Skocz do zawartości

Zdjęcie

Game of Thrones

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
128 odpowiedzi w tym temacie

#21 Magnes

Magnes

Sierżant sztabowy

• Użytkownik
  • 1 195 postów
  • Miastowiocha na Śląsku

Napisano 06.01.2011 - |18:12|

A co do twórczości Tolkiena ... wydaje mi się jakaś teraz dziecinna i śmieszna .

W filmie niestety tak wypadła. Ale książki są na dość wysokim poziomie. Jedynie Hobbit jest dziecinny i może sam początek Władcy Pierścieni. Niektóre zaś z zaginionych opowieści i Silmarilionu są bardzo mroczne (cierpienia rodu Hurina), chociaż mają odmienny (mitologiczny) klimat niż Martin.

Pamiętaj, że w książkach hobbici nie uciekali przez pole kukurydzy ze skradzioną kapustą, Legolas nie zjeżdżał na desce, ani nie skakał po słoniach w bitwie na polach Pelennoru, a Saruman nie kręcił w kółko Gandalfem (jak pierwszy raz ujrzałem tą scenę, to przeżyłem małe WTF) . Szczególnie ostatni tom Władcy był bardzo poważny (sceny w Gondorze to majstersztyk dla mnie, szkoda, że w filmie wypadły znacznie gorzej).

Użytkownik Magnes edytował ten post 06.01.2011 - |18:16|

• 0
http://magory.net - moja strona

#22 Nadia

Nadia

Starszy szeregowy

• Użytkownik
  • 130 postów
  • MiastoPoznań

Napisano 05.03.2011 - |14:37|

Nowy Trailer :)
  • 0

#23 Krusty

Krusty

Sierżant

• Użytkownik
  • 675 postów
  • MiastoKalisz

Napisano 05.03.2011 - |20:10|

Dla niektórych stary. ;) No i trzeba powiedzieć że Mur jest taki jak powinien.

BTW Tolkienowi należy się szacunek ale trzymał się wyraźnego podziału na dobro i zło czego ja nie lubię.

Użytkownik Krusty edytował ten post 05.03.2011 - |20:15|

• 0

#24 Macmax

Macmax

Chorąży sztabowy

• VIP
  • 1 696 postów
  • MiastoWrześnia

Napisano 05.03.2011 - |21:27|

Dla mnie akurat nowy. [beeep] trailer, co mam więcej napisać, siedziałem jak zamurowany całe 2:20. Nie da się już ukryć, najbardziej wyczekiwany serial, mam przeczucie że się nie zawiodę. Ten sezon jest dziwny, u mnie w rankingu najlepszego serialu 2010/11 nie ma zdecydowanego wygranego (nie oglądałem na razie Spartacus GoA i Mad Mena s.IV)
  • 0

6/6: The Sopranos, Breaking Bad, Fargo, Justified, Boardwalk Empire, The Shield, Death Note, Game of Thrones, Terriers
5/6: Sons of Anarchy, The Affair,  Ray Donovan, The Walking Dead, Dexter, Mad Men, Veronica Mars, Shameless US,The Wire, Daredevil, Spartacus B&S and GotA
4/6: Oz, Misfits, Banshee, The Riches, BSG, Californication, Homeland, The Fall, Supernatural
3/6: Hell on Wheels, Black Sails

#25 Sakramentos

Sakramentos

Chorąży sztabowy

• VIP
  • 1 821 postów

Napisano 05.03.2011 - |21:28|

Oj, ale wacpanowie a panie chromolicie w chinski badyl. Jak Tolkien pisal Wladce literatura fantasy opierala sie na conanopodbnych produkcjach lub byla wymieszana z basnia. Sam Tolkien zas nie pisal ksiazki fantasy tylko wspolczesny mit. Porownywanie tego do dzisiejszej literatury fantasy jest bezcelowe tak jak porownywanie Antygony z wspolczesnym dramatem. To byla ksiazka-inspiracja, kamien milowy w rozwoju gatunku, nie zas wzorzec ze spizu. I obecnie nalezy do klasyki literatury w ogole, wiec to juz zupelnie inna kategoria niz czytadla Martina bez wzgledu na to jak dobre.

Co do zas samego serialu to mnie cieszy jego produkcja i sie na niego pisze juz w zapasie, choc cyklu nie znam i poznac nie mam zamiaru bo mi zycia szkoda na razie na takie [beeep]y. Tymczasem seriali fantasy na poziomie nie ma wiec licze na faktyczna zmiane jakosci w tym wzgledzie i powtorzenie efektu BSG dla SF. Trailer wyglada bardzo dobrze, zas sam fakt ze historia jest koherentna i dokads zmierza, ze jest oparta na ltieraturze a nie jest nieskonczonym wypierdkiem potrzeb studia by produkowac miejsce pod reklame sprawia, ze i tym wyzsze sa moje oczekiwania. Na pewno bede ogladal i oby bylo dobre.

PS. Czy na tym "nowym" trailerze ja dobrze widze Ronona?

Użytkownik Sakramentos edytował ten post 05.03.2011 - |21:34|

• 0
"If you watch NASA backwards, it's about a space agency that has no spaceflight capability, then does low-orbit flights, then lands on moon."
Winchell Chung

#26 Krusty

Krusty

Sierżant

• Użytkownik
  • 675 postów
  • MiastoKalisz

Napisano 05.03.2011 - |21:52|

I obecnie nalezy do klasyki literatury w ogole, wiec to juz zupelnie inna kategoria niz czytadla Martina bez wzgledu na to jak dobre.

Martin już staje się klasyką. ;) Wystarczy poczytać ilu nowych pisarzy, twórców gier czy komiksów się na niego powołuje a podejrzewam że po serialu to się jeszcze bardziej nasili. I dobrze fanatsy w końcu doczekało się swojego Herberta.

Tymczasem seriali fantasy na poziomie nie ma wiec licze na faktyczna zmiane jakosci w tym wzgledzie i powtorzenie efektu BSG dla SF.

W jakim sensie? Bo ja żadnego efektu BSG nie widzę oprócz zombie klona czyli SGU.

Użytkownik Krusty edytował ten post 05.03.2011 - |21:53|

• 0

#27 Sakramentos

Sakramentos

Chorąży sztabowy

• VIP
  • 1 821 postów

Napisano 06.03.2011 - |00:00|

Chodzi o to ze BSG stalo sie swoistym wzorcem, ktory mozna pokazac i powiedziec "Ha, widzicie? Tak sie robi porzadne SF" bo jak na razie to co bylo? Co mozna bylo pokazac bez jakiegos "ale" i uwaga ze "wiesz, to taki miks powagi i komedii". Przeciez "Doctor Who" to popelina, te wszystkie Wi, Star Komuchy, Farskejpy i inne Babylony, nawet Stargej->wszystko wymaga sporego zawieszenia standardow w powietrzu ktore normalnie stosujemy do innych produkcji. A przy BSG nie trzeba bylo.

Co do Martina->jeszcze chlopakowi brakuje do bycia klasykiem, chocby przynajmniej dekady czy dwoch wiec nie podniecajmy sie.
  • 0
"If you watch NASA backwards, it's about a space agency that has no spaceflight capability, then does low-orbit flights, then lands on moon."
Winchell Chung

#28 katja

katja

Grupa Hatak

• Grupa Hatak
  • 704 postów
  • MiastoArrakis

Napisano 06.03.2011 - |09:10|

tak, sakramentos. grają m.in. boromir z lotr, sarah connor z tscc i ronon z sga.

btw. weź nie smęć i przeczytaj pierwszą część, ja jestem świeżo po lekturze. kawał dobrej, wciągającej, inteligentnej cegły, aż człowiek się nie spodziewa. pomyśl sobie, jak wspaniale będzie się rozliczało scenarzystów i producentów serialu \o/
  • 0
GG/L/MC/SS d+x s: a--- C+++(++++) !U--- P L---@ !E W+++ N- !o K--? w+ !O !M !V
PS++$ PE- Y+ PGP--@ t++ 5+++ X+++ R tv- b+++ DI+ !D- G++ e(++++) h-- r+ x*>**

I always hope for the best. experience, unfortunately, has taught me to expect the worst.

#29 Me Myself and I

Me Myself and I

Plutonowy

• Użytkownik
  • 495 postów
  • MiastoWrocław

Napisano 06.03.2011 - |09:29|

i Carcetti z The Wire jak Littlefinger... pasuje idealnie :P
  • 0

#30 Krusty

Krusty

Sierżant

• Użytkownik
  • 675 postów
  • MiastoKalisz

Napisano 06.03.2011 - |10:57|

No casting mają idealny... dodatkowa decyzja o postarzenie bohaterów też bardo dobra co przyznał sam Martin(według jego słów jeśli coś by miał kiedyś zmienić to właśnie wiek bohaterów w książce gdyż niektórzy są za młodzi z perspektywy czasu akcji). Dlatego jeśli uważałem kiedyś, że pewna cylonka powinna zagrać postać na C to dzisiaj wydaje mi się to głupotą. A książkę warto przeczytać bo nikt od czasów Herberta nie przyłożył się tak porządnie jak Martin do tworzenia tak wiarygodnego świata.
  • 0

#31 Jonasz

Jonasz

Generał

• Użytkownik
  • 4 028 postów
  • MiastoWroclaw

Napisano 06.03.2011 - |12:35|

Co do Martina->jeszcze chlopakowi brakuje do bycia klasykiem, chocby przynajmniej dekady czy dwoch wiec nie podniecajmy sie.

"instant classic" - mozna rzociagnac to wyrazenie ze swiata muzyki na literarure.
  • 0
I know what I like, and I like what I know.
Genesis

#32 katja

katja

Grupa Hatak

• Grupa Hatak
  • 704 postów
  • MiastoArrakis

Napisano 13.03.2011 - |13:38|

oficjalny plakat już wyszedł:

(uwaga, 2.7k/4k px)

http://winter-is-com...CIAL-POSTER.jpg

boromir i żelazny tron \o/

--------

nowy trailer, więcej muru i nocnej straży

ród starków

http://winter-is-com...-and-lannister/
tu znajdziecie więcej linków do nowych filmików, to forum ma durne limity :P

nowe plakaty:
http://winter-is-com...dany-poster.jpg
http://winter-is-com...rsei-poster.jpg
http://winter-is-com...bert-poster.jpg
http://winter-is-com...-ned-poster.jpg

Użytkownik katja edytował ten post 16.03.2011 - |15:35|

• 0

I always hope for the best. experience, unfortunately, has taught me to expect the worst.

#33 katja

katja

Grupa Hatak

• Grupa Hatak
  • 704 postów
  • MiastoArrakis

Napisano 28.03.2011 - |14:05|

ouch, nikt nie zbiera niusów?

na youtube znalazła się *masa* filmików promocyjnych poświęconych poszczególnym bohaterom i różnym aspektom pracy nad serialem [łącznie dobrych kilkadziesiąt minut materiału]. co jakiś czas wychodzi nowy trailer. w nowojorskim metrze trwa odliczanie do premiery. w stanach pojawiła się kampania promocyjna polegająca na.. degustacji jedzenia z westeros. na ulicach naszych rodzimych miast zawisły plakaty promocyjne [w łodzi m.in. koło ronda solidarności -- boromir na żelaznym tronie robi wrażenie].

tytuły odcinków to jak na razie:

1. winter is coming / 62 min
2. the kingsroad / 56 min
3. lord snow / 58 min
4. cripples, bastards, and broken things / 54 min

Episode 1.01 - "Winter is Coming"
Lord Ned Stark is troubled by disturbing reports from a Night's Watch deserter; King Robert and the Lannisters arrive at

Winterfell; the exiled Viserys Targaryen forges a powerful new allegiance. (Written by David Benioff and D.B. Weiss; directed by Tim Van Patten.) Playdates: 17, 18, 19, 20 and 23

Episode 1.02 - "The Kingsroad"
The Lannisters plot to ensure Bran's silence; Jon and Tyrion head to the Wall; Ned faces a family crisis en route to King's Landing. (Written by David Benioff and D.B. Weiss; directed by Tim Van Patten.) Playdates: 24, 26, 27 and 30

źródło

• 0

#34 katja

katja

Grupa Hatak

• Grupa Hatak
  • 704 postów
  • MiastoArrakis

Napisano 31.03.2011 - |11:11|

promo ciężarówka z jedzeniem z westeros ;d

Dołączona grafika

Dołączona grafika

na samej górze -- cytrynowe ciasteczko

bonusowo, trochę zdjęć promocyjnych postaci drugo[?]planowych. neda, jona, cersei, dany itp. jest już pełno w promosach, czas na nowy sort gąszcza bohaterów:

Dołączona grafika

rodrik cassel [dowódca zbrojnych w winterfell]

Dołączona grafika

jory

Dołączona grafika

theon greyjoy [wygląda trochę jak hobbit]

Dołączona grafika

sam tarly z lewej, jon snow z prawej

Dołączona grafika

maester aemon [nie wydaje się wam.. za młody?]

Dołączona grafika

thorne

Dołączona grafika

robb stark [coś czuję, że może być go ciężko odróżnić od jona snowa]

Dołączona grafika

barristan selmy [wg mnie idealny casting]

Dołączona grafika

renly [miał być przystojny]

Dołączona grafika

ogar [ten z kolei miał być brzydszy]

Dołączona grafika

Dołączona grafika

littlefinger

Dołączona grafika

bonusowo -- z lewej varys

Dołączona grafika

ronon.. znaczy się, khal drogo
  • 0

#35 Inuki

Inuki

Sierżant

• Użytkownik
  • 675 postów
  • MiastoLeszno

Napisano 05.04.2011 - |13:51|

Pierwsze 14 minut
  • 0

#36 Macmax

Macmax

Chorąży sztabowy

• VIP
  • 1 696 postów
  • MiastoWrześnia

Napisano 05.04.2011 - |14:15|

Znakomite pierwsze 13 minut: http://graotron.hbo.pl/prolog , świetna muzyka, kapitalne wręcz zdjęcia i klimat, niemalże jak z książki. Właściwie to nie może być nic innego niż hit. Trochę mi się skojarzyło z "Władcą pierścieni", sam nie wiem czy zebrać większą liczbę odcinków czy połykać na bieżąco.
  • 0

6/6: The Sopranos, Breaking Bad, Fargo, Justified, Boardwalk Empire, The Shield, Death Note, Game of Thrones, Terriers
5/6: Sons of Anarchy, The Affair,  Ray Donovan, The Walking Dead, Dexter, Mad Men, Veronica Mars, Shameless US,The Wire, Daredevil, Spartacus B&S and GotA
4/6: Oz, Misfits, Banshee, The Riches, BSG, Californication, Homeland, The Fall, Supernatural
3/6: Hell on Wheels, Black Sails

#37 katja

katja

Grupa Hatak

• Grupa Hatak
  • 704 postów
  • MiastoArrakis

Napisano 05.04.2011 - |15:36|

to ja jeszcze dorzucę do kompletu link na youtube:

kurde, że niby pokazali całe 13-14 minut, ale w praktyce to takie lizanie ości -- narobisz sobie smaku, ale się nie najesz. większość z tych ujęć widzieliśmy już na trailerach (łącznie z innymi); łapałam się na tym, że wiedziałam, jaka będzie następna kwestia. jedyna nowość to nocna straż chodząca po lesie i dziedziniec winterfell. swoją drogą, winterfell robi wrażenie.

muzyka nie przeszkadza (czyli jest ok), zdjęcia mają w sobie zdecydowanie więcej koloru/nasycenia niż na promosach (miła odmiana), kostiumy deklasują rywali, lód jest *ogromny*, scenografia -- bajeczna.

ciekawe wydaje się być też odejście od nazwy 'inni' -- konsekwentnie pada określenie 'the white walkers'. chyba twórcy chcą uniknąć skojarzeń z lostem ;F
  • 0

#38 goral_222

goral_222

Starszy szeregowy

• Użytkownik
  • 142 postów

Napisano 05.04.2011 - |18:32|

Pomimo, że to tylko 13 minut, to robi pozytywne wrażenie i zachęca do oglądania. Myślę, że może przyciągnąć nawet tych, którzy nie czytali. Mnie by przyciągnął, a przynajmniej zaintrygował ten Prolog :rolleyes:
  • 0

#39 Krusty

Krusty

Sierżant

• Użytkownik
  • 675 postów
  • MiastoKalisz

Napisano 05.04.2011 - |21:15|

ciekawe wydaje się być też odejście od nazwy 'inni' -- konsekwentnie pada określenie 'the white walkers'. chyba twórcy chcą uniknąć skojarzeń z lostem ;F

Zważywszy, że Martin nie cierpi zakończenia Lostu i jak sam powiedział w wywiadzie dla NYT ma nadzieję że on nigdy sam w taki sposób nie skończy sagi i nie potraktuje tak chamsko fanów to jest to bardzo możliwe. ;)

Użytkownik Krusty edytował ten post 05.04.2011 - |21:17|

• 0

#40 cliffhanger

cliffhanger

Chorąży

• VIP
  • 1 447 postów
  • MiastoEARTH_2.0 beta ver.

Napisano 08.04.2011 - |08:55|

Obejrzałem Making of Game of Thrones i czuję, że ten serial poskłada wszystko w tym roku.
  • 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych