Jak już ktoś pisał - przede wszystkim brakuje mi/nam odcinków
Oczywiście wróg się pokarze prędzej czy później.
Mam nadzieję, że później. I że będzie na "granicy poznawalności".
To znaczy, że przez wiele odcinków będziemy jedynie wiedzieć, że on jest.
I bardzo długo będziemy zbierać jakieś strzępy informacji i próbować składać je i kombinować
kim/czym jest i jak działa i jaki jest jego cel. Że przez wiele sezonów go nie zobaczymy
(co najwyżej jakieś pozostałości ruin a w oddali jakieś poruszające się cienie lub statki).
Zresztą Destiny na samą "wieść" o wrogu może np. automatycznie przechodzić w tryb ucieczki.
To jest jedyny motyw, który może współczesnego widza dłużej utrzymać przy tym serialu.
Samo poznawanie kolejnych planet lub pomieszczeń na statku mnie przy serialu utrzyma
ale widzów (a zwłaszcza reklamodawców) na pewno nie.
Witam
Czyli poznawać wroga tak, jak poznawaliśmy Pradawnych. Oj .....coś mi się widzi, że zabrakłoby cierpliwości dzisiejszym telemaniakom mierzonym w amerykańskich badaniach oglądalności (które to niestety nie uwzględniają nas! są zaniżone) i które to są podstawą do kasowania porządnych seriali s-f.
Myślę, że wróg lub jego świadectwa już są. Statek jest pokiereszowany. Chyba od ataku. Wydawało mi się, że na jakiś ścianach była krew. Statek jest cenny. Zbiera dane o wrotach, planetach, napotkanych po drodze problemach. Jest naukowo niezwylke cennym kąskiem. Więc myślę, że coś go tam goni po tych galaktykach. Szczególnie, że wcześniej były statki montażowe wrót, więc ewentualni obcy-tubylcy spodziewali się jakiejś ekspedycji od "tych" od wrót.
Czyli można idąc dalej w hipotezy uznać, że nawet już na statku mogą być jacyś obcy, schowani w fazie itp., lub zamknięci przez autopilota w jakimś brygu, zabezpieczeni w stazie itp itd.
Wróg wewnętrzny i tarcia w grupie to będą na 100%, bo to już jest zapowiedziane przez reakcje niektórych bohaterów.
Podsumowując, istotne świadectwo "obcego" to myślę, że zasygnalizują nam już mimo tytułów w 3, 4 odcinku. No z jakiejś przyczyny Przeznaczenie jest takie poobijane.
Pozdrawiam
Użytkownik xetnoinu edytował ten post 08.10.2009 - |12:51|