Skocz do zawartości

Zdjęcie

Wykorzystanie "nowych" technologii z SGU

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
25 odpowiedzi w tym temacie

#21 psjodko

psjodko

TIME LORD

• Moderator
  • 2 337 postów
  • MiastoLeżajsk

Napisano 28.10.2009 - |12:47|

Akurat ta ładowarka spełnia podobne cele co "prysznice" na Destiny - wyjaśnia czemu w połowie serii jeszcze latarki będą działać. Rozwiązanie proste i eleganckie i bez większego znaczenia dla fabuły.

Ale dowodzi dbałości o szczegóły.
Podobnie jak rzucone mimochodem w pierwszym albo drugim odcinku, że znaleźli WC na Destiny :)

Użytkownik psjodko edytował ten post 28.10.2009 - |12:48|

::. GRUPA TARDIS .::

#22 Obi

Obi

Moderator

• Moderator
  • 3 264 postów
  • MiastoWawa

Napisano 28.10.2009 - |14:02|

Czytam i się zastanawiam , jak to jest - przez 10 sezonów SG1 i 5 sezonów SGA nie przeszkadzało prawie że wcale podłączanie się do komputerów poprzez USB , czy nawet za pomocą zwykłych kabli ( początkowe sezony SG1 - połączenie pomiędzy kryształami a PC ).
A teraz co poniektórych razi ładowanie baterii w latarce - które jest wysoce realne .
Pierwszy przykład - ładowanie akumulatora samochodowego - prosta bateria - wiem że w obecnych prostownikach rzadko kiedy się spotyka pokrętło amperomierza , ale straszę mają -
proste doświadczenie - jeżeli masz ustawione niskie natężenie prądu , akumulator ładuje się około 8 godzin . Starczy aby tylko natężenie podciągnąć na maksa i czas ładowania spada do 2h - wiem długo - ale już ładuje się 25% normalnego czasu .
Przykład drugi - jak byłem nieco młodszy , miałem niesamowity pociąg do dziwnych eksperymentów , no i kiedyś będąc u rodziny , po tym jak mi się rozładowały akumulatorki w walkmanie , kombinowałem z bratem jak je podładować , no i wpadliśmy na dobry pomysł.
W trosce o swoje bezpieczeństwo proszę aby nikt nie próbował powtarzać "doświadczeń"
Otóż wzięliśmy prostownik, z którego wymontowaliśmy układ prostujący i bezpośrednio poprzez układ ładowaliśmy akumulatorki,podłączając na 10-15 sekund - co prawda po takim naładowaniu starczały raptem na godzinę , ale kogo to obchodziło . Skończyło się po dwóch dniach , kiedy trzymaliśmy trochę za długo i wywaliło akumulator i korki w diabły.
W trosce o swoje bezpieczeństwo proszę aby nikt nie próbował powtarzać "doświadczeń"
Tutaj może być tak samo, tylko że większe napięcie i natężenie prądu .
Dołączona grafika
Dołączona grafika

#23 captein morgan

captein morgan

Szeregowy

• Użytkownik
  • 70 postów
  • MiastoWrocław

Napisano 29.10.2009 - |05:33|

czyli jak na razie z nowych technologi mamy - prysznic (można porównać do czyszczenia chemicznego), latające kamery, napęd nad-świetlny w normalnej przestrzeni, ciekawe co utrzymało w kupie statek przy przelocie przez gwiazdę a ładowarkę można sobie odpuścić jako ciekawostkę a nic więcej
  • 0

#24 xetnoinu

xetnoinu

Sierżant sztabowy

• VIP
  • 1 185 postów
  • MiastoPraga, a za rzeką Warszawa

Napisano 29.10.2009 - |23:36|

no i oczywiście cudowne filtry powietrza na Przeznaczeniu :)
  • 0

Zapraszam http://trek.pl/discord

Wbijajcie :) 

#25 captein morgan

captein morgan

Szeregowy

• Użytkownik
  • 70 postów
  • MiastoWrocław

Napisano 30.10.2009 - |06:23|

no i oczywiście cudowne filtry powietrza na Przeznaczeniu :)

tu bym się kłócił, filtry węglowe zastosował już Verne w Podróży na księżyc a kiedy to było (czyżby pradawny strapił na ziemię ?) :lol:
  • 0

#26 xetnoinu

xetnoinu

Sierżant sztabowy

• VIP
  • 1 185 postów
  • MiastoPraga, a za rzeką Warszawa

Napisano 30.10.2009 - |12:13|

Verne ... czyżby pradawny strapił na ziemię ?) :lol:

Ewidentnie zstąpił :lol: i czekam na odcinek z nim ;), bo po tylu wikingo, egipsko, grecko - podobnych społecznościach taaaaki spec od wynalazków bardzo by się przydał :)

Użytkownik xetnoinu edytował ten post 30.10.2009 - |12:14|

• 0

Zapraszam http://trek.pl/discord

Wbijajcie :) 

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych