Skocz do zawartości

Zdjęcie

Odcinek 16 - S01E16 - The Brotherhood

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
60 odpowiedzi w tym temacie

Ankieta: Oceniamy odcinek: (103 użytkowników oddało głos)

Oceniamy odcinek:

1. 10 (5 głosów [5.68%])

Procent z głosów: 5.68%

2. 9.5 (9 głosów [10.23%])

Procent z głosów: 10.23%

3. 9 (25 głosów [28.41%])

Procent z głosów: 28.41%

4. 8.5 (10 głosów [11.36%])

Procent z głosów: 11.36%

5. 8 (19 głosów [21.59%])

Procent z głosów: 21.59%

6. 7.5 (5 głosów [5.68%])

Procent z głosów: 5.68%

7. 7 (7 głosów [7.95%])

Procent z głosów: 7.95%

8. 6.5 (4 głosów [4.55%])

Procent z głosów: 4.55%

9. 6 (2 głosów [2.27%])

Procent z głosów: 2.27%

10. 5.5 (0 głosów [0.00%])

Procent z głosów: 0.00%

11. 5 (0 głosów [0.00%])

12. 4.5 (0 głosów [0.00%])

13. 4 (0 głosów [0.00%])

14. 3.5 (1 głosów [1.14%])

Procent z głosów: 1.14%

15. 3 (0 głosów [0.00%])

16. 2.5 (0 głosów [0.00%])

17. 2 (1 głosów [1.14%])

Procent z głosów: 1.14%

18. 1.5 (0 głosów [0.00%])

19. 1 (0 głosów [0.00%])

20. 0.5 (0 głosów [0.00%])

21. 0 (0 głosów [0.00%])

Głosuj Goście nie mogą oddawać głosów

#21 Delta

Delta

Kapral

• Użytkownik
  • 152 postów

Napisano 08.01.2005 - |00:08|

A moim zdaniem ZPM wcale nie gwaramtuje zwycięstwa. W końcu pradawni ukryli miasto przed Wraith mając zdaje sie 3 moduły ZPM Nie jestem wieć przekonany czy włączenie samej osłony dałoby jakieś efekty. Sosobiści liczyłbym raczej na jakieś wynalazki asgardu
  • 0

#22 Indoctrine

Indoctrine

Szeregowy

• Użytkownik
  • 45 postów

Napisano 08.01.2005 - |02:53|

Mieszane uczucia mam po tym odcinku.

Oczywiście jakoś ZPM musiał się z naszych rąk wymknąć, ale to w jaki sposób to się stało, nie satysfakcjonuje mnie. Chociaż? Widać większość ludów w galaktyce Pegaza to jacyś psychole. (coraz bardziej skłaniam się ku temu, że w obliczu zagrożenia, powinniśmy działać bardziej zdecydowanie).

Dalsza kwestia, Skoczek. No pięknie, jeśli rzeczywiście tak łatwo jest go zniszczyć(choć w pilotowym odcinku wyglądało to trochę mniej proste) no to racja, Pradawni nie mieli czego szukać...

Nie rozumiem zupełnie dlaczego ten Wraith się wysadził, naprawdę myśleli, że ludzie nie skapują się o co chodzi?
  • 0

#23 Nom

Nom

Starszy kapral

• Użytkownik
  • 335 postów
  • MiastoSzczecin

Napisano 08.01.2005 - |09:56|

moze mysleli, ale nie chcieli by jakies wieksze :P fragmenty ich statku dostaly sie w rece ludzi.
  • 0
om bhur bhuvah svah
tát savitúr váreniyam
bhárgo devásya dhimahi
dhíyo yó nah pracodáyat

#24 Tomciak

Tomciak

Organizator

• VIP
  • 398 postów
  • MiastoWszechświat - Nasza galaktyka - Układ słoneczny - Ziemia - Europa - Polska - Śląsk - Gliwice - mój fotel

Napisano 08.01.2005 - |10:31|

Jak dla mnie był to naprawdę fajny odcinek - dobra zagadka archeologiczna, fajniutki wstęp, Genii no i wreszcie końcowa scena - "To my mamy czujniki dalekiego zasięgu?". Kilka wątków faktycznie mogliby rozwinąć, ale spokojnie mogą to nadrobić. Końcówka sezonu zapowiada się na klmatyczną, dobrze, że nie będzie już żadnych dłuższych przerw. Dałem 9,5
  • 0
Tom

T.O.M.C.I.A.K.: Transforming Obedient Machine Calibrated for Infiltration and Accurate Killing

Czuję, że budzi się we mnie zwierzę... Ale obawiam się, że to leniwiec...

#25 Gaj

Gaj

Sierżant

• Użytkownik
  • 708 postów

Napisano 08.01.2005 - |17:28|

Dałem 6,5 bo średnio mi się podobało. Jeśli nasi kozacy jak w SG-1 są do podejścia przez każdego wieśniaka i Genii to szkoda czasu na cokolwiek. Nie mają żadnych czujnikó choćby podczeriweni i nie skanują okolicy? McKay nie mógł wytłumaczyć, że Pradawni to nasi satrzy krewni i to, że mieszkamy na Atlantis krótko nie zmienia, że jesteśmy z nimi mocno związani? Etc...
No i te wlokące się statki Wraith. Pogromcy Pradawnych miesiąc lecą przez Galaktykę? Toć Goauld mają szybsze bryki. Genii i ich bezmyślność jest raczej nużąca, bo nieracjonalna. POszukiwania przypominały raczej Tomka Sayera, a nie poważny serial SciFi. A co Genii niby by zrobili z tym ZPM i po co imNie mogą się z znaszymi dogadać, poduczyć etc??? Bez sensu to ich działanie. Końcówka to w ógle dowód, że odcinek można było pominąć. Ot pobiegali, dali się parę razy złapać i wrócili do punktu wyjścia.
Dla mnie cieniutko, a dotąd wspaniale mi się Atlantis wchłaniał...
  • 0

#26 Thor

Thor

Starszy szeregowy

• VIP
  • 112 postów
  • MiastoCiechanów

Napisano 08.01.2005 - |17:28|

A moim zdaniem ZPM wcale nie gwaramtuje zwycięstwa. W końcu pradawni ukryli miasto przed Wraith mając zdaje sie 3 moduły ZPM Nie jestem wieć przekonany czy włączenie samej osłony dałoby jakieś efekty. Sosobiści liczyłbym raczej na jakieś wynalazki asgardu

Wyświetl post

Nawet jeden ZPM potrafił by zasilic całe miasto a poprostu były 3 aby ich co chwila nie wymieniać jak wiemy na jedym miasto pociągnie 3333 lata (oczywiście w trybie sporej oszczedność)
Coś czuje że nawet pradawni nie mogli byc pewni czy osłona wytrzyma ataki bo Wraith nie wiedzieli że miasto istnieje i zapewne nigdy nie było atakowane :>
  • 0
Sg1 - Far - B5 Rulezzzzzzzzz !!!!!!!!!!!!!

Come to me play with me can't You see i'm just the sex mashine !!

#27 Raptorek

Raptorek

Starszy plutonowy

• VIP
  • 538 postów

Napisano 08.01.2005 - |19:10|

Tu znowu mysłałem co napisać i w wielkim skurucie daje 6 odcinek fajny ale troszke taki ja wiem niejaki sam nie wiem co mi się do końca nie podobało.
Po pierwsze nasza pani .... i tu kilka epitetuf to pacyfistka wiec na zadne odbijanie nie ma co liczy.ć raczej na dwu letnie negocjacie :lol:
Po 2 skoczek użył najbliszych wrót a statek matka jest stosunkowo duży wiec to oczewiste ,że się nie zmieści.
Po 3 statki Wirth są dużo wieksze od statków asgardu wiec naped musi być silnuiejszy co do szybkości to może mogą latać szybko ale jak dla mnie to poczuli się troche zagrożeni i dlatego lecą aż w trzy statki.
A czemu tak wolno bo 1 przed walką trzeba się najeść :>
to 2 nie zdziwie się jak bendzie ich troche wiencej niż 3 te 3 mogą być tylko zwiadem a lecą wolno bo czekają może na pełne siły.
Po 4 rdzenych kultur tak łatwo nie da się przekonać do swoich racji pamiętajmy ,że pradawni byli dla nich czymś w rodzaju bogów strażników i,że ci ludzie nie są rozwiniecji bo Wirth im na to nie pozwalają.
Po 5 czy wszyscy zapomnieli o możliwym zagrożeniu ze strony drugiego wroga
moim zdaniem to było tak ,że pradawni prowadzili wojne na dwuch frontach jak Asgard ale z Wirth nie da się blefować i poprostu wygrali dzięki liczebności.
Po 6 wydaje mi się ,że nie widzieliśmy jeszcze wszystkich zabawek w 1x15 bylo coś wspomiane o wiekkszych statkach. B)

Użytkownik Raptorek edytował ten post 08.01.2005 - |19:11|

• 0

#28 Sauron44

Sauron44

Starszy szeregowy

• Użytkownik
  • 84 postów

Napisano 09.01.2005 - |02:00|

Nom faktycznie pewne szczegóły są niedopracowne- jak dla mnie odcinek na 7,5. :/ Co do statków Wraiths to dziwne z tą prędkościa-może ktoś to wytłumaczy? Kolya to dobry punkt serialu-maa ikrę. The Siege może być ciekwe pod wrunkiem niezbyt przeiwdywlnego finału-jesli będzie schemat to klapa :angry:
  • 0

#29 Jack Gryffin

Jack Gryffin

Kapral

• Użytkownik
  • 217 postów

Napisano 09.01.2005 - |14:53|

Już przestałem wierzyć, że to się kiedykolwiek stanie, ale musze przyznać, że w końcu jakiś odcinek SGA mi się podobał (nie licząc pilota). Zdarzały się już odcinki, które były fajne przez 20 do 30 minut, ale ten wytrzymał przeszło 40. Więc dostanie 9,5.

-----------------------------

Nawet jeden ZPM potrafił by zasilic całe miasto a poprostu były 3 aby ich co chwila nie wymieniać jak wiemy na jedym miasto pociągnie 3333 lata (oczywiście w trybie sporej oszczedność)

Wyświetl post

To chyba jednak nie ten rodzaj matematyki. Jak wiadomo cały czas miasto było podtrzymywane przez 3 ZPM’y, które w trakcie się wyczerpały (z wyjątkiem jednego). Czyli żywotności zależy od tego ile systemów podtrzymuje dany ZPM. Jeśli mało to może to trwać znacznie dłużej niż 10 000 lat, a jeśli będzie bardziej eksploatowany to krócej niż 3333 lat. Dlatego że jest jednak pewien rodzaj baterii, i nie ma raczej z góry określonej żywotności tylko zasób energii do wykorzystania.

PZDR Y

Użytkownik Yoek edytował ten post 09.01.2005 - |15:02|

• 0
Mamy dokładnie tyle wolności ile jesteśmy wstanie sobie wywalczyć i dokładnie tyle ile jesteśmy w stanie obronić!!!

#30 Thor

Thor

Starszy szeregowy

• VIP
  • 112 postów
  • MiastoCiechanów

Napisano 09.01.2005 - |19:26|

To chyba jednak nie ten rodzaj matematyki. Jak wiadomo cały czas miasto było podtrzymywane przez 3 ZPM’y, które w trakcie się wyczerpały (z wyjątkiem jednego). Czyli żywotności zależy od tego ile systemów podtrzymuje dany ZPM. Jeśli mało to może to trwać znacznie dłużej niż 10 000 lat, a jeśli będzie bardziej eksploatowany to krócej niż 3333 lat. Dlatego że jest jednak pewien rodzaj baterii, i nie ma raczej z góry określonej żywotności tylko zasób energii do wykorzystania.
PZDR Y

Wyświetl post

[/quote]

10000 lat temu Janus troche zmienił sposób zasilania aby wudłuzyc czas działania.
Powiedział że ZPM sa ustawione aby 3 na raz zasilały miasto ale jednak kiedy kazdy z nich bedzie sam po koleji działał powinno to wydłuzyć czas zasilania. Po to nasza kochana pani doktor musiała co 3333 lat przełączyć ZPM na nowy dlatego 2 były kompletnie wyczerpane. A czas działania ZPM obrałem na zasadzie poboru energi przez miasto.

A jesli mówiąc o 3 zpm pracójących razem przyszło mi na mysl że tyle mocy potrzeba bylo do zabrania miasta z ziemi dodając że miasto przelaciało taka odleglosć musi być wypozażone w jakich chiper napęd który będzie chłonoł ogromne ilosc mocy.
  • 0
Sg1 - Far - B5 Rulezzzzzzzzz !!!!!!!!!!!!!

Come to me play with me can't You see i'm just the sex mashine !!

#31 gmerek

gmerek

Starszy plutonowy

• VIP
  • 571 postów
  • MiastoŁódź

Napisano 10.01.2005 - |07:27|

Ocena trochę spóźniona ze względu na kłopoty techniczne :(
8+ będzie wg. mnie w sam raz.
Niestety koniec był bardzo imfantylny (chodzi mi o zabranie ZPM-a).
Te bajdy o Pradawnych, którzy powrócą i wynagrodzą... ech.
  • 0
"...Gdyby Pinokio wiedział jakie jest życie - nigdy nie chciałby zostać chłopcem..."

#32 kwiatek

kwiatek

FLOWER POWER

• VIP
  • 2 530 postów
  • MiastoOpole

Napisano 10.01.2005 - |14:59|

Aby rozwiać te wszystkie problemy zwiazane z Wraith i tym, że tak wolno lecą...
Kto powiedział, że korzystają z napędu podprzestrzennego, wydaje się, że po porstu lecą konwencionalnie... a wtedy to nie da się szybciej niż c :)
W tym układzie te 2 tygodnie nie wyglądają już tak źle... te 3 Hive Ship'y to pewnie gdzieś niedaleko były i powoli sobie lecą...
Przcież Wraith nie zalezy na czasie, nie starzeją się i nie umierają w końcu.
Może jutro się coś więcej wyjaśni przy okazji S01E17 Letter form Pegasus...
  • 0
Master of possimpible ;)

#33 psjodko

psjodko

TIME LORD

• Moderator
  • 2 337 postów
  • MiastoLeżajsk

Napisano 10.01.2005 - |17:51|

Przcież Wraith nie zalezy na czasie, nie starzeją się i nie umierają w końcu.

No przeciez jeszcze nigdy im "jedzonko z pastwisk" nie uciekło.
Po co się mają spieszyć?
To nie ludzcy naukowcy poszukujący ciągle nowych światów.
Wraith lubi sobie podjeść co jakis czas i dobrze pospać :hyhy:
Po co im szybkosci statków Asgardu?

Tylko nadal dręczy mnie pytanie: Skąd u Wraith tak rozwinięta technologia?
Przy ich sposobie życia nie powinni miec żadnego rozwoju cywilizacyjnego.
Powinna być całkowita stagnacja.
Co spowodowało, że jednak kiedys tam się rowijali? Budowali statki itp.
I co spowodowało, że co najmniej od 10 000 lat (a prawdopodobnie zdecydowanie dłużej) już się nie rozwijają?
I kto im naprawia te staki jak spią?
Przecież niemożliwością jest istnienie technologii niezniszczalnej.
Nawet Pradawnym sie to nie udało.

Użytkownik psjodko edytował ten post 10.01.2005 - |17:56|

::. GRUPA TARDIS .::

#34 Ogotai

Ogotai

Plutonowy

• VIP
  • 456 postów

Napisano 10.01.2005 - |22:58|

I kto im naprawia te staki jak spią?
Przecież niemożliwością jest istnienie technologii niezniszczalnej.

Hehe, ależ możliwe, możliwe :hyhy: Wojskowi (z USA of corz) od dłuższego czasu rozważają koncepcję powierzchni, która zniszczona potrafi sama siebie odbudować. Nie pamiętam dokładnie - chyba chodziło i jakiś rodzaj zmodyfikowanych bakterii. Tak czy siak, ocenia się, że w najbliższych latach bardzo realne jest wejście tej technologii w użycie. Z drugiej strony to chyba nie wszyscy Wraithowie drzemia sobie cały czas... W "Rising" mieliśmy doczynienia ze strażnikiem czuwającym nad snem pozostałych.
  • 0

#35 VeeDee

VeeDee

Starszy sierżant sztabowy

• VIP
  • 1 338 postów

Napisano 10.01.2005 - |23:14|

Hehe, ależ możliwe, możliwe  :hyhy:  Wojskowi (z USA of corz) od dłuższego czasu rozważają koncepcję powierzchni, która zniszczona potrafi sama siebie odbudować. Nie pamiętam dokładnie - chyba chodziło i jakiś rodzaj zmodyfikowanych bakterii. Tak czy siak, ocenia się, że w najbliższych latach bardzo realne jest wejście tej technologii w użycie. Z drugiej strony to chyba nie wszyscy Wraithowie drzemia sobie cały czas... W "Rising" mieliśmy doczynienia ze strażnikiem czuwającym nad snem pozostałych.

Wyświetl post

Nie wszyscy drzemią. Musi ktoś pilnować tego... nieporządku. :lol:

A co do "bakteryjnych pancerzy".
To nie wiem, czy w statkach kosmicznych i samolotach dałoby się to zastosować. Chociaż znamy bakterie które żyją w ekstremalnych warunkach... ale w próżni byłyby chyba nieaktywne, a w samolotach to na kadłubie są duże naprężenia i temperatury.

Także nie wiem jakby to wyglądało na statkach... ale czołgi byłyby chyba okej...

Użytkownik VeeDee edytował ten post 10.01.2005 - |23:15|

• 0
VeeDee

#36 Ogotai

Ogotai

Plutonowy

• VIP
  • 456 postów

Napisano 11.01.2005 - |00:25|

Przykład, kolego Vandee, podaje przykład możliwego rozwiązania :) Skoro my, skromni ziemianie jesteśmy wypracować tego typu rozwiązanie to jakież rozwiązania muszą mieć inne rasy, które latają po galaktyce (naszej i Pegasusie ;) )
  • 0

#37 Nom

Nom

Starszy kapral

• Użytkownik
  • 335 postów
  • MiastoSzczecin

Napisano 11.01.2005 - |10:09|

jak to bylo z odcinkiem hot zone - moze wraith sa slugami jakiejs bardziej rozwinietej rasy. jesli ta rasa posiada nanotechnologie, to bakterie okazuja sie zbedne :D
  • 0
om bhur bhuvah svah
tát savitúr váreniyam
bhárgo devásya dhimahi
dhíyo yó nah pracodáyat

#38 psjodko

psjodko

TIME LORD

• Moderator
  • 2 337 postów
  • MiastoLeżajsk

Napisano 11.01.2005 - |22:01|

Przykład, kolego Vandee, podaje przykład możliwego rozwiązania :) Skoro my, skromni ziemianie jesteśmy wypracować tego typu rozwiązanie to jakież rozwiązania muszą mieć inne rasy, które latają po galaktyce (naszej i Pegasusie  ;) )

Wyświetl post

Nie jest to takie proste.
A gdzie wszelkie mechanizmy?
Urzadzenia, które sie kręcą, zginają, uderzają czy trą o siebie?
Gdzie silniki, siłowniki, hamulce, kółka i zębatki?
Wyeliminowanie wszystkich jest nierealne.
Gdzie są laboratoria w których produkuje się i udoskonala prototypy?
Gdzie są kopalnie surowców?
Gdzie są huty i fabryki przetwarzające surowiec we wspaniałe pancerze - nawet jeżeli sa one niezniszczalne.
Gdzie szwalnie szyjące te wspaniałe płaszczyki dla Steva i jemu podobnych?
A kto produkuje spodnie dla tych napakowanych sterydami "żołnierzy" Wraith?

I można tak jeszcze mnożyc bez liku...

Wierzycie, że to wszystko zostało wyprodukowane raz dziesiątki tysięcy lat temu i działa bez śladu zużycia? :hyhy:

Sądze po prostu, że cała koncepcja Wraith nie została dopracowana i stąd te niedomówienia...

#39 DeeL

DeeL

Szeregowy

• Użytkownik
  • 31 postów
  • MiastoPiekary Śląskie

Napisano 13.01.2005 - |16:56|

Heh dwa pytania co do tego odcinka (tyle co obejzalem) :)

- czy zpm bylo puste (nie swiecilo sie) ?
- czy mi sie wydaje czy na tych wrotach przez ktore probowali wybrac kombinacje z kamieni nie bylo symboli ?

Pozdrawiam
  • 0
:: DeeL :: my.e-vcard :: my.forum ::

:: Teoria działania wrot ... ::
:: Na Orion Tokra :: Na moim forum (aktualne)::

#40 psjodko

psjodko

TIME LORD

• Moderator
  • 2 337 postów
  • MiastoLeżajsk

Napisano 13.01.2005 - |18:03|

Heh dwa pytania co do tego odcinka (tyle co obejzalem) :)

- czy zpm bylo puste (nie swiecilo sie) ?

Tez to zauwazyłem ale może pełne ZPM się nie świeci?
Może zaczyna się świecić jak działa albo jak się rozładowuje?
Do tej pory ZPM znalezione i używane przez SGC nie były "pełne".
Tak samo z ZPM, które widzieliśmy w odcinku z Janusem.
Wszystkie 3 były podłączone i funkcjonowały więc nie mogły byc "pełne".

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych