Skocz do zawartości

Zdjęcie

Odcinki 078-079 - S04E21-E22 - Rate of Exchange/Killing Your Number

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
43 odpowiedzi w tym temacie

Ankieta: Ocena odcinków (52 użytkowników oddało głos)

Rate of Exchange

1. 10 (4 głosów [9.52%])

Procent z głosów: 9.52%

2. 9,5 (4 głosów [9.52%])

Procent z głosów: 9.52%

3. 9 (11 głosów [26.19%])

Procent z głosów: 26.19%

4. 8,5 (1 głosów [2.38%])

Procent z głosów: 2.38%

5. 8 (3 głosów [7.14%])

Procent z głosów: 7.14%

6. 7,5 (1 głosów [2.38%])

7. 7 (3 głosów [7.14%])

8. 6,5 (1 głosów [2.38%])

9. 6 (3 głosów [7.14%])

10. 5,5 (2 głosów [4.76%])

Procent z głosów: 4.76%

11. 5 (5 głosów [11.90%])

Procent z głosów: 11.90%

12. 4,5 (1 głosów [2.38%])

13. 4 (0 głosów [0.00%])

Procent z głosów: 0.00%

14. 3,5 (2 głosów [4.76%])

15. 3 (0 głosów [0.00%])

16. 2,5 (0 głosów [0.00%])

17. 2 (1 głosów [2.38%])

18. 1,5 (0 głosów [0.00%])

19. 1 (0 głosów [0.00%])

Killing Your Number

1. 10 (10 głosów [23.81%])

Procent z głosów: 23.81%

2. 9,5 (3 głosów [7.14%])

3. 9 (7 głosów [16.67%])

Procent z głosów: 16.67%

4. 8,5 (2 głosów [4.76%])

5. 8 (5 głosów [11.90%])

Procent z głosów: 11.90%

6. 7,5 (0 głosów [0.00%])

7. 7 (2 głosów [4.76%])

8. 6,5 (0 głosów [0.00%])

9. 6 (1 głosów [2.38%])

10. 5,5 (1 głosów [2.38%])

11. 5 (7 głosów [16.67%])

Procent z głosów: 16.67%

12. 4,5 (0 głosów [0.00%])

13. 4 (0 głosów [0.00%])

14. 3,5 (2 głosów [4.76%])

15. 3 (0 głosów [0.00%])

16. 2,5 (0 głosów [0.00%])

17. 2 (2 głosów [4.76%])

18. 1,5 (0 głosów [0.00%])

19. 1 (0 głosów [0.00%])

Głosuj Goście nie mogą oddawać głosów

#21 biku1

biku1

BSG FREAK

• Moderator
  • 6 528 postów
  • MiastoSZCZECIN

Napisano 16.05.2009 - |21:37|

Tutaj macie taki bardzo ogólne streszczenie tych bonusowych odcinkow:
http://pl.wikipedia....

Wiesz to :
-- 4x23 The Old Ball and Chain (The Final Break)
Spoiler

-- 4x24 Free (The Final Break)
Spoiler

Jest już z deka nieaktualne.
Bo Michael nie żyje, ślub już pewnie dawno wzięli, wszyscy zostali uniewinnieni więc skąd to aresztowanie, generał się lekko spiekł ;) itd itp
Ta cała fabuła jest pewnie spisana jakiś czas temu zanim jeszcze dokładnie umieścili to co umieścili w odcinku 22. A do tego wygląda na mały wstęp do spinoffu kobiecego PB. ;)
Ale przyznam ,że jak się nie mylę to w odcinku 21 mamy w czołówce nazwisko aktorki grającej Gretchen i się zdziwiłem, że jej nie było w odcinku.

Użytkownik biku1 edytował ten post 16.05.2009 - |21:48|

Głupiec narzeka na ciemność , mędrzec zapala świecę.
Dużo ludzi nie wie, co z czasem robić. Czas nie ma z ludźmi tego kłopotu .

RIP BSG, Caprica
RIP Farscape
RIP Babylon 5
RIP SG-1, SG-A, SG-U
RIP SAAB, Firefly
RIP ST: TOS, TNG, DS9, VOY, ENT

#22 Gość_Lowrey23_*

Gość_Lowrey23_*
  • Gość

Napisano 16.05.2009 - |21:44|

Wiesz to :
-- 4x23 The Old Ball and Chain (The Final Break)

Spoiler

-- 4x24 Free (The Final Break)
Spoiler

Jest już z deka nieaktualne.
Bo Michael nie żyje, ślub już pewnie dawno wzięli, wszyscy zostali uniewinnieni więc skąd to aresztowanie, generał się lekko spiekł ;) itd itp
Ta cała fabuła jest pewnie spisana jakiś czas temu zanim jeszcze dokładnie umieścili to co umieścili w odcinku 22. A do tego wygląda na mały wstęp do spinoffu kobiecego PB. ;)
Ale przyznam ,że jak się nie mylę to w odcinku 21 mamy w czołówce nazwisko aktorki grającej Gretchen i się zdziwiłem, że jej nie było w odcinku.

biku1 powinnieneś użyć tagów spoiler ;/

akcja będzię się działa
Spoiler

EDIT:

sZakOOu. Widzę, że jako jeden z nielicznych na tym forum potrafiłeś obiektywnie i sensownie się wypowiedzieć na temat finału, a inni niestety byli trochę zaślepieni zbyt krytycznym podejściem do finałowych odcinków... przy czym w większości się mylą, ale jakoś nie potrafią się do tego przyznać.

Użytkownik Lowrey23 edytował ten post 16.05.2009 - |21:56|

• 0

#23 biku1

biku1

BSG FREAK

• Moderator
  • 6 528 postów
  • MiastoSZCZECIN

Napisano 16.05.2009 - |21:47|

biku1 powinnieneś użyć tagów spoiler ;/

akcja będzię się działa

Spoiler

Wybacz ale napisałem ,że ta fabuła się już kupy nie trzyma i jest zdezaktualizowana.

ps. ale na wszelki wypadek spoilerofobom dam tagi. :)

Użytkownik biku1 edytował ten post 16.05.2009 - |21:48|

RIP BSG, Caprica
RIP Farscape
RIP Babylon 5
RIP SG-1, SG-A, SG-U
RIP SAAB, Firefly

#24 MisIIek

MisIIek

Szeregowy

• Użytkownik
  • 40 postów

Napisano 16.05.2009 - |22:42|

kurde aż na końcu sie popłakałem :D. Ostatnie pare minut rekompensuje troche słabszy ( w moim przekonaniu ) ten ostatni sezon.
Śmierć Michaela myśle ze mimo wszystko jest dobrym zakończeniem.
Ironia losa z Selfem...skończył jak żona...
Teddy w swoim świecie...i ładne nawiązanie do jego niespełnionego marzenia - GATE
Ciekawe czemu C-note na rocznicy śmierci się nie pojawił ? aczkolwiek jego brak w ostatniej scenie nie raził.
General sempre paratus -trafne ostatnie słowa
No nic Goodbye Prison...
  • 0
Były użytkownik Michał od prawie trzech lat nie mogę się zalogować...

#25 Vodkaa

Vodkaa

Szeregowy

• Użytkownik
  • 15 postów
  • MiastoEuDeZet

Napisano 16.05.2009 - |22:52|

Rana Michaela raz po jednej raz po drugiej stronie była cóż... niespodziewana ;)
Ogólnie odcinki dobre, koniec dobry...
Śmierć Michaela i nastrojowa muzyka, no ach :D Tak właśnie miał się skończyć ten serial - przewidziałam to już w trakcie emitowania pierwszej serii PB. KOBIECA INTUICJA...
Dobry koniec, naprawdę się nie spodziewałam :)
Nie będę się doszukiwać nie dociągnięć.. Podobało mi się
  • 0

#26 Myszaqu

Myszaqu

Starszy kapral

• Użytkownik
  • 300 postów

Napisano 16.05.2009 - |23:43|

Ta końcówka, to chyba na prośby fanów żeby wreszcie zakończyć męki raz na zawsze. Bo sensu poza dozą ckliwości nie widzę.

Pierwsza połowa finału 7/10, druga 5/10

Muszę powtórzyć pierwszy sezon żeby poprawić wspomnienia po całości :P

Użytkownik Myszaqu edytował ten post 16.05.2009 - |23:43|

• 0

#27 biku1

biku1

BSG FREAK

• Moderator
  • 6 528 postów
  • MiastoSZCZECIN

Napisano 17.05.2009 - |09:14|

Tak ma wyglądać okładka Prison Break: The Final Break "filmu" który wyjdzie 21 czerwca.
A będą to zmontowane w jeden długi dwa ostatnie epizody albo bo jest to dziwnie ujęte jednak dwa dodatkowe epizody rozgrywające się po finale jaki widzieliśmy w serialu : "......The last two episodes of Prison Break will be presented as a feature-length story exclusively on DVD and Blu-ray Disc and they see the story pick up some time after the broadcast series finale..." ---> http://www.dvdtimes....bd-in-july.html

Dołączona grafika

Teraz ciekawe czy to ma być faktycznie ten zapowiadany "film po serialu" czy też nadal myślą o czymś innym i pociągną to trochę dalej niż to co widzieliśmy w końcówce serialu "po latach".
Bo miał on być rzekomo dołożony do wydania na płytach sezonu 4 tyle, że płyta 6 sezonu 4 PB prezentuje się tak :

Dołączona grafika

Użytkownik biku1 edytował ten post 17.05.2009 - |09:45|

RIP BSG, Caprica
RIP Farscape
RIP Babylon 5
RIP SG-1, SG-A, SG-U
RIP SAAB, Firefly

#28 Valorum

Valorum

Szeregowy

• Użytkownik
  • 35 postów

Napisano 17.05.2009 - |09:29|

Akcja filmu ma mieć miejsce kilka dni po uniewinnieniu - skoro pierwsza ucieczka z sezonu pierwszego nastąpiła w maju 2005 r., a Michael umarł jak wynika z nagrobka w listopadzie 2005 r. to długo sobie nie pożył. Natomiast scena na cmentarzu ma pewnie miejsce w czasie rzeczywistym, czyli w maju 2009 r., skoro według castingów syn Michaela ma mieć ok. 4 lat.
  • 0

#29 KaruzeL

KaruzeL

Szeregowy

• Email
  • 49 postów

Napisano 17.05.2009 - |09:32|

No to widze że to rodzinna tradycja wchodzenie do wiezienia i z niego uciekanie :P Tylko mamusia (Sara) nie była, wiec nie zdziwiłbym sie gdyby pojawiły sie nowe odcinki z majkelem juniorem uciekajacym z iezienia, oni to maja we krwi :P

A tak w ogole to czemu Sara ma iść do wiezienia za zabicie Krystyny ? Toż to było w obronie Majkela, zreszta zabiła chora psychicznie babe która chciała wywołać III wojne światową - medal powinna dostać, a nie wyrok :P
  • 0

#30 johnass

johnass

odznaczony Generał

• Moderator
  • 5 203 postów

Napisano 17.05.2009 - |10:05|

Tak ta wpadka z raz lewą raz z prawą ranną stroną Michaela to niezły bajzel. :lol: :P
Nawet przy podpisywaniu na końcu tego uniewinnienia to się trzymał za prawą stronę. LOL

Mnie normalnie ręce opadły (Michael, ręka umazana czerwoną farbą na piersi!), bo na finał całego serialu mogli się trochę wysilić.

Z Sucre też dali czadu:

Dołączona grafika
Dołączona grafika
Dołączona grafika

Ale kombinujecie jak koń pod górkę z tym guzem.
Przecież mógł mieć jakiś przerzut, mogło mu się to pojawić ponownie skoro to było genetycznie dziedziczne , do wyboru do koloru - nie jestem lekarzem - ale już lepsze widzieliśmy motywy w tym serialu.

Dokładnie, nikt nie powiedział, że po operacji wszystko będzie na pewno dobrze. Zresztą pod koniec była na tyle drażniąca sielankowa atmosfera, że śmierć Michaela, może trochę na siłę, moim zdaniem podratowała bezpłciowe zakończenie serialu.

sZakOOu. Widzę, że jako jeden z nielicznych na tym forum potrafiłeś obiektywnie i sensownie się wypowiedzieć na temat finału, a inni niestety byli trochę zaślepieni zbyt krytycznym podejściem do finałowych odcinków... przy czym w większości się mylą, ale jakoś nie potrafią się do tego przyznać.

A do czego większość nie potrafi się przyznać?
Czytając to, przypomniał mi się cytat z Dnia Świra: Moja jest tylko racja i to święta racja. Bo nawet jak jest twoja, to moja jest mojsza niż twojsza. Że właśnie moja racja jest racja najmojsza! ;)

Użytkownik johnass edytował ten post 17.05.2009 - |10:06|

#31 bishop

bishop

Szeregowy

• Użytkownik
  • 24 postów
  • MiastoRzeszów

Napisano 17.05.2009 - |10:11|

Poza tym Sara też podpisywała uwinnienie, podejżewam że z tego też ;) A co do zdezaktualizowania fabuły to biku1 nie masz racji, ponieważ jeżeli streszczenie tych odcinków jest prawdziwe to akcja będzie się toczyć po uwinnieniu a przed "4 lata później" :) Ponieważ rozgrywanie akcji kolejnych dwóch odcinków po finale nie ma sensu iż Michael nie żyje. No chyba że doznamy szoku - Michael żyje ? hahahaha

albo alternatywne zakończenie ...

Użytkownik bishop edytował ten post 17.05.2009 - |10:14|

• 0

#32 biku1

biku1

BSG FREAK

• Moderator
  • 6 528 postów
  • MiastoSZCZECIN

Napisano 17.05.2009 - |11:28|

A co do zdezaktualizowania fabuły to biku1 nie masz racji, ponieważ jeżeli streszczenie tych odcinków jest prawdziwe to akcja będzie się toczyć po uwinnieniu a przed "4 lata później" :) Ponieważ rozgrywanie akcji kolejnych dwóch odcinków po finale nie ma sensu iż Michael nie żyje. No chyba że doznamy szoku - Michael żyje ? hahahaha

albo alternatywne zakończenie ...

Może tak, może nie. :)
Fakt jest taki ,że to uwięzienie S. będzie naciągane i na siłę , a pomysł pewnie się zrodził jeszcze na początku tego sezonu albo i przed nim gdy studio nie wiedziało jak cienką oglądalność będzie miał ten sezon.
Tak albo alternatywna rzeczywistość. ;)

RIP BSG, Caprica
RIP Farscape
RIP Babylon 5
RIP SG-1, SG-A, SG-U
RIP SAAB, Firefly

#33 Gość_Lowrey23_*

Gość_Lowrey23_*
  • Gość

Napisano 17.05.2009 - |14:19|

Z Sucre też dali czadu:

Dołączona grafika
Dołączona grafika
Dołączona grafika

Śmiać mi się chce, jak zwracasz uwagę na to że Sucre kilka włosków przybyło na główce, normalnie ręce opadaja jak się czyta takie głupoty.

A do czego większość nie potrafi się przyznać?
Czytając to, przypomniał mi się cytat z Dnia Świra: Moja jest tylko racja i to święta racja. Bo nawet jak jest twoja, to moja jest mojsza niż twojsza. Że właśnie moja racja jest racja najmojsza! ;)

Przykłady masz wcześniej na pierwszej stronie. Poza tym jak ktoś krytykuję finał, to niech się choć troszeczke wyśili, bo zwrócenie uwagi na to, że Sucre ma łysą pałe lub nie i że Scofi raz trzyma się tu albo tam, to dla mnie żadne uzasadnienie, tylko trzepianie się na siłe... a końcówka od mniej więcej 19 odcinka stała na wysokim poziomie w przekroju całego sezonu !.

EDIT:

Gafa Scofiego, to rzeczywiście babol, ale z tym co podałeś nie mogę się zgodzić:-) 2-3 babole nie zaważą na świetnośći finału, bo stał na bardzo dobrym wysokim poziomie... tyle.

Użytkownik Lowrey23 edytował ten post 17.05.2009 - |14:28|

• 0

#34 johnass

johnass

odznaczony Generał

• Moderator
  • 5 203 postów

Napisano 17.05.2009 - |14:55|

Śmiać mi się chce, jak zwracasz uwagę na to że Sucre kilka włosków przybyło na główce, normalnie ręce opadaja jak się czyta takie głupoty.

To się śmiej - śmiech to zdrowie.

Przykłady masz wcześniej na pierwszej stronie. Poza tym jak ktoś krytykuję finał, to niech się choć troszeczke wyśili, bo zwrócenie uwagi na to, że Sucre ma łysą pałe lub nie i że Scofi raz trzyma się tu albo tam, to dla mnie żadne uzasadnienie, tylko trzepianie się na siłe... a końcówka od mniej więcej 19 odcinka stała na wysokim poziomie w przekroju całego sezonu !.

EDIT:

Gafa Scofiego, to rzeczywiście babol, ale z tym co podałeś nie mogę się zgodzić:-) 2-3 babole nie zaważą na świetnośći finału, bo stał na bardzo dobrym wysokim poziomie... tyle.

Bo to nie było uzasadnienie. Fotki z Sucre dałem bardziej jako ciekawostkę, a gafa z Michaelem faktycznie popsuła mi trochę i tak słaby finał. To są błędy czysto techniczne, których nie wypada popełniać w finale całego serialu - chociaż od tej strony powinien być dopracowany. Zresztą gdyby to były jedyne mankamenty finału, a reszta była genialna, pewnie nie zwróciłbym na to uwagi albo puścił w niepamięć.
Jeśli chodzi o fabułę, to zupełnie inna historia, ale nie ma sensu się produkować (zresztą i tak sporo napisali na ten temat Freeman i biku), bo widzę, że skoro Tobie podobała się końcówka serialu, to nie można uważać inaczej. Jednak ośmielę się mieć inne zdanie, ale jednoczenie nie narzucam Ci swojej opinii. Ja się zawiodłem, Ty jesteś wniebowzięty i ok, mnie to nie przeszkadza, tylko nie kapuję, po co takie teksty... De gustibus non est disputandum.

#35 pancor

pancor

Starszy plutonowy

• Użytkownik
  • 518 postów
  • MiastoMielec/Warszawa

Napisano 17.05.2009 - |15:37|

ten sezon ledwon dalo sie ogladac, a sam koniec jeszcze... coz, pozostawia pewein niedosyt
ot zostaja uniewinnieni, a michael nie zyje - wtf?
  • 0
You are what you believe yourself to be

#36 jaduwaS

jaduwaS

Starszy szeregowy

• Użytkownik
  • 80 postów

Napisano 17.05.2009 - |21:02|

Genialne zakończenie, chociaż cały 22 odcinek czekałem aż na końcu coś spartolą i ktoś umrze i stało się. Nierozumiem tylko po co? Michael nie mógł być szczęsliwym tatusiem? A ostatnia scena jak wszyscy znajomi Mahone, C-Note, Sucre + Linc z rodziną spotkali się na ślubie Michaela i Sarah? Byłoby miłe zakończenie, a nie taki smutne, wyjątkowy uraz mam do scenarzystów PB. Podoba mi się jak zakończyli sprawe z Selfem i T-Bagiem, ten pierwszy skończył jak jego żona, a ten drugi tam gdzie jego miejsce i co ciekawe znowu na tronie :lol: To jest mój pierwszy serial który się skończył po całości i średnio jestem zadowolony <_<
  • 0
10.0 Supernatural, Lost, Californication, Dexter, Sons Of Anarchy, Chuck
9.0 True Blood
8.0 Prison Break, Kyle XY
7.0 Heroes

#37 Armageddon89

Armageddon89

Starszy szeregowy

• Użytkownik
  • 93 postów

Napisano 18.05.2009 - |08:43|

Smierc Michela nie na siłe tylko była potrzebna, zeby pokazac, ze jest to defintywnie koniec tego serialu, pozniej byłby tylko spekulacje, ze cos tam bedzie jeszcze, a nie ma.
  • 0

#38 Gość_Lowrey23_*

Gość_Lowrey23_*
  • Gość

Napisano 18.05.2009 - |13:15|

Do johnass---> Po prostu błędy, które wytykaćie finałowym odcinkom, to trochę za mało, żeby nazwać finał słabym. Oczekiwałem jakiś sensownych argumentów, a tutaj ich jak na lekarstwo. We wcześniejszych tematach podkreślałem wielokrotnie, że w tym sezonie przymykam oko na fabułe i podkreślałem też, że serial nadrabia akcją i stąd po części moja wysoka ocena w przekroju całego sezonu. Ok z mojej strony tyle, nie próbowałem przekonywać was do zmiany zdania, tylko prosiłem o uzasadnienie dlaczego was tak finał zawiódł.
  • 0

#39 pancor

pancor

Starszy plutonowy

• Użytkownik
  • 518 postów
  • MiastoMielec/Warszawa

Napisano 18.05.2009 - |16:05|

Smierc Michela nie na siłe tylko była potrzebna, zeby pokazac, ze jest to defintywnie koniec tego serialu, pozniej byłby tylko spekulacje, ze cos tam bedzie jeszcze, a nie ma.

spoko, ale takie przejscie ze wszyscy sa uniewinnieni, i przeskok, ze nagle michael nie zyje jest kompletnie bez sensu
  • 0
You are what you believe yourself to be

#40 Freeman2501

Freeman2501

Starszy szeregowy

• Użytkownik
  • 103 postów

Napisano 19.05.2009 - |08:42|

We wcześniejszych tematach podkreślałem wielokrotnie, że w tym sezonie przymykam oko na fabułe i podkreślałem też, że serial nadrabia akcją i stąd po części moja wysoka ocena w przekroju całego sezonu.

Widocznie niektórzy nie przymykają oka na fabułę i nie kręci ich zupełnie idiotyczna akcja, stąd ich niskie oceny w przekroju całego sezonu. A "przymykam oko na fabułę" to też żaden argument. Mnie finał (tak jak i całe dwa ostatnie sezony) zawiódł dlatego, że był zwyczajnie fabularnie głupi niczym usuwanie w pięć minut tatuażu z całej górnej połowy ciała i zwyczajnie kiepski pod względem jakości. Szkoda imo czasu na jakieś bardziej szczegółowe uzasadnianie.
  • 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych