Skocz do zawartości

Zdjęcie

Odcinek 180 - S09E06 - Beachhead

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
83 odpowiedzi w tym temacie

Ankieta: Oceniamy odcinek: (133 użytkowników oddało głos)

Oceniamy odcinek:

1. 10 (43 głosów [34.40%])

Procent z głosów: 34.40%

2. 9.5 (24 głosów [19.20%])

Procent z głosów: 19.20%

3. 9 (26 głosów [20.80%])

Procent z głosów: 20.80%

4. 8.5 (10 głosów [8.00%])

Procent z głosów: 8.00%

5. 8 (14 głosów [11.20%])

Procent z głosów: 11.20%

6. 7.5 (3 głosów [2.40%])

Procent z głosów: 2.40%

7. 7 (1 głosów [0.80%])

Procent z głosów: 0.80%

8. 6.5 (1 głosów [0.80%])

9. 6 (0 głosów [0.00%])

Procent z głosów: 0.00%

10. 5.5 (0 głosów [0.00%])

11. 5 (1 głosów [0.80%])

12. 4.5 (0 głosów [0.00%])

13. 4 (1 głosów [0.80%])

14. 3.5 (0 głosów [0.00%])

15. 3 (0 głosów [0.00%])

16. 2.5 (0 głosów [0.00%])

17. 2 (0 głosów [0.00%])

18. 1.5 (1 głosów [0.80%])

19. 1 (0 głosów [0.00%])

20. 0.5 (0 głosów [0.00%])

21. 0 (0 głosów [0.00%])

Głosuj Goście nie mogą oddawać głosów

#21 VeeDee

VeeDee

Starszy sierżant sztabowy

• VIP
  • 1 338 postów

Napisano 21.08.2005 - |20:18|

- chyba o tym, że najpierw przesłali się na planetę a potem z niej przeszli na Prometeusza ;)

Wyświetl post

No tak :) oglądnąłem tą scenę od nowa :) Akurat przy niej ktoś mi się krzątał po pokoju i mnie musiał rozproszyć ;) Poza tym byłem też zachwycony powrotem Sam i to też mogło rozproszyć ;D
  • 0
VeeDee

#22 Popo

Popo

Szeregowy

• Użytkownik
  • 61 postów
  • MiastoSopot

Napisano 21.08.2005 - |21:40|

Odcinek fajny, ale martwię się, co będzie z poczuciem humoru w następnych odcinkach jak nie ma tej, która była dusza dotychczasowych odcinków.
Vala wracaj czekamy.
  • 0

#23 haldeman

haldeman

Szeregowy

• Użytkownik
  • 31 postów
  • MiastoKraków

Napisano 21.08.2005 - |22:15|

Dzisiejszy odcinek utwierdza mnie w przekonaniu, że jednak ta ochrona naszej galaktyki przez Pradawnych przed Ori jest troche dziurawa. W końcu czy wysłanie kapłana kórego obdarza się potężną mocą itd plus udostępnienie mu niezłej technologii nie jest oczywistym przejawem interwencji Ori. Chyba ze coś żle zrozumiałem w zwiazku z ochroną naszej galaktyki przez Pradawnych.

Poza tym czyż nie znajomo brzmi obietnica nagrody (tu w postaci mozliwiści ascendencji) w zamian za wierna służbę i śmierć w walce z tymi którzy nie chca przyjąc jedynej słusznej wiary? :>
  • 0

#24 Ogrodnik

Ogrodnik

• VIP
  • 1 311 postów
  • MiastoPcim Dolny

Napisano 21.08.2005 - |22:19|

Poza tym czyż nie znajomo brzmi obietnica nagrody (tu w postaci mozliwiści ascendencji) w zamian za wierna służbę i śmierć w walce z tymi którzy nie chca przyjąc jedynej słusznej wiary? :>

Wyświetl post

Sugerujesz ze Priors powinni nosic brody i miec aureole nad glowa a na dodatek skrzydla? :hyhy:
  • 0
Dołączona grafika

#25 VeeDee

VeeDee

• VIP
  • 1 338 postów

Napisano 21.08.2005 - |22:27|

Wyświetl post

Ale czy to nie brzmi dramatycznie?? Każda śmierć kapłana to jeden więcej Ori. Zabijając wroga wzmacniasz go! Można powiedzieć sytuacja bez wyjścia ;D
  • 0
VeeDee

#26 Ogrodnik

Ogrodnik

• VIP
  • 1 311 postów
  • MiastoPcim Dolny

Napisano 21.08.2005 - |22:38|

Ale czy to nie brzmi dramatycznie?? Każda śmierć kapłana to jeden więcej Ori. Zabijając wroga wzmacniasz go! Można powiedzieć sytuacja bez wyjścia ;D

Wyświetl post

Ja bym nie dramatyzował... ^_^
Do akcji musza sie po prostu wlaczyc Pradawni. Przeciez pamietac historie z Anubisem.... jego tez by sie nie dalo ubic. No bo jak zabic cos, czego nie ma w rozumieniu materii ? :afro: I tak jak Pradawna pomogla sie pozbyc Anubisa tak beda musieli Pradawni skopac tylki Ori na tym swoim wyzszym poziomie egzystencji. Inaczej nie ma szansy na to by Tauri sobie poradzili bo przeciez nie beda walczyc z duchami, nie? :clap:
Jedyny problem z Pradawnymi jest taki ze sa oni leniwi... but!: oni sie mieli nie mieszac w sprawy "materialnych" cywilizacji. Natomiast nigdzie nikt z nich nie twierdzil ze nie beda sie mieszac w sprawy innych ascendentow. Zwlaszcza jesli ich dzialania - a takimi sa dzialania Ori - moga wczesniej czy pozniej zagrozic samym Pradawnym. Bo gdy Ori poradziliby sobie z ludzmi, zabraliby sie za Pradawnych. Bo czemu nie, "od przybytku glowa nie boli" mawiaja.... :>
  • 0
Dołączona grafika

#27 Bunio

Bunio

Kapral

• Użytkownik
  • 191 postów
  • MiastoŁódź

Napisano 21.08.2005 - |22:44|

no wlasnie, mnie tez nurtuje na jakiej zasadzie pradawni bronia naszej galaktyki. moze pradawnych po prostu nie interesuja kaplani bo to nie ori? i wkrocza do akcji dopiero kiedy ori zaczna dzialac bezposrednio a nie poprzez kaplanow?

Inaczej nie ma szansy na to by Tauri sobie poradzili bo przeciez nie beda walczyc z duchami, nie?  :clap:

Wyświetl post

a jednak w filmie Ghostbusters dali rade :)
  • 0

#28 Ogrodnik

Ogrodnik

• VIP
  • 1 311 postów
  • MiastoPcim Dolny

Napisano 21.08.2005 - |23:22|

a jednak w filmie Ghostbusters dali rade :)

Wyświetl post

O tak, juz widze 'zmodyfikowana' scene z konca 8 sezonu, w ktorej Daniel z odkurzaczem na plecach krzyczy:
- Anubis, wskakuj mi tu do odkurzacza w podskokach! :hyhy:

Osobiscie watpie zeby Ori osobiscie sie pofatygowali na Ziemie. Maja przeciez swoich Priors. Skoro wybudowali teraz te megawrota, chca tu do naszej galaktyki przerzucic flote statkow, ktore Ori do niczego nie sa potrzebne bo oni moga inaczej sie przemieszczac (widzielismy to np przy odwiedzinach na Ziemi Omy Dessali).
  • 0
Dołączona grafika

#29 haldeman

haldeman

Szeregowy

• Użytkownik
  • 31 postów
  • MiastoKraków

Napisano 21.08.2005 - |23:48|

...i wkrocza do akcji dopiero kiedy ori zaczna dzialac bezposrednio a nie poprzez kaplanow?

Jak dla mnie to Ori nie mają sie gdzie spieszyć, ich kapłani spokojnie sobie poradzą z takimi umiejętnościami i arsenałem. Tak więc albo Pradawni wkroczą już przy kapłanach albo...jak już nas nie bedzie. Ewentualnie coś się rozjaśni z tą opieką i jej zasadami.
  • 0

#30 SGTokar

SGTokar

Abstynent

• Moderator
  • 2 271 postów
  • MiastoWrocław

Napisano 22.08.2005 - |07:11|

1. Zasiadając dzisiaj rano do odcinka przeczuwałem że będzie to coś naprawdę wielkiego, wieści krążyły po uliczkach miast poprzedniego dnia. I tak się stało! Naprawdę wielki odcinek! I bynajmniej nie chodzi tylko o zaskakujący motyw gigantycznych wrót. Pomysłu jakże prostego, a bardzo dobrego!

2. SG-1 wykorzystane przez Ori (+)
Duże wrota które robią tak wielkie wrażenie to zaledwie malutki fragment całego odcinka. Co tu dużo mówić: scenariusz odcinka jest rewelacyjny. Okazało się że SGC i Jaffa niemal do końca byli wykorzystywani przez wroga. Chciałoby się że Orii mieli plan i to naprawdę potężny i tajemniczy dla swoich przeciwników. Bo oto ani wrota się nie chcą zamknąć, mamy pole siłowe którego nie można pokonać. Pojawia się tu problem na który powołał się Nersus że po tym jak namieszaliśmy w galaktyce bierzemy za to odpowiedzialność. Dalej niesamowite motywy z kapłanem Ori. Jego spotkanie z Jaffa i ich całkowite wydalenie, spotkanie z SG-1 i rozmowa utrzymana w tonacji humorystycznej, a potem moment z pięknym podkładem muzycznym gdy zbliża się do wrót. Końcowe zmagania z częściami wielkich wrót i ich ostateczne zniszczenie. Wiele wspaniałych i fascynujących momentów.

3. Gerak zadziera nosa (+)
Konflikt z przedstawicielem narodu Jaffa najwyraźniej narasta, ale przyczyna wyraźnie tkwi po ich stronie. Już w tym odcinku odczuliśmy moment grozy gdy Gerak zagroził zniszczeniem Prometeusza jeśli nie przyłączy się do walki. Ten wątek na pewno będzie kontynuowany i pewnie niedługo coś większego się stanie.

4. Carter is back (+)
Jakież do przyjemne dla oczu widzieć Sam jak zgłaszała się u generała Landry’ego. Aczkolwiek nie wiem czemu koniecznie chciała przejść przez wrota SGC, a nie od razu zabrać się Prometeuszem nad którym podobno pracowała. Ciekawe konspiracyjne wrobienie Landry’ego przez Jack w rozmowie przez telefon. Chociaż takie odniosłem dziwne wrażenie że Carter przyszła, zaczęła techno-gadki, a najprostszego faktu że tarcza wchłania energię się już nie domyśliła. Szczególnie że wielokrotnie wcześniej po użyciu broni kopuła rosła. Ale ogólnie powrót starej znajomej jest bardzo przyjemny i miły przynajmniej dla oczu. Niemal poczułem się jak w domu.

5. Bąbelki (+)
Fajne animacje pola siłowego i wybuchu. Jego kolejne etapy rozrastania i potem budowy wielkich wrót w które wstawiony został cargo ship. Piękna sprawa.

6. Nerus (+)
Bardzo mądry zabieg poruszenia tematu jak Goa’uld’owie zareagowali na Ori. Okazało się że niektórzy pomniejsi właśnie jak Nerus skorzystali z ich wspaniałej oferty ascendacji. Nerus w odcinku odegrał główną rolę osoby która wykorzystała SGC do wsparcia energetycznie Orii. Sama postać jest charakterystyczna i rozmowy Landry’ego z nim były wciągające. Szczególnie gdy Landy się dowiedział że jego drużyna została wykorzystana do celów wroga. Jednak gdy na koniec dowiadujemy się że nie będzie miał już swoich dietetycznych i będzie to forma tortury dla niego by zaczął współpracować od razu zacząłem wiwatować na cześć właściwej decyzji. Sama postać wniosła trochę humoru do odcinku komentując potrawy, ale jednocześnie strasznie trudno było zrozumieć co on mówi przez jego zdolności wysławiania się..

7. Vala is not dead (+)
Naprawdę smutno w odcinku mi się zrobiło że Vale odstawiono tak w kąt. Chociaż nic dziwnego skoro zawsze w przeciągu ostatnich tygodniach mówiła o szczytnych intencjach kończyło się tym że zależy jej na jakiejś własności. W ostatnim odcinku jedynie na koniec oddała się ratowaniu ludzi jednak najwyraźniej to nie odkupiło za bardzo jej grzechów. A mogło się wydawać na początku że jednak tak oglądając jak wspólnie z SG-1 grają sobie w koszykówkę. W każdym razie na pokładzie Prometeusza Daniel z nieustannym namawianiem do „zamknięcia się” był denerwujący. Inna sprawa to też jej uwaga co do ufania Goa’uld’owi. Ileż to razy im zaufaliśmy i jak na tym kończyliśmy! Chociaż niby wszystko co robiliśmy w momencie robienia wydawało się słuszne i na naszą korzyść, jednak na końcu jak zwykle zostało potwierdzona tezę że „Goauldom się nie ufa”. Dodatkowo w odcinku Vala wykonuje bohaterski manewr wbrew wszystkim ratując dzień!

8. Różne rzeczy
Wydaje mi się że ujęcia SGC z zewnątrz są nowe. Sierżant zaczął być nazywany „szefem” – czy by to znaczyło że został awansowany? Przejście przez wrota jak zwykle typowo pokazane razem by nowe SG-1 mogło przejść razem. Daniel po ostatnim odcinku chyba zmądrzał w stosunku do mówienia prawdy wymigując się od odpowiedzi na pytanie Geraka skąd mamy informacje o kopuli.

9. Podsumowanie
To jest STARGATE! Drużyna SG-1? Jest (a nawet +Vala)! Gwiezdne wrota? Są (a co więcej – są nowe)! Prowadzenie wątku walki z głównym wrogiem? Jest! Są podstawy, wykonanie równie dobre. Nowe motywy muzyczne są niesamowite, w scenariuszu jest mocny element zaskoczenia. 9,5/10. Nie ma co! Dwa ostatnie odcinki są lepsze od samej premiery sezonu.

tylko jakim códem bronić się przed kamikadze wszystkie te stateczki były bez załogowe

códem = cudem!!!
Wydaje mi się że są to te części wrót tylko. Więc zniszczyły nas niemal małe cegiełki ;)

Okaze sie. no chyba ze Vala przezyje i rozwali Ori od srodka

Też mam obawy, że Vala załatwi w pojedynkę całe Ori :]

noo nie daj sie prosic i oswiec nas o, SGTokar !

Ascendacji, powiadacie że chcecie? ;)
SPOILER DO Przyszłości
|||| Sprawa jest prosta, potrzebują wyznawców by mieć posłusznych potem ascendatów których wykorzystują do wojny z Pradawnymi na tym wyższym poziomie egzystencji. |||||
Ale jak mówię nie wiem czy to już zasłyszałem, czy wymyśliłem :D

Użytkownik SGTokar edytował ten post 22.08.2005 - |07:12|

Log65: Happy camper

#31 Ogrodnik

Ogrodnik

• VIP
  • 1 311 postów
  • MiastoPcim Dolny

Napisano 22.08.2005 - |09:04|

SPOILER DO Przyszłości
/...../

Wyświetl post

A To sie SGTokar trzyma kupy. I dlatego, konsekwentnie, podtrzymuje stanowisko ze Pradawni sie wlacza do tego konfliktu, bo wczesniej czy pozniej przyjdzie i na nich pora. A w Stargejtach (i nie tylko) jest taka zasada ze zawsze Zly chce dominowac nad swiatem/galaktyka/ czy -> bo do tego chyba zaczynamy sie zblizac nad calym wszechswiatem.... ^_^
  • 0
Dołączona grafika

#32 Daniel Jackson

Daniel Jackson

Starszy szeregowy

• Email
  • 78 postów
  • MiastoRzeszów

Napisano 22.08.2005 - |16:17|

10
Takiego odcinka się nie spodziewałem po poprzednim, który mnie nudził. Nawet nie wiem, kiedy zleciał mi czas, a gdy się kończył byłem po prostu w euforii. Ja chcę więcej, więcej i więcej! Będę się modlił, aby dalej było jeszcze lepiej. Tylko trochę szkoda, że bedzie pauza po 10 odcinku, bo jak te pozostałę cztery również będą bardzo dobre, to chyba umrę...

P.S. Chyba też poszantażuję brata na głód, hehe.
  • 0
STAR WARS + STARGATE = ?

#33 micha

micha

Szeregowy

• Użytkownik
  • 43 postów

Napisano 22.08.2005 - |17:14|

Odcinek miodny. Bardzo bardzo miodny. :-)

Drobra uwaga: Czy nowy Wolny Naród Jaffa nie przypomina wam Klingonów? Zwłaszcza tych z TNG. A jak patrzyłem na sceny z Gerakiem na mostku swojego statku, to przed oczami miałem ni mniej ni więcej tylko kanclerza Gowrona... :-)
  • 0

#34 KAYRON

KAYRON

Plutonowy

• Użytkownik
  • 352 postów
  • MiastoCzarnków

Napisano 22.08.2005 - |17:39|

Rzadko to się zdarza ale dałem 10.
Odcinej wciągający,świetne efekty i szczypta humoru w wykonaniu Vali :clap: :clap: :clap: szkoda że na razie zniknęła z serielu,może wróci.
Ci kapłani przy pomocy Ori na chwile obecną wydają się niepokonani :( :(
Ciekawe co nasz dzielna załoga świniolotu :hyhy: :hyhy: wymyśli aby ich pokonac?
A swoją drogą ciekawostka-gdzie do cho:censored: podziali się Asgardczycy?
Czy w tym szale walki z Goa'uldami i replikatorami nasi dzielni obrońcy też ich zlikwidowali?A Noxowie?A Giganci?Parę ras trochę potężnych poznaliśmy przez te 8 sezonów więc może jakaś pomoc?
  • 0
1164 rok snu Pożogi
-Dowiedz się żołnierzu,że wróg którego nam zostawiliście był kruchy.
-Ich siła jest płytka wojowniku a wiara nie zna czci.Czy pójdziecie ze mną?
-U waszego boku żołnierze.W waszym cieniu leży honor
''Malazańska Księga Poległych''

#35 Toudi

Toudi

Ogr

• Moderator
  • 5 296 postów
  • MiastoTychy

Napisano 22.08.2005 - |20:30|

pisze posta tu, choć od razu tyczy sie dwu ostatnich odcinków. Trzeba przyznać że nastapiła znaczna poprawa względem początku sezonu. nadal nie jest to Stare SG1 ale już jest powyżej przeciętnej :) Dałem 8 zarówno za 5 jak i 6 odcinek sezonu 9. Wkońcu zaczyna się to jakoś trzymać kupy, ale mam jedno pytanie.

Co się stało z Jaffa jak Vala zniszczyła duze wrota? bo w jeden scenie wywala go na ziemie a wdrugiej go nie ma?? :)

A w ogóle Prometeusz z odcinka na odcinek prezentuje się coraz lepiej.

To chyba wszystko.... cóż teraz już czekam na kolejne odcinki a jeszcze kilka tygodni temu chciałem se już to odpuścić.

#36 grekarn

grekarn

Starszy szeregowy

• Użytkownik
  • 141 postów
  • MiastoSiechnice

Napisano 22.08.2005 - |20:48|

a skad wiadomo ze Vala jest w galaktyce Ori, wrota nie byly otwarte a energie vali wciagnela czarna dziura. Chyba ze te dwie dziury byly polaczone (ta z galaktykio Ori i ta nasza ), moze sie myle albo blad serialu.
  • 0
You All My Children Now Freddy K

#37 Bunio

Bunio

Kapral

• Użytkownik
  • 191 postów
  • MiastoŁódź

Napisano 22.08.2005 - |20:50|

SPOILER DO Przyszłości
||||      |||||

Wyświetl post

Rzeczywiscie brzmi wiarygodnie, zobaczymy co bedzie dalej. Ale ogola prawda jest taka ze wszyscy zli (i nie tylko) chca miec wladze nad wszystkimi i wszystkim. Znamy to przeciez z prawdziwego zycia.

A swoją drogą ciekawostka-gdzie do  cho:censored: podziali się Asgardczycy?
Czy w tym szale walki z Goa'uldami i replikatorami nasi dzielni obrońcy też ich zlikwidowali?A Noxowie?A Giganci?

Wyświetl post

Asgard sam nie przyleci, jak to oni. Trzeba im wyslac zaproszenie, najlepiej O'Neilla :) Noxowie? sa chyba zbyt pokojowi i pozostana do konca w ukryciu, przeciez oni z tego co pamietam goa'uldow leczyli. Giganci? chyba dawno zapomnieni, nawet przez scenarzystow (zreszta ja tez bym w zyciu o nich nie pomyslal).
  • 0

#38 Ogrodnik

Ogrodnik

• VIP
  • 1 311 postów
  • MiastoPcim Dolny

Napisano 22.08.2005 - |21:17|

a skad wiadomo ze Vala jest w galaktyce Ori, wrota nie byly otwarte a energie vali wciagnela czarna dziura. Chyba ze  te dwie dziury byly polaczone (ta z galaktykio Ori i ta nasza ), moze sie myle albo blad serialu.

Wyświetl post

Ano wlasnie. Po czasie ekscytacji, ze odcinek taki super naszly i mnie pewne watpliwosci wiec jesli ktos kuma i potrafi odpowiedziec na pare pytan - bede zobowiazany.

Chodzi mi o jakas logike i w miare zdrowy rozum:

1. Skoro wrota nie zadzialaly bo je Vala rozwalila, to jakim cudem promien z Vala polecial do galaktyki Ori?
Polecial na planete Jaffa? Przeciez ta planeta zamieniala sie wlasnie w czarna dziure, a jesli jeszcze nie i wrota jakims sposobem nadal byly czynne to trafila wprost do czarnej dziury w galaktyce Ori i tez kicha. To niby w jaki sposob miala zostac wyslana do Ori skoro i tak i tak sie by to nie udalo?

2.O ile dobrze zrozumialem Gwiezdne Wrota na tej planecie Jaffa byly "zasilane" przez jakas czarna dziure. Ok, kupuje. Ale w takim razie, pomijajac fakt ze nigdy nie slyszalem, aby z planety o masie Ziemi mogla powstac czarna dziura, to jesli nawet - w jaki sposob te mądraski w sukienkach pt Priors chcieli przez te wielkie wrota wleciec do naszej galaktyki? Przeciez by ich ta "nowa" czarna dziura z planety Jaffa natychmiast wciagnela do srodka....

Mnie przychodzi jedynie jedna odpowiedz - scenarzysci stracili juz jakiekolwiek poczucie rzeczywistosci. Taki Lem to chociaz piszac swoje opowiesci o Pilocie Pirxie dochowywal jakichs pozorow starannosci, a tu co? :unsure:
Jak tak bedzie dalej to w 10 sezonie Pradawni z Ori beda w siebie strzelac z czarnych dziur. Albo strzelac z galaktyk! Albo.... wszechswiatow! Buhaha ! :lol:
Tak to ma wygladac? To ja dziekuje wtedy za takie cus....
  • 0
Dołączona grafika

#39 wolverine5

wolverine5

Szeregowy

• Użytkownik
  • 49 postów
  • MiastoKatowice-Giszowiec

Napisano 22.08.2005 - |21:24|

Odcinek [beeep], ale bez Vali ten serial straci bardzo duzo, dzieki niej bylo zabawnie.
NIe ma Carter, nie ma Vali. Sami faceci, co to Gay party?
Wg mnie ten 9 sezon opuszcza loty.
  • 0

#40 Ogrodnik

Ogrodnik

• VIP
  • 1 311 postów
  • MiastoPcim Dolny

Napisano 22.08.2005 - |21:36|

NIe ma Carter, nie ma Vali. Sami faceci,

Wyświetl post

Nie ma Carter? Jak nie ma jak jest? :hyhy: