy rzuca z góry jego cień na pokój wzdłuż,
A ma dusza z tego cienia, co komnatę zaległ wzdłuż,
Nie powstanie - nigdy już!

#25 Petronius

Petronius

Starszy szeregowy

• Email
  • 92 postów
  • MiastoWarszawa

Napisano 31.05.2005 - |21:53|

@Proximus, dla twojej informacji, ten temat założyłem dla ludzi, którzy:
1. Nie widzieli serialu i zastanawiają się czy go obejrzeć.
2. Nie chcą spoilerów, czyli wolą dowiedzieć się szczegółów fabuły podczas oglądania, a nie psuć sobie przyjemność dowiadując się szczegółów z postów.

Pozorny brak konkretów w tym temacie spowodowany jest punktem nr 2. Jeżeli ty nie uznajesz go za konieczny, przeczytaj sobie wszystkie tematy o Babylon 5 na tym forum. Nie mogę ci nic polecić, bo ja nie będę czytał tych wątków aż do czasu obejrzenia części serialu.
Zarathos zrobił tu małe odstępstwo od braku spoilerów, ale spoko. Nawet nie wiem co napisał, bo przewinąłem ekran dalej. :hyhy: Tylko please nie psujcie dalej tematu waląc spoilery, bo to się mija z celem. A jeżeli dałoby się ten spoiler wywalić stąd do innego wątku, to byłoby już super (wolę nie wpaść na niego następnym razem jak będę czytał ten temat).
  • 0
Crede, quad habes, et habes

#26 Zarathos

Zarathos

Kapral

• Użytkownik
  • 241 postów
  • MiastoGrudziądz

Napisano 31.05.2005 - |22:07|

wiem ze nie powinno byc, ale jak sie ktos pyta o tresc, to ciezko nie zaspojlerowac. Zreszta staralem sie pisac tak, zeby bylo jak najbardziej ogolnikowo - wiec wiecej spoilerow niz w typowej recenzji filmu raczej nie bedzie
  • 0
I Kruk wcale nie odlata, jakby myślał siedzieć lata
Na Pallady biuście przy drzwiach, pośród dwóch kamiennych króż,
Krwawo lśni mu wzrok ponury, jak u diabła, spod rzęs chmury;
Światło lampy rzuca z góry jego cień na pokój wzdłuż,
A ma dusza z tego cienia, co komnatę zaległ wzdłuż,
Nie powstanie - nigdy już!

#27 Petronius

Petronius

Starszy szeregowy

• Email
  • 92 postów
  • MiastoWarszawa

Napisano 31.05.2005 - |22:43|

Spoko, jestem pewien że zachowałeś wszelkie środki bezpieczeństwa, by nie zepsuć tematu. ;)

A tak na serio, to po takich rekomendacjach autorytetów tego forum trudno mi sobie wyobrazić, że ktoś może chociażby nie spróbować tego serialu. Ja to na pewno zrobię, jak już wcześniej zaznaczyłem. Ponieważ nie wiedziałem o tym serialu nic, to dopiero tutaj po raz pierwszy dowiedziałem się, że fabuła była w znacznym stopniu opracowana zanim on powstał. Wow! To tak rzadkie, że aż trzeba to zobaczyć. Chciałbym, żeby powstał jeszcze kiedyś dobry serial SF z fabułą przemyślaną od A do Z na samym początku. Unika się wtedy tak wkurzających rzeczy jak np. zabijanie postaci (bo tak jest zaplanowane) a następnie jej ożywianie (nieprzekonujące), bo się spodobała.
  • 0
Crede, quad habes, et habes

#28 Seth

Seth

Plutonowy

• VIP
  • 495 postów
  • MiastoWarszawa, Bielany

Napisano 31.05.2005 - |23:09|

To i ja coś dorzucę. Gdy zapisałem się na to forum, zacząłem oglądać Stargate SG-1. Dla mnie ten serial wymiatał. Nie było lepszego. Byłem po 6 sezonie i obejrzałem SAAB oraz Farscape. Nadal SG-1 był u mnie numerem jeden. Potem nad SG-1 zawisły czarne chmury, które nadal tak wiszą. Ósmy sezon był tak beznadziejny i sami wiecie o tym. Rozpoczął się Atlantis, ale to tylko kopia SG-1. Oba te seriale to bajki dla dzieci w porównaniu z Babylon5, który miałem ogromną przyjemność oglądać przez ostatnie miesiące. Prawdopodobnie, gdybym obejrzał B5 jako mój pierwszy serial Sci-Fi, to potem już żadnego bym nie tknął, bo bym je uznał za słabe. Teraz B5 jest u mnie numerem 1, potem Lost i The 4400, tutaj wielka przepaść i dopiero Stargate i reszta. Jeśli interesujesz się science fiction to B5 na pewno cię zainteresuje i uplasuje się wysoko w twoim rankingu.

Dodam cos jeszcze. Czytałem, ze niektórzy uważają pierwszy sezon za słabszy. Ja nie. Byłem tak głodny dobrego sci-fi że w jeden dzień obejrzałem pierwsze 6 odcinków. Potem trochę zwolniłem by nie obejrzeć całości w tydzień, ale by delektować się tym serialem przez całe 3 miesiące.
  • 0
6.0 Babylon5, BSG, Friends, Heroes, That 70's Show
5.5 Prison Break, Veronica Mars, House, Day Break, Lost, Smallville
5.0 Dexter, Firefly, How I Met Your Mother, Supernatural
4.5 SG-1, Atlantis, Farscape, KyleXY1, Sleeper Cell, O.C., Office
4.0 Rome, 4400, Joey, What I Like About You
3.5 SAAB, Eureka1, Dark Angel

#29 JoVisH

JoVisH

Starszy kapral

• VIP
  • 336 postów

Napisano 01.06.2005 - |10:25|

To może ja jeszcze dodam coś od siebie, bo jestem świeżo po 4 sezonach B5. Kiedy zapisywałem się na tutejsze forum to czytałem opinie, że B5 jest najlepszym serialem SF. I co mogę na to odpowiedzieć po 4 sezonach? Otóż mogę powiedzieć tylko tyle: Nie dziwię się tym opiniom. Serial jest świetny. Dla kogoś kto chce obejrzeć spójną, przemyślaną opowieść i nie wymagającego superfajerwerków technicznych. Zresztą efekty specjalne wcale nie są takie złe, biorąc poprawkę na to, że serial ma już kilka latek. 1 sezon może rzeczywiście jest trochę trudny do przebrnęcia, ale warto bo potem wszystko łączy się ze sobą w świetny sposób. Gorąco namawiam do obejrzenia B5, naprawdę serial wymata.

...hmmm... teraz muszę skołować gdzieś sezon 5... hmmm...
  • 0
"...something takes a part of me..."

#30 mmisiek

mmisiek

B5 SuperFan

• Email
  • 1 219 postów

Napisano 01.06.2005 - |11:48|

Poczytałem troszke opini a że dizœ mam dobry chumor to chyba sobie dam do podpisu cos takiego:
Chcesz być frajerem - nie oglšdaj Babylon 5 :)
  • 0

Dołączona grafika

#31 sheridan

sheridan

Szeregowy

• Użytkownik
  • 11 postów
  • MiastoPoznań

Napisano 01.06.2005 - |12:01|

Na pytanie tego tematu - warto!
Chyba wszyscy po przeczytaniu tego wszystkiego co tu zostało powiedziane nie ma co do tego wątpliwości... Nie ma tu tak przejeskrawionych dobrych bohaterów jak w Star Treku... ludzie wcale nie są jakąś ogromną potęgą w kosmosie co jeszcze bardziej uwiarygadnia fabułe a nie jak w ST gdzie ludzie to chyba najbardziej szlachetna rasa w całym wszechświecie i jakiś strażnik bezpieczeństwa i pokoju :/ Muzyka jest fenomenalna... ogólnie praktycznie same + (fabuła, muzyka, postacie, efekty które dalej robią wrażenie). Absolutna klasyka science fiction.
  • 0

#32 Kondi

Kondi

Starszy szeregowy

• Użytkownik
  • 91 postów
  • Miastowawa

Napisano 12.06.2005 - |00:27|

Babylon 5 jest serialem, ktory koniecznie trzeba zobaczyc :) Ten kto go nie obejrzy nie wie co traci!!! Pierwszy raz go obejrzalem w tv, szkoda ze crusage tak szybko skonczyli :(
  • 0

#33 Dub van Grup

Dub van Grup

Szeregowy

• Email
  • 23 postów
  • MiastoKołobrzeg

Napisano 18.06.2005 - |08:10|

A może ktoś by tak napisał parę słów o wadach B5?
1. serial ma 5 sezonów.
2. krucjata to w sumie tylko kilka odcinków
3. Lando jest łysy ( do połowy)
4. W sumie to tego serialu nie da się oglądać.

ad.1 a powinien 10
ad.2 co za dureń zamknął produkcję
ad.3 choć z drugiej strony ten fantastyczny grzebień
ad.4 10 odcinków dziennie i już mnie głowa bolała - skandal!!!!!!

Użytkownik Dub van Grup edytował ten post 18.06.2005 - |08:11|

• 0

#34 mmisiek

mmisiek

B5 SuperFan

• Email
  • 1 219 postów

Napisano 19.06.2005 - |08:45|

A może ktoś by tak napisał parę słów o wadach B5?
(...)

No jakbyś wnikliwie poczytał moje posty w tym temacie to byś znalazł kilka wad które mi się nie podobają. |*

Chyba że Cie przygniutł mój entuzjazm co do serialu ... :P

- Badziewna dekoracja
- Słaba gra aktorska w kilku poczatkowych odcinkach
- słabe przedstawienie przestrzenności stacji, czasami troche za bardzo klaustrofobiczna

|* nie miałem na myśłi tego "jajcarskiego" posta tylko o wadach....
  • 0

Dołączona grafika

#35 Chavo

Chavo

Kapral

• Użytkownik
  • 162 postów
  • MiastoMazowieckie

Napisano 19.06.2005 - |15:09|

Warto, napewno warto obejrzeć ten serial i filmy z nim związane. Jestem w trakcie oglądania 4 sezonu i jak do tej pory bardzo mnie fascynuje, oglądam po 2 odcinki dziennie (co nie wszystkim w domu się podoba :P ). Jak każdy serial ma lepsze i gorsze odcinki, ale przytłaczająca większość to te dobre. Polecam wszystkim zapoznanie się z tym serialem.
Pozdrawiam
  • 0
Jeśli nie będziecie używać oczu waszych po to, aby widzieć, to będziecie używać ich po to, aby płakać.

#36 Dub van Grup

Dub van Grup

Szeregowy

• Email
  • 23 postów
  • MiastoKołobrzeg

Napisano 20.06.2005 - |16:56|

Jedyne co mnie przygniata to moja żona.
Zbyt dużo wagi przykłada się ostatnio do dekoracji i efektów w serialach sf; zbyt mało zaś do fabuły i spójności wykreowanego świata. Dlatego też w zalewie tandety i badziewia Babilon 5 jawi się jako serial wybitny, by nie powiedzieć kultowy.
I to moim zdaniem byłaby najlepsza rekomendacja aby wejść w świat B5. :clap:
  • 0

#37 Toudi

Toudi

Ogr

• Moderator
  • 5 296 postów
  • MiastoTychy

Napisano 10.09.2005 - |00:03|

Właśnie skończyłem serial B5, do czwartego sezonu był świetny (o ile ise przetrzyma strasznie wolną rozpędzający się pierwszy sezon, to potem już ciężko wychamować :)) Piąty natomiast miał straszny początek, myślałem że go już nie zmorduje, ale było warto, choćby dla ostatniego odcinka. Wsumie szkoda że tak mało tego. Ale obejrzeć to trzeba. i widać że scenariusz nie powstawał z odcinka na odcinek. tylko był na samym początku stwrzony, a potem tylko kręcony, a to juz niebywale rzadkie w obecnych czasach.

#38 Goa'uld

Goa'uld

Szeregowy

• Użytkownik
  • 5 postów
  • MiastoWawa

Napisano 05.10.2005 - |22:24|

Tak na koniec nie ma sensu oglądac serialu bez obejrzenia filmu pełnometrazowego ****Babylon 5 - In the Beggining****(gdyz jak wiekszosc z was wie oprócz serialu jest 5 filmów pełnometrazowych) potem wiele spraw jest łatwiejszych do połączenia. A wszystkim chętnym którzy by chcieli wiedziec więcej zanim wpiszą wypowiedz polecam jedną z lepszych polskich stron o B5 http://www.babylon5.scifi.pl/
  • 0

#39 Sarenkaa

Sarenkaa

Szeregowy

• Użytkownik
  • 25 postów
  • MiastoSkandynawia

Napisano 07.10.2005 - |19:13|

Po przeczytaniu Waszych opini o serialu postanowilam sie mu przyjzec osobiscie :P
Tylko jestem troszeczke zaskoczona ( a moze slepa :( ) ze nie moge znalesc
napisow do tego serialu tu tak samo jak i do farka
pozdrawiam
  • 0
"Nie traktuj zycia zbyt powaznie i tak nie wyjdziesz z tego zywy!"

#40 JoVisH

JoVisH

Starszy kapral

• VIP
  • 336 postów

Napisano 07.10.2005 - |19:28|

spróbuj na: