Skocz do zawartości

Zdjęcie

Projekt Gwiezdne Wrota

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
47 odpowiedzi w tym temacie

#21 PrzemekWrota

PrzemekWrota

Starszy szeregowy

• Użytkownik
  • 121 postów
  • MiastoŁÓDŹ

Napisano 18.09.2013 - |14:26|

Dzisiaj, dnia 18 września 2013 roku zdecydowałem że zrealizuję plan budowy flagowych wrót Projektu Gwiezdne Wrota. Konstrukcja będzie oparta na 2 prototypach SG-PXN1 i SG-PX2. Zostanie wybrane najlepsze rozwiązanie konstrukcyjne. To co ucieszy fanów, horyzont będzię niebieski. W tym celu sprowadze ze Stanów najlepsze diody led na tej planecie. Na pierścieniu znajdzię się 24 symboli wykonanych na bazie diód LED. Nie wiem jak długo będą powstawać nowe wrota ale z całą pewnością zajmię to wiele miesięcy. Wszystko zależy od 2 czynników: czasu i pieniędzy. Planowane rozpoczęcie budowy 09 marzec 2014 rok.
  • 0

#22 GreyFox

GreyFox

Szeregowy

• Użytkownik
  • 44 postów

Napisano 18.09.2013 - |15:29|

Nadal nie wiadomo jak wygląda projekt, poza kółeczkiem ze światełkami. Ostateczny projekt będzie obszerniejszy razem z symbolami na wrotach itd.?

• 0

#23 PrzemekWrota

PrzemekWrota

Starszy szeregowy

• Użytkownik
  • 121 postów
  • MiastoŁÓDŹ

Napisano 18.09.2013 - |21:08|

Projekt jest dopiero w fazie początkowej. Pierwszy model wrót jest prototypem testowym który pochłonoł już ponad 1000 zł. Może wyszczególnie dokładnie na czym polega Projekt.
1. Projekt ma za zadanie wybudowanie małej sieci w pełni sterowalnych gwiezdnych wrót.
2. Konstrukcje i rozwiązania zastosowane przy budowie gwiezdnych wrót, sterowników DHD, modułów ZPM i innych urządzeń, opierają się o moją własną autorsją pracę wzorowaną na serialach SG1 i SGA.
3. Projekt zakłada budowę różnych modeli gwiezdnych wrót i sterowników DHD.
4. Mechanika sterowania gwiezdnych wrót Projektu jest wzorowana na serialialu SGA, i może zawierać modyfikację.

Odpowiadając na zadane pytanie tak, wrota mają być bardziej rozbudowane o symbole i inne elementy. Nie dotyczy to pierwszego prototypu wrót gdzie jeden adres został już na stałe przypisany.
  • 0

#24 PrzemekWrota

PrzemekWrota

Starszy szeregowy

• Użytkownik
  • 121 postów
  • MiastoŁÓDŹ

Napisano 01.10.2013 - |10:50|

Co myślicie nad przyśpieszeniem prac o 5 miesięcy nad budową wrót z niebieskim horyzontem. Dysponuję kwotą 2800zł które miały być przeznaczone na wydrukowanie książki którą miałem wydać. Jak przeznaczę te pieniądzę na budowę wrót, prace mogły by się rozpocząć już 9 października. Obecnie tam serce moje gdzie Gwiezdne Wrota.
  • 0

#25 Oalia

Oalia

Szeregowy

• Użytkownik
  • 29 postów
  • MiastoWarszawa

Napisano 02.10.2013 - |06:14|

To decyzja powinna być tylko Twoja - w końcu Twoja kasa i Twoje pasje.

Chociaż ja bardzo kibicuje projektowi budowy wrót  ;)

• 0

#26 PrzemekWrota

PrzemekWrota

Starszy szeregowy

• Użytkownik
  • 121 postów
  • MiastoŁÓDŹ

Napisano 02.10.2013 - |09:09|

Pewnie że tak, tylko że się wacham a zapytać o zdanie fanów zawsze można. Decyzje jest już zatwierdzona, buduję 2 wrota. Chciałem żeby horyzont był niebieski tak jak w serialu. Niestety pod względem optycznym jest to niemożliwe, nie ma odpowiednich diód LED i prawdopodobnie jeszcze długo nie będzie. Dlatego zrealizuję kolejną propozycję, horyzont o barwie żółto-złotej, szewrony będą czerwone albo pomarańczowe. 24 symbole będą czerwone albo żółte. Zrobię tak aby poszczególne elementy wrót się wyróżniały.

Użytkownik PrzemekWrota edytował ten post 03.10.2013 - |18:39|

• 0

#27 PrzemekWrota

PrzemekWrota

Starszy szeregowy

• Użytkownik
  • 121 postów
  • MiastoŁÓDŹ

Napisano 04.10.2013 - |14:55|

Czas na podsumowanie. W tym tygodniu mineły 4 miesiące pracy nad Projektem Gwiezdne Wrota. W tym czasie udało mi się zbudować prototyp wrót, automatyczny sterownik i ZPM. Koszty całkowite przekroczyły trochę 1200 zł, ale udało się zrealizować wytyczone wcześniej założenia. Jest jeszcze kilka drobnych rzeczy do zrobienia ale z tym nie będzię problemów. Konstrukcje wrót jak i sterownika przez te 4 miesiące ulegały zmianą i udoskonalenią. Ostatecznie mogę powiedzieć że pierwsza seria została opracowana i tak się prezentuję.
ddef017ae448.jpg
Chciałbym w tym temacie zebrać wszystkie wasze sugestie, propozycje i uwagi dotyczące tego projektu. Co wam się podoba a co nie, co warto by zmienić? Śmiało można zadawać pytania na wszystkię udziele odpowiedzi. Cenie sobię konstruktywną krytykę, każdy zawszę trochę inaczej patrzy na wszystko i nie wszystko każdemu się podoba. Ja postanowiłem nieco inaczej spojrzeć na na Gwiezdnę Wrota. Nigdy nie myślałem o budowię repliki wrót ale chciałem zbudować coś innego, orginalnego. Połączyłem pomysł z seriali z własnymi rozwiązaniami. Oczywiście chciałem zachować sposób działania i sterowania. No i tak powstały całkiem nowe orginalne wrota z czerwonym horyzontem. Nawet sami twórcy seriali nie trzymali się sztywno jednej komstrukcji tylko co serial to nowe wrota. Ja nie zamierzam aż tak drastycznych zmian w konstrukcje wprowadzac. Ale na pewno każde wrota będą się wyróżniały, nie tylko kolorem horyzontu co innymi elementami na samej konstrukcji. Już jutro zaczynam budowę 2 wrót. Konstrukcja będzie masywniejsza i na pierścieniu znajdą się 24 podświetlane symbole.
  • 0

#28 PrzemekWrota

PrzemekWrota

Starszy szeregowy

• Użytkownik
  • 121 postów
  • MiastoŁÓDŹ

Napisano 12.10.2013 - |07:03|

Od dzisiaj można obejrzeć pierwszy filmik na youtube. Myślę że jakość filmów będzie już zadowalająca. Kolejne filmy będą umieszczane w tym samym kanale.
http://youtube.com/c...id=&hl=pl&gl=PL

Użytkownik PrzemekWrota edytował ten post 23.10.2013 - |18:41|

• 0

#29 PrzemekWrota

PrzemekWrota

Starszy szeregowy

• Użytkownik
  • 121 postów
  • MiastoŁÓDŹ

Napisano 24.10.2013 - |23:44|

Finalna wersja pierwszego zestawu jest już gotowa.
075893a9e8d7.jpg
Na święta planuję ukończyć drugie wrota wraz ze sterownikiem zawierającym 4096 adresów. Obecny sterownik umożliwia wybranie tylko jednego adresu. Sterowniki i wrota będą w pełni kompatybilne ze sobą.

Użytkownik PrzemekWrota edytował ten post 24.10.2013 - |23:47|

• 0

#30 PrzemekWrota

PrzemekWrota

Starszy szeregowy

• Użytkownik
  • 121 postów
  • MiastoŁÓDŹ

Napisano 27.10.2013 - |22:51|

W drugich wrotach będą zamontowane inne szewrony (po prawej)które zostały już zmontowane. Pozwoli na to szersza konstrukcja nowych wrót.
26922232e02d.jpg
  • 0

#31 PrzemekWrota

PrzemekWrota

Starszy szeregowy

• Użytkownik
  • 121 postów
  • MiastoŁÓDŹ

Napisano 05.11.2013 - |19:22|

Konstrukcja drugich wrót prawie gotowa. Jeszcze w tym tygodniu zostanie ukończona. Na ten tydzień planuję też montaż złotego horyzontu i szewronów.
21c542af806a.jpg
  • 0

#32 PrzemekWrota

PrzemekWrota

Starszy szeregowy

• Użytkownik
  • 121 postów
  • MiastoŁÓDŹ

Napisano 07.11.2013 - |18:56|

Horyzont drugich wrót już jest gotowy.
94590bf03bd1.jpg
  • 0

#33 PrzemekWrota

PrzemekWrota

Starszy szeregowy

• Użytkownik
  • 121 postów
  • MiastoŁÓDŹ

Napisano 15.11.2013 - |21:57|

Szewrony w drugich wrotach zostały już zamontowane. Ukończyłem też konfigurację i zsynchronizowałem sterowniki.
e9b7bc630768.jpg
  • 0

#34 Oalia

Oalia

Szeregowy

• Użytkownik
  • 29 postów
  • MiastoWarszawa

Napisano 15.11.2013 - |22:09|

Widać, że się rozwijasz ;)  drugie wrota wyglądają jeszcze fajniej niż pierwsze!

• 0

#35 PrzemekWrota

PrzemekWrota

Starszy szeregowy

• Użytkownik
  • 121 postów
  • MiastoŁÓDŹ

Napisano 15.11.2013 - |22:31|

Tak się prezentują szewrony.
a097c2078258.jpg
Jeszcze nie ma zamontowanych 24 podświetlanych symboli. Mam już plany co do trzecich wrót, będą srebrno-szare z niebieskim horyzontem.
  • 0

#36 PrzemekWrota

PrzemekWrota

Starszy szeregowy

• Użytkownik
  • 121 postów
  • MiastoŁÓDŹ

Napisano 17.11.2013 - |10:53|

Drugie wrota z wybranym adresem pierwszych.
e53e18fca48e.jpg
Zamierzam zbudować wrota z obrotowym pierścieniem adresującym, takie jakie można zobaczyć w SG1. Oczywiście konstrukcja będzie inna, na miare moich możliwości. Sam mechanizm będzie najtrudniejszą rzeczą do zrealizowania. Ale jak to mówią dla chcącego nic trudnego.
  • 0

#37 PrzemekWrota

PrzemekWrota

Starszy szeregowy

• Użytkownik
  • 121 postów
  • MiastoŁÓDŹ

Napisano 24.11.2013 - |20:33|

Projekt trzecich wrót z obrotowym pierścieniem adresującym wraz z systemem sterowania jest już gotowy. e50ce33cde72.jpg
  • 0

#38 limak

limak

Szeregowy

• Użytkownik
  • 15 postów

Napisano 01.12.2013 - |00:53|

Pięknie wyszły te wrota ze złotym horyzontem ;)

• 0

#39 PrzemekWrota

PrzemekWrota

Starszy szeregowy

• Użytkownik
  • 121 postów
  • MiastoŁÓDŹ

Napisano 01.12.2013 - |20:13|

Można powiedzieć źe do złotych wyjątkowo się przyłożyłem. No i już pół roku mojej pracy mineło. Zostały mi już tylko te jedne wrota, ZPM został sprzedany a czerwone wrota rozebrane na części i również przeznaczone do sprzedaży.
  • 0

#40 PrzemekWrota

PrzemekWrota

Starszy szeregowy

• Użytkownik
  • 121 postów
  • MiastoŁÓDŹ

Napisano 21.12.2013 - |12:32|

7fa95f68a746.jpg
Zmieniłem położenie wrót, teraz są podwieszone do sufitu i oddalone od ścian. Zamontowałem już nowe szewrony z efektem zatrzaskiwania. Jeszcze zostało trochę pracy z podłączeniem przewodów.
  • 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych