Skocz do zawartości

Zdjęcie

Podróż Ziemia - Destiny - Ziemia

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
47 odpowiedzi w tym temacie

#21 Toudi

Toudi

Ogr

• Moderator
  • 5 296 postów
  • MiastoTychy

Napisano 11.11.2009 - |16:28|

reaktorek jaki miał Asgard na swoich "stateczkach".

No biorąc pod uwagę że statki Asgardu to reaktor + niewielka kabina dla załogi... to spoko, na pewno da się do zainstalować na dedalach...

#22 wujek_szatan

wujek_szatan

Starszy plutonowy

• Użytkownik
  • 630 postów
  • MiastoWarszawa

Napisano 11.11.2009 - |16:51|

ExaBAJT = 1.000.000.000 terabajtów , Tera bajt = coś koło 300 gb ...)

Jeśli wszystkie Twoje obliczenia są tak szczegółowe jak te powyższe, to może lepiej daj sobie spokój...

1 Eksabajt to trochę ponad 1.000.000 terabajtów, a 1 terabajt to 1024 gigabajty (a nie 300 :rolleyes: )

Poza tym, skąd wytrzasnąłeś tą odległość 100 mln lat świetlnych i jednoletnią podróż? Przecież to są dane całkowicie wyssane z palca! Tak naprawdę nie wiemy jak daleko od Ziemi są nasi bohaterowie. Może się przecież okazać, że są np. 3 miliardy l.ś. od Drogi Mlecznej. I co, wtedy też będziesz organizował wycieczkę?
  • 0

#23 psjodko

psjodko

TIME LORD

• Moderator
  • 2 337 postów
  • MiastoLeżajsk

Napisano 11.11.2009 - |17:57|

Nawet jeżeli Destiny to wszystko wyliczy to w jaki sposób przeniesiesz te wyliczenia na Ziemię ?
W jaki sposób te wszystkie dane wpiszesz do komputera (nawet niech to będzie Asgard Core) na Ziemi ?
;)

::. GRUPA TARDIS .::

#24 Mr()()z

Mr()()z

Kapral

• Użytkownik
  • 213 postów
  • MiastoRawicz

Napisano 11.11.2009 - |19:57|

Np.Po obliczeniu , każdy zapamiętuje linijkę , i wpisujemy na ziemi ;P Może zająć z miesiąc ale jest :D
  • 0
Niema to jak zainteresować się astrofizyką, fizyką teoretyczną, programowaniem i mechaniką kwantową ... przez McKaya
Chyba za dużo czasu spędziłem przy SG:A ...

#25 psjodko

psjodko

TIME LORD

• Moderator
  • 2 337 postów
  • MiastoLeżajsk

Napisano 11.11.2009 - |20:40|

Milion terabajtów danych przenoszone po linijce - może zajmie miesiąc ?
No chyba, że chodzi o ruski miesiąc ;)

#26 Toudi

Toudi

Ogr

• Moderator
  • 5 296 postów
  • MiastoTychy

Napisano 11.11.2009 - |21:26|

1mln terabajtów, to ledwo 8.79609302 × 1018 bitów :)
8 796 093 020 000 000 000, zer i jedynek na przemiennie :) Fajnie by się to przepisywało ręcznie :D
A żeby było zabawniej, żeby to przesłać przy użyciu najpopularniejszego standardu w prędkości obecnie - 100mbitów/s (nie ma co się okłamywać, to jest obecnie standard, zastępowany przez sprzęt 1gbitowy...,
to wyjdzie około 24 433 591,7 godzin
czyli 1 018 066,32 dni
czyli 2 789,2 lat

Ciekawe ile by to ludzie przenosili, zapamiętując po linijce kodu, załóżmy że linijka to 100 znaków :)

Mam nadzieje, że się nie pomyliłem:
((((1 024 * 1 024 * 1 024 * 1 024 * 8 000 000) / 100 000 000) / 3 600) / 24) / 365 = 2 789.2228

Edit: I jeszcze korekcja błędów - czyli albo zapamiętujemy bardzo mała znaków, albo dwie lub trzy osoby uczą się tego samego tekstu, by mieć pewność, że przenoszą bez błędów... teraz co zrobić, gdy robią to dwie osoby, a jedna się pomyli? :D
Bo nie wiadomo, która się pomyliła, obie mają takie same prawdopodobieństwo - czyli tekst trzeba przenieść na nowo :P

Użytkownik Toudi edytował ten post 12.11.2009 - |16:36|

#27 Mr()()z

Mr()()z

Kapral

• Użytkownik
  • 213 postów
  • MiastoRawicz

Napisano 12.11.2009 - |16:24|

... Dobra to był żart ale dobra .. :D
  • 0
Niema to jak zainteresować się astrofizyką, fizyką teoretyczną, programowaniem i mechaniką kwantową ... przez McKaya
Chyba za dużo czasu spędziłem przy SG:A ...

#28 Piotr_1987

Piotr_1987

Szeregowy

• Użytkownik
  • 40 postów

Napisano 21.11.2009 - |12:06|

no fajnie ale mnie zastanawia po co my to mamy tak przepisywać. Na Ziemi potrzebne by były na początek tylko podstawowe dane o kierunku bądź o galaktyce w której "D" się znajduje. O ile w poruszaniu się po jednej galaktyce nie stanowi to problemu bo podalibyśmy charakterystykę najbliższej mocnej gwiazdy. Co do galaktyki to sądzę, że także możemy ustalić jakieś ogólne widmo danej galaktyki wiec jest to sposób aby wiedzieć gdzie lecieć a do tego nie jest potrzeby chociaż 1 Gb danych z "D" bo taka charakterystyka naszych gwiazd (z drogi mlecznej) mieściła się na starych dyskietkach. Więc myślę, że na CD zmieściłoby się to wszystko
  • 0
3x22 "Jeden mały krok dla Jaffa..."
7x20-21 "Za trzy dni, to będzie czwartek. Czwartek nam nie pasuje..."

#29 psjodko

psjodko

TIME LORD

• Moderator
  • 2 337 postów
  • MiastoLeżajsk

Napisano 21.11.2009 - |13:02|

Problemem nie jest przepisywanie czegoś tylko:
"{243}{349}Jesteśmy na statku, ale nie wiemy,|jakie jest nasze położenie względem Ziemi."

Te galaktyki, które my obserwujemy z Ziemi to tylko mikroskopijny wycinek z ogromu ilości galaktyk we Wszechświecie.
Widzimy zdaje się miliony galaktyk ale i tak większości galaktyk nie widzimy z różnych powodów (warstwy ciemnej materii, mgławice, czy po prostu zasłaniają je bliższe gwiazdy lub galaktyki :) ) więc musielibyśmy odtworzyć dokładnie drogę Destiny aby do niej dolecieć.
Nie wystarczy powiedzieć "leć najpierw prosto, przy drugiej galaktyce skręć w prawo a następnie jak miniesz 3 galaktyki to skręć w lewo" :)
To coś podobnego jak poszukiwanie kogoś w dżungli amazońskiej. Co z tego, że wiemy gdzie ona (dżungla) jest, skoro jedyną informacją od rozbitka jest zdanie "Stoję koło ładnego i wysokiego drzewa".

Użytkownik psjodko edytował ten post 21.11.2009 - |13:05|

#30 Piotr_1987

Piotr_1987

Szeregowy

• Użytkownik
  • 40 postów

Napisano 21.11.2009 - |13:33|

no faktycznie nie pomyślałem o kwestii nie dostrzeżenia tej danej galaktyki. W przypadku klasycznego sygnału nie byłoby problemu ponieważ umiemy namierzyć kierunek nadawania. Jeżeli nauczylibyśmy się robić to samo w przypadku "kamyków" to mamy już rozwiązanie chociaż częściowe problemu lecz widzę jeszcze jedną szansę na tą podróż i nie ma tu problemu statku. Mając odpowiedni sprzęt coś w stylu "lampki" która zbudował O'Neill w "fifth race" moglibyśmy teoretycznie podróżować sobie pomiędzy galaktykami. Z tego co mi się wydaje niekoniecznie nawet sąsiednimi lecz w tej kwestii mogę się mylić :P
  • 0
3x22 "Jeden mały krok dla Jaffa..."
7x20-21 "Za trzy dni, to będzie czwartek. Czwartek nam nie pasuje..."

#31 sewer

sewer

Szeregowy

• Użytkownik
  • 3 postów

Napisano 06.04.2010 - |14:22|

Wystartowała nowa seria SGU, może coś wymyśla.:D

Użytkownik sewer edytował ten post 06.04.2010 - |14:23|

• 0

#32 Dreddenoth

Dreddenoth

Kapral

• Użytkownik
  • 175 postów

Napisano 09.04.2010 - |07:29|

Poczytałem przeanalizowałem i wpadłem że lot statkiem odpada ( choć ten napęd tunelowy wyglądał fajnie, była duża szansa na boom czy coś już nie pamiętam) choć sam lot z misją ewakuacyjna to dobry pomysł na kolejny serial :P
Według mnie dużo łatwiej było by postawić wrota, dorobić wystarczająco silny generator ( ot czarna dziura, wulkaniczna planeta) otwieramy tunel i jesteśmy na destiny.. to ma szanse się udać na Atlantis siedzi McKay i Zelenka,
a)niech poszpera coś o budowaniu wrót, mamy core-asgardu to chyba ułatwia sprawę ( asgardzi potrafili uruchamiać wrota bez konsoli, a zatem musieli znać ich technologie)
b)Niech poszpera coś o projekcie destiny Atlantyda powinna mieć przynajmniej jakieś wzmianki o nim ( no chyba że był wysłany przez uciekinierów z Pegaza, ale wtedy był by bardziej zaawansowany technologicznie)
c)Jeśli destiny wyleciało z Pegaza to gdzieś w pegazie może jeszcze istnieć planeta z wrotami zdolnymi do otwarcia tunelu do Destiny
d) Zaangażować Sam i Daniela rozwiązanie okaże się zaskakujące i na pewno się uda pomimo dramatycznego przebiegu

wiedza o pradawnych skarbnica wiedzy jaką jest Atlantyda, i jest szansa na rozwiązanie problemu, musi tam być coś o Destiny i tym co leci przednim rozstawiaczu wrót,sam Rush by mógł pomóc
  • 0
Oglądam:
Zamierzam obejrzeć: Firefly, Farescape,Lexx, Supernatural,4400, heroes
Obejrzane: SG1 SGA SGU BS:Caprica BSG StarTrek:OS TNG Voyager DS9 Enterprise Earth2 Babylon2 Crusade Andromeda

#33 psjodko

psjodko

TIME LORD

• Moderator
  • 2 337 postów
  • MiastoLeżajsk

Napisano 09.04.2010 - |07:37|

Według mnie dużo łatwiej było by postawić wrota, dorobić wystarczająco silny generator ( ot czarna dziura, wulkaniczna planeta) otwieramy tunel i jesteśmy na destiny.. to ma szanse się udać na Atlantis siedzi McKay i Zelenka,

A po co ?
Zdaje się, że Superwrota Ori dalej istnieją?
Wymienić kryształ (albo dwa) i "po krzyku". ;)

#34 Dreddenoth

Dreddenoth

Kapral

• Użytkownik
  • 175 postów

Napisano 11.04.2010 - |21:53|

A po co ?
Zdaje się, że Superwrota Ori dalej istnieją?
Wymienić kryształ (albo dwa) i "po krzyku". ;)

Ale czy superworta nie są trochę za duże, to znaczy czy będą one wstanie otworzyć tunel który otworzą malutkie wrota na Destiny, tunel i energie będzie większa. Przypuszczam ze doszło by do przeładowania wrót docelowych i doszło by do tego co powodował "Attero" ( chyba tak się to pisało) w Atlantis. Superwrota używają trochę więcej Energi tworzą potężniejsze tunele nie wiem czy zwykłe wrota ( starego typu - choćby chłodzenie po każdej aktywacji, wrota z pegaza czy drogi mlecznej się tak nie zachowywały ) utrzymają tunel od superwrót?

Nie wiem czy wymiana kryształów by coś tutaj zmieniła
  • 0
Oglądam:
Obejrzane: SG1 SGA SGU BS:Caprica BSG StarTrek:OS TNG Voyager DS9 Enterprise Earth2 Babylon2 Crusade Andromeda

#35 Toudi

Toudi

Ogr

• Moderator
  • 5 296 postów
  • MiastoTychy

Napisano 12.04.2010 - |00:05|

Przecież połączenie zwykłych wrót do superwrót nastąpiło w serialu, więc jest możliwe...

#36 marchewsz

marchewsz

Szeregowy

• Użytkownik
  • 26 postów

Napisano 08.07.2010 - |15:22|

Przecież połączenie zwykłych wrót do superwrót nastąpiło w serialu, więc jest możliwe...

Serio??
Kiedy??
W którym odcinku??
  • 0

#37 pacw

pacw

Szeregowy

• Użytkownik
  • 48 postów
  • MiastoLimanowa

Napisano 09.07.2010 - |12:12|

marchewsz - SG1 10x03 "The Pegasus Project".
  • 0

#38 marchewsz

marchewsz

Szeregowy

• Użytkownik
  • 26 postów

Napisano 09.07.2010 - |18:23|

A no tak ;)

Ale Na destiny nie mają czarnej dziury ani atomówek. A super wrotami nie łączyli się jeszcze nigdy z normalnymi wrotami tylko na odwrót przy użyciu atomówek i czarnych dziur ;)

Użytkownik marchewsz edytował ten post 09.07.2010 - |18:25|

• 0

#39 Oron

Oron

Szeregowy

• Użytkownik
  • 29 postów

Napisano 10.07.2010 - |14:26|

ja mam tylko jedno pytanie co do WRÓT:
czy statek lecą cy przed "D" <tek który stawia wrota> postawił też wrota w naszej galaktyce?
jeśli TAK : czemu my mamy DHD a inne galaktyki zwiedzane w SGU ich nie mają?
jeśli NIE : Kto postawił wrota w naszej galaktyce i dlaczego nie zrobił tego statek "Destiny Prime" < mam namyśli statek poprzedzający "D">

i następne pytania co do ich symboli:
te w pegazie mają swoje konstelacje jako symbole, te w milky way mają swoje konstelacje, a czemu inne galaktyki mają tylko alfabet morsa wyryta zamiast symboli ???
Czy tam nie ma konstelacji gwiazd????

a tak poza tym to lubię SG
  • 0

#40 Dreddenoth

Dreddenoth

Kapral

• Użytkownik
  • 175 postów

Napisano 04.08.2010 - |20:32|

Wydaje mi się ze rozwiązanie twoich wątpliwości jest proste w milky way i pegazie, żyli pradawni, wiec pewnie dokonali obróbki swojego dzieła , myślę że to coś takiego jak asfalt potrafimy go wyprodukować ale dopiero po obróbce przynosi jakaś korzyść, pradawni po prostu ułatwiali sobie podróż.

Symbole być może postanowili że zmienia je gdy znajda się w nowych układach,a tak najłatwiej przyjąć te klreski i kropki, a tak najrealniej po prostu twórca SGU nie chciało się nowych symbolów wymyślać
  • 0
Oglądam:

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych