Skocz do zawartości

Zdjęcie

Odcinek 008 - S01E08 - The Pointy End

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
30 odpowiedzi w tym temacie

Ankieta: Ocena odcinka (15 użytkowników oddało głos)

Ocena odcinka

1. 10 (8 głosów [53.33%] - Zobacz)

Procent z głosów: 53.33%

2. 9 (7 głosów [46.67%] - Zobacz)

Procent z głosów: 46.67%

3. 8 (0 głosów [0.00%])

Procent z głosów: 0.00%

4. 7 (0 głosów [0.00%])

5. 6 (0 głosów [0.00%])

6. 5 (0 głosów [0.00%])

7. 4 (0 głosów [0.00%])

8. 3 (0 głosów [0.00%])

9. 2 (0 głosów [0.00%])

10. 1 (0 głosów [0.00%])

Głosuj Goście nie mogą oddawać głosów

#21 Jonasz

Jonasz

Generał

• Użytkownik
  • 4 028 postów
  • MiastoWroclaw

Napisano 07.06.2011 - |11:50|

Jednak dla mnie był jeden, niewielki wprawdzie, minus. Słabo zaprezentowała się imo Sansa, ale wychodzi chyba nieogranie młodej aktorki (to chyba jej debiut jeśli się nie mylę), jakoś strasznie mało przekonująca była w tym swoim błaganiu o litość dla ojca.

Chyba jednak nie. Sansa ksiazkowa tez byla taka. Wychowana w idealistycznym swiecie rycerskiej opowiesci, nagle zderzyla sie z brutalnym swiatem. Jest manipulowana i nie ma zadnego wsparcia. Z jedej strony kocha ojca i pragnie go uratowac, z drugiej jednak jest indoktrynowana i chyba naprawde wierzy, ze jest on zdrajca (moze nie intencjonalnym, lecz de facto). Swym mlodzienczym uczyciem kocha mlodego krola, a z drugiej strony nie moze nie zawazac jedgo ukrucienst. Potrzebuje jeszcze duzo czasu, by nauczyc sie tego swiata. Aryja jest jej przeciwienstwe, lecz ona zawsze byla zbuntowana. Ona po prostu zyje swoje dawne zycie.
  • 0
I know what I like, and I like what I know.
Genesis

#22 the_foe

the_foe

Starszy kapral

• Użytkownik
  • 276 postów
  • Miastodolnośląskie

Napisano 07.06.2011 - |16:24|

odcinek bardzo dobry, ale co raz bardziej zaczyna mnie kolic w oko to ze scenarzysci postanowili troche namieszac z odstepstwami czasowymi. W ksiazce Robb i Jon maja po... 14 lat. Joeffey cos kolo 12, a Sansa 11. Jaimie i Eddar Stark sa niemalze rowiesnikami (31 i 32 lata). Przez to fabula, ktora jest niemlaze kopia ksiazki robi sie nieco irracjonalna. Robb w wieku ok. 25 lat jest jeszcze zoltodziobem.... kaman, w tym wieku jest sie juz weteranem. Eddar w wieku 18 lat wygral wojne i zostal Lordem. Robb juz dawno zyskalby szlify i uznanie podczas wypraw przeciw sezonowym buntom. Sansa i Joffrey zachowuja sie jak bachory a przeciez nastepca tronu jest w serialu na tyle dorosly by mogl od razu przejac wladze bez regencji.
ja rozumiem, ze w ksiazce jest duzo illegal seksu (z dzisiejszego punktu widzenia) - Deanerys w ksiazce ma 13 lat. Stad konieczne zmiany. Jednak jak juz to zmieniamy to przydaloby sie troche pokobinowac z drobnymi zmianami w scenariuszu...
  • 0
..::THE_FOE::..
foe (małpa) cinet (kropa) pl

#23 no1special

no1special

Kapral

• Użytkownik
  • 196 postów

Napisano 07.06.2011 - |16:39|

Szczerze, to co jest w książce jest całkowicie nieistotne z punktu widzenia serialu. Niektórzy ludzie na siłę porównują co odcinek książkę i serial, a potem wytykają wyimaginowane błędy lub niedociągnięcia produkcji. Prawda jest natomiast taka, że oba dzieła rządzą się własnymi prawami i nie ma co ich porównywać, a oceniać je należy jedynie jako całkowicie osobne produkcje/wydawnictwa.

Użytkownik no1special edytował ten post 07.06.2011 - |16:46|

• 0

#24 Macmax

Macmax

Chorąży sztabowy

• VIP
  • 1 696 postów
  • MiastoWrześnia

Napisano 07.06.2011 - |19:51|

Bardzo dobrze się ogląda, tyle tylko, że ciągle mam ambiwalentne odczucia: chciałbym móc dopiero przeczytać książkę a jednocześnie cieszę się, że mogę sobie cały czas analizować i układać całą historię w głowie.
Specjalnie nie będę porównywał, bo praktycznie ekranizacja oddana i odwzorowana jest idealnie, poza wiekiem niektórych bohaterów czy też nieprzekonującymi wilkorami.
Tak sobie myślę, jak bym odbierał ten serial nie czytając wcześniej książki i wcale nie jestem przekonany czy aż tak bardzo by mi się wówczas podobało.
Jedno jest pewne czytając książkę cała historia jakoś dłużej się budowała, tutaj wszystko leci dość szybko i właściwie za 100 minut dobiegnie końca na dłuższy czas, ja cały czas podziwiam Daenerys, świetnie dobrana, z Khalem tworzą mieszankę wybuchową:)
Z ideału odejmuję pół punktu za słabe pokazanie klanów z gór, z książek ich obraz wyłaniał się hiper grożny, a tutaj poza hełmami z rogami nic nie przerażało
- 9,5/10.

(bo były pieski :P trudno mi je nazwać wilkorami)

Ano właśnie, takie sobie pieski, mało grożne:)

Użytkownik Macmax edytował ten post 07.06.2011 - |19:56|

• 0

6/6: The Sopranos, Breaking Bad, Fargo, Justified, Boardwalk Empire, The Shield, Death Note, Game of Thrones, Terriers
5/6: Sons of Anarchy, The Affair,  Ray Donovan, The Walking Dead, Dexter, Mad Men, Veronica Mars, Shameless US,The Wire, Daredevil, Spartacus B&S and GotA
4/6: Oz, Misfits, Banshee, The Riches, BSG, Californication, Homeland, The Fall, Supernatural
3/6: Hell on Wheels, Black Sails

#25 LunatiK

LunatiK

Sierżant

• Użytkownik
  • 764 postów

Napisano 07.06.2011 - |22:29|

Szczerze, to co jest w książce jest całkowicie nieistotne z punktu widzenia serialu. Niektórzy ludzie na siłę porównują co odcinek książkę i serial, a potem wytykają wyimaginowane błędy lub niedociągnięcia produkcji. Prawda jest natomiast taka, że oba dzieła rządzą się własnymi prawami i nie ma co ich porównywać, a oceniać je należy jedynie jako całkowicie osobne produkcje/wydawnictwa.

Masz rację i się mylisz jednocześnie.
Książka i serial żądzą się swoimi prawami jednak poprzednik ma rację względem wieku niektórych postaci, w przypadku Robba jest to szczególnie widoczne, nawet nie chodzi o książkę ale o sens tego co ponoć ma się z nim dziać.
  • 0
Kapitan Bomba - Idealny SF :P

Dołączona grafika

#26 Jonasz

Jonasz

Generał

• Użytkownik
  • 4 028 postów
  • MiastoWroclaw

Napisano 07.06.2011 - |22:49|

Z ideału odejmuję pół punktu za słabe pokazanie klanów z gór, z książek ich obraz wyłaniał się hiper grożny, a tutaj poza hełmami z rogami nic nie przerażało
- 9,5/10.

Niezupelnie sie zgadzam. Martin w takze ksiazce pokazal ich w dosc grotestkowym swietle, jako silnych i agresywnych przyglopow. Podobnie w serialu, gdy Tyrion niejasnymi obietnica zaskarbil sobie ich oddanie. Poza tym w momencie gdy na nich napadli, dla Tyriona i Brona wydali sie dostatecznie grozni.
  • 0
Genesis

#27 lucasd

lucasd

Starszy szeregowy

• Użytkownik
  • 125 postów

Napisano 08.06.2011 - |08:03|

Direwolf to nie zaden wilkor tylko wilk straszny, tak jak mamut i slon.
No chyba, ze autor wzial tylko nazwy

Wilk straszny
The Dire Wolf was larger than the Gray Wolf, averaging about 1.5 metres (5 ft) in length and weighing about 110 kg (240 lb).[7] Despite superficial similarities to the Gray Wolf, there were significant differences between the two species. The legs of the Dire Wolf were proportionally shorter and sturdier than those of the Gray Wolf, and its brain case was smaller than that of a similarly-sized gray wolf.
  • 0

#28 Mdeem

Mdeem

Sierżant

• VIP
  • 767 postów
  • MiastoBydgoszcz

Napisano 08.06.2011 - |21:14|

Z książką (pierwszym tomem) dobrnąłem do końca, z pierwszym sezonem serialu też chyba dam radę. Co do kontynuacji - sam nie wiem, jednak nie zostanę fanem fantasy,
Spoiler

Użytkownik johnass edytował ten post 08.06.2011 - |21:40|

• 0

#29 Jonasz

Jonasz

Generał

• Użytkownik
  • 4 028 postów
  • MiastoWroclaw

Napisano 09.06.2011 - |03:15|

Spoiler

twoja piaskownica musiala byc sterylna

Użytkownik Jonasz edytował ten post 09.06.2011 - |03:16|

• 0
Genesis

#30 Inuki

Inuki

Sierżant

• Użytkownik
  • 675 postów
  • MiastoLeszno

Napisano 14.06.2011 - |19:07|

Może mi ktoś powiedzieć co to był za chłopiec, który przyszedł do Brana po wyjściu Robba? To był Rickon?
  • 0

#31 Kiara

Kiara

Starszy plutonowy

• Użytkownik
  • 531 postów

Napisano 14.06.2011 - |19:26|

Tak.
  • 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych