Skocz do zawartości

Co oglądać po Star Treku?

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
31 odpowiedzi w tym temacie

#21 Michał

Michał

Sierżant

• VIP
  • 765 postów
  • Miastoz Wormhole (Kraków)

Napisano 23.11.2004 - |15:06|

WTF? <_<
tu miala byc chyba top lista seriali trekowych a nie wszystkich????Taki teamt juz istnieje i zapewne kazdy go widzial ;]
  • 0
WISŁA KRAKÓW

Dołączona grafika

NIE dla Spoilerów !!!!

Piszesz Spoilery???? Od Dziś używaj :
[spoiler]	Text  [/spoiler]

#22 Gosiek

Gosiek

Starszy kapral

• Użytkownik
  • 261 postów
  • MiastoWarszawka

Napisano 23.11.2004 - |15:11|

Michał - sądząc z nazwy tematu, to jednak miała być lista ulubionych seriali scifi ułożona przez fanów treka. :>

Użytkownik Gosiek edytował ten post 23.11.2004 - |15:14|

• 0
Blood is life
Blood is the truth...

Interesuje Cię Star Trek? Zapraszam na: www.trek.pl

#23 BST

BST

Plutonowy

• VIP
  • 442 postów

Napisano 23.11.2004 - |15:37|

No to może i ja się wypowiem.
Widziałem chyba wszystkie seriale Sci-fi w całości i jestem jakby to nazwać "Trekerem" to chyba i mnie się ten post tyczy.

1) StarTrek Voyager - po nim dłuuuuuuuugo nic:) Moim zdaniem najlepszy z seriali ST dlaczego to mógłbym wymieniać godzinami i tylko po obejrzeniu tego serialu do końca przez tydzień nie mogłem dojść do siebie że to już koniec i raczej szans nie ma na kontynuacje ich przygód.

2) Farscape, B5, DS9 - na równi na drugim miejscu. Farek klimat i humor. B5 wiadomo. DS9 głebia postaci, ciągłość i gdyby nie w ostatnich sezonach ten debilny holoprogram z Vincentem śpiewakiem to wskoczyłby na pierwsze miejsce z Voyagerem

3) TNG - klasyka, dla mnie klasyką nie jest TOS i TAS bo tego nie trawie

4) SG1

5) Entek, SGA, SaaB

6) x-files
  • 0
Odnalazłem Cię na styku światów, między jawą a snem.
Tam, gdzie anioł odarty z uczuć okrywa cieniem Dolinę Ciemności.
I spotkam Ciebie pośród światła, patrząc w jutrzenkę bez cienia.
Wtedy umrę w Twych ramionach...

SKLEP - TAURISHOP

#24 mmisiek

mmisiek

B5 SuperFan

• Email
  • 1 219 postów
  • MiastoKnurów ---> Śląsk

Napisano 24.11.2004 - |10:46|

(...)
W tej ostatniej (Andromedzie) też istnieje motyw budowania Federacji i całość jest oparta na kanwie śp. Roddenberrego (serialem zajmuje się jego żona, Majel).

.... użyczyła głosu min komputerom we trekach :)

Top seriali mmiśka :D

1. Bez apelacyjnie Babylon 5
2. Farscape, DS9, Voyager i coś co moze zaskoczyć wszystkich.... Buffy :)
6. Entek ale tylko seria 3, SG1, SGA
9. EFC, Roswell, Andromeda

Mogą wejsc do TOP najlepszych jeszcze
- Lost
- 4400
- Jeremiah

Nie wejdą
- X- files
- Sliders
-BSG

Na pewno nie wejdą
- Entrprise sezon 1 i 2 :/

Co sądzicie na temat ankiety dotyczącej najlepszego serialu ale na zasadzie typowania 10 najlepszych ?. Mógłbym sie tym zając, powiedzmy zbierało by sie głosy przez cały miesiac a potem po podliczeniu serial dostał by status Najlepszego Serialu w roku 2004 na Forum Orion Tok'Ra ?

PS. Pewnie i tak SG1 wygra :/
  • 0
Chcesz wiedziec o jakich serialach można ze mną porozmawiac ?? Kliknij TUTAJ

Dołączona grafika

#25 psjodko

psjodko

TIME LORD

• Moderator
  • 2 337 postów
  • MiastoLeżajsk

Napisano 24.11.2004 - |11:15|

PS. Pewnie i tak SG1 wygra :/

A sześć następnych miesjc zajmie sześć seriali trekowych - ja jestem za :lol:

A na powaznie:
Czemu tylko miesiąc?
Może po miesiącu podasz pierwsze notowanie?
Coś w stylu nieustająca lista przebojów wszechczasów? (albo wszechświatów :rolleyes: )

Np. takie zasady:
Można głosować raz na miesiąc.
Można głosować wyłącznie na seriale (kilka filmów kinowych na ten sam temat to również serial - Matrix, Wojny gwiezdne)
Różne seriale dziejące się w tym samym uniwersum (ST czy SG czy BSG) to różne seriale.

co by tu jeszcze....

PS
Mogę pomóc w zbieraniu i opracowywaniu danych.

Użytkownik psjodko edytował ten post 24.11.2004 - |11:16|

::. GRUPA TARDIS .::

#26 Gość_cosmo_*

Gość_cosmo_*
  • Gość

Napisano 24.11.2004 - |12:28|

Reasymujac DS9 i B5 ponownie umocnily swoja pozycje, stajac sie liderami calej stawki - Farscape z VOYem juz staly sie bardziej subiektywnymi opiniami (a co dopiero TNG czy Entek, ktore raz wpadaja a raz wypadaja z lask trekerow - pewnie przez ich nierownosc, wiec zasluzenie) ^_^
Co ciekawe w klasyfikacji fanow sagi Star Trek SG-1 z SGA zlecialy na odlegle pozycje (choc z nich nie wypadly) tj. zreszta inne seriale trzymajace widza blizej ziemi - wniosek z tego taki, ze rasowy Treker dobrze czuje sie jedynie miedzy gwiazdami i nalezy go juz predzej szukac gdzies w objeciach takich swiatow jak tych przedstawionych w ich maciezystych produkcjach ST :D

A poza serialami jakie filmy sci-fi polecacie? :blink:
Mi bardzo do gustu rzecz jasna przypada wspolczesniejsza seria kinowa ST z zaloga kpt.Picarda, czyli czesci 6-10, a Wam? :)
Poza tym na szczegolne wyroznienie zasluguje w moim rankingu:
- Terminator II - dzien sadu (1991) - dla mnie wrecz kultowa pozycja, nie majaca w sobie doslownie zadnych slabych punktow - WYPAS NA MAXA!
- Gwiezdne wojny II - atak klonow (2002) - jedynie jej klimat trawie z calej dotychczasowej serii i dlatego z niecierpliwoscia oczekuje jej kontynuacji majowej, ktora wg mnie bedzie majstersztykiem Lucasa znakomicie uwienczajacym jego dorobek artystyczny,
- Solaris (2002) - mimo, ze stronie od filmow psychologicznych, to akurat dla Lema zrobilem wyjatek, po tym jak jego ksiazka mnie olsnila, a jej ekranizacja tylko potwierdzila jej wielkosc,
- Equilibrium (2002) - wywarl na mnie znacznie wieksze wrazenie od trylogi matrixowej i jest stala pozycja w mojej videotece jaka udostepniam reszcie userow na HuBach,
- Gwiezdna wedrowka X - nemezis (2002) - bezapelacyjny lider calej stawki i dla mnie osobiscie wzor doskonalosci kina sci-fi zajmujacy najwyzsze miejsce w moim notowaniu :]

P.S.Jestem jak najbardziej za projektem nieustajacej TOP LISTY WSZECHSWIATOW (gdzie notowania byly by publikowane co miesiac i dzieki temu mozna by bylo obserwowac zmieniajace sie gusta forumowiczow na przestrzeni czasu - taki watek bylby sila rzeczy wiecznie zywy, a to dla forum stan blogoslawiony ;] ), z tym ze ograniczylbym liczbe oddawanych glosow do maksymalnie 5 na osobe i to z wyszczegolnieniem ich kolejnosci (tzn. pierwszy glos za 5pkt. a kolejne o oczko nizej - wtedy bylo by widac jaki wzbudza w nas najwieksze emocje... tyle ze wowczas ankieta w takiej automatycznej formie jaka stworzyl Castror u siebie byla by bezuzyteczna i nalezaloby po prostu podliczac wszystko recznie, ale przy przejrzystosci swoich rankingow i fukcji edytowania watku z podsumowaniami nie powinno to stwarzac najmniejszego problemu) :>

Z tego by wynikalo ze jestem za glosowaniem raz na miesiac do konca swiata i o jeden dzien dluzej :]
Ale mam propozycje by nie ograniczac tej calej ankiety tylko do seriali - niech od razu beda dwa odrebne dzialy: 5 roznie nasilonych glosow oddajemy na swoich liderow serialowych, jak rowniez 5 dodatkowych swoich glosow na faworytow filmowych, ale rzecz jasna z gatunku sci-fi - dlatego nie ma sensu wyszczegolniac uprzednio tych perelek i posrod nich jedynie wybierac swoich pupilow, ale niech kazdy ma wolna droge wyboru i sam przywoluje swoje typy, a wtedy bedzie wieksza roznorodnosc - tyle mojego w tym temacie i skoro wyszedl ten projekt od mmiska, to oczekuje przez niego powolania go do zycia czym predzej, bo pomysl przedni B)

Użytkownik cosmo edytował ten post 24.11.2004 - |13:01|

• 0

#27 Michał

Michał

Sierżant

• VIP
  • 765 postów
  • Miastoz Wormhole (Kraków)

Napisano 24.11.2004 - |14:50|

ekhm moze ta liste jak chcecie robićto nie w tym temacie <_< ???
  • 0
WISŁA KRAKÓW

Dołączona grafika

NIE dla Spoilerów !!!!

Piszesz Spoilery???? Od Dziś używaj :
[spoiler]	Text  [/spoiler]

#28 Gość_jooboo_*

Gość_jooboo_*
  • Gość

Napisano 24.11.2004 - |14:56|

Co do dobrych (choć dokładnie to jest raczej "fantastyka grozy") filmów SF, jakie ostatnio widziałem, to świetny jest NOCNY PATROL (albo "Nocna straż" - zależy od tłumaczenia). Film rosyjski (sic!), ale świetnie zrobiony (to juz nie Mosfilm ani Lenfilm :)), na podstawie książki Łukjanienki (też hicior). Jakby z tego zrobić serial, to palce lizać. Polecam!

Użytkownik jooboo edytował ten post 24.11.2004 - |14:57|

• 0

#29 Drow

Drow

Starszy kapral

• Użytkownik
  • 269 postów
  • MiastoBialystok

Napisano 24.11.2004 - |22:00|

A poza serialami jakie filmy sci-fi polecacie?  :blink:
Mi bardzo do gustu rzecz jasna przypada wspolczesniejsza seria kinowa ST z zaloga kpt.Picarda, czyli czesci 6-10, a Wam?  :)

Chyba 7-10 ;] 1-6 to Kirk & Co. ;]

A filmy...
Event Horizon - do obejrzenia _koniecznie_ - horror/thriller sci-fi z Lawrence'em Fishburne'em;
Stargate - podstawa, bardzo dobry film;
Star Warsy wszelakie, poza Epizodem I, bo jest cholernie robiony pod mloda publike.. Poza nim reszta jest OK;
Cykl Alienow i Predatora - dobre filmy, mroczne sci-fi, zwlaszcza jesli chodzi o Alieny;
Matrix - tylko pierwsza czesc.. dobre kino;
Terminatory I oraz II - bardzo dobre filmy, warte obejrzenia /trzecia czesc jest... coz, nie do koncamoje klimaty/;
Chronicles of Riddick - wart obejrzenia, wartka akcja, dobra fabula - ogolnie film OK /poki co hit tego roku ogolnie rzecz biorac/;
Nie wiem czy dobrze zaliczac ten film do sci-fi... aczkolwiek biorac pod uwage konczowke....Vanilla Sky - switny film;

A co powiecie o grach Sci-fi /wiem, odbiega od tematu.../?
Moja ulubiona seria gier w klimatach dark sci-fi/thriller sci-fi jest seria System Shock - bezapelacyjnie najciekawsze z tego gatunku gry fpp. Polecam goraco wszystkim, nawet czesc pierwsza mimo uplywu od jej premiery 10 lat juz ;-)

Użytkownik Drow edytował ten post 24.11.2004 - |22:01|

• 0

#30 Gość_cosmo_*

Gość_cosmo_*
  • Gość

Napisano 24.11.2004 - |22:41|

Masz racje Drow - nie wiem jakim cudem mi sie tam 6czesc Star Treka zawieruszyla, bo mam tylko u siebie 4 ostatnie w wysokim powazaniu :>

Wersja kinowa Gwiezdnych wrot jak najbardziej i mi przypadla do gustu, o czym juz tu zreszta wczesniej napomknalem, choc juz natomiast starsza trylogia Gwiezdnych wojen jest jednak nie w moim klimacie podobnie zreszta jak pierwsza czesc Terminatora. Predatorow nie trawie tj. i Alienow, a do Matrixow podchodze obojetnie :mellow:

Natomiast do Ukrytego wymiaru i Kronik Riddicka sie dopiero przymierzam, wiec z komentuje je nie co pozniej -_-

Co sie natomiast tyczy gierzyn z gatunku FPP, to niestety nie mam az tak wielkiego obycia w ich struktorze by sie na ich temat wypowiadac, gdyz juz szybciej odnajduje sie w RPGiekach tj. Baldurs Gate, ale to juz niestety fantasy a nie sci-fi ;]

Użytkownik cosmo edytował ten post 24.11.2004 - |22:42|

• 0

#31 Drow

Drow

Starszy kapral

• Użytkownik
  • 269 postów
  • MiastoBialystok

Napisano 25.11.2004 - |14:15|

(...)Natomiast do Ukrytego wymiaru(...)

Ukryty Wymiar....?

Treaz wiesz, dlaczego staram sie nie uzywac polskich tytulow ;/
Film powinien byc przetlumaczony jako Horyzont Zdarzen, a nie Ukryty Wymiar.... ;|

Co do gierek... No wlasnie ja tez RPGi bardzo lubie, a System Shock 2 zawiera sporo elementow charakterystyk, ktore poprzez uzycie Cybermodulow - mozna poprawiac, cybernetyzujac nasza postac :>
  • 0

#32 Gość_cosmo_*

Gość_cosmo_*
  • Gość

Napisano 25.11.2004 - |15:56|

Heh... jade zawsze wg filmwebu, stopklatki lub IMDb, wiec i Wirujacy sex moge Ci tu smialo zaserwowac jak bedzie taka koniecznosc (wazne by mozna bylo do niego bezblednie trafic po wlasciwych linkach, a ze nieudolnie przetlumaczonych to juz sprawa drugorzedna) :P

A wracajac do gierzomani to pykam tyle co nic ostatnimi czasy, bo juz mi sie ta rozrywka z deka przejadla, a jesli cos instaluje to tylko aby oblukac co nowego w trawie piszczy i po 2-4 godzinach wywalam, by mi miejsca na moja videoteke nie zabieralo... tak wiec w tym dziale relaksacyjnym niestety Ci nie bede wtorowac, bo po prostu jestem z nim juz ostro na bakier - giercowy pozeracz czasu mnie juz nie napastuje innymi slowy ^_^

P.S.
Mialem drugie podejscie do BSG i po tych pierwszych dotychczasowych 6 odcinkach (pilota niestety jeszcze nie dorwalem <_< ) musze przyznac, ze jestem pod pozytywnym wrazeniem i nawet mysle, ze sie w niego juz na dobre wciagne, jesli tylko kolejne odcinki nie beda z puszczac z tonu (kompletnej 5sezonowej kolekcji B5 ciagle szukam niestety posrod znajomych, wiec na dana chwile pozostaje mi tylko ta jedna swiezutko co dopiero krecona alternatywa do TNG i VOYa :> )

Moj ranking topowy przyjal zatem nastepujaca forme:
1 miejsce: Voyager z The Next Generation (tu pewnie moze mi jedynie w przyszlosci szyki pomieszac ich kolejny nastepca trekowy bezposrednio sie z nich wywodzacy :] )
2 miejsce: Battlestar Galactica z Babylon 5 (tu sytuacja jest ciagle niepewna, bo dopiero zaczalem sie w nie wdrazac, ale juz z tego co widzialem sa jak na razie dla mnie najlepsza alternatywa do Star Treka :) )

Użytkownik cosmo edytował ten post 26.11.2004 - |12:35|

• 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych