Nie zasugerowałem, że są małym złem!!! Gdybym napisał, że za speeding będzie zabijał w sezonie 6 to mogłabyś tak wnioskować. Ale do 10 są jeszcze po drodze pobicia, kradzieże, cudzołóstwo i masturbacja. Gwałt jest gorszy od wszystkich powyższych, ale nie aż tak zły, jak morderstwo. Nic więcej na myśli nie miałem.Nie, jedynie zasugerowałeś, że gwałty są na tyle małym złem, że za parę lat bedziemy obserwowac Dextera zabijającego za przekroczenie prędkości na drodze w terenie zabudowanym. Żałość!
a ja wiem, że w Sudanie mordują. Czy jestem współwinny tamtych zbrodni? Wiedzieć o tym, że ktoś morduje, a brać w tym udział (jako sprawca, współsprawca lub zleceniodawca) to nie to samo.Słowa ostatniej ofiary Dextera - "Ta ostatnia [cenzura!] jeszcze żyje", dobitnie dowodzą, że gwałciciele dobrze wiedzieli o morderstwach. A to sprawia, że są współwinni zbrodni.
A zanim mnie zaatakujesz - to nie znaczy, że moim zdaniem niezawiadomienie policji o morderstwie jest "małym złem". A już w ogóle nie twierdzę, że ten koleś za te morderstwa odpowiedzialny nie jest. Po prostu jeszcze tego nie wiemy (a więc zapewne nie wie tego sam Dexter). Być może menel z baru, którego zarąbał Dexter w pierwszym odcinku sezonu też mógł być seryjnym mordercą. Ale tego nie wiemy i dlatego Dextera potępiamy.