Skocz do zawartości

Zdjęcie

Seksmisja (1983)

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
55 odpowiedzi w tym temacie

#21 Gość_Misiu_*

Gość_Misiu_*
  • Gość

Napisano 26.09.2003 - |14:48|

czym by był ten film bez Stuhra
  • 0

#22 mmisiek

mmisiek

B5 SuperFan

• Email
  • 1 219 postów
  • MiastoKnurów ---> Śląsk

Napisano 26.09.2003 - |15:35|

drogi Misiu sprawiasz wrażenie jakbyś na szybko chciał nabić kilka postów... Troszeczke więcej pisz w postach bo na razie mam odczucia, że chesz dostać sie do działu z odcinkami jak najszybciej
  • 0
Chcesz wiedziec o jakich serialach można ze mną porozmawiac ?? Kliknij TUTAJ

Dołączona grafika

#23 Ksyrax

Ksyrax

Kapral

• Użytkownik
  • 236 postów
  • MiastoGniezno

Napisano 26.09.2003 - |15:42|

drogi Misiu sprawiasz wrażenie jakbyś na szybko chciał nabić kilka postów... Troszeczke więcej pisz w postach bo na razie mam odczucia, że chesz dostać sie do działu z odcinkami  jak najszybciej

mmisiek widzę, że zdążyłeś napisać to samo co właśnie ja pisałem więc tylko dołączę się z tą samą uwagą. Poczytałem większość wypowiedzi Misia i niestety większość z nich nie tylko jest bardzo krótka ale jeszcze wygląda, że nie czytał tematu tylko pisał swoją myśl. Sorry za tą uwagę ale tak to widzę, że mamy kolejnego nabijacza.

Użytkownik Ksyrax edytował ten post 26.09.2003 - |15:42|

• 0
Nic na świecie nie zostało tak sprawiedliwie rozdzielone jak rozum: każdy uważa, że otrzymał dostateczną porcję. Jacques Tati.

#24 hathor

hathor

Starszy szeregowy

• Użytkownik
  • 89 postów
  • MiastoTarnobrzeg

Napisano 26.09.2003 - |20:44|

Drogi kochany Misiu!!!!!! Mam nadzieje że nie jesteś moim kolegą z klasy bo dostaniesz po łapach ładnie. Niech ja sie tylko dowiem że to ty to normalnie więcej na komputer nie siądziesz.

A do seksmisji: Powiem krótko- zawsze jak go oglądam to sie śmieje. Bardzo pomysłowy. Co my byśmy baby bez was mężczyzn zrobiły???? :lol: :lol: Forum by bez was nie działało. Film był bardzo interesujący, kostiumy fajne i wszystko super. Teksy do dziś wymieniane w mojej klasie dla żartu.
  • 0
Grzechem jest nie grzeszyć...

#25 Castor Krieg

Castor Krieg

Sierżant sztabowy

• Użytkownik
  • 1 092 postów
  • MiastoBerlin

Napisano 26.09.2003 - |21:16|

Sytuacja się rozwiązała, jak to każdy widzi. :D Wracamy do tematu.
  • 0

#26 Arturs

Arturs

Kapral

• Użytkownik
  • 228 postów

Napisano 27.09.2003 - |00:11|

Witam

Seksmisja jako sf, czy raczej jako komedia to rewelacja.
Pomysł, humor, zwrotu któe przeszły do języka potocznego, realizacja ('83)
wprost niesamowite, chociaż dziś "rozwala" mnie kawałek ZX Spectrum, hi

ale ostatnio reklamy wykorzystujące motyw seksmisji trochę mnie
zniesmaczyły (mimo dobrych ról aktorów), ale przecież liczy się KASA i jeszcze raz KASA, to jednak chyba za dużo jak na starą dobrą Seksmisje.

UWAŻAJ, tam mogę być PROMILE.

VY 73

Arturs
  • 0

#27 Tomciak

Tomciak

Organizator

• VIP
  • 398 postów
  • MiastoWszechświat - Nasza galaktyka - Układ słoneczny - Ziemia - Europa - Polska - Śląsk - Gliwice - mój fotel

Napisano 27.09.2003 - |10:18|

Reklama rządzi się swoimi prawami - tzn, praktycznie wszystko jest tam dozwolone. Nie jest to przecież nawet pierwsza reklama na bazie filmu Machulskiego (pamietacie Vabank?). Ale pewnym wyznacznikiem akceptacji tej reklamy, jest fakt, że nie wystąpili w niej aktorzy z oryginalnego filmu. Mi też nie przypadła ona do gustu, ale mam nadzieję, że przyciągnie do filmu takich, którzy jeszcze go nie widzieli (a są tacy??). Nie wiem, może się łudzę...
  • 0
Tom

T.O.M.C.I.A.K.: Transforming Obedient Machine Calibrated for Infiltration and Accurate Killing

Czuję, że budzi się we mnie zwierzę... Ale obawiam się, że to leniwiec...

#28 jarmat

jarmat

Starszy kapral

• Użytkownik
  • 302 postów
  • MiastoRadom

Napisano 27.09.2003 - |11:01|

W kontekście porównywania przez niektórych Seksmisji i Terminatora: przez dwadziescia lat ogladamy regularnie Seksmisje i nadal nam sei podoba. Ludzie znaja mnostwo tekstow z tego gilmu, czego dowody mamy chociazby na tym forum. A Terminator; jedyny tekst jaki mi utknal w pamieci to I'll be back. A zatem nie budzet filmu jest najwazniejszy.
  • 0
There is always a bigger fish.

#29 Katharn

Katharn

Ostatni Smok

• Moderator
  • 1 341 postów
  • MiastoWarszawa / Częstochowa

Napisano 29.09.2003 - |17:44|

Ja Seksmisje uwielbiam :) cudownie mi sie ja oglada - film kultowy, jak juz wiele osob wspomnialo przede mna. :D
Jesli zas chodzi o budzety polskich filmow - to zawsze to byl problem - popatrzmy np na Wiedzmina - moim zdaniem ekranizacja to knot. Mieli malo kasy - cienkie efekty, slaba gra aktorska. Ostatnio obserwuje tendencje spadkowa u rezyserow polskiego kina :) kiedys umielismy robic filmy a teraz???
Gdybym mial niebios haftowane szaty,
Zlotym i srebrnym przetykane swiatlem,
Blekitne, ciemne, przydymione szaty
Nocy i swiatla, i polswiatla,
Rozpostarlbym je pod twoje stopy.
Lecz biedny jestem: me skarby -- w marzeniach,
Wiec ci rzucilem marzenia pod stopy;
Stapaj ostroznie, stapasz po marzeniach...

#30 Tomciak

Tomciak

Organizator

• VIP
  • 398 postów
  • MiastoWszechświat - Nasza galaktyka - Układ słoneczny - Ziemia - Europa - Polska - Śląsk - Gliwice - mój fotel

Napisano 29.09.2003 - |18:20|

Bądźmy szczerzy Katharn, Wiedźmina położył scenarisz Szczerbica mający tyle wspólnego z dziełem Sapka co kozia rzyć z trąbą... Budżet był całkiem spoko, filmy fantasy przede wszystkim potrzebują dobrych krajobrazów, a te w filmie były ładnie dobrane. A do drewnianej gry aktorskiej to też budżet nie ma wiele, w końcu wzięli znanych aktorów... i widać co im wyszło.
  • 0
Tom

T.O.M.C.I.A.K.: Transforming Obedient Machine Calibrated for Infiltration and Accurate Killing

#31 Lustro

Lustro

Szeregowy

• Użytkownik
  • 23 postów
  • MiastoKraków

Napisano 30.09.2003 - |14:07|

Seksmisja – według mnie najlepsza polska komedia.
Dialogi i sceny w czasie oglądania których po prostu nie da się nie śmiać, mimo że oglądało się je już wiele razy:
„Ciemność, widzę ciemność, ciemność widzę”
„Wyginęli, przecież to nie były mamuty”
„Permanentna inwigilacja”
„Nas bohaterów prądem”
„Ale zbudowana ta rozgrywająca… Replay, replay – nie dały tego replay’a”
„A ja ostrzegam, że byłem mistrzem pierwszego kroku bokserskiego…”
„Jak: drzwi pod prądem, podkop – lampa w podłodze”
„Trybunał bab – dzięki ja się stąd nie ruszam…twój ruch… o ciekawe otwarcie…”
„Choć zwiedzimy sobie pięterko…”
Itp.

W sumie to można by tu przepisać kompletny dialog z filmu.
Co do sporu, czy to sf – myślę, że tak choć niema tu statków kosmicznych, innych ras (?), laserów (był wprawdzie jeden, którym wypalono otwór w drzwiach) i zadziwiających efektów specjalnych. Co do efektów, osobiście z pewnym uśmieszkiem oglądam sceny animacji komputerowej z pościgu za „zbiegami”. Poza tym jak napisali poprzednicy, biorąc pod uwagę czas i sytuacje w Polsce gdy kręcono ten film, jest on doskonały.
To tyle, i żegnam wszystkich „tradycyjnym” hasłem:
„Liga walczy, liga radzi, liga nigdy was nie zdradzi”
  • 0

#32 rejm

rejm

Plutonowy

• VIP
  • 372 postów
  • MiastoPoznań

Napisano 01.10.2003 - |20:59|

Pewnym fenomenem Seksmisji jest to, ze była pomyslana jako zakamuflowana (przed cenzurą) satyra na system totalitarny. Mimo to dziś nadal bawi i podoba się nowym pokoleniom widzów, pomimo, że juz dawno nie ma komunizmu.

Użytkownik rejm edytował ten post 01.10.2003 - |21:00|

• 0

#33 jarmat

jarmat

Starszy kapral

• Użytkownik
  • 302 postów
  • MiastoRadom

Napisano 02.10.2003 - |15:05|

Bądźmy szczerzy Katharn, Wiedźmina położył scenarisz Szczerbica mający tyle wspólnego z dziełem Sapka co kozia rzyć z trąbą... Budżet był całkiem spoko, filmy fantasy przede wszystkim potrzebują dobrych krajobrazów, a te w filmie były ładnie dobrane. A do drewnianej gry aktorskiej to też budżet nie ma wiele, w końcu wzięli znanych aktorów... i widać co im wyszło.

Do tego dorzucilbym jeszcze, ze autorzy w sumie nie bardzo wiedzieli co chcieli pokazac. Film drogi w basniowym swiecie skrzyzowany z chinskimi legandami o bohaterach, ubarwiony filozofia i stylem walki kendo (dobrze, ze nie ninjitsu), przy czym nie zostaly wybrane z tego elementy najlepsze a najgorsze. Mialo to byc efektowne dzielo, a wyszedl ciezko strawny pasztet. To jest dowod, ze nie wystarczy w produkcje wpakowac kupe kasy, zeby wyszedl przeboj.
Natomiast Seksmisja - budzetu porownac sie nie da, a dzieki dobremu scenariuszowi i fenomenalnym dialogom stal sie szlagierem. Wedlug mnie nie mniejszym niz 1984, pomimo calkowicie odmiennego stylu.
  • 0
There is always a bigger fish.

#34 RAFTER

RAFTER

Szeregowy

• Użytkownik
  • 29 postów

Napisano 13.10.2003 - |15:06|

Ja wolę wieczorem obejrzeć sobie Sexmisję jak w kólko oglądać tte same amerykańskie kino na Polsacie czy TVN
  • 0

#35 Tomciak

Tomciak

Organizator

• VIP
  • 398 postów

Napisano 13.10.2003 - |15:42|

Do tego dorzucilbym jeszcze, ze autorzy w sumie nie bardzo wiedzieli co chcieli pokazac. Film drogi w basniowym swiecie skrzyzowany z chinskimi legandami o bohaterach, ubarwiony filozofia i stylem walki kendo (dobrze, ze nie ninjitsu), przy czym nie zostaly wybrane z tego elementy najlepsze a najgorsze. Mialo to byc efektowne dzielo, a wyszedl ciezko strawny pasztet. To jest dowod, ze nie wystarczy w produkcje wpakowac kupe kasy, zeby wyszedl przeboj.
Natomiast Seksmisja - budzetu porownac sie nie da, a dzieki dobremu scenariuszowi i fenomenalnym dialogom stal sie szlagierem. Wedlug mnie nie mniejszym niz 1984, pomimo calkowicie odmiennego stylu.

Właśnie DIALOGI. To one są jedną z największych zalet Sapkowskiego. Żywe, często śmieszne, z aluzjami - rewelacjna zabawa, dla czytelnika w każdym wieku. Po prostu cudo. A co mamy w filmie? DREWNO! Sztuczne sformułowania, badziew totalny. Co im szkodziło zostawić dialogi z książek?

Sorki za OT, ale jestem strasznie zdegustowany, tym co zrobili z Wiedźmina pan Szczerbic i kompania...
  • 0
Tom

#36 Tenchi

Tenchi

Fotoreporter

• VIP
  • 110 postów
  • MiastoWarszawa

Napisano 19.10.2003 - |12:21|

Seksmija jest zdecydowanie filmem SF. Film jest znakomity pomimo stosunkowo niewielkich srodkow wydanych na jego realizacje (smieszne są np zjeżdzalnie z wesołego miasteczka albo animacje na ZX Spectrum). Zeby współczesne polskie filmy były chociaż w połowie tak dobre jak Seksmisja.

PS. Odnośnie wiedzmina, kolejnym fatalnym błędem Wiedźmina było wybranie jako specjalisty od scen walki mistrza aikido. Nie jest to styl walki na miecze więc wszystkie walki wyglądają podobnie i mało widowiskowo.
  • 0
[www.hatak.pl]
Support & Programmer

#37 rejm

rejm

Plutonowy

• VIP
  • 372 postów
  • MiastoPoznań

Napisano 13.11.2003 - |20:23|

Tak przy okazji Seksmisji, ciekaw jestem co sądzicie o tych ostatnich reklamach wykorzystujących fabułę filmu, a szczególnie o tej aferze, którą rozpoczął Machulski. Bardzo cenię sobie tego rezysera, ale tu chyba trochę przesadził.
Swoją droga Seksmisja z Pazurą też mogłaby być ciekawa... :)
  • 0

#38 dziordzio

dziordzio

Szeregowy

• Użytkownik
  • 33 postów

Napisano 14.11.2003 - |12:07|

Seksmisja, podobnie jak wiele starszych filmów była przemyślana a obecne filmy maja niesamowite efekty specjalne. Każdy się zachwyca dziś Matrixem a za rok wyjdzie nowy film, który będzie miał jeszcze leprze efekty specjalne. A w starych filmach każdy pamięta atmosferę, której żadne efekty nie przyćmią.
  • 0

#39 Mad M.A.X

Mad M.A.X

Szeregowy

• Użytkownik
  • 59 postów

Napisano 14.01.2004 - |23:48|

Polak potrafi tylko tyle napisze.
  • 0

#40 Gość_xxx1012_*

Gość_xxx1012_*
  • Gość

Napisano 01.02.2004 - |15:53|

No, żeby z gołą babą w windzie......ech!
  • 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych