Skocz do zawartości

Zdjęcie

Odcinek 040 - S02E20 - Gauntlet

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
63 odpowiedzi w tym temacie

Ankieta: Ocena odcinka (88 użytkowników oddało głos)

Ocena odcinka

1. 10 (44 głosów [50.00%] - Zobacz)

Procent z głosów: 50.00%

2. 9,5 (11 głosów [12.50%] - Zobacz)

Procent z głosów: 12.50%

3. 9 (9 głosów [10.23%] - Zobacz)

Procent z głosów: 10.23%

4. 8,5 (4 głosów [4.55%] - Zobacz)

Procent z głosów: 4.55%

5. 8 (6 głosów [6.82%] - Zobacz)

Procent z głosów: 6.82%

6. 7,5 (2 głosów [2.27%] - Zobacz)

Procent z głosów: 2.27%

7. 7 (3 głosów [3.41%] - Zobacz)

Procent z głosów: 3.41%

8. 6,5 (1 głosów [1.14%] - Zobacz)

Procent z głosów: 1.14%

9. 6 (2 głosów [2.27%] - Zobacz)

10. 5,5 (1 głosów [1.14%] - Zobacz)

11. 5 (0 głosów [0.00%])

Procent z głosów: 0.00%

12. 4,5 (0 głosów [0.00%])

13. 4 (1 głosów [1.14%] - Zobacz)

14. 3,5 (0 głosów [0.00%])

15. 3 (2 głosów [2.27%] - Zobacz)

16. 2,5 (0 głosów [0.00%])

17. 2 (0 głosów [0.00%])

18. 1,5 (0 głosów [0.00%])

19. 1 (2 głosów [2.27%] - Zobacz)

Głosuj Goście nie mogą oddawać głosów

#21 aster9990

aster9990

Starszy szeregowy

• Użytkownik
  • 129 postów
  • MiastoBydgoszcz (okolice)

Napisano 10.05.2011 - |18:53|

Ale kapsuły mogą mieć coś takiego że nie utrzymają przy życiu na dłużej 2 osób , bo gdyby tak było to zamiast kapsuł zrobili by 1 wielkie pomieszczenie i od razu wszystkich by zamroziło.

Wyjaśnij co napisałeś bo nie mogę się domyslić o co ci chodzi . A co do pomieszczenia to jak by wyglądało ,,dochodzenie'' osób do lodu ?

Niestety wszystko ma swój koniec ... Ostatnie sceny wprawiają w wzruszenie i aż się płakać chce jak Destiny powoli gaśnie .
  • 0

#22 LunatiK

LunatiK

Sierżant

• Użytkownik
  • 764 postów

Napisano 10.05.2011 - |21:14|

Moje teorie:
1. Kapsuł mogło być prawdopodobnie więcej, ale naprawili tylko tyle ile było potrzebne na obecną chwilę. Do samego końca nie wiedzieli, że jedna wymagana kapsuła jest zepsuta, a materiałów i czasu nie było za dużo by naprawiać na zapas.

To co mówisz miałoby sens gdyby nie jeden mały element - części zamienne.
Naprawdę zdołali w ciągu 24 godzin uruchomić od zera (bo kapsuły przed pomysłem ze stazą były nieużywane) 88 kapsuł, a nie mogli przeskoczyć jednego pomieszczenia? W ostateczności mogliby choćby wziąć części zamienne z tych dodatkowych kapsuł i naprawić te zepsute bez bardzo ryzykownego planu z promem.

2. Problemem pewnie nie jest ilość miejsca w środku, a technologia podtrzymywania życia i pobór energii.

Tego właśnie nie rozumiem, w stazie nie chodzi o podtrzymanie funkcji życiowych a ich praktyczne zapałzowanie.

Tylko 2 rzeczy powinny mieć znaczenie: masa i objętość.
Jeśli chodzi o masę to niektórzy załoganci ważą więcej niż pani od roślinek i pani doktor razem wzięte.
Objętość natomiast się nie zmienia.

Ale kapsuły mogą mieć coś takiego że nie utrzymają przy życiu na dłużej 2 osób , bo gdyby tak było to zamiast kapsuł zrobili by 1 wielkie pomieszczenie i od razu wszystkich by zamroziło.

Duże pomieszczenie = duża objętość i sporo zmarnowanej energii na pustą przestrzeń która też wejdzie w stazę. W mojej opinii opcja "2 w 1" mogła by wręcz nieznacznie zmniejszyć łączną ilość zużytej energii.
Z resztą w przypadku kiedy brakuje kilku pojedynczych miejsc opcja dwójek powinna zostać choćby rozważona.
No i jak to poprzednik napisał - takie pomieszczenie musiałoby zostać zapełnione za pierwszym razem.

Użytkownik LunatiK edytował ten post 10.05.2011 - |21:16|

• 0
Kapitan Bomba - Idealny SF :P

Dołączona grafika

#23 Cr@sH

Cr@sH

Starszy kapral

• VIP
  • 258 postów
  • MiastoBournemouth

Napisano 10.05.2011 - |21:17|

Przeciętny odcinek jako odcinek w środku sezonu lub przed finał, a to był finał.. jednym słowem nieporozumienie,

Dla mnie to akurat na odwrot ten odcinek to tylko pasuje na zakonczenie serialu i to w dodatku tylko w tym momencie.
zrobili bardzo dobre zakonczenie bo w tym momecie lepiej nie mozna bylo zakonczyc

co do serialu to szkoda ze juz nie bedzie wiecej odcinkow tym bardziej ze to byl jedyny serial w kosmosie (na szczescie mam jeszcze stare seriale do ogladniecia)
  • 0
15.05.2012 Diablo 3

#24 Sakramentos

Sakramentos

Chorąży sztabowy

• VIP
  • 1 821 postów

Napisano 10.05.2011 - |21:32|

Saerenity (kinówka Firefly) został nakręcony dużo później, kiedy już było pewne, że nie ma najmniejszej szansy na kontynuację. Whedon zrobił to co w nie udało się w przypadku wielu innych ciekawych seriali - pozamykał główne wątki i zakończył wszystko tak jak powinno się kończyć seriale.

Dokladnie to napisalem. Whedon nie chcial czekac i liczyc na to, ze ktos mu pozwoli dokrecic dalszy ciag w formie serialowej. W zwiazku z tym zrobil film wienczacy glowny watek i wszyskto wyjasniajac. Tym samym ucial mozliwosc dalszej kontynuacji.

Swoja droga jego produkcje maja pecha. Jedyne co mu pozwolili do konca zrobic to Buffy ;)
  • 0
"If you watch NASA backwards, it's about a space agency that has no spaceflight capability, then does low-orbit flights, then lands on moon."
Winchell Chung

#25 Jamsen

Jamsen

Szeregowy

• Użytkownik
  • 9 postów

Napisano 10.05.2011 - |21:51|

1. Jakim cudem pradawni przewidzieli dokładną ilość gapowiczów na statku, z tego co zrozumiałem tych kapsuł było dokładnie tyle ile członków załogi. Dziwne.

A może założenie jest takie, że oni cofają się w przeszłość, opisują w kronikach co się będzie dziać, a pradawni są ich potomkami
Kiedy więc wysyłają Destiny wszystko urządzają tak, jak być powinno.
  • 0

#26 DevilDrom

DevilDrom

Starszy sierżant

• Użytkownik
  • 936 postów

Napisano 10.05.2011 - |22:14|

Świetny odcinek, i o dziwo nawet ładne zakończenie, bez chamskiego clifa. Szkoda, że to już definitywny koniec SGU :(
  • 0

#27 Atlantis

Atlantis

Plutonowy

• Użytkownik
  • 481 postów
  • MiastoKraków

Napisano 10.05.2011 - |22:40|

Na pewno formuła SGU jest formułą ciężką do przekazania. Nie wiem czy pokusiłbym się o jej kontynuacje, jakbym miał patrzeć się na szanse powodzenia.
Robienie zupełnie odmiennego sezonu 3 to raczej marny pomysł. Łączenie 3 seriali też, bo zmniejsza się szanse nowego widza.

Ostatnio obejrzałem sobie "Firefly" i tam po trzech latach dokręcono film zamykający fabułę serialu zdjętego z anteny. Muszę przyznać, że scenarzyści zrobili istny majstersztyk - film może spokojnie stanowić jednolitą całość (mogą go ze 100% zrozumieniem obejrzeć ludzie, którzy serialu nie widzieli) a przy okazji zamyka większość wątków. Niestety z tego powodu ma się wrażenie, że tych kilkanaście odcinków powstało właściwie po nic. :/
Ja liczę jednak na to, że producenci się zlitują i wypuszczą jakieś filmy (choćby telewizyjne niskobudżetówki) zamykające SGA i SGU.

Wchodzą w grę na pewno remake. Ew. oparcie akcji na pierwotnym filmie z 94 w trochę inny sposób.

Raczej reboot. Tak samo jak w przypadku "Star Treka" w wydaniu "abramsowym". Czyli albo wracamy do punktu po zakończeniu oryginalnego filmu, albo po prostu piszemy całą historię od nowa. Jeszcze raz pokazują nam znalezienie Wrót itp. Niewykluczone, że w zupełnie innych realiach. Taki serial byłby przecież skierowany głównie do ludzi, którzy poprzednich produkcji ze świata SG-1 nie widzieli.

Można skupić się przecież też na samych pradawnych - i na przeszłości i na teraźniejszości - tu też byłoby duże pole do popisu. Dla fanów trzech naszych seriali jak najbardziej możliwe powroty wszystkich aktorów i nie koniecznie epizodyczne.

Pradawni są już oklepanym tematem. Niestety sporo się zmieniło od pierwszych sezonów SG-1, kiedy to byli potężną rasą owianą gęstą mgłą tajemnicy. Ostatecznie okazali się mało obcy i bardzo ludzcy. ;)

Nie został zamknięty wątek Noxów :P

Noksowie są nudni. Tylko prawią kazanie. Nawet nie strzelają. ;)

Można ew. zachwiać teraźniejszość jakimś przeniesieniem w czasie i zupełną odmianą fabuły. Ale tu trzeba by być wyjątkowym geniuszem, by sprowadzić nowego widza nie znającego serii. Nie wiem czy da się w parę minut opowiedzieć pierwotne losy SG1, SGA i SGU.

Nie da się. Dlatego scenarzyści jednak wiedzieli co robią nie łącząc za bardzo fabuły SG-1 z SGA a potem z SGU.

A co do samego odcinka to podoba mi się sposób w jaki scenarzyści to zakończyli. Ma się ochotę na więcej, ale bez frustracji jaką zostawiłby cliffhanger. Dość stonowany odcinek jak na "wielki finał". ;)

Ktoś mnie oświecił na FB, iż ich nie wysadzili. Z tego można domniemać iż jeśli drony otoczyły wszystkie wrota na trasie przez galaktykę, to i też zniszczyły kolonie przyszłych ziemian. A co za tym idzie, gapowicze nie mają celu podróży. Czyli w tej chwili na pokładzie mamy 3 ekipy, przy czym nie pamiętam jak liczna jest ta ostatnia.

Drony obsadziły Wrota na trasie Destiny. Nikt nie mówił, że ekspansja Novas szła właśnie w tym kierunku. Równie dobrze mogli się rozproszyć na terenie spoza tego obszaru i nie są bezpośrednio zagrożeni w tym sensie, że mogą co najwyżej paść ofiarą przypadkowego spotkania z tymi maszynami.

Użytkownik Atlantis edytował ten post 10.05.2011 - |22:53|

• 0
Dołączona grafika
"Władza to nie środek do celu; władza to cel"
/George Orwell - Rok 1984/

#28 piter555

piter555

Szeregowy

• Użytkownik
  • 18 postów

Napisano 11.05.2011 - |00:11|

Bardzo mi się podobał odcinek. Szkoda, że to już koniec, nie dowiedzieliśmy się kim byli np. "planetomakerzy". Co do odcinka, wyłączające się światła Destiny cholernie mnie zasmuciły. W dodatku, co z Eli?! Wysadzę w powietrze SyFy jak nie zrobią kontynuacji.

Ocena: 10/10
  • 0

#29 Jamsen

Jamsen

Szeregowy

• Użytkownik
  • 9 postów

Napisano 11.05.2011 - |11:29|

Świetna muzyka na koniec.

P.S. Może statki dowodzące z dronami rozstawili ori przed ascendencją.
  • 0

#30 DevilDrom

DevilDrom

Starszy sierżant

• Użytkownik
  • 936 postów

Napisano 11.05.2011 - |12:16|

P.S. Może statki dowodzące z dronami rozstawili ori przed ascendencją.

Nie ma żadnych podstaw to wyciągania takowych wniosków. Ori zależało na wyznawcach, nie dopuściliby do mordowania całych galaktyk. Gdyby drony byłyby ich dziełem to sami by je unieszkodliwili lub zmieniliby ich wytyczne, by w miarę możliwości oszczędzały potencjalnych wyznawców. Poza tym to Pradawni stawiali na rozwój technologii, a nie Ori.

BTW: Trochę to zabawne, że Young miał wątpliwości, czy Rush postąpi właściwie, ale zaufał Elliemu. Nie wiem, ale uważam, że Rush byłby do tego zdolny - w końcu Rush z przyszłości dokonał tego -, w przeciwieństwie do Elliego, więc mamy wybór między podjęciem decyzji z premedytacją przez Rusha, a niemożnością tego uczynienia przez Elliego.
Uważam, że to wybór Elliego stanowił większe ryzyko. Rush nie dopuściłby do śmierci wszystkich, katastrofy, byłby w stanie podjąć trudną decyzję, którą niekoniecznie byłoby samobójstwo, bo bardziej prawdopodobne jest, że wybrałby najsłabsze ogniwo załogi i zastąpiłby jego miejsce w kapsule.

Użytkownik DevilDrom edytował ten post 11.05.2011 - |12:21|

• 0

#31 lestat

lestat

Szeregowy

• VIP
  • 40 postów

Napisano 11.05.2011 - |14:06|

Naprawdę zgrabny koniec serialu. Szkoda tego serialu, ale może coś się tam w tych tępych łepetynach SYFY zmieni i wrócą do SGU. Podobno finał miał dość dobrą widownie, ogólnie ostatnie odcinki nie miały wcale tak tragicznej oglądalności.

Nie wiem co napisać, bo naprawdę jest mi smutno, że świat SG umarł. Fakt SGU było inne, ale pomimo swoich wad był naprawdę dobrze zrobioną produkcją i co najważniejsze dobrym serialem.

Najchętniej bym wysłał do SYFY taką wiadomość:

[cenzura!] OFF SYFY !!!!!!!!!!
  • 0

#32 lumahk

lumahk

Szeregowy

• Użytkownik
  • 28 postów

Napisano 11.05.2011 - |14:22|

Trzeba sie zebrać z fanami z cąłego swiata i robić albo mailowy albo klasyczny listowny chamski sam "we want moge Stargate" władzom SyFy, czy komus kto o tym decyduje;)
Osdcinek mi sie podobal, chociaz myslalem ze będzie chamski cliff
to bedzie pierwszy od dawna rok bez aktywnego serialu sg:(
  • 0

#33 Crusier

Crusier

Szeregowy

• Użytkownik
  • 45 postów
  • MiastoMarki

Napisano 11.05.2011 - |15:21|

Najpierw zagłosowałem na 9.5 ale teraz zmieniłem na 10, bo muzyka z końca odcinka jest genialna! Baaardzo szkoda, że już nie będzie (raczej) więcej :(

@lumahk: Jest chyba jakaś akcja, zobacz tu: http://www.facebook....208855112482515

I jeszcze genialna muzyka z końcówki odcinka:

Użytkownik Crusier edytował ten post 11.05.2011 - |15:21|

• 0

#34 Dreddenoth

Dreddenoth

Kapral

• Użytkownik
  • 175 postów

Napisano 11.05.2011 - |16:58|

Miałem nie oceniać odcinków ale to zapewne jest ostatni odcinek, serialu i początek "zastygnięcia" całej uniwersum Star gate... co ja zrobię bez ST, SG, BSG, B5, co ja teraz będę oglądać

Nie boję się spolerować więc uwaga
O odcinku oceniam go nisko 4/10
- Drony padały dość szybko gdy przypomnieć sobie odcinek w którym Ursyni i Tauri skupiali ogień na statku matce a teraz gdzie wystarczyło parę nawrotów, kilka salw i po sprawie, ba jeden mały wahadłowiec zrobił bum ( niby przeciążenie) i po sprawie. Przypominają się mi żołnierze Anubisa Statki Ori, Wraith najpierw niepokonany a potem "ha łatwo go rozbić"

- Na statku brak śladów po nurkowaniu w słońcu konsolki powinny być stopione ( miały chyba plastikowe klawisze nie to co na Atlantis), te plastikowe lampki i inne takie tez podobno była tam na statku 300parew stopni Celsjusza ( czy może ja źle zapamiętałem)ogólnie wszystkie ich ciuchy rzeczy ubrania i posłania przetrwały

- Walki w kosmosie mnie nie urzekły ( choć atak kamikaze był nawet dobrym pomysłem) Nie wiem być może sama świadomość ze to ostatni odcinek, lub dorabiana na siłę fabuła pod zakończenie sprawiły że ten odcinek mi się nie podobał gdyby nie parę odcinków z sezonu 1 nazwał bym go najgorszym, choć i tak można nazwać go zapychaczem

- Tak to jest jak się urywa serial w środku nie było tego czego oczekuje po zakończeniu...

+ Za scenę z Elim na zakończeniu gdy stoi na tarasie widokowym, jak nić skojarzyła mi się z tą z SGA tylko że on był sam i pewnie niedługo umrze ale i tak był szczęśliwy (pewnie rozbierze się do naga i zachleje bimbrem z destylatora o ile przetrwał nurkowanie w słońcu)

A o całym serialu ( myślę ze wypada podsumować też i serial) 7/10
SGU miało swoje słabe strony, miało też dobre, dało się oglądać, ostatnie wątki z Novusem na przykład pokazały że serial przeistacza się w coś fajnego, robiło się ciekawie. Jednak SGU musiał podłapać wirusa od BSG:Caprica i zakończył się właśnie w momencie w którym robił się ciekawy
  • 0
Oglądam:
Zamierzam obejrzeć: Firefly, Farescape,Lexx, Supernatural,4400, heroes
Obejrzane: SG1 SGA SGU BS:Caprica BSG StarTrek:OS TNG Voyager DS9 Enterprise Earth2 Babylon2 Crusade Andromeda

#35 kozuch

kozuch

Plutonowy

• Użytkownik
  • 394 postów
  • MiastoBydgoszcz

Napisano 11.05.2011 - |17:11|

Ladny koniec serialu, otwarty a jednoczesnie w pewnym sensie zamkniety. A wiec-elegancko. I o to chodzi.

Zgadzam się w 100% obawiałem się jakiegoś potężnego "cliffa", ale zrobili to dobrze.

Odcinek bardzo dobry 9/10 wiele pomysłów, walka, uniki, komory, ostatnia wizyta na ziemi, pożegnania było wszystko i ostatnie ujęcia z zagaszaniem statku piękne, aż się łezka w oku pojawiła.

Serial rozkręcił się na dobre i mam nadzieje, że to nie koniec...
  • 0

#36 mjmartino

mjmartino

Szeregowy

• Użytkownik
  • 42 postów

Napisano 11.05.2011 - |20:42|

Hmm no co wy piszecie!
Jakie piękne zakończenie serialu... porażka na maxa.. co najwyżej ten odcinek nadaje się na zakończenie sezonu a nie całego SERIALU SGU!
I pewnie tak miał się na samym początku zakończyć sezon 2 ale że nie dostał next season wiec zwyczajne zakończenie bez żadnych ochów i achów...
Takie rozległe uniwersum dwie galaktyki.. a obcych... aż 2 rasy.. no może 3 ci co układ zbudowali ponoć ;)
Z punktu widzenia astrofizyki skoro lecimy w starsze rejony wszechświata to galaktyki są starsze i istnieje większe prawdopodobieństwo powstania cywilizacji i to nawet dużo bardziej rozwiniętych niż pradawni.. ehh
Ja osobiście jestem rozczarowany oczekiwałem na wiele więcej.. a zakończenie serialu w 40min no cóż pozostawia niesmak..
Nic serial nie wniósł po prostu był sobie 2 sezony i koniec równie dobrze jakby go ktoś nie obejrzał w zasadzie dużo by nie stracił.
Co do samego odcinka to można go ocenić na 6+/10

Mam nadzieje że zdecydują się na skompresowanie fabuły z pozostałych sezonów który nie zostały nakręcone i powstaną dwa filmy kończące SGU tak jak powinno się zakończyć ;)
  • 0

#37 Sakramentos

Sakramentos

Chorąży sztabowy

• VIP
  • 1 821 postów

Napisano 11.05.2011 - |21:01|

Takie rozległe uniwersum dwie galaktyki.. a obcych... aż 2 rasy.. no może 3 ci co układ zbudowali ponoć ;)
Z punktu widzenia astrofizyki skoro lecimy w starsze rejony wszechświata to galaktyki są starsze i istnieje większe prawdopodobieństwo powstania cywilizacji i to nawet dużo bardziej rozwiniętych niż pradawni.. ehh

Alez w zyciu. Materia we wszechswiecie powstala jednoczesnie co najwyzej mozna mowic o mlodych i starych gwiazdach i podobnej zaleznosci wewnatrz galaktyk, ale nie na skale wszechswiata. Galaktyki, chyba ze zostaly w jakis sposob przetworzone przez np. zderzenia maja taki sam wiek.

Zreszta wsrod gwiazd tez bywa roznie. Najstarsza gwiazda Drogi Mlecznej wlasciwie znajduje sie poza jej struktura w jednej z gromad kulistych wiec zalicza sie ja scisle teoretycznie w poczet "naszych" gwiazd".

Użytkownik Sakramentos edytował ten post 11.05.2011 - |21:03|

• 0
"If you watch NASA backwards, it's about a space agency that has no spaceflight capability, then does low-orbit flights, then lands on moon."
Winchell Chung

#38 wiesiek_n

wiesiek_n

Szeregowy

• Użytkownik
  • 23 postów

Napisano 11.05.2011 - |21:10|

Jakie 3 lata, ma 2 tygodnie góra ;) jak nie to musi się zabić :P

Witam
Mi też bardzo się podobało zakończenie. Miejmy nadzieję że kiedyś dokończą historię SGU

A co do Elego to ma bardzo duże szanse powodzenie swojego przedsięwzięcia. W przypadku problemów może do pomocy uruchomić Franklina, Ginn i Amandę. Nikt nie każe mu przekopywać się przez całą instrukcję.
Pozdrawiam
  • 0

#39 undefine

undefine

Szeregowy

• Użytkownik
  • 11 postów

Napisano 11.05.2011 - |21:48|

Co do zakończenia seriali - imho podejście by stworzyć film jest "bez sensu". Bo o czym miałby być ten film? O celu podróży?

Wydaje mi się że podróż jest tutaj celem sama w sobie - a tego nie sposób skrócić do jednego filmu. Nie o to chodzi by złapać króliczka ale by gonić go ;). Wszelkie definytywne osiągnięcia celu byłyby mocno niepożądane - bo by natrafiły na "boga" - co jest nie do końca politycznie poprawne imho.

Co do Eliego - zawsze ma opcję pójścia w ślady Franklina/drugiego Rusha. Więc sądzę że sobie poradzi - zastanawiam się czy teraz po zakończeniu serialu blog eliego (http://stargate.mgm....blog/index.html) będzie kontynuowany - może tam się coś pojawi na temat jego przyszłości...
  • 0

#40 Don Pabloss

Don Pabloss

Szeregowy

• Użytkownik
  • 22 postów

Napisano 11.05.2011 - |22:15|

Co do Eliego - zawsze ma opcję pójścia w ślady Franklina/drugiego Rusha. Więc sądzę że sobie poradzi - zastanawiam się czy teraz po zakończeniu serialu blog eliego (http://stargate.mgm....blog/index.html) będzie kontynuowany - może tam się coś pojawi na temat jego przyszłości...

Według postu na fejsbukowej stronie właśnie opublikowano ostatni wpis na tym blogu.
  • 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych