Skocz do zawartości

Zdjęcie

American Horror Story

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
102 odpowiedzi w tym temacie

#21 DevilDrom

DevilDrom

Starszy sierżant

• Użytkownik
  • 936 postów

Napisano 10.10.2011 - |00:00|

Wow, osobiście jestem pod wielkim wrażeniem pilota, nie było chwili nudy, cały czas działo się coś ciekawego, chociaż faktycznie może trochę przesadzili z ilością wątków i pytań, które pojawiały się podczas pierwszego odcinka. Ciekawe jak wypadnie reszta sezonu na tle pilota, jeśli utrzyma tempo to będzie to niewątpliwie wielki sukces. Bez wątpienia serial ma specyficzny i oryginalny klimat. Może nie jest szczególnie straszny, ale utrzymuje napięcie i dreszczyk niepokoju przez cały seans. Nie mogę się już doczekać kolejnego odcinka :)

Oby utrzymał poziom przez resztę sezonu. Ode mnie ma 9/10.

Użytkownik DevilDrom edytował ten post 10.10.2011 - |00:06|

• 0

#22 delta1908

delta1908

Chorąży sztabowy

• VIP
  • 1 682 postów
  • MiastoŁódź

Napisano 11.10.2011 - |11:39|

01x01
Kolejna świetna nowość tego sezonu (obok Homeland). Mocno pokręcony, mroczny, a momentami straszny serial i na pewno trzymający w napięciu. Nie wiadomo gdzie tu się kończy jawa, a zaczyna sen.
Świetne postacie, dodatkowo bardzo dobrze zagrane. Nawet nastolatkowie, którzy się pojawiają nie drażnią tak jak to ma miejsce przy innych produkcjach z ich udziałem (patrz Terra Nova czy Falling Skies).
Ta ruda pokojóweczka jest świetna (mam na myśli tą młodszą wersję :D). Wcale się nie dziwię, że chłopak musiał sobie ulżyć.
Rubber Man też jest niezły. A ta Vivien nie zorientowała się, że to nie jest jej mąż pod tym kostiumem :blink: Widać nie za dobrze zna własnego męża.
Chyba powstaną tu dwa obozy: jeden chcący namieszać ewentualnie wykończyć rodzinę Harmonów i drugi, próbujący jakoś pomóc i uratować przed tymi drugimi. Chociaż póki co to ciężko wywnioskować w jakim kierunku zmierza ten serial. I kto jest "dobry", a kto "zły".
Z niecierpliwością czekam na kolejne odcinki.
A jak ktoś jeszcze nie widział to proponuję nie zwlekać i zabrać się za oglądanie bo warto. Dawno nie widziałem w tym gatunku czegoś tak dobrego.

Edit:
Zapomniałem jeszcze wspomnieć o megamocnej i zarazem klimatycznej czołówce. Od razu znajduje się u mnie na pierwszym miejscu spychając z niego intro do True Blood.

Użytkownik delta1908 edytował ten post 11.10.2011 - |13:20|

• 0

#23 Macmax

Macmax

Chorąży sztabowy

• VIP
  • 1 696 postów
  • MiastoWrześnia

Napisano 11.10.2011 - |12:36|

Przyznaję, delta, że mnie zaskoczyłeś tak wysoką oceną AHS, dla mnie jest on dobry, ale żebym się jakoś specjalnie zachwycał to narazie nie. Owszem ma sporo ciekawych momentów, ale wiele spraw jest oderwanych kompletnie od rzeczywistości i mnie ciekawi jak to wytłumaczą scenarzyści.
Bo co innego nawymyślać różnych nadprzyrodzonych rzeczy (pan w lateksie, jakiś dzieciak-kiler w piwnicy) a co innego to wszystko sensownie i racjonalnie wytłumaczyć. Pytanie za 100 punktów brzmi czy pójdziemy w stronę duchów, zombie, umarlaków, vendigo i innych stworów czy pójdą w deseń jakiegoś snu, urojenia, rozdwojenia jaźni? czy jeszcze czegoś innego, bo to że nikt w świecie AHS nie jest normalnym człowiekiem to raczej jasne.
  • 0

6/6: The Sopranos, Breaking Bad, Fargo, Justified, Boardwalk Empire, The Shield, Death Note, Game of Thrones, Terriers
5/6: Sons of Anarchy, The Affair,  Ray Donovan, The Walking Dead, Dexter, Mad Men, Veronica Mars, Shameless US,The Wire, Daredevil, Spartacus B&S and GotA
4/6: Oz, Misfits, Banshee, The Riches, BSG, Californication, Homeland, The Fall, Supernatural
3/6: Hell on Wheels, Black Sails

#24 delta1908

delta1908

Chorąży sztabowy

• VIP
  • 1 682 postów
  • MiastoŁódź

Napisano 11.10.2011 - |12:52|

@Macmax
To dopiero był pierwszy odcinek więc nie ma co oceniać tego w kontekście całości. W którą stronę by nie poszli twórcy to jeśli tylko dadzą nam sensowne wyjaśnienia tych wszystkich dziwnych zjawisk i zachowań to będzie dobrze. Natomiast jeśli sami się w tym wszystkim zakopią i wyjdzie coś jak w końcówce Lost tzn. że sami twórcy się w tym zagubili i nie wiedzieli jak całą historię zakończyć to trzeba ich będzie za to rozliczyć i wtedy krytyka będzie jak najbardziej wskazana. Póki co kupuję to co mi dają. No i czekam na rozwój całej historii.
  • 0

#25 yungar

yungar

Starszy szeregowy

• Użytkownik
  • 147 postów
  • MiastoWrocław

Napisano 12.10.2011 - |01:03|

Z tego co pamiętam, to czytałem jakąś wypowiedź twórców, że pytań pojawi się sporo, ale już w 3-4 odcinku mają być jakieś wyjaśnienia, więc chyba nie będzie takiego piętrzenia zagadek i tajemnic aż w końcu i tak wszyscy się pogubią :) Ja osobiście z dużą ciekawością czekam na dalszy przebieg historii.
  • 0

#26 zagubiony4

zagubiony4

Starszy chorąży

• Użytkownik
  • 1 573 postów

Napisano 12.10.2011 - |21:52|

1x01 Nuda, nuda, nuda!!! Nie sądziłem, że przy tym serialu się tak strasznie wynudzę! 3 lub 4 razy podchodziłem do oglądania 1 odcinka. Jak na 'horror', to chyba nawet nic lub mało co mnie jakoś "przeraziło", wystraszyło (nie no sorry, scena w piwnicy była niezła), czy podniosło ciśnienie lub coś w tym stylu. Przewidywalny w części przypadków do bólu. Idiotyczne sceny, że bajka, np. w łóżku... Postacie okropnie sztuczne i drętwe. Miałem wrażenie raz czy 2, że mamy do czynienia z serialem leciutko podobnym do filmu "Omen". Ale jakoś za chwilkę moje wyobrażenie się zmieniło kompletnie. Wątpię, że przystąpię do oglądania 2 odcinka. Może jak znajdę chwilę, to z nudów obejrzę. Chociaż wątpię.
Podsumowując, po prostu mi się nie podobało, a lubię tego typu klimaty i zawiodłem się.

2/10 (2 za scenę w piwnicy, za gosposię i lekkie podobieństwo z filmem "Omen", który był fajny).

Użytkownik zagubiony4 edytował ten post 12.10.2011 - |21:55|

• 0

#27 no1special

no1special

Kapral

• Użytkownik
  • 196 postów

Napisano 13.10.2011 - |19:02|

Po wypowiedzi wyżej widać że ten serial będzie jednym z tych które się albo kocha albo nienawidzi.
Bo ocena 2/10 przy tego typu produkcji to nic innego jak hejting w najczystrzej formie :)
  • 0

#28 rasdel

rasdel

Orion-Tokra

• Orion-Tokra
  • 339 postów

Napisano 13.10.2011 - |19:29|

Dokładnie. Ten typ serialu jest dla wymagających widzów i szukających czegoś nowego, świeżego na amerykańskim rynku.
Mogę śmiało polecić wszystkim fanom produkcji stacji FX czy AMC.
  • 0

#29 delta1908

delta1908

Chorąży sztabowy

• VIP
  • 1 682 postów
  • MiastoŁódź

Napisano 14.10.2011 - |08:28|

Nie ma co brać oceny @zagubionego (nie piszę tego żeby go obrażać) zupełnie pod uwagę. Gość jest fanem produkcji typu Desperate Housewives, Greys Anatomy i wszelkiego rodzaju produkcji młodzieżowych od The CW. Więc było niemal w 100% pewne, że mu się nie spodoba.
Serial jest genialny (przynajmniej po pilocie) i nie ma się co zrażać tylko brać za oglądanie.
Popieram w zupełności wypowiedź @rasdela. Jest to odważna produkcja, bardzo mroczna, tajemnicza, w której pomieszanych zostało mnóstwo gatunków od dramatu przez thriller po horror, emanująca erotyzmem i przemocą.
Fakt nie jest to produkcja dla każdego.

Użytkownik delta1908 edytował ten post 14.10.2011 - |08:29|

• 1

#30 zagubiony4

zagubiony4

Starszy chorąży

• Użytkownik
  • 1 573 postów

Napisano 14.10.2011 - |08:55|

Może i się specjalnie nie znam, ale horrory lubię a to jakoś jak na horror za mało straszne. Ocena jest tylko moja, nie trzeba się tak jak było mówione 'sugerować' nią. Ale patrząc po innych stornach, nie tylko mi nie serial nie podobał. Ale kit z tym.
A co do tego co oglądam, to wymieniając tego typu seriale trochę można poczuć się 'urażonym' xD. "Fringe", "Strike Back", "Dexter", "Supernatural"... i jest kilka z innych gatunków. Wymieniono jeden gatunek u ciebie, a w 1 to ja nie siedzę. To tak dla sprostowania :).
  • 0

#31 rasdel

rasdel

Orion-Tokra

• Orion-Tokra
  • 339 postów

Napisano 14.10.2011 - |11:35|

@zagubiony4 - tutaj nie chodzi o to, że ktoś Cię ignoruje. To jest forum, tutaj każdy ma swoje zdanie i prawdo do opinii. Tylko z twojej opinii wnika, że serial jest słabych lotów a taki nie jest. Jest naprawdę wybitnym serialem, ale dla osób które poszukują tego stylu.
Dla przykładu nigdy nie oglądałem Desperate Housewives, Greys Anatomy ponieważ to nie jest mój typ serialu i się za to nie zabieram.

To nie jest typowy horror. On nie ma za zadanie tak wystraszyć, że wieczorem będziesz musiał uciekać w podskokach do psychiatryka. Na tym polega właśnie mistrzostwo tego serialu. Różne gatunki się mieszają i wychodzi coś co przyciąga widza i czym jest zainteresowany. Ja też oglądam dużo seriali, nawet i te dla pokolenia właśnie "xD" np. "Vampires" czy "Nikita", "Superantural". Ale są też i seriale kierowane do bardziej ambitnego grona widzów. Takie zadanie postawiły sobie niektóre stacje kablówkowe, HBO, czy FX, AMC. Ale trzeba to zrozumieć, nie wszystko kierowane jest właśnie do Ciebie.
  • 0

#32 no1special

no1special

Kapral

• Użytkownik
  • 196 postów

Napisano 15.10.2011 - |11:25|

Drugi odcinek trochę ponad średnią, głównie za sprawą świetnego rozpoczęcia sezonu w którym naprawdę wiele zostało pokazane. Tym samym widz nie jest tak bardo zaskoczony tym co widzi, gdyż posiada już szczątkową wiedzę i wyobrażenie na temat postaci i tego co się dzieje. Taki jakiś bardziej spokojny ten odcinek mi się wydawał, napewno znacznie lżejszy w odbiorze, który oglądało się bez większych emocji. Serial ten ma mieć podobno 13 odcinków, co przy tego typu niestandardowej i klimatycznej produkcji, może okazać się zgubne ze względu na możliwe zapychacze i nudę. Poprzeczka została ustawiona wysoko, zobaczymy jaki będzie efekt końcowy.

Czekam z niecierpliwością na 4 i 5 odcinek, które nazwane są odpowiednio "Halloween (Part 1)" i "Halloween (Part 2)". Przy tego typu produkcji i klimacie, potencjał na historię w Halloween wydaje się ogromny, co chyba sami scenarzyści zauważyli decydując się na zrobienie 2 odcinków w tym temacie.
  • 0

#33 rasdel

rasdel

Orion-Tokra

• Orion-Tokra
  • 339 postów

Napisano 15.10.2011 - |12:13|

Ja też już jestem po drugim odcinku. Jest równie dobry jak pierwszy. Dziwię, się czemu wszyscy mówią, że formuła się wyczerpie. Przecież w tym temacie jest wiele do opowiedzenia i nie sądzę, żeby nagle temat się wyczerpał i będą same krwawe sceny bez większego umieszczenia tego w fabule. Jest 13 odcinków 1 sezonu i prawdopodobnie możemy się spodziewać drugiego (skoro serial się dobrze ogląda i przyciąga widza to normalne że na 1 sez. nie pozostaną).

Ten "flashback" na początku świetny zresztą jak i samo powtórzenie tego w "teraźniejszości". Ciekawe czy w każdym odcinku na początku będą takie cofanie się w przeszłość i ukazanie ile to złych rzeczy się w tym domu wydarzyło. Podsumowując odcinek na dobre 8+/10. Czekam na kolejne z niecierpliwością.

Użytkownik rasdel edytował ten post 15.10.2011 - |12:14|

• 0

#34 no1special

no1special

Kapral

• Użytkownik
  • 196 postów

Napisano 16.10.2011 - |12:37|

Dziwię, się czemu wszyscy mówią, że formuła się wyczerpie.

Pewne rzeczy już nie robią na człowieku wrażenia jeżeli się do nich przywyknie. Poza tym ciężko jest utrzymać wysoki poziom w tego typu produkcji, zwłaszcza gdy otrzymamy już odpowiedzi na wiele pytań. Jeżeli jednak odpowiedzi nie będzie, lub będą szczątkowe to odcinki będą mniej intensywne i przez to mniej interesujące. Nie twierdzę że tak będzie w tym przypadku, jednak wydaje mi się że 13 odcinków to może być trochę za dużo jak na serial w tego typu klimatach.

Pisałem że 2 odcinek był trochę ponad średnią, a to właśnie dlatego że pierwszy był intensywny i sporo zostało w nim pokazane. Tym samym w drugim gdy na ekranie pojawiali się Tate, Moira, Addy czy Constance posiadaliśmy już wiedzę na temat tych postaci, więc nie było efektu zdziwienia, zaskoczenia czy też niepewności. Do pewnego stopnia można by nawet napisać że w 2 odcinku "czar prysł". Mam tylko nadzieję że pozostałe odcinki spróbują dorównać, albo chociaż odtworzyć efekt tego co zotało pokazane w 1x01.
  • 0

#35 rasdel

rasdel

Orion-Tokra

• Orion-Tokra
  • 339 postów

Napisano 16.10.2011 - |13:57|

Jeżeli jednak odpowiedzi nie będzie, lub będą szczątkowe to odcinki będą mniej intensywne i przez to mniej interesujące

Czytałem gdzieś w wywiadzie, że dostaniemy odpowiedzi na wszystkie zadane pytania w serialu. To, że dostaniemy nie oznacza, że pytań nie będzie więcej albo tak jak w innych tego typu serialach odpowiedzi będą kolejnymi pytaniami.

Nie twierdzę że tak będzie w tym przypadku, jednak wydaje mi się że 13 odcinków to może być trochę za dużo jak na serial w tego typu klimatach.

Czyli mają robić serial dla nie wiem 5 odcinków? Przecież to nie jest miniserial tylko serial. Troszkę nie rozumiem tego stwierdzenia? Chyba, że chodzi Ci o to, iż mniej odcinków a więcej sezonów.

pojawiali się Tate, Moira, Addy czy Constance posiadaliśmy już wiedzę na temat tych postaci

No nie wiem, dla mnie dalej to ciekawe postaci, jest jeszcze wiele pytań. Skąd się wzięli? Co ich łączy? Jakie mają plany? Jaki cel w tym wszystkim? Co im to daje? Czyżby ochraniali ten dom?
W moim odczuci drugi epizod dorównuje pierwszemu i dalej zachęca do oglądania.

Użytkownik rasdel edytował ten post 16.10.2011 - |13:59|

• 0

#36 Macmax

Macmax

Chorąży sztabowy

• VIP
  • 1 696 postów
  • MiastoWrześnia

Napisano 16.10.2011 - |21:17|

I.02
hmm, mam mieszane uczucia, serial jest dobry, może i nawet bardzo dobry, klimat ma wręcz nieziemski, mocny i bardzo niepokojący. Lubię takie rzeczy, bo to zawsze powoduje emocje i dobrze się ogląda.
Z drugiej jednak strony już tyle nam przedstawiono wydarzeń, oderwanych od rzeczywistości, metafizycznych zdarzeń, że tak prawdę powiedziawszy nie będzie już żadnego racjonalnego wytłumaczenia dla tych wszystkich zbrodni.
Brakuje mi w tym serialu jakiejś takiej normalności, są morderstwa, niech policja próbuje to wyjaśnić, niech to nie będzie zapomniane lub pominięte, bo tego się obawiam, że pójdziemy gdzieś w kierunku prze-dziwacznych fantasmagorii twórców.
I właściwie dlaczego akurat ta rodzina jest tak prześladowana, przypadek czy ukrywają coś? - 6,5/10.
  • 0

6/6: The Sopranos, Breaking Bad, Fargo, Justified, Boardwalk Empire, The Shield, Death Note, Game of Thrones, Terriers
5/6: Sons of Anarchy, The Affair,  Ray Donovan, The Walking Dead, Dexter, Mad Men, Veronica Mars, Shameless US,The Wire, Daredevil, Spartacus B&S and GotA
4/6: Oz, Misfits, Banshee, The Riches, BSG, Californication, Homeland, The Fall, Supernatural
3/6: Hell on Wheels, Black Sails

#37 delta1908

delta1908

Chorąży sztabowy

• VIP
  • 1 682 postów
  • MiastoŁódź

Napisano 18.10.2011 - |13:29|

01x02
Mam podobne zdanie co @rasdel, odcinek bardzo dobry nieznacznie może ustępujący miejsca pilotowi. Trochę brakło mi Tate'a w akcji w piwnicy, ale i tak było bardzo dobrze. Ciekawe btw skąd to coś tam grasujące się bierze? To Tate się w to przemienia czy to jest coś czym on potrafi w jakiś sposób sterować? A może jakiś duch albo jakiś wytwór jego wyobraźni? Wielka niewiadoma póki co chociaż o jakieś logiczne wyjaśnienie jestem raczej spokojny.
Za każdym razem jak akcja przenosi się właśnie do piwnicy to aż mnie ciary przechodzą i siedzę na baczność w oczekiwaniu co też nam tam zaraz wyskoczy z ciemności.
Też się zastanawiam czy co odcinek będziemy mieli takie flashbacki z przeszłości bo generalnie trochę by to było dziwne, a nawet bym powiedział, że trochę naciągane. No bo ileż krwawych historii może się wiązać z jednym domem.
Co do wątku z tymi świrami od odstawiania rytuałów to podobny motyw już widziałem w jakimś filmie i to całkiem niedawno, ale nijak nie mogę sobie przypomnieć co to był za tytuł. W każdym bądź razie bardzo mocny i co najważniejsze ciekawy wątek. No i przede wszystkim zakończony w krwawy sposób, co akurat mnie, fana tego typu rozwiązań, niezmiernie cieszy.
No i mamy dopiero drugi odcinek, a tu żonka już ma dosyć i myśli o sprzedaży domu. Co jej się chyba zbyt prędko nie uda.
Moim zdaniem póki co obok Homeland najlepsza premiera tej jesieni.

I właściwie dlaczego akurat ta rodzina jest tak prześladowana, przypadek czy ukrywają coś? - 6,5/10.

Wydaje mi się, że prześladowani są ci, którzy zamieszkają w tym domu.
  • 0

#38 rasdel

rasdel

Orion-Tokra

• Orion-Tokra
  • 339 postów

Napisano 18.10.2011 - |17:21|

@delta1908 - na amerykańskich stronach są właśnie zestawienia nawiązań, bo nie wiem czy wiecie ale nawiązań do innych seriali czy filmów jest od groma. Akurat na nową stronę o American horror story tłumaczyliśmy już nawiązania do 2 odc. i jest właśnie wytłumaczone z którego to filmu jest podobny "rytuał" czyli ta zamaskowana trójka: (wkleję Wam troszkę)
- Trzech zamaskowanych włamywaczy jak w filmie The Strangers
- Siekierę w brzuch jak w The Shining
- Zły człowiek staje w drzwiach jak w filmie "Kiedy dzwoni nieznajomy"
(sorki za nieskład, nie są jeszcze po korekcie).
Na stronie umieścimy jeszcze więcej odniesień i do drugiego odc. i pierwszego.
W ogole jak ktoś lubi American Horror Story i jest zainteresowany to zapraszamy do współpracy z Orion-Tokra, akurat pomocy potrzebujemy czy to w pisaniu streszczeń do odcinków, felietonów itp..

Wydaje mi się, że prześladowani są ci, którzy zamieszkają w tym domu.

Oczywiście, przecież akcja toczy się wokół tego domu a nie tej rodziny (chociaż po części też skoro tam zamieszkali).

Użytkownik rasdel edytował ten post 18.10.2011 - |17:21|

• 0

#39 delta1908

delta1908

Chorąży sztabowy

• VIP
  • 1 682 postów
  • MiastoŁódź

Napisano 19.10.2011 - |09:38|

- Trzech zamaskowanych włamywaczy jak w filmie The Strangers

Właśnie o ten film mi chodziło. W roli głównej Liv Tyler, a ja sobie ubzdurałem, że to była Sandra Bullock i szukałem, szukałem i mógłbym sobie jeszcze długo szukać.
Ta trójka zamaskowanych włamywaczy to prawie kalka z tego filmu. Aczkolwiek nie twierdzę, że to jakiś minus. Raczej bym to nazwał dodatkowym smaczkiem.
@rasdel, może mógłbyś wrzucić tu jakieś linki do ciekawych stron o tym serialu, o których pisałeś w swoim poście.
  • 0

#40 rasdel

rasdel

Orion-Tokra

• Orion-Tokra
  • 339 postów

Napisano 19.10.2011 - |15:40|

Jeśli chodzi o takie typowe strony o tym serialu to nie widziałem. Popatrz sobie na te amerykańskie popularne strony informujące o serialach, np. spoilertv, deadline, tv.com z tagami American Horror Story :) Nasza strona będzie taka więc wyjątkowa :)
  • 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 3

0 użytkowników, 3 gości, 0 anonimowych