Skocz do zawartości

Zdjęcie

Odcinek 175 - S09E01 - Avalon - Part 1

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
115 odpowiedzi w tym temacie

Ankieta: Oceniamy odcinek: (195 użytkowników oddało głos)

Oceniamy odcinek:

1. 10 (23 głosów [13.53%])

Procent z głosów: 13.53%

2. 9.5 (12 głosów [7.06%])

Procent z głosów: 7.06%

3. 9 (36 głosów [21.18%])

Procent z głosów: 21.18%

4. 8.5 (17 głosów [10.00%])

Procent z głosów: 10.00%

5. 8 (27 głosów [15.88%])

Procent z głosów: 15.88%

6. 7.5 (14 głosów [8.24%])

Procent z głosów: 8.24%

7. 7 (19 głosów [11.18%])

Procent z głosów: 11.18%

8. 6.5 (5 głosów [2.94%])

Procent z głosów: 2.94%

9. 6 (4 głosów [2.35%])

Procent z głosów: 2.35%

10. 5.5 (1 głosów [0.59%])

Procent z głosów: 0.59%

11. 5 (3 głosów [1.76%])

Procent z głosów: 1.76%

12. 4.5 (0 głosów [0.00%])

Procent z głosów: 0.00%

13. 4 (0 głosów [0.00%])

14. 3.5 (0 głosów [0.00%])

15. 3 (2 głosów [1.18%])

Procent z głosów: 1.18%

16. 2.5 (0 głosów [0.00%])

17. 2 (4 głosów [2.35%])

Procent z głosów: 2.35%

18. 1.5 (1 głosów [0.59%])

Procent z głosów: 0.59%

19. 1 (0 głosów [0.00%])

20. 0.5 (0 głosów [0.00%])

21. 0 (2 głosów [1.18%])

Procent z głosów: 1.18%

Głosuj Goście nie mogą oddawać głosów

#21 hirek

hirek

Starszy szeregowy

• Użytkownik
  • 87 postów

Napisano 17.07.2005 - |13:05|

Witam wszystkich po długiej nieobecności,

Na początku trochę się zdziwiłem nowymi ludźmi (nie czytałem spoilerów, i niestety nie widziałem 8x19 oraz 8x20). Ale nowy dowódca SG-1 przypadł mi do gustu. O generale jeszcze nie mogę nic powiedzieć.

Włączenie mitu arturiańskiego wydaje się naturlalne. Przez 8 sezonów wykorzystano już tyle wierzeń, legend, religii (łącznie z obecnie najpopularniejszą, w jednym odcinku) - że i w tym mogli maczać palce Pradawni, Goa'uldowie etc.

Szczególnie mnie rozbawiła scena przesłuchania kandydatów. Można by ją pokazywać zamiast poradników pisania CV i zachowania na rozmowie kwalifikacyjnej. Odcinkowi daję 8,5.

Pozdrawiam
  • 0

#22 Petronius

Petronius

Starszy szeregowy

• Email
  • 92 postów
  • MiastoWarszawa

Napisano 17.07.2005 - |16:20|

Najbardziej w tym odcinku podobali mi się Mitchell i Vala. Bardzo silne wejście nowych postaci. Bardzo wyrazista gra. Myślę, że Mitchell ma szansę zostać jeszcze lepszym dowódcą SG-1 niż O'Neill (oops, bluźnierstwo). Na pewno jest bardzo energiczny, dużo bardziej niż O'Neill. W zasadzie, to jego entuzjazm ciągnie akcję tego odcinka naprzód. Well done!
  • 0
Crede, quad habes, et habes

#23 _Neoo_

_Neoo_

Lord of Kobol

• Junior Administrator
  • 2 929 postów
  • MiastoMysłowice

Napisano 17.07.2005 - |21:02|

Hmm... po raz pierwszy przysnąłem na odcinku ;) (ale to powód Zlotu w Częstochowie, nie narzekałem na nadmiar snu ;)).

A teraz do rzeczy... Nienajgorszy, jeszcze z 2 odcinki i już nie będzie mnie dziwił Jona Ch. i Aeryn S. na planie SG.Ogólnie sprawili się nieźle, humor Vali jest cudowny, ale brakuje jednak tego w wykonaniu RDA. Generał na razie nie miał okazji czegoś wielkiego pokazać, więc jest trochę bezbarwną postacią.
Ocena na 7
  • 0

->1019<-

#24 Katharn

Katharn

Ostatni Smok

• Moderator
  • 1 341 postów
  • MiastoWarszawa / Częstochowa

Napisano 17.07.2005 - |21:31|

Hmmm..... Widziałem... No i tak zastanawiam się ile mam dać pkt.... Jak go opisać...

No to może tak....

Daję 7.5

Solidny początek czegoś nowego. Mam nadzieję, że w jakiś sposób to się ładnie rozwinie w kultowe Stargate :D

Ciężko mi się przyzwyczaić do nowych i pogodzić z odejściem Jacka... Cóż - może te zmiany wyjdą na lepsze... Zobaczymy.

Troszkę mi w tym odcinku zgrzytło nawiązanie do Merlina... Bo idąc dalej tą ścieżką można dojść do wniosku, że scenarzystom brakuje już troszkę koncepcji i bazują na legendach, jakie tylko im wpadną w ręce...

Bolał też brak czołówki i zakończenie rodem z Indian'y Jones'a i innych filmów przygodowych :) - no bo ileż razy widzieliśmy opadający kamienny sufit :D

Poza tym - jest dobrze - ale mam nadzieję że będzie lepiej.
Gdybym mial niebios haftowane szaty,
Zlotym i srebrnym przetykane swiatlem,
Blekitne, ciemne, przydymione szaty
Nocy i swiatla, i polswiatla,
Rozpostarlbym je pod twoje stopy.
Lecz biedny jestem: me skarby -- w marzeniach,
Wiec ci rzucilem marzenia pod stopy;
Stapaj ostroznie, stapasz po marzeniach...

#25 maciej

maciej

Starszy szeregowy

• Użytkownik
  • 97 postów

Napisano 18.07.2005 - |09:23|

Ja daje 9,5 - dalbym 10 ale wedlug mnie scena z doborem nowych kandydatow (lingwistka, pomka, technicy itd.) byla niepotrzebna.

Chce skrytykowac ludzi, ktorzy czepiaja sie slabszych efektow niz w 2x01 SG:A, poniewaz zeby zachowac spojnosc z efektami z poprzedniej bitwy nad placowka Obcych nie mogli sobie pozwolic na jakies odjechane efekty - spojnosc przede wszystkim (to tak jak roznica z efektami w GW z czesci 4-6 a 1-3, moze tam bylo to widac bardziej, ale 2 lata roznicy w swiecie FX to wiele). Wedlug mnie ktos kto pamieta sceny tych walk nie odczuje ze bardzo, ze te ujecia sa krecone 2 lata pozniej. Dla mnie to wielki plus a nie minus.

Historia jak za starych dawnych SG-1. Mysle ze motyw rozsypania druzyny i klejenia jej w calosc pozostawil lepsze wrazenie niz po prostu wyrzucenie Jack'a na amen a Sam na 5 odcinkow. Najbardziej brak mi Hammonda, ale jezeli sie juz pojawi to na pewno nie bez powodu i bedzie to mocna akcja!

Humor BB mnie odpowiada - nie jest to humor specjalnie kreowanego dziecka a'la Jack, smieszny ale inteligentny. Mam tylko nadzieje ze general Landry sie rozkreci, ale pamietam klopoty Jacka jako genrala wiec nie bedzie zle - od czego jest Walter.

Powtarzam 9.5 i prosze o druga czesc!
  • 0
http://studentnik.tu.kielce.pl/

#26 jerico

jerico

Szeregowy

• Użytkownik
  • 22 postów
  • MiastoWojkowice

Napisano 18.07.2005 - |15:00|

Moja ocena 10.
Przede wszystkim z odświeżenie serialu, nowe postacie, całkiem nowe wątki, jak wróci Carter będzie jeszcze lepiej. Wątek Daniel vs. Vala jest the best ! a scena w której Daniel rzuca w nią potuszką poprostu mnie rozbroiła. Pierwsze wrażenia jak najbardziej pozytywne, tak trzymać.
  • 0

#27 gildor4

gildor4

Starszy plutonowy

• Tauri Graphics
  • 609 postów
  • MiastoKęty

Napisano 18.07.2005 - |15:10|

Moja ocena 8.
Śmieszyły mnie sceny wspomnień "Johna". Jak na pierwszy odcinek z nową obsadą spodziewałem sie jakiegoś większego bum, wejścia z klasą a to było troche dziwne. Dwie osoby z Farscape nagle w Stargate. Mam nadzieję, że się przyzwyczaję.

PS. Moim zdaniem Daniel powinien pozbyć się brody. :)
  • 0
Zawsze po grudzie

#28 Obi

Obi

Moderator

• Moderator
  • 3 264 postów
  • MiastoWawa

Napisano 18.07.2005 - |16:32|

Obejżałem .

Ocena .
5 na start
+1 za "nowych bohaterów
+1 za Merlina
+1 za humor

-0,5 za prawie całkowitą wymiane ekipy .

Razem 7,5 .

3po3 . Mam szczerą nadzieję ,że Vala (Claudia Black) zostanie w SG1 na dłużej , a jak nie , to chociaż bedzie czestym gościem .
Dołączona grafika
Dołączona grafika

#29 Dropps

Dropps

Szeregowy

• Użytkownik
  • 1 postów

Napisano 18.07.2005 - |17:01|

Jakoś nie wyobrażam sobie SG-1 bez Jacka :( Już 8 sezon byl gorszy od poprzednich. Brakuje w nim przygody. To nie to samo
Zobaczymy, jak to sie rozwinie. Na początek powyżej średniej, czyli 6 :)
  • 0

#30 VeeDee

VeeDee

Starszy sierżant sztabowy

• VIP
  • 1 338 postów

Napisano 18.07.2005 - |19:57|

Fajny odcineczek. Ciekawe nowe twarze. No i Vala :) Powinna grać przez cały sezon ;). Zobaczymy co wykombinują z tym Merlinem...
  • 0
VeeDee

#31 Michał

Michał

Sierżant

• VIP
  • 765 postów
  • Miastoz Wormhole (Kraków)

Napisano 18.07.2005 - |20:34|

No i jestem po Stargate :>
Oceniam go na 9.5 :clap:
Superrrr odcinek :D
Ale po kolei.....
Odcinek zaczyna sie od ukazania nam nowego dowodzacego Sg-1 Mitchella Camerona ..i tu jest wielki plus dla odcinka i 9 sezonu uwielbiam tego Autora ,oczywiscie za Farka ;) ...pokazane sa retrospekcje jak walczył z armia Anubisa pod koniec 7 sezonu.Po tym jak uratował prawdopodnie ziemie Jack pozwolił mu wybrac jakie chce stanowisko.
Cameron chce miec dawna Sg-1 ...ale niestety okazuje sie ze ona praktycznie nie istnieje...Teal'c ma własne sprawy,Daniel chce leciec do Atlantydy a Sam robi cos w strefie 51...poczułem jakis taki smutek ze druzyny nie ma.
2 wielkim plusem jest Vala :clap:
3 wielki plus to ze Vala i Cameron sie spotykaja oko w oko :hyhy:
4 wielki plus to humor....Camerona,Vali (mowiace ze na ziemi jest ograniczona pula genow :lol: :lol: myslalem ze padne wtedy)
a najwiekszy plus jest za nawiazanie do Farka :clap: :clap:
Vala:Jestem w ciąży Z pewnością z tobą.
Szanse na to są jak|jeden do dziesięciu.
i w tym momencie jak to mowi patrzy sie w strone Camerona i mruga okiem B)
A co do fabuly odcinka to tez ciekawa...poszukiwanie skarbu!!

Dlaczego nie dalem 10 a tak pieje z zachwytu na tym odcinku ,ano dlatego:
skrocili intro :/ i to mnie wkurzyło...zawsze intro wprowadzało w klimat,a teraz krotkie jesy :(
2 rzecz to brak RDA :mellow: ..no cos szkoda ,pewnie mi pozniej przejdzie jego brak
i to chyba tyle z małych minusikow

Pozdro ^_^
  • 0
WISŁA KRAKÓW

Dołączona grafika

NIE dla Spoilerów !!!!

Piszesz Spoilery???? Od Dziś używaj :
[spoiler]	Text  [/spoiler]

#32 Petronius

Petronius

Starszy szeregowy

• Email
  • 92 postów
  • MiastoWarszawa

Napisano 18.07.2005 - |20:34|

PS. Moim zdaniem Daniel powinien pozbyć się brody. :)

Wyświetl post

Daniel pozbędzie się brody za jakieś 5-6 odcinków. Przynajmniej tak mówił Michael Shanks w wywiadzie dla Gateworld. Scenarzyści stwierdzili, że jest zbyt podobny do Bowdera i musi się czymś odróżniać na początku. :P
  • 0
Crede, quad habes, et habes

#33 wojtek

wojtek

Zagubiony

• VIP
  • 359 postów
  • MiastoZielona Góra, Ośno Lub.

Napisano 18.07.2005 - |21:26|

a mi sie odcinek nie podobal ze wzgledu na nowych aktorow :(
jakos juz bylem przyzwyczajony do Jacka ....
a Daniel strasznie wyglada z to broda :/ by pasowal do LOSTa - moze nawet zagra ;)
  • 0

#34 Tinamou

Tinamou

Szeregowy

• Użytkownik
  • 34 postów
  • MiastoKatowice

Napisano 18.07.2005 - |22:02|

W końcu dzisiaj spokojnie obejrzalem. Ode mnie 9. Czytając wczesniej spoilery i posty myslałem ze bedzie gorzej. Ale powiem, że podobalo mi się. W pewnym momęcie nie moglem się oprzec wrażeniu że oglądam Farka ze względu na aktorów zbyt mi przypominają tamten serial ale pod koniec odcinka już sie lekko oswoiłem. Wyrażny brak RDA. On jednak robił odpowiedni klimat. Czekaam na następny odcinek. :D
  • 0
i pomyślec że NFZ zapłaciło 15000 zł za to że wszczepili mi w kręgodsłup coś co może być Goau'ldem ;)

#35 Gość_jooboo_*

Gość_jooboo_*
  • Gość

Napisano 18.07.2005 - |22:37|

Dałem 6,5 - jak na SG-1 (ostatnimi czasy) to całkiem nieźle. Ze zmian w serialu bardzo się cieszę (Ben Browder i Claudia Black rulezzz :D ). Mam nadzieję, że w serialu będzie DUUUŻO "Fargate" ;) .
  • 0

#36 player_sct

player_sct

Szeregowy

• Użytkownik
  • 13 postów
  • Miastogdynia

Napisano 18.07.2005 - |23:51|

a ja napisze tyle FArek rullz!!! Ciesze sie ze wreszcie coś sie ruszylo w stargate bo zaczynało powoli wiać nudą, a tak claudia i ben go troche rozruszają i nacieszą swoim widokiem oczy starych scapperów :)

ja daje 9
  • 0

#37 Gaj

Gaj

Sierżant

• Użytkownik
  • 708 postów

Napisano 19.07.2005 - |03:52|

Nom obejrzałem.
FarGate ROX.
Uważam, że Claudia ustawiła cały odcinek i zgasiła inne postaci. WYgląda jakby była zbyt dobra lub zbyt expresyjnie gra. Wg mnie to widać ją i ... długo nic.

++++++++++++++++++++++++++ za Claudię Black w dobrej formie;
+ za brak RDA bo wg mnie psuł od dawna SG-1, był infantylny, ja tam nie mogę na niego patrzeć;
+ za humor (bransolety rox i sex z Danielem wymiata)
+ ładna historyjka nowego dowódcy SG-1 - inteligentnie go wpetli w serial i w sumie dobrze uzasadnili jego pozycję i nowe stanowisko, więcej takich ruchów scenarzystów proszę.

- za pozostawienie Tealca, nie wiem naprawdę po co (jego czas w SG-1 minął wg mnie już dawno);
- za kiepskiego nowego generała;
- za brak Novak (w ATlantis teraz zarabia z Asgardczykiem w parze);
- brak Hammonda, to wg mnie wyjątkowo udana postać i prawdziwy, a nie RDA, bohater serialu - powinien mieć choćby jakieś wstawki.

Neutralnie widzę
- mit o Arturze - takie nijakie to. Zobaczym co dalej;
- marnowanie czasu na RDA i jakieś jego wstawki, ale to chyba obliczone na nasz sentymentalizm - niech w sumie będzie.
- wg mnie za miękkie i mało dynamiczne wejście nowego pułkownika - Ben Browder, jeszcze się nie odnalazł IMHO;
- brak zmian we wnętrzach STargate Command, żadnego liftingu nie widać, także w Prometeuszu, a wreszcie przydałoby się.

ALe generalnie odcinek dzięki Vali - Claudia Blak wymiatał. Tylko jakby dalej już było mocno różnie. Na jednej aktorce serial daleko nie zajedzie. Nowy generałwg mnie to całkowity niewypał. Nowy szef /pułkownik jakby ciut nijako wypadł. Daniel i Tealc grają swoje. Tealc jakby z wolna wypalił się.
Obaczym co dalej. Dzięki Vali dałem 8. Inaczej 6/6.5. Atlantis zaczęło trochę lepiej, ale miało zupełnie inną sytuację (oblężenie), więc nie da się tego porównywać. Ja tam wierzę, w SG-1 i 9ty sezon.
Eh tylko pomarzyć jakby Claudia grała szefową Atlantis - to mogłoby dać ogromnego kopa serialowi, eh pomarzyć. Dobrze, że mamy ją choćby tu w SG-1.
Pozdro.

Na koniec chciałbym dodać wyrazy wielkiej wdzięczności i szacunku dla pracy tłumaczy. Wszystkie 3 Wielkie premiery SG-1, ATlantis i BSG były rekordowo szybko przetłumaczone. Jeszcze raz wyrazy szacunku i wdzięczności dla osób nad tym pracujących. Jesteście na 10.

Użytkownik Gaj edytował ten post 19.07.2005 - |11:34|

• 0

#38 Gelerth

Gelerth

Szeregowy

• Użytkownik
  • 58 postów
  • MiastoSzczecin

Napisano 19.07.2005 - |07:41|

Dałem 8 ze nowych aktorów.
Wnieśli powiew świeżości.
Zobaczymy dalej jak utrzyma się na tym samym poziomie to może być jeden z najlepszych sezonów.
  • 0
"W każdym z nas żyje jakiś Frank Burns"
Larry Linville

#39 Thomass

Thomass

Plutonowy

• VIP
  • 424 postów
  • MiastoKraków

Napisano 19.07.2005 - |07:43|

ode mnie 7,5
Najbardziej mnie rozbawił tekst Vali :"..na planecie z ograniczoną pulą genów..." na widok Daniela i Johna
  • 0
Nienawidze poniedzałku...

#40 mmaarroo

mmaarroo

Szeregowy

• Użytkownik
  • 59 postów
  • MiastoGalaktyka

Napisano 19.07.2005 - |09:13|

Daje 5.
Gdyby nie te teksty Vali byłoby cieniutko. Moim zdaniem odcinek nudniutki. Owszem podobały mi się sceny walk powietrznych we wspomnieniach Mitchella Camerona ale wspomnień było ciut za dużo. Przynudzały. I jeszcze ta przeprowadzka Daniela...hmmmm. Biorąc pod uwage dynamike odcinka to czuje że chyba ktos postawił nagle tame na, kiedyś, rwącym żródle akcji. Mam nadzieje żę zostanie za to ukarany :> . Mam nadzieje że następne odcinki będą tak porywające jak Atlantis.
  • 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych