Skocz do zawartości

Knowing (2009)

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
31 odpowiedzi w tym temacie

Ankieta: Ankieta (24 użytkowników oddało głos)

Oceń Film

1. 10 (1 głosów [5.26%])

Procent z głosów: 5.26%

2. 9.5 (0 głosów [0.00%])

Procent z głosów: 0.00%

3. 9 (4 głosów [21.05%])

Procent z głosów: 21.05%

4. 8.5 (0 głosów [0.00%])

5. 8 (4 głosów [21.05%])

Procent z głosów: 21.05%

6. 7.5 (0 głosów [0.00%])

7. 7 (6 głosów [31.58%])

Procent z głosów: 31.58%

8. 6.5 (1 głosów [5.26%])

9. 6 (0 głosów [0.00%])

10. 5.5 (0 głosów [0.00%])

11. 5 (1 głosów [5.26%])

12. 4.5 (0 głosów [0.00%])

13. 4 (1 głosów [5.26%])

14. 3.5 (0 głosów [0.00%])

15. 3 (1 głosów [5.26%])

16. 2.5 (0 głosów [0.00%])

17. 2 (0 głosów [0.00%])

18. 1.5 (0 głosów [0.00%])

19. 1 (0 głosów [0.00%])

20. 0.5 (0 głosów [0.00%])

21. 0 (0 głosów [0.00%])

Głosuj Goście nie mogą oddawać głosów

#21 Toudi

Toudi

Ogr

• Moderator
  • 5 296 postów
  • MiastoTychy

Napisano 22.06.2009 - |17:26|

Poza tym na końcu dali małemu wybór.

Ułuda wyboru, sprawia, że wydaje nam się, że podejmujemy właściwą decyzję samodzielnie.

Co do porwania to po prostu Ci obcy chcieli uratować dzieciaki bo matka nie słuchała wyjaśnień doktorka i chciała uciec w jakieś jaskinie...

Ale o co chodzi? Przecież i tak je porwali. Po co to cała zabawa w liczby, skoro i tak wszystko sprowadzało się do porwania dzieciaków?

#22 garus

garus

Sierżant

• Użytkownik
  • 796 postów

Napisano 22.06.2009 - |18:19|

"- O! Mam pomysł na film... rozwalimy tam samolot... hmmm... to może jeszcze metro! Tak! Genialne!
- A fabuła o czym będzie?
- A daj pan spokój"
Wot, technika robienia filmów ;)
Dla mnie 5/10, bo się ledwo kupy trzyma.
  • 0

Masz kolekcję seriali? Pomóż rozbudować bazę danych:

showsdb.org - baza z informacjami o scenowych wydaniach seriali

#23 biku1

biku1

BSG FREAK

• Moderator
  • 6 529 postów
  • MiastoSZCZECIN

Napisano 22.06.2009 - |19:27|

Wot, technika robienia filmów ;)
Dla mnie 5/10, bo się ledwo kupy trzyma.

Myślę podobnie i właśnie zmęczyłem ten film i dałbym chyba nawet mnie niż 5.
W kinie pewnie robiły te efektowne sceny wrażenie ale poza tym to nie wiele tu jest, no i Cage ponownie "cierpiący za miliony" ;) zaszyty z butelką w fotelu. LOL
Poza tym to co wspominał Toudi , po co to wszystko było, te liczby i cała reszta skoro na koniec obcy i tak zrobi co chcieli i zabrali kogo chcieli.
Straszne dłużyzny w tym filmie z których właśnie nic nie wynikło poza tym, że te 2 godzinki mogli spokojnie upchnąć w 1.5 godzinki z korzyścią dla widza.
Głupiec narzeka na ciemność , mędrzec zapala świecę.
Dużo ludzi nie wie, co z czasem robić. Czas nie ma z ludźmi tego kłopotu .

RIP BSG, Caprica
RIP Farscape
RIP Babylon 5
RIP SG-1, SG-A, SG-U
RIP SAAB, Firefly
RIP ST: TOS, TNG, DS9, VOY, ENT

#24 johnass

johnass

odznaczony Generał

• Moderator
  • 5 203 postów

Napisano 22.06.2009 - |19:55|

Też bym dał mniej niż 5 i dałem 4, bo na więcej nie zasługuje...

#25 Quendi

Quendi

Chorąży sztabowy

• Użytkownik
  • 1 731 postów

Napisano 23.06.2009 - |23:07|

A ja jestem pozytywnie zaskoczony zniszczeniem Ziemi.
Po N-ty ratunkach w ostatnich sekundach ta destrukcja jest jak balsam.

Co zaś do fabuły, pomysł z liczbami dobry, rozwinięcie niezłe, szepty i czarni średnie. Kosmici fajnie zrobieni i tyle.

Jest to kino rodzinne z efektami więc i przesłanie musi być a zagłada nie może być totalna.

Gdyby to miał być dramat to w całości od początku ale to nie taki typ kina bo ja sobie nie przypominam mrocznej, niszczycielskiej wersji kina katastroficznego.

Oglądało się to fajnie i nie uważam że straciłem czas.
  • 0
6 Sons of Anarchy,Californication,Supernatural,Breaking Bad,True Blood,Rescue Me,Big Love, Spartacus,Dexter,Mad Men
5 Tudors,House,Clone Wars,In Treatment,Glee,Top Gear,Archer,Justified,Louie,Big C
4 SGU,Secret Diary,Damages,Nip/Tuck,Medium,Crash,Entourage, Chuck,Dark Blue,Paradox
3 Caprica,Vampire Diaries,Weeds,Lost,In Plain Sight,Mentalist,Psych

#26 garus

garus

Sierżant

• Użytkownik
  • 796 postów

Napisano 24.06.2009 - |12:05|

A ja jestem pozytywnie zaskoczony zniszczeniem Ziemi.
Po N-ty ratunkach w ostatnich sekundach ta destrukcja jest jak balsam.

Efekt jak najbardziej fajny, ale zupełnie nie tak miało to wyglądać. Zniszczona miała być warstwa ozonu, a nie wyparowana cała ziemia. Za to potężny minus, bo widać, że koniecznie twórcy chcieli mieć efektowne zejście - nawet kosztem zaprzeczenia tego, co wcześniej było powiedziane.

Użytkownik garus edytował ten post 24.06.2009 - |12:05|

• 0

Masz kolekcję seriali? Pomóż rozbudować bazę danych:

showsdb.org - baza z informacjami o scenowych wydaniach seriali

#27 Rand

Rand

Starszy kapral

• Użytkownik
  • 264 postów

Napisano 28.06.2009 - |21:47|

No ja takie naciągane 7 dam ;-)

Ogólnie zarys scenriusza ok. Ale niektóre sceny to po prostu żenada, od końcówki gdzie pożegnanie ojca z synem trwało z 10 minut, po przez durnowate zachowanie matki Abby ( jej krzyki i panika przy porwaniu córki, naiwność etc. ) Efekty niestety słabe i to bardzo.... Ogień przy rozbitym samolocie, nie trzeba długo się przypatrywać żeby zauważyć że to marny efekt komputerowy. Cage niemal wchodzi w ogień ale to go nie rusza, on nawet troszkę się nie spocił od tego ciepła :-P Ufo normalna masakra-dali dużo światła, trochę je rozmazali, w tle jakaś tam dziwna maszyna nie podobna do niczego.... nie podobało mi się to.

Z drugiej strony jakby pominąć końcówkę, parę słabych akcji w środku to całkiem przyjemnie się oglądało, napięcie rosło wraz z upływem filmu, ogólnie jakby się zastanowić to taka czarna wizja Świata, człowiek się w sumie zaczyna zastanawiać czy i kiedy takie coś zdarzy się w rzeczywistości.

Ogólnie bez jakiś sporych oczekiwań film da się obejrzeć w wolny, deszczowy sobotni wieczór....
  • 0
1. BSG/Shield/Dexter/Spartacus/Skins/Caprica/SG:Universe
2. 24h/Black Donnellys/Rescue Me/SoA/True Blood/Supernatural/Veronica Mars/Entourage/HIMYM/Chuck/White Collar/House
3. Lost/Rome/Moonlight/Californication/Breaking Bad/Tudors/Castle
4. Weeds/The 4400/Damages/V/SG/SG:A/Desperate Houswives/Greys anatomy

#28 tosli

tosli

Starszy szeregowy

• W tr. aktywacji
  • 108 postów

Napisano 03.07.2009 - |10:12|

Film nie powala na kolana ale oglądało się go dość dobrze. Dwa duże plusy :

1 - za brak zakończenia "i żyli długo i szczęściwie" (wszyscy Ci którzy pozostali na Ziemi)
2 - za to że nie grał w nim Bruce Willis - on by wszystkich uratował :lol:

Porównując go do filmu "Watchmen" który miałem nieszczęście wczoraj widzieć - to arcydzieło.
  • 0

#29 Spirozea

Spirozea

Starszy kapral

• Grupa Hatak
  • 283 postów
  • MiastoŁódź

Napisano 03.07.2009 - |15:54|

Początek dobry, kiczowaty koniec.
6.
  • 0

#30 DanielP

DanielP

Starszy plutonowy

• Użytkownik
  • 669 postów

Napisano 03.07.2009 - |22:25|

Film chociaż rewelacja nie jest, to na pewno lepszy od "Dnia w którym zatrzymała się ziemia".
I dla mnie końcówka skopana była by wtedy, gdyby film zakończył się tandetnym happy endem (jak w filmie z Kijanu).
W sumie można obejrzeć, jak ktoś lubi takie filmy. Albo jak lubi Cage'a.
  • 0

#31 wergora

wergora

Starszy plutonowy

• Użytkownik
  • 650 postów
  • Miasto3miasto

Napisano 07.07.2009 - |21:38|

Był taki serial Spilberga "Taken" o porwaniach przez UFO w ujęciu realistycznym. Rzecz była by rewelacyjna gdyby nie fakt że producenci nie mieli pomysłu na koniec. W efekcie ostatni odcinek psuje całość.
Podobnie jest tutaj. Były dwa momenty rodem z horrorów z la 60-70 gdzie trochę się bałem a ciarki przechodziły po plecach. Sceny z samolotem i w metrze całkiem fajne mimo widocznych niedoróbek komputerowych. Natomiast ostatnie 10 minut to żenada na którą stać tylko Hollywood. A mogło być tak przyjemnie.
  • 0

#32 Zetnktel

Zetnktel

Starszy chorąży

• Użytkownik
  • 1 591 postów
  • MiastoLublin

Napisano 22.01.2011 - |13:14|

Ale o co chodzi? Przecież i tak je porwali. Po co to cała zabawa w liczby, skoro i tak wszystko sprowadzało się do porwania dzieciaków?

Liczby zostały odkryte przypadkowo, a o czymś film musiał być. To nie był plan obcych, żeby ktoś postrrony to rozszyfrował i się dowiedział, obcy to zaawanasowana rasa i w ten sposób ostrzegały wybrańców. Samo napisanie kartki i to że znalazła się w kapsule to przypadek. Jak dla mnie 9/10. Film bardzo fajnie pokazuje wersję stworzenie i powstania życia na Ziemi, jak i powstania religi. trzyma w napięciu, ogląda się z dużym zaciekawieniem plus nienaganne efekty specjalne. Bawiłem się przednio oglądając go. Myślałem, że to jakaś kiepska produkcja a tu prosze perełka.. Fakt może obcy wyglądali troche tandetnie, ale wkońcu to film katastroficzny, i jakby wstawili fajne ludziki i statki to by ludzie nie załapali, że to ma nawiązywać do chrześcijaństwa. Przynajmniej taka jest moja interpretacja, która mi pasuje. No i Cage mi tu nie pasuje do tego filmu.

Użytkownik Zetnktel edytował ten post 22.01.2011 - |22:47|

• 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych