Skocz do zawartości

Zdjęcie

Nochnoy Dozor / Night Watch: Nochnoi Dozor (2004)

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
25 odpowiedzi w tym temacie

#21 Gość_jooboo_*

Gość_jooboo_*
  • Gość

Napisano 15.12.2005 - |03:44|

Czytam uwagi poprzedników i włos mi dęba staje :o . Wychwalają potwornie wtórnego MATRIXA, za to na oryginalnej (tak, tak, scenariusz powstał na podstawie DOSKONAŁEJ i ORYGINALNEJ książki pod tym samym tytułem, a nie jest sklejką "1984" i Bruca Lee) i bardzo klimatycznej Nocnej Straży, psy wieszają. Pojąć tego ni w ząb nie mogę. Wiem, że kiedyś, jak przed projekcją pokazywało się MOSFILM albo LENFILM, to ludzie zmieniali kanał, ale te czasy już minęły. Wartość tego filmu polega na ROSYJSKIM spojrzeniu na SF, a jest to spojrzenie bardzo inne od amerykańskiej komercji. Przy okazji bardzo "ładnie" pokazuje jak wygląda Moskwa za "cara" Putina. Dodatkowym atutem filmu jest jawne naigrywanie się z MATRIXA (vide Nokia). Amerykanie by na coś takiego nie wpadli ;) .

P.S. Dostałem awans: STARSZY KAPRAL :D.

Użytkownik jooboo edytował ten post 15.12.2005 - |03:45|

• 0

#22 Ogrodnik

Ogrodnik

Starszy sierżant sztabowy

• VIP
  • 1 311 postów
  • MiastoPcim Dolny

Napisano 15.12.2005 - |06:16|

Czytam uwagi poprzedników i włos mi dęba staje :o . Wychwalają potwornie wtórnego MATRIXA, za to na oryginalnej (tak, tak, scenariusz powstał na podstawie DOSKONAŁEJ i ORYGINALNEJ książki pod tym samym tytułem, a nie jest sklejką "1984" i Bruca Lee) i bardzo klimatycznej Nocnej Straży, psy wieszają.

No bardzo przepraszam, ale ja nie wieszem. Wrecz odwrotnie. A tak przy okazji, cos mi sie przypomnialo. W ktoryms z watkow prowadzonych obok (afera z GutekFilm) zauwazylem ze ichni szef nie zajaknal sie nawet na temat kina rosyjskiego. A w koncu, poczynajac od "Pancernika Patiomkina" Rosjanie zrobili setki swietnych filmow. I gdzie one? :mellow:
  • 0
Dołączona grafika

#23 Jedi

Jedi

Kapral

• Użytkownik
  • 160 postów
  • MiastoSosnowiec / Będzin

Napisano 15.12.2005 - |11:38|

O filmie słyszałem dużo skrajnych opinii więc wybrałem się do kina.
I powiem uczciwie że mało widuję ostatnimi czasy równie dobrych filmów.
Dlatego z niecierpliwością oczekuję następnych części. Aktualnie poszukuję po znajomych książek by przeczytać.
  • 0
Pozdrawiam
"Jedi"

#24 Ksyrax

Ksyrax

Kapral

• Użytkownik
  • 236 postów
  • MiastoGniezno

Napisano 15.12.2005 - |14:12|

Mi także się film podobał i także czekam z niecierpliwością na kolejną część. Dla zainteresowanych podaję info:
Dzienna straż Nochnoy dozor 2: Mel sudby (AKA Day Watch / Night Patrol 2 / Day Patrol / Night Watch 2) (2006)
Data premiery : 2006-01-01
Trailer bardzo mi się podobał
  • 0
Nic na świecie nie zostało tak sprawiedliwie rozdzielone jak rozum: każdy uważa, że otrzymał dostateczną porcję. Jacques Tati.

#25 Jedi

Jedi

Kapral

• Użytkownik
  • 160 postów
  • MiastoSosnowiec / Będzin

Napisano 15.12.2005 - |14:43|

A nie orientujesz się kiedy premiera PL ??

Bo Nocna Straż do kin trafiła rok po premierze zagranicznej (i po pokazach na konwencie SF w Polsce)
  • 0
Pozdrawiam
"Jedi"

#26 eXPrezes

eXPrezes

Starszy szeregowy

• Użytkownik
  • 128 postów

Napisano 19.12.2005 - |11:03|

O filmie juz duzo napisano. Ja dodam tylko, ze odebralem film pozytywnie. Podobal mi sie klimat, pomysl, nawet ten rodzaj spojrzenia na Rosje. Jedyne, do czego moge sie przyczepic, to efekty specjalne. Widac, ze niektore zostaly zrobine na sile, a wcale nie bylo to do szczescia potrzebne. Chociazby ten rajd po ulicach wygladal raczej komicznie (za to kruki byly fajne :) ).

Tak wiec film fajny, ale nie wybitny.
  • 0
"No power in the 'verse can stop me" - River Tam (Firefly)

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych