Odcinek 011 - S01E11 - Space
Napisano 03.04.2010 - |14:15|
Napisano 03.04.2010 - |14:37|
Napisano 03.04.2010 - |14:42|
Logon jak to jak? Osłona załatwi za nich sprawę. W Air chodziło o to, że w drugim promie osłona była nie sprawna i dlatego powietrze uciekało.
Jak dobrze panmietam wypowiedz Rush'a to "Pole nie zostało stworzone do trzymania powietrza. Nie możemy już go wzmocnić bo działa na pełnych obrotach". Osłona należała do całego statku nie do promu, promy włączając swoją po uruchomieniu ich.
Napisano 03.04.2010 - |15:11|
Nie wiem czy to spoiler czy nie więc ukryłem powyższy tekst.
Odcinek zasłużył na 9. Troszkę przynudzali pod koniec, ale całość jak najbardziej na +.
Wreszcie obcy którzy nie mówią po angielsku.
Napisano 03.04.2010 - |16:45|
Wreszcie obcy którzy nie mówią po angielsku.
Taaak nareszcie
Całkiem niezły ten odcinek, transfer na statek obcych i zaskoczenie Young'a. A później całkiem niezła walka w przestrzeni, nawet tym niezgrabnym promem wyrządzili trochę szkód.
Okręt obcych wygląda bardziej zgrabnie pancernie niż delikatne Destiny z całą masą antenek i nadbudówek
Ciekaw jestem tylko dokąd uciekli po ostrzale Destiny, a to że wrócą jest więcej niż pewne...
No i sami obcy wyglądają nawet interesujaco, niebieskie oczy, półprzeźroczysta skóra i pełne uzębienie prawie jak i Piranii
co do tego że obcy nie znają zastosowania kamieni jestem w stanie się zgodzić, kiedy Rush czyta w myślach obcego jest przebłysk jak ten, trzyma kamień ze 'zdziwieniem'.
Napisano 03.04.2010 - |17:22|
Moim zdaniem te "ich" panele były łudząco podobne jak na Destiny tyle że więcej światła i na niebiesko.SGU powróciło w dobrym stylu. Zawiodłem się jednak kosmitami. Moje obawy sprawdziły się i pierwszy kontakt to 'surrender' i atak na Destiny. Trochę szkoda. Miałem nadzieję na jakieś głębsze rozwiązanie sprawy kosmitów. Tego, że kosmici nie przygotowali się na to że Young ponownie przejmie ciało obcego bym się nie czepiał. Niby jak mogli się na to przygotować. Poza tym jak ktoś pisał obcy mógł się nie pochwalić kolegom o tym zajściu. Poza tym wygląd statku obcych trochę mnie zawiódł. Porównanie do krowy było całkiem na miejscu. Chociaż po samym statku i jego wnętrzach można by stwierdzić, że nie są oni specjalnie rozwinięci technologicznie. No ale zobaczymy co będzie dalej.
Poza tym wnętrze danego poziomu to tak jakby się poruszali po Destiny.
Napisano 03.04.2010 - |19:08|
ps. nowi obcy mieli być ... a są kopią asgard ciut wyżsi i pigmentu im zabrakło ....
Napisano 03.04.2010 - |19:51|
No podszedłem to tego ucinka na świeżo nawet zrobiłem maraton z SG1, SGA i SGI ( ) i się zawiodłem, bo z zapowiedzi słyszałem o nowej jakości a dostałem jedną z najnudniejszych bitew między dwoma statkami. A ostatnie parę minut ... Ten serial wygląda jakby z 4 ekipy pisały scenariusze na podstawie tych samych bohaterów a potem ktoś to skleja i nie za bardzo mu wychodzi.
ps. nowi obcy mieli być ... a są kopią asgard ciut wyżsi i pigmentu im zabrakło ....
Muhaha xD nie wiem gdzie Ty widzisz podobieństwo miedzy obcymi a asgardami. Jeśli tak jest to pewnie widzisz również, że murzyn i chińczyk są TACY SAMI. Równie dobrze możesz powiedzieć ze obcy wyglądają jak ludzie, to samo tyczy się asgardow.
Myślałeś, że co odcinek będą epickie bitwy te podobne chociaż do bitwy jak antarktyda, czy Atlantyda pod koniec 1 sezonu? Bitwa była świetna. Było widać w niej realność, jak to stary prom się porusza.
Napisano 03.04.2010 - |19:58|
Świetna animacja głowy obcego, widok obcych na ich własnym statku trochę gorszy (inne oświetlenie albo protsze modele?).
Użytkownik Magnes edytował ten post 03.04.2010 - |19:59|
Napisano 03.04.2010 - |21:12|
Zupełnie nie rozumiem, dlaczego to jest wada. Czy zawsze trzeba walczyć z Borg?Minus taki, że nie wyglądają na razie na zbyt powernych, ale może urosną w siłę.
Napisano 03.04.2010 - |21:23|
Napisano 03.04.2010 - |21:25|
Niestety nie daje mi on ŻADNYCH nadziei na to, że bedzie lepiej - potwierdza tylko, że ten odcinek był na "odpier!@cie się - macie swoich kosmitów i dajcie mi kur@a spokój na jakiś czas".
Design obcych - bardzo wtórny i dziwny jak na głównego wroga, bo w całości zbudowany komputerowo - domyslam się więc ze to nie bedzie głowny wróg a jedynie bardzo epizodyczny - pojawiac się będą tak jak asgardzi.
Kilka scen wciąż nam daje znać że to jest telenowela....
walka azjatki z szefem na słowa - nudna polityczna walka o włądze.
Końćowa scena jak zobaczył blondynke z innym...
i jeszcze ta denna amerykańska piosnka na końcu - dobrze chociaż, że nie śpiewała jej Celine Dion.
I PO RAZU KOLEJNY....w serialu o gwiezdnych wrotach nawet ANI RAZU NIE WSPOMNIELI O GWIEZDNYCH WROTACH - to chyba pierwszy taki odcinek w historii świata SG (pomijając te wszystkie odcinki "dla jaj").
ble............
Napisano 03.04.2010 - |21:37|
Nie spodziewałem się, że Rush wróci w ten sposób, choć trochę się spodziewałem, że długo bez niego nie wytrzymają.
Obcy tacy jacyś nijacy trochę, ta walka z nimi też tak jakoś trochę nieskładna, czegoś tam brakowało.
Aczkolwiek odcinek dobry, u mnie zasłużył na 8,5.
R.I.P. StarGate
TauriCon still alive
Napisano 03.04.2010 - |22:17|
A [beeep] nie wspomnieli, a badanie planety przed pojawieniem się obcych?I PO RAZU KOLEJNY....w serialu o gwiezdnych wrotach nawet ANI RAZU NIE WSPOMNIELI O GWIEZDNYCH WROTACH - to chyba pierwszy taki odcinek w historii świata SG (pomijając te wszystkie odcinki "dla jaj").
Bitwa była fajna, ale tylko ona. A poza tym Destiny jest dziurawiona jak ser szwajcarski, a jak wiemy, osłony są kiepskie w tych sprawach...
Ps. Obcy znają angielski, cóż za szok. a tak nie dawno gdzieś twierdzono, że nie będzie sposoby by się z nimi porozumieć...
Napisano 03.04.2010 - |22:31|
Złapali Rush'a i wysondowali mu łepetynę. Nie wypowiadają się na tyle kwieciście, żeby mi to przeszkadzało.Ps. Obcy znają angielski, cóż za szok. a tak nie dawno gdzieś twierdzono, że nie będzie sposoby by się z nimi porozumieć...
@Blasi
Kto powiedział, że to ufoki to będzie GŁÓWNY WRÓG? Kto powiedział, że w ogóle będzie jakiś główny wróg? I że musi być. Jak na razie, to te marne ufole całkiem sporo namieszały wśród załogi - wygląda na to, że staną się katalizatorem sporego przewrotu w strukturze władzy. Jakby były supermegapowerne, to byłoby narzekanie, że za kilka odcinków będą padać po jednym strzale.
Najsympatyczniejsze jest to, że jak na razie nie wiemy o nich nic, więc ma to wszystko szansę stać się w miarę ciekawe.
Że design obcych prymitywny, nie jestem w stanie się zgodzić. Humanoidalność mi nie przeszkadza - łatwa do przełknięcia przy założeniu pewnych podstawowych zasad ewolucji, podobnie zresztą jak różne ich inne atrybuty, np. zęby. Jakoś trudno mi jest sobie wyobrazić, żeby do stanu w którym inteligencja pozwala na loty FTL mogły dojść stworzenia, których jedynym problemem jest znaleźć następną kępkę trawy. To muszą być albo drapieżcy, albo wszystkożery żyjące we w miarę zróżnicowanym środowisku, gdzie będą mogły zrobić użytek ze swojego mózgu. Dalej więc idzie presja ewolucyjna na duży mózg, czterokończynowość, potem dwunożność... W efekcie powstaje coś mniej więcej humanoidalnego.
Pewnie będziecie mnie chcieli bić, ale trójnożne stworzenie, jak 8472 raczej nie miałoby większych możliwości się rozwinąć. Trudno sobie wyobrazić sytuację, kiedy warunki nie promują lateralizacji u drapieżników, a z lateralizacją przychodzi symetria. Oczywiście można spekulować, że 8472 miało kiedyś 4 nogi, ale jedna z nich uległa inwolucji. Tylko nie przychodzą mi do głowy żadne czynniki, które mogłyby wywoływać presję ewolucyjną w tym kierunku (No dobra, jest możliwe, że jedna z nóg mogła się przekształcić w jakiś inny organ. Tylko pytanie po co...). Więc dalej pozostają czworonogi i dwunogi... Nuda w tym wszechświecie...
Użytkownik graffi edytował ten post 03.04.2010 - |22:58|
Napisano 03.04.2010 - |22:53|
Ogólnie odcinek na +, powiedzmy 8/10.
Napisano 03.04.2010 - |23:00|
Napisano 03.04.2010 - |23:28|
Jako minus należy zaliczyć to co już ktoś wspominał, ziemska atmosfera na obcym statku, no chyba że ktoś potrafi dobrze uzasadnić, dlaczego tylko prymitywne istoty mogą być beztlenowe.
Natomiast nie rozumiem osób które twierdzą, że "statek obcych nie dał rady Destiny". Obcym nie chodzi o zniszczenie Destiny, tego nigdy nie było w planie, chcą przejąć technologie jak twierdzi Rush. Do tego można zauważyć jaką ciekawą technologie obcy zastosowali do porażenia pasażerów Destiny tak aby nie zniszczyć samego statku.
9/10
Użytkownik Dinsdale edytował ten post 03.04.2010 - |23:29|
Napisano 03.04.2010 - |23:31|
SGU sili się na realizm - tu jest ok - ale cała reszta nie pasuje do tego niby realizmu.
Sam sposób ucieczki RUSHA (chociaz danie w morde ufokowi bylo fajne) bylo porpostu śmieszne.
Sgu robi sie ciekawym doswiadczeniem socjologicznym o tym jak to ludzie sobie wymyslają coś na podstawie szczątkowych obrazów "a moze to , a moze ten jest tym, a moze kamienie są takie, a może obcy chcieli tamto" tłumacząć sobie coś czego faktycznie nie ma, nie widać i nie sposób się domyśleć. Czy jakiekolwiek przewidywania Wasza sie w ogole sprawdziły??
To nie wy jestescie od pisania tego scenariusza tylko ekipa SGU!
A do tej pory - po 11 odcinkach nie wiemy NIC NOWEGO
bo co wiemy? wemy coś wiecej o Destiny? Wiemy coś więcej o kamieniach? teraz wkroczyły ufoki - wiemy o nich cokolwiek oprócz tego że są roztrzepaną ekipą siuśmajtków? Ile mamy czekać na jakiekolwiek odpowiedzi? 11 x 40 minut - tyle już czekam i [beeep]! wiem tlyko kto na kogo leci i z kim ma romans a kto kogo nie lubi.
Napisano 03.04.2010 - |23:42|
Serial pobudza do spekulacji - co za zbrodnia. Poza tym, w tym akurat przoduje Lost. SGU pałeczki pierwszeństwa na tym polu mu nie odbierze.Sgu robi sie ciekawym doswiadczeniem socjologicznym o tym jak to ludzie sobie wymyslają coś na podstawie szczątkowych obrazów "a moze to , a moze ten jest tym, a moze kamienie są takie, a może obcy chcieli tamto" tłumacząć sobie coś czego faktycznie nie ma
No to jeszcze nic takiego Po pięciu sezonach możemy się martwić.A do tej pory - po 11 odcinkach nie wiemy NIC NOWEGO
Użytkownik Dinsdale edytował ten post 03.04.2010 - |23:42|
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych