Napisano 03.10.2009 - |13:33|
Oglądałem wszystkie odcinki SG-1 i SGA i po obejrzeniu pilota SGU stwierdzam, że to będzie całkiem inny serial od tamtych dwóch. Spodobał mi się spór o dowództwo. Rush uważa, że to on powinien dowodzić na statku, odmienne zdanie mają delegaci IOA, no i jeszcze dochodzą wojskowi, którzy mają jeszcze inny pomysł na dowództwo.
Druga rzecz, o której nawet by nie pomyślano w poprzednich serialach, to sytuacja, gdy znajdują miejsce przez które ucieka powietrze ze statku i okazuje się, że drzwi można zamknąć tylko od wewnątrz. Pada pytanie, kto ma to zrobić, czyli innymi słowy kto powinien popełnić samobójstwo. Mam nadzieję, że takich sytuacji będzie więcej. Problemów, które można rozwiązać tylko w sposób wątpliwy moralnie, bądź które spowodują tarcia między bohaterami serialu.
Niestety jedna rzecz mi się nie spodobała. Mówię tu o walce USS Hammond z Hatakami. Zastanawiam się, czemu Hammond nie zniszczył statków wroga za pomocą broni Asgardu. Przecież rozwalaliśmy już większe i silniejsze statki niż Hataki. Szkoda, że nie powiedzieli, że np. Przymierze Lucjan podrasowało broń i osłony swoich statków, tak, że są w stanie dorównać naszym, lub też nie wytłumaczono, dlaczego nie możemy ich po prostu zestrzelić używając głównej broni.
Oglądając pilot widać, że zmodyfikowano i unowocześniono ujęcia przedstawiające Hataki w akcji np. scena, gdy Hataki zaczynają strzelać.
Mam nadzieję, że klimat serialu zostanie utrzymany na tym poziomie, tzn. nie będziemy już pod koniec tego sezonu podpinać urządzeń Pradawnych w stylu retro do naszych laptopów za pomocą Universal Space Bus. Wolałbym, każde odkrycie związane ze statkiem Destiny wymagało długich badań, spektakularnych porażek i niekiedy ofiar w ludziach. Niech pokażą nasze problemy z zaopatrzeniem, brak leków, komputerów, sprzętu medycznego (tak jak w pilocie), brak wszelkiego rodzaju gadżetów znalezionych w misjach pozaziemskich. Niech pokażą sytuację, gdzie każdy jeden nabój wart jest wszystkich skarbów jakie posiadają i stanowi o żyć albo nie żyć dla uczestników tej wyprawy. Jeśli tak będzie, to może być fajnie.