Skocz do zawartości

Zdjęcie

The Chicago Code

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
60 odpowiedzi w tym temacie

#21 delta1908

delta1908

Chorąży sztabowy

• VIP
  • 1 682 postów
  • MiastoŁódź

Napisano 08.03.2011 - |10:22|

01x04
Minimalnie słabiej niż poprzednio, ale trzyma niezły poziom. Zabrakło trochę jakiejś ciekawej i szybkiej akcji. Wątek z podkładaniem bomb lekko rozczarowujący i mało wciągający, chociaż "mother of the year" rozwaliła mnie na łopatki.
Ciekawiej było z tym zamachem na radnego, no i poznaliśmy trochę więcej szczegółów z przeszłości Gibbonsa. Fajne są te takie a la retrospekcje z komentarzem w tle osoby, której retrospekcja dotyczy oraz ujęciami w stylu filmów dokumentalnych; miłe urozmaicenie. Nasz radny po raz kolejny udowodnił, że nie znosi jak ktoś mu grozi (w poprzednim odcinku to był irlandzki "biznesmen" z powiązaniami, teraz gangster z ulicy) i pozbywa się przeciwników w sposób definitywny. Bardzo podoba mi się gra aktorska Delroya Lindo, fajny głos.
Odcinek 7,5/10 bo jednak cały czas przyjemnie się ogląda i przede wszystkim zbytnio nie przynudza. No i cały czas mamy główny wątek na tapecie.
  • 0

#22 Macmax

Macmax

Chorąży sztabowy

• VIP
  • 1 696 postów
  • MiastoWrześnia

Napisano 08.03.2011 - |22:34|

I.03
dobry solidny serial, który się dobrze ogląda. Właśnie wszystko jest dobrze, ale nie bardzo dobrze. Czegoś brakuje.
Akcji sporo, bohaterowie dość ciekawi, ale mogliby być jednak trochę bardziej złożeni, a nie jacyś tacy prości, dobry to dobry, zły to zły, bez wahań, główny wątek dość oklepany, też możnaby go jakoś ożywić.
I brakuje takiego kablówkowego pieprzu, te akcje policyjne są troszkę jednostajne i na jedno kopyto, ale ogólnie jest dobrze i są perspektywy - świetny Lindo i Clarke - 7,5/10.
  • 0

6/6: The Sopranos, Breaking Bad, Fargo, Justified, Boardwalk Empire, The Shield, Death Note, Game of Thrones, Terriers
5/6: Sons of Anarchy, The Affair,  Ray Donovan, The Walking Dead, Dexter, Mad Men, Veronica Mars, Shameless US,The Wire, Daredevil, Spartacus B&S and GotA
4/6: Oz, Misfits, Banshee, The Riches, BSG, Californication, Homeland, The Fall, Supernatural
3/6: Hell on Wheels, Black Sails

#23 yungar

yungar

Starszy szeregowy

• Użytkownik
  • 147 postów
  • MiastoWrocław

Napisano 10.03.2011 - |23:42|

1x5

Ha, Dharma Initiative ma swoje macki nawet w Chicago :P

Nie mamy wątków rodzinnych, próblemów domowych

Wytrzymali bez nich aż cztery odcinki, to i tak dużo. Ale już pojawiły się zgrzyty na linii siostra-siostra i podejrzewam, że to pewnie nie koniec. Ogólnie całkiem niezły odcinek. Fajnie wymotali akcję z tą wtyką u Irlandczyków, chociaż byłem pewien, że gość nie powie o tym Jarkowi. Główny wątek jakby w tle, ale i tak akcja nie jest całkowicie od niego oderwana. No i radny, który moim zdaniem kradnie każdą scenę w tym serialu. Naprawdę świetna kreacja i tylko mam nadzieję, że pod koniec sezonu dostaniemy jakąś porządną konfrontację jego z Wysockim.

Użytkownik yungar edytował ten post 14.03.2011 - |14:05|

• 0

#24 Pawel

Pawel

Starszy chorąży sztabowy

• VIP
  • 2 048 postów
  • MiastoNysa

Napisano 13.03.2011 - |12:36|

Dużo akcji, szybko posuwającej się do przodu, ciekawe postaci i interesujący główny wątek, choć nie da się ukryć, że pomysł wtórny.
Polskie akcenty jak najbardziej na plus, jednak jak zawsze amerykanie musieli dodać swoje: imię Vonda,
czy też Jarek jako "Dżarek" wymawiane przez jakby nie było Polkę trochę gryzło.
Ale ogólnie Polak w Ameryce przedstawiony wreszcie z klasą i szacunkiem, ale wiadomo Chicago:) - 8/10.

O jakiej Polce ty tu piszesz. Vonda to bratanica Jarka. Co prawda nie ma tego w serialu chyba powiedziane, ale Jarek z bratem zapewne urodzili się już w USA, a do USA wyemigrowali ich rodzice, albo i nawet np. dziadkowie. W takiej sytuacji to ona jest co najwyżej amerykanką z polskimi korzeniami, więc ani imię, ani wymowa mnie nie dziwi. Ani w przypadku jej, ani w przypadku głównego bohatera.

Sam serial po trzech odcinkach, które do tej pory widziałem, zdecydowanie in plus. Oby się utrzymał w ramówce na przyszły sezon bo na razie walczy o przetrwanie.
  • 0
[ Sygnatura usunięta zgodnie z ACTA ]

#25 delta1908

delta1908

Chorąży sztabowy

• VIP
  • 1 682 postów
  • MiastoŁódź

Napisano 16.03.2011 - |10:20|

01x05
Trochę brakuje nam ostatnio jakiejś fajnej, dynamicznej akcji. Niby jest ciekawie, dobrze się ogląda bez zbędnego ględzenia, ale brakuje tego czegoś co by sprawiło, że serial oglądało by się z zapartym tchem, a tak było w początkowych odcinkach.
Zaskoczyła mnie trochę pani superintendent, która wydała FBI własną siostrę i szwagra. Wydaje mi się, że takich rzeczy się nie robi, a ona jako osoba na bardzo wysokim stanowisku mogła rozwiązać to w jakiś inny sposób. Ale pokazuje to w dobitny sposób, że Teresa jest nie do kupienia.
A co do tej siostry to jakaś dziwna historia bo przecież była czarna, a Teresa jest biała. Chyba że to jakaś przyrodnia siostra czy coś takiego, ale nie wiem czy była gdzieś o tym mowa we wcześniejszych odcinkach.
Nasza wtyka wśród Irlandczyków przeszła inicjację i może w końcu zacznie coś działać. Chociaż koleś wyraźnie wymięka.
Na plus koleś z Dharmy rządzacy Chinatown. I dodatkowo była gadka o elektromagnetyzmie, który zakłucił pracę kamer w sklepie ;)
No i jeszcze pojawił się gościnnie niejaki C-Note z PB.
Wątek główny tylko lekko dotknięty, ale widać że macki naszego radnego sięgają wszędzie.
Ogólnie jest dobrze, ale mogliby zagęścić nieco akcję.
Ocena 7,5/10
  • 0

#26 Macmax

Macmax

Chorąży sztabowy

• VIP
  • 1 696 postów
  • MiastoWrześnia

Napisano 16.03.2011 - |21:07|

I.04
co tutaj dużo pisać, Delroy Lindo ciągnie ten serial, jest znakomity, a że dodatkowo jego wątek jest najciekawszy i niesie największy ładunek emocji to cała reszta jest tłem. Ciekawi mnie zabieg scenarzystów - czy rzeczywiście tak ma to wyglądać że zły charakter budzi nasz szacunek i da się lubić, natomiast gliniarze i pani komisarz wypadają nijako czy coś im się poprzestawiało?
całą akcję o ładunkach wybuchowych można pominąć milczeniem, słaba i niemrawa - 6/10 głównie za radnego.
I.05 - cała akcja z zabójstwem Chińczyka nudna i naciągana, dużo lepiej działo się w głównym wątku - Theresa okazała się niezłą suką - jakieś swoje przekonania i wizje postawiła wyżej niż dobro rodziny, dla mnie osobiście nienormalna postawa, ogólnie z Wysockim tworzą duet "nie daj sie", wtyka w gangu irlandzkim też przechodzi jakieś problemy, na tym polu może być najciekawiej - 6,5/10.

Użytkownik Macmax edytował ten post 25.03.2011 - |11:10|

• 0

6/6: The Sopranos, Breaking Bad, Fargo, Justified, Boardwalk Empire, The Shield, Death Note, Game of Thrones, Terriers
5/6: Sons of Anarchy, The Affair,  Ray Donovan, The Walking Dead, Dexter, Mad Men, Veronica Mars, Shameless US,The Wire, Daredevil, Spartacus B&S and GotA
4/6: Oz, Misfits, Banshee, The Riches, BSG, Californication, Homeland, The Fall, Supernatural

#27 marass

marass

Szeregowy

• Użytkownik
  • 45 postów
  • MiastoNowy Tomyśl

Napisano 27.03.2011 - |20:53|

1x07

Fajny odcinek, głównie za swietną muzykę w końcówce i rozmowy burmistrza z tajniakiem.

Użytkownik marass edytował ten post 27.03.2011 - |20:53|

• 0

#28 delta1908

delta1908

Chorąży sztabowy

• VIP
  • 1 682 postów
  • MiastoŁódź

Napisano 29.03.2011 - |10:08|

01x06
Tym razem odcinek zupełnie nie związany z głównym wątkiem, ale oglądało się jak zwykle fajnie, bez przynudzeń, typowe policyjne śledztwo. Dodatkowo dostaliśmy kilka informacji z życia prywatnego Jarka i Caleba, a także szybką historię powstania policji w Chicago.
Trochę zabrakło Delroya Lindo i jakiegoś wątku z nim związanego. Jak dla mnie najbardziej charyzmatyczna postać w tym serialu.
Ocena 7,5/10. Było szybko, łatwo i przyjemnie. Fajnie się ogląda do piwka.

Coraz bardziej podobają mi się te seriale policyjne chyba zacznę sobie oglądać więcej takich. Ma ktoś coś do polecenia z tego gatunku? Byle nie był to jakiś procedural, czyli co odcinek inna sprawa i brak zupełny wątku głównego.

Napisano 05.04.2011 - |11:09|

01x07
Tym razem było chyba najsłabiej z całego sezonu. Sprawa mało ciekawa albo tak przynajmniej została pokazana. Pojawiło się trochę klimatów rodzinnych, ale wszystko z lekkim przymróżeniem oka. Najciekawiej natomiast było u naszego radnego i jego pogawędki z Liamem. Delroy Lindo jest na prawdę dobry i kiedy trzeba swoją postacią wyciąga serial do przodu. Na pewno najjaśniejsza gwiazda CC, bez dwóch zdań.
Ocena epizodu 6,5/10.

Użytkownik johnass edytował ten post 05.05.2011 - |23:02|

• 0

#29 Macmax

Macmax

Chorąży sztabowy

• VIP
  • 1 696 postów
  • MiastoWrześnia

Napisano 06.04.2011 - |13:40|

I.06
nieźle, solidnie, ale bez błysku, szczególnie wolno rozwijają się główne wątki, zarówno wątek radnego jak i wcześniejszego życia Jarka, nie wiem czy scenarzyści mają nadzieję na kolejny sezon?
I potwierdzam słowa @delty, bez obecności Lindo byłaby to zwykła opowieść policyjna z niezłymi, acz schematycznymi sprawami kryminalnymi - 7/10.
I.07
nawet mi się podobało, sprawa z Romero niezbyt błyskotliwa, ale pojawiły się wątki obyczajowe z życia Jarka, no i fajne kwestie na temat mieszkańców Chicago wygłosił nasz radny - 7/10.

Użytkownik Macmax edytował ten post 13.04.2011 - |21:21|

• 0

#30 delta1908

delta1908

Chorąży sztabowy

• VIP
  • 1 682 postów
  • MiastoŁódź

Napisano 21.04.2011 - |11:45|

01x08
Po świetnym początku serial pikuje coraz bardziej w dół. Sprawy, jak w tym odcinku, coraz nudniejsze i rozwiązywane szybko i bez większych problemów. Była miesięczna przerwa i myślałem, że wrócą z jakimś niezłym uderzeniem a tu nic.
Jedynie wątek z naszym radnym lekko drgnął do przodu. Liam przy odrobinie szczęścia coraz bardziej zbliża się do Gibbonsa. Zastanawiam się czy jednak radny go nie przejrzał i czy to nie jest jakiś jego sprytny plan załatwienia Teresy.
Liczę, że powrócą do tego co było na początku bo ostatnie odcinki nudnawe. Niby ogląda się miło i przyjemnie, a czas zlatuje szybko, ale jakoś nie wciągają do końca.
Ocena 6,5/10.
  • 0

#31 Macmax

Macmax

Chorąży sztabowy

• VIP
  • 1 696 postów
  • MiastoWrześnia

Napisano 22.04.2011 - |09:40|

I.08
zgadzam się z @deltą, serial jest coraz nudniejszy, właściwie nic się nie dzieje albo inaczej coś tam się dzieje, ale jest tak chaotycznie i bez składu pokazane, że zupełnie nie ciekawi. Rozczarowany jestem jednak tym, że słabo budowane są relacje między bohaterami, Wysocki i jego partner - bez żadnego napięcia, komisarz Theresa i Gibbons - praktycznie od 3 odcinków nic się wydarzyło, narzeczonej i żony Jarka to nawet nie pamiętam jak wyglądają, a co dopiero miałyby coś ciekawego pokazać.
Jeszcze w miarę ciekawie wygląda relacja Vondy i jej partnera, przynajmniej poszli do łóżka, zobaczymy jak to wpłynie na dalszą akcję, no i może coś interesującego wniesie nowy ochroniarz pani komisarz - 5/10.
  • 0

#32 delta1908

delta1908

Chorąży sztabowy

• VIP
  • 1 682 postów
  • MiastoŁódź

Napisano 05.05.2011 - |10:34|

01x09
Minimalnie lepiej, ale do tego żeby było dobrze to jeszcze bardzo daleko. Ogląda się cały czas miło i przyjemnie, ale jakoś już tak nie ciągnie jak na początku.
Zaczęło się całkiem nieźle od masakry w restauracji, aż mi się The Shield przypomniał, ale potem było już średnio i daleko od wspomnianej perełki Ryana.
Mieliśmy jakieś gierki wewnątrzne, walkę o poparcie dla pani nadkomisarz, ale nie o to chyba tak do końca w tym serialu chodzi IMO.
Śledztwo jak to ostatnio średnie, ale lepsze niż kilka ostatnich.
No i zabrakło Delroya Lindo, mam nadzieję, że nadrobią to z nawiązką w przyszłym odcinku.
Ocena 7/10.

Użytkownik delta1908 edytował ten post 05.05.2011 - |10:35|

• 0

#33 Macmax

Macmax

Chorąży sztabowy

• VIP
  • 1 696 postów
  • MiastoWrześnia

Napisano 05.05.2011 - |22:39|

I.09
chyba sami to delta oglądamy, ja z tym serialem to w ogóle mam dziwnie - denerwują mnie główni bohaterowie, ich ciągłe, te same problemy, ale lubię zarazem ich zmagania oglądać. Potencjał CC ma, jednak za mało w tym wszystkim prawdy i pieprzu (powinno być zdecydowanie więcej brutalności, przekleństw, prawdziwie bezwzględnych przestępców itd)
w tym odcinku też - niby niesamowita jatka, 5 ofiar, ale zabójcy i zleceniodawcy nijak nie pasowali do takiego okrucieństwa i bezlitosnego morderstwa - 6/10.
  • 0

#34 yungar

yungar

Starszy szeregowy

• Użytkownik
  • 147 postów
  • MiastoWrocław

Napisano 05.05.2011 - |23:27|

Ja też oglądam i podchodzę do tego serialu całkowicie bezkrytycznie :)
Nic mnie w nim nie irytuje, wyczekuję każdego odcinka i jedyne, czego mógłbym sobie życzyć, to więcej Lindo. Na szczęście w 1x10 już radny pojawia się na dłużej i od razu atmosfera zaczyna gęstnieć. Widać, że koniec sezonu się zbliża i akcja powinna zdecydowanie nabrać tempa. Ciekawie wyglądają relacje radnego i jego asystentki, mam nadzieję, że pociągną jeszcze ten wątek.
Oby tylko FOX nie zbiedził i nie anulował serialu.
  • 0

#35 delta1908

delta1908

Chorąży sztabowy

• VIP
  • 1 682 postów
  • MiastoŁódź

Napisano 06.05.2011 - |09:07|

W sumie jak będzie 2 sezon to na pewno obejrzę, ale może z tym być problem bo oglądalność nie powala w granicach 5,5 mln, a 9 odcinek zaledwie 4 mln.

A co do radnego i jego asystentki to już w pilocie wyglądalo to ciekawie. Potem gdzieś nam się w tle przewinęła, a ostatnio jakoś ten wątek ucichł. Odcinka 10 jeszzce nie widziałem, ale jeśli wydażyło się cos ciekawego między nimi to na pewno wpłynie to tylko na plus.

Użytkownik delta1908 edytował ten post 06.05.2011 - |09:45|

• 0

#36 Macmax

Macmax

Chorąży sztabowy

• VIP
  • 1 696 postów
  • MiastoWrześnia

Napisano 10.05.2011 - |22:16|

I.10
no delta tym razem ja pierwszy obejrzałem:) choć yungar mimo że nie tłumaczy ogląda szybciej:)
od dość dawna najlepszy odcinek, bardzo mocno powiązany z wątkiem głównym, świetne, wyraziste postaci gangsterów (Killian, Gibbons) tłamszą i Wysockiego i naszą komisarz. Trochę śmiesznie szybko pociągnęli akcję prowokacyjną z Killianem, widocznie twórcy mają ciekawe pomysły na końcówkę sezonu, bez dwóch zdań dobrze i z zainteresowaniem się oglądało, nie wiem dlaczego ale jakoś mi ta asystentka radnego nie utkwiła wcześniej w pamięci - 8/10.

Użytkownik Macmax edytował ten post 10.05.2011 - |22:17|

• 0

#37 Kiara

Kiara

Starszy plutonowy

• Użytkownik
  • 531 postów

Napisano 11.05.2011 - |08:00|

No i cancel :( Szkoda, bo serial był w porządku, zwłaszcza gdy trzymali się głównego wątku. Oby zrobili chociaż ładne zakończenie.
  • 0

#38 Me Myself and I

Me Myself and I

Plutonowy

• Użytkownik
  • 495 postów
  • MiastoWrocław

Napisano 11.05.2011 - |08:04|

z tym serialem mam taki problem że za nim nie czekam, ale jak już włączę to ogląda się b.dobrze i chciałoby się od razu więcej :unsure:

akcja jest trochę moim zdaniem upraszczana, Dżarek może wszystko i jest takim wkurzającym superhero co psuje trochę jego odbiór. dziwnie szybko przeszli w e10 do wątku głównego i to od razu tak go pociągnęli, że trzas-pras i wszystko się jakoś klaruje, a przed chwilą nie było wiadomo praktycznie nic

edit:
w świetle cancela wszystko jasne czemu tak szybko, niestety :angry: mam nadzieję, że jakoś to ładnie i logicznie pozamykają chociaż

obstawiam że Liama zdejmą jak brata Dżarka, co myślicie?

Użytkownik Me Myself and I edytował ten post 11.05.2011 - |08:08|

• 0

#39 Macmax

Macmax

Chorąży sztabowy

• VIP
  • 1 696 postów
  • MiastoWrześnia

Napisano 11.05.2011 - |08:43|

Kolejna głupia decyzja o cancelu, tym razem ze strony FOX-a. Faktycznie producenci chyba o tym wiedzieli bo 10 odcinek pchał akcję do przodu w niespotykanym do tej pory w tym serialu tempie.
Właściwie już człowiek sił nie ma żeby się wkurzać, chociaż jak słyszę o kolejnym sezonie "Bones" czy innego badziewia to szlag trafia.
Co do Chicago Code i wątku Liama, myślę podobnie jak @Me Myself and I, Liam jest przedstawiony w miarę pozytywnie, ale specjalnie nie budzi naszego współczucia, więc jego śmierć jest właściwie pewna.
  • 0

#40 johnass

johnass

odznaczony Generał

• Moderator
  • 5 203 postów

Napisano 11.05.2011 - |08:58|

Płakał po nim nie będę. Serial ogląda się lajtowo, ale dużo bardziej nie podoba mi się decyzja o cancelu Lie to Me.

A co do wątku sekretarki, w TCC tak właśnie było, że pojawiały się wątki poboczne (narzeczona, żona, syn, problem z napojami energetycznymi itp.) i potem znikały na długo. Może kiedyś by je dalej pociągnęli...

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych