Skocz do zawartości

Zdjęcie

Odcinek 002 - S01E02 - Rebirth

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
25 odpowiedzi w tym temacie

Ankieta: Ocena odcinka (46 użytkowników oddało głos)

Ocena odcinka

1. 10 (3 głosów [8.57%] - Zobacz)

Procent z głosów: 8.57%

2. 9 (5 głosów [14.29%] - Zobacz)

Procent z głosów: 14.29%

3. 8 (9 głosów [25.71%] - Zobacz)

Procent z głosów: 25.71%

4. Głosowano 7 (11 głosów [31.43%] - Zobacz)

Procent z głosów: 31.43%

5. 6 (2 głosów [5.71%] - Zobacz)

Procent z głosów: 5.71%

6. 5 (2 głosów [5.71%] - Zobacz)

Procent z głosów: 5.71%

7. 4 (3 głosów [8.57%] - Zobacz)

Procent z głosów: 8.57%

8. 3 (0 głosów [0.00%])

Procent z głosów: 0.00%

9. 2 (0 głosów [0.00%])

10. 1 (0 głosów [0.00%])

Głosuj Goście nie mogą oddawać głosów

#21 valis

valis

Szeregowy

• Użytkownik
  • 43 postów
  • MiastoIwanowice

Napisano 02.02.2010 - |21:35|

"niesympatyczna niespodzianka... Świat jest okrutny, nieprawdaż?..."

nie no coś ty, osobiście krytykowałem BSG właszccza od sezonu 4x10 w góę . prekursorem , to może za dużo powiedziane, ale zwolennikiem zakończenia serii właśnie na 10 odcinku 4 sezonu to na 100% procent byłem, więc dla mnie to żadna niespodzianka.

"Nie do końca też podchodzi mi uniwersum - zawsze (jeszcze w czasach starej bsg) uważałem, że czczenie starożytnych greckich bóstw to tandetny pomysł."

SG universum, wogóle nie oglądam, skończyłem bodajże na 2 albo 3 odcinku i dla mnie to jest jakaś porażka, więc tu akurat się z tobą zgadzam.

"To że nie jestem fanem bsg daje mi przy najmniej "czyste" podejście do Caprici. Nie będę wypisywał rzeczy w stylu bsg pany, Caprica sedes... Albo traktował różnych niedoróbek z niemalże religijnym oburzeniem - patrz reakcja fanów na końcówkę bsg."

umówmy się że takiego serialu jak BSG już nie będzie (baaaardzo chciałbym się mylić) natomiast CAPRICA ma nam (fanom) BSG dostrczyć swego rodzaju rekompensaty , i na razie spisuje się conajmniej nie żle , więc tu się zgadzamy chyba ?

Użytkownik biku1 edytował ten post 03.02.2010 - |23:53|
offtop

• 0
BSG, BLADE RUNNER, TAJEMNICA SYRIUSZA
TERMINATOR 1 I 2, DUNE i długo, długo ... nic

#22 biku1

biku1

BSG FREAK

• Moderator
  • 6 529 postów
  • MiastoSZCZECIN

Napisano 03.02.2010 - |23:59|

Krótko i na temat - cały offtop o walorach tłumaczenia, dylematach słowotwórczych związanych z awatarem w napisach poleciał do kosza.
Od uwag co do napisów jest ten dział ---> Tłumaczenia tutaj proszę rozmawiać o fabule odcinka.
:)

Głupiec narzeka na ciemność , mędrzec zapala świecę.
Dużo ludzi nie wie, co z czasem robić. Czas nie ma z ludźmi tego kłopotu .

RIP BSG, Caprica
RIP Farscape
RIP Babylon 5
RIP SG-1, SG-A, SG-U
RIP SAAB, Firefly
RIP ST: TOS, TNG, DS9, VOY, ENT

#23 Dinsdale

Dinsdale

Starszy kapral

• Użytkownik
  • 317 postów

Napisano 04.02.2010 - |12:05|

A czemu nie poleciał offtop o tym czy BSG to majstersztyk i o tym czy SGU to porażka? Na to jest miejsce w tematach BSG i SGU.
A to czy Zoe można słusznie nazywać awatarem akurat dotyczy odcinka.

Rozmowa dotyczyła tłumaczenia i zastosowania w nim słowa awatar z odniesieniem do produkcji Camerona. A na to nie ma miejsca w tym temacie lub ewentualnie jest ale we wskazanym przeze mnie dziale.
A Zoe z tego co pamiętam to sam Daniel nazywa awatarem więc w czym problem ? Z tego się wzięło kilka następnych zbędnych postów odnośnie tłumaczenia.

A na offtopy pozwalamy tu dosyć często co widać w różnych tematach ale w granicach rozsądku a ten tutaj z awatarem je zaczął przekraczać.
<_<
//biku

Użytkownik biku1 edytował ten post 04.02.2010 - |12:46|

• 0

#24 Ogrodnik

Ogrodnik

Starszy sierżant sztabowy

• VIP
  • 1 311 postów
  • MiastoPcim Dolny

Napisano 05.02.2010 - |23:41|

dałem 9pkt 8pkt /troche przesadziłem/, bo mi się podobało. Nastrój mi odpowiada. Dziwny serial, ale cos w nim jest na tyle ciekawego , ze odcinek przelecial bez patrzenia na zegarek.

Nie mam pojęcia, co się będzie działo w filmie dalej, rozumiem że Zoe to protoplastka tosterów i w ogole "skad sie wziely te cholerne roboty".

Od czasu pilota serial ma u mnie kredyt zaufania. Na razie jest ok.

Użytkownik Ogrodnik edytował ten post 06.02.2010 - |07:29|

• 0
Dołączona grafika

#25 Tom_Logan

Tom_Logan

Starszy chorąży sztabowy

• Użytkownik
  • 2 005 postów
  • MiastoGdynia

Napisano 09.02.2010 - |22:33|

Dziwnie się to ogląda. Obawiam się że potrzeba będzie trochę czasu na rozkręcenie akcji. Drugi odcinek liznął ją jedynie koniuszkiem języka. Z jednej strony to nawet dobrze może się z niego zrobić naprawdę fajny serial. Oby tylko nie zaczęli wstawiać zapychaczy i będzie wszystko dobrze.

@valis. Ja jestem gotów się niezgodzić z tym że Caprica to rekompensata za BSG. Bo niby pod jakim względem? Obydwie serie są jak ogień i woda. Gdybym patrzył na niego tylko pod pryzmatem BSG to nie wiem czy wyniósłbym jakąkolwiek przyjemność z oglądania.
  • 0
don't try

#26 xetnoinu

xetnoinu

Sierżant sztabowy

• VIP
  • 1 185 postów
  • MiastoPraga, a za rzeką Warszawa

Napisano 15.03.2010 - |14:24|

10/10

Bardzo dobry odcinek. Po pilocie można było sądzić, że za dużo i za szybko zostało pokazane w kwestii cylonów i serial ma małe pole do popisu. Okazuje się jednak, że mamy tu do czynienia z całą menażerią postaci i wątków i będzie co pokazać.

Bardzo zgrabnie wprowadzane są wątki i osoby. Wujek i jego podejście do bratanka rewelacyjne. Szkoda tylko że aktorstwo młodego Adamy jest na poziome kłody drewna. Ma taaaaaką jazdę z wujem, wagary, rozpirducha sklepu, areszcik a on co - twarz kłody drewna taka sama przed jak i po wypadzie na miasto z wujaszkiem. No normalnemu chłopakowi to by taakie gały wyszły i byłby taki naspidowany a tu nic- aktorstwo zero!

Bardzo interesująco było pokazane odnajdywanie się Zoe w blaszaku - tu można przymknąć oko na scenariuszowe niedoróbki. Jak Apanowicz weszła (ok Zoe dała jej dostęp), ale rozwalenie łóżka i że nikt tego nie zauważy i się nie zastanowi i sam transport tak drogiego sprzętu tajnego i wojskowego przez dwu laborantów to takie "naciągane" były. Ale uświęcały cel- kameralne pokazanie dramatu Zoe - co się udało z nawiązką.

Końcówka z impulsywnym zachowaniem mamuśki - fantastycznie pokazana. Z tą kobietą będą jeszcze przejścia:) i mąż będzie się z nia miał.... :)

Odcinek bardzo udany.

Użytkownik xetnoinu edytował ten post 15.03.2010 - |14:27|

• 0

Zapraszam http://trek.pl/discord

Wbijajcie :) 

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych